Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αν ραγίσει το γυαλί...


Για τον κόσμο έχω ακούσει πολλά. Και από τον κόσμο έχω ακούσει περισσότερα. Κάτι πήρε το αφτί μου για κόσμους διαφορετικούς. Έχουν παγιωθεί στερεοτυπικές φράσεις για ταξικούς κόσμους, όπως τον Τρίτο κόσμο, