Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Δώσε τρόπο στην οργή!


Τα νεύρα σου να βάλεις σε ένα μπουκαλάκι και να τα πετάξεις στη θάλασσα! Να το πετάξεις μετά μακριά, πολύ μακριά. Δεν θέλω να το βλέπω. Να το πάρει το κύμα. Να ξεχυθούν μέσα στον ωκεανό. Ψάξε να βρεις τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Οι περγαμηνές που κρέμονται στον τοίχο σου θα έχουν αξία, όταν καταφέρει η γνώση σου να μετουσιωθεί σε καλλιέργεια. Καλλιέργεια σημαίνει «έχω τρόπο διαχείρισης κρίσεων». Σημαίνει έχω Παιδεία, δλδ κατάφερα την πραγμάτωση της ανώτερης φύσης μου ως ανθρώπου. Σημαίνει κάνω πέρα τα ζωώδη μου ένστικτα. Εκείνα που, αν τ’ ακούσω, με απανθρωπίζουν γυρίζοντάς με στον άνθρωπο των σπηλαίων και δεν με εξανθρωπίζουν. Δε θέλω νεύρα για να λύσουν τις διαφορές μας. Θέλω νεύρο στις κινήσεις μας, γροθιά στο μαχαίρι, σπιρτάδα και ευελιξία στον τρόπο που λειτουργούμε και που ελισσόμαστε, που χειριζόμαστε, που διοικούμε και διεκδικούμε. Η βία σκοτώνει. Τα νεύρα πληγώνουν. Τα γυαλιά τότε ραγίζουν, και τι κρίμα...ποτέ δε θα ‘ναι σαν και πρώτα.
Θέλω όταν έχεις νεύρα να σκέφτεσαι. Μπορείς να μην θολώνεις? Θέλω όταν θυμώνεις να μην παίρνεις αποφάσεις εν θερμώ. Μπορείς να μην πληγώνεις? Εν ολίγοις και σε απλά ελληνικά «να μην είσαι θερμοκέφαλος». Να είσαι ψύχραιμος. Με αίμα ψυχρό, παγωμένο, κρύο. Ουδέτερο, σαν καλός σύμβουλος της λογικής. Της ψυχρής έστω. Αλλά λογικής.
Στο μεταξύ, στους περισσότερους καβγάδες επικρατεί η άμυνα. Τέτοια άμυνα όμως που θα την ζήλευε και η ίδια η επίθεση.  Αγέρωχη, ακλόνητη και στιβαρή. Σαν τα τείχη που οχύρωναν κάποτε πόλεις. Ξεπροβάλλουν ξίφη, λόγχες, ξιφολόγχες τέλος πάντων και αδράχτια με δηλητήρια. Μαλώνουν τα «εγώ», σχοινοβατούν επάνω σε σαθρά «εμείς», χάνουν σαφώς την ανύπαρκτη ισορροπία τους και πέφτουν στο κενό. Εκτοξεύονται επίθετα, από εκείνα τα κοσμητικά, αλλά ποτέ κόσμια. Εκσφενδονίζονται απειλές. Υψώνονται φωνές. Τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν, όπως το θερμόμετρο όταν έχεις πυρετό.
Όχι ευχαριστώ πολύ! Δεν θα πάρω. Άλλωστε διαβάζοντας φρασεολογία σε ένα λεξικό πρόσεξα πως άλλο πράγμα σημαίνει «Έχω νεύρο» και άλλο «Έχω νεύρα». Προτιμώ το πρώτο. Θα ήθελα να αποβάλω το δεύτερο. Εσύ?

16 σχόλια:

  1. Και αναρωτιέμαι: Πότε πήγες, πότε γύρισες...
    Αχ αυτά τα νεύρα. Κακό πράμα τα νεύρα, κάκιστο! Είναι όμως και αυτή η ρημάδα η κλασσική τηλεοπτική παιδεία, που μας έχει διδάξει πως το πιο τζαναμπέτικο και θερμοκέφαλο στρουμφάκι είναι απείρως πιο συμπαθητικό από τον ψύχραιμο και λογικό Σπιρτούλη! Οπότε δύσκολα μας έβαλες Κωνσταντίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτα τα στερεοτυπα τα τηλεοπτικα! Γι ´ αυτο κλειμουν την ΕΡΤ! Μπας και διορθωθει η κατασταση!! Χαχα!
      Τα νευρα δεν ειναι κακο να υπαρχουν Geargina μου αρκει να βγαινουν τη στιγμη που πρεπει αλλα με τον τροπο που πρεπει οπως ελεγε κι ο Σταγειριτης!
      Ε τωρα εαν πιασεις τα ακρα... Οχι, τον Σπιρτουλη σιγουρα δεν τον συμπαθω, αλλα κ ο Γκρινιαρης ΜΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ...

      Διαγραφή
  2. Φιλενάδα μου γλυκιά είναι νομίζω πολύ πιο "απολαυστικό" να το πω? "υγειές" να το πω? η ηρεμία μας να πηγάζει από το συναίσθημα μας κι όχι από τη λογική μας. Με τη λογική πως να μην εκνευριστείς με τόσα που ανατρέπονται σήμερα?! Όταν όμως έχεις βαθιά συναίσθηση πως ότι συμβαίνει, συμβαίνει για να μάθουμε κάτι από αυτό, τότε πως να μην είναι η ψυχή μας ήρεμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχεισ αδικο φιλεναδα σ ´ αυτο που λες! Αλλα μιλας σ´ εναν ανθρωπο που πολλακις στη ζωη του σκεφτηκε με την καρδια του κ προσπαθησε (αλλά δεν τα καταφερε) να αγαπησει με το μυαλο του!
      Εν ολιγοις αυτα τα δυο πρεπει να τα επαναπροσδιορισω!
      Θενξ που παντα μου λες κατι διαφορετικο απ´ αυτο που σκεφτομαι!

      Διαγραφή
  3. "Καλύτερα να μη μιλάς κακές αν κάνεις σκέψεις
    μ αν συλλογάσαι όμορφα χρυσές είναι οι λέξεις"
    http://youtu.be/bOT5k_Cmfhk
    Καλά τα λες! Υπέροχα! Μακάρι να γινόταν.
    Νεύρα με νεύρα βέβαια έχουν διαφορά. Είναι αυτός που θα φωνάξει,θα πετάξει φλέβες, αλλά δεν θα πετάξει ποτέ κοσμητικά επίθετα...
    Είναι κι ο άλλος, ο ψύχραιμος,που δεν θα φωνάξει, που δεν θα δείξει τα νεύρα του και τα συναισθήματά του, αλλά με μαεστρία ήρεμα ακονίζει το μαχαίρι που θα σου μπήξει στην πλάτη.
    Είναι πολλά τα είδη των νεύρων κι αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που με άνεση σου τα σπάνε όλα. Σε βγάζουν απ τα ρούχα σου. Σε φέρνουν σε κατάσταση υστερίας. Τότε πρέπει να μάθεις ότι απλά χάνεις το δίκιο σου.
    Όντως η ψυχραιμία σώζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενια μου,
      πολυ ωραιο το βιντεο κ το τραγουδι αλλα μελαγχολικοοοοο...!
      Κατι πιο χαρουμενο εν οψει καλοκαιριου! Χαχα! Κ να φανταστεις πρωτη φορα το ακουω! Μαλλον ειναι ενα θεμα που απασχολει πολυ κοσμο!
      Το κλειδι νομιζω πως ειναι η ασκηση σε μια νορμαλ κατασταση
      αλλα ειναι κ θεμα χαρ/ρα! Τι κανεις εαν γεννηθηκες νευρικος; Τι κανεισ εαν γεννηθηκες ηρεμος αλλα οι αλλοι σε προκαλουν σε σημειο να γινεις "εκτος εαυτου";
      Κ βεβαια τη σιωπη να τη φοβασαι αλλα κ τα νευρα δε σημαινει πως εκλυουν απωθημενα....γρρρ!
      Μου τη δινει που δεν κομιζω προταση! Σας εχω τρελανει στα ερωτηματικα!!!!!

      Διαγραφή
    2. http://youtu.be/aWf63hlbMK8
      Να ένα πιο χαρούμενο τραγούδι!!!
      Τι κάνει αυτός που γεννιέται νευρικός? Δεν ξέρω. Ασκήσεις ψυχραιμίας υποθέτω.
      Σκέψου τους νευρικούς που "σηκώνουν χέρι". Για ψυχίατρο τους βλέπω.

      Τι κάνει ο ήρεμος? Αν κρίνω από μένα είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνοι.
      Δε μιλάνε, προσπαθούν με ηρεμία να χειριστούν καταστάσεις αλλά όταν τους φτάσεις στα όριά τους τα τινάζουν όλα στον αέρα.
      Θέλει μια μέση λύση ώστε κατά διαστήματα να βγαίνει ο ατμός που μαζεύεται στον εγκέφαλο. Δεν θεωρώ την οργή κακή. Υπάρχει. Όταν συνέχεια την κουκουλώνεις κάποια στιγμή ξεσπάει. Θέλει δουλειά με τον εαυτό μας ώστε να την κάνουμε δημιουργική κι όχι καταστροφική. Γενικώς πρέπει να ξεσπάμε σ αυτόν που μας φταίει. Το πιο συνηθισμένο είναι άλλος να φταίει κι αλλού να φωνάζουμε.
      Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν με το να φτάνουν τους άλλους στα όριά τους. Εκεί η μόνη λύση είναι η αδιαφορία,γιατί ως γνωστόν "ηλιθιότητα είναι ανίκητη"!!!

      Διαγραφή
    3. Εντελει υπαρχουνε ανθρωποι και ανθρωποι κ περιπτωσεις και περιπτωσεις! Αλλα καποιοι ανθρωποι αναλογα με την περιπτωση συγκεντρωνουν πολλα απο τα χαρ/κα που περιγραφεις ακομα κ αντιθετικα μεταξυ τους!
      Κρατω το ανικητο της ηλιθιοτητας! Σοφη κ αληθινη κουβεντα!

      ΥΓ: αυτο το σηκωμα του χεριου... τι το θιξες τωρα!!!

      Διαγραφή
  4. Κωνσταντίνα δεν ξέρω που έμπλεξες πάλι(!!!????), αλλά κράτα γερά και μην λυγίζεις!!! Και γω δεν θα πάρω το πακέτο θερμοκέφαλος, επιθετικός, κακός και αμυντικός! Ποτέ δεν καυγάδισα στην ζωή μου, εκτός μία έντονη κουβεντούλα με πολλά επιχειρήματα που είχα πέρυσι με τον εργοδότη μου. Κατα τ'αλλα αποχωρώ και απαξιώ όταν πρόκειται για καυγά, όχι γιατί δεν έχω την δύναμη ν'αντιμετωπίσω τον απέναντι, αλλά αντιθέτως γιατί όπως λές και σύ στο κείμενο σου, έχω σύμβουλο την λογική! Άσε που δεν ξέρω και καμιά βρισιά....Βέβαια ομολογώ ότι έχω και νεύρο και νεύρα, αλλά προσπαθώ να μην ξεσπάω στους άλλους. Τους σπάω τα νεύρα με την σιωπή μου και την απάθειά μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινααααα!!!
      Ου μλπεξεις! Διοτι εαν μπλεξεις, δεν ξεμπλεκεις (ευκολα)!
      Κ μΕ το λεγε η μανα μου! Προσεχε τις παρεες σου! Τιποτες εγω!
      Εκει! Στο "ουδεις εκων κακος" κολλημενη!
      Παντως αυτο με την απαθεια πολυ καλο! Δεν σπας νευρα απλα...πλην ομως οτι
      αν κ η σιωπη ειναι χρυσος, ενιοτε θεση, πολλες φορες ερμηνευεται ως βλακεια
      απο τον αλλον! Κ τοτε ξερεις τι σημαινει; Αυτο που λεει η Ευγενια παραπανω! Ξεσπας τοσο ασχημα που ο Αλλος δεν σ αναγνωριζει! Κ σου τη λεει κιολας! :
      "Δεν εισαι εσυ! Αλλαξες!"
      !!!!!!....το ενδεχομενο να "με αλλαξες" παιζει;;;;

      Διαγραφή
    2. XA,XA,XA....αυτό το ενδεχόμενο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο!!! Και αυτοί που με περνάνε για βλάκα, απλά δεν μ'ενδιαφέρουν...και αυτοί που με τις πράξεις μου δεν πείθονται και περιμένουν να ξεσπάσω για να με καταλάβουν, τότε πρέπει να τους υπενθυμίζω καμιά φορά ποιά είμαι για να μην ξεχνιούνται....

      ps Πράγματι έιμαι πολύ απαθείς μερικές φορές....και δεν ξεσπώ έυκολα. Εαν "μαζέψω" πολλά, τα μαζέυω ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ και φεύγω! (χωρίς γυρισμό)

      ps2 Aπ'όλα ξεμπλέκεις εαν θες! Τουλάχιστον κράτα (τεράστιες) αποστάσεις!

      Διαγραφή
    3. Πες μου πού πουλαν τον χαρ/ρα σου να αγορασω λιγο!
      Κανα δυο κιλα! Εστω! Like!!like!lile!!!

      Διαγραφή
  5. Sabrina my angel,
    Όταν στα 18 μου πήρα το δίπλωμα οδήγησης έβγαλα μια βόλτα τον φίλο μου τον Ηλία, κλασσική περίπτωση ευέξαπτου, νευρικού και οξύθυμου ανθρώπου. Περιττό να σου πω πως όση ώρα οδηγούσα, αυτός έκραζε και έβριζε όποιον δύστυχο οδηγό έκανε το λάθος να βρεθεί στο διάβα μας, είτε έφταιγε είτε όχι. Η απάντησή μου στην ερώτησή του «πως μπορούσα εγώ να οδηγώ ήρεμος και χαλαρός» ήταν μία ρήση του μακαρίτη του Bruce Lee: «Ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο είναι αυτός που ξέρει να κρατάει τα νεύρα του.»
    Από τότε δεν τον ξαναείδα τον Ηλία. Δεν ξέχασα όμως ποτέ την στιχομυθία μας και πάντα τον φέρνω στο μυαλό μου όταν η ζωή και οι καταστάσεις με βγάζουν εκτός εαυτού. Ετσι έχω καταφέρει να διαχειρίζομαι πυροσβεστικά και με λογική όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Αυτό όμως που με τυραννάει αμείλικτα είναι το βασανιστικό και αναπάντητο ερώτημα. Μήπως τελικά θα ήταν προτιμότερο να είχα (κάποιες φορές) εκραγεί; Μήπως η έκρηξη θα οδηγούσε σε κάποια λύση; Οδυνηρή μεν, αλλά λύση. Γιατί τελικά, απ’ότι φαίνεται, η λογική και η σωφροσύνη οδηγούν συνήθως σε συμβιβασμούς.

    Σε φιλώ

    James

    Υ.Γ.1 Ζητώ συγγνώμη για την μακρά απουσία μου από το blog, αλλά, αυστηρά επαγγελματικοί λόγοι, μου στέρησαν την πρόσβαση στο «ιντερνέτ».
    Υ.Γ.2 ΡΟΥΜΑΝΙΑΑΑΑ!!! Ερχόμαστεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε καλως το παιδιιιιιιι!!!!
      Αν η απουσια σου ητανε για το κοινο καλο,τσαίρ να γίν'... που λεει κι ενας φιλος μου!

      Τωρα βεβαια (αν και τα εν Λυκείω μη εν δήμω) εγω σε εχω δει να νευριαζεις (βασικα αλλαζεις υφος)...δεν σε εχω δει να εξαπτεσαι (ουτε και θελω να σε ειπω την αληθεια!)...χαχα!
      Φυσιολογικα ειναι ολα αυτα που μπορει να συμβουν και στις καλυτερες οικογένειες!Οι τριβες στην καθημερινοτητα ειναι πολυ φυσιολογικες!
      Απλα με νευρικους ανθρωπους εαν δεν ταιριαζουμε, δεν μπορουμε να συνυπαρξουμε...εκτος εαν τους εχουμε τοσο μεγαλη αναγκη (οπου αναγκη=οποιουδηποτε ειδους)

      Διαγραφή
    2. βρε καλώς το παλικάρι το καλό!
      Κωνσταντίνα είδες που εντέλει κολλούσε
      "η σωφερίνα"????

      Διαγραφή
    3. Τελικα οντως!
      Τα νευρα στο τιμονι ειναι μεγαλο κεφαλαιο!
      Η Τζινα ξερει! Αλλα δεν ακουει....
      χαχαχα!

      Διαγραφή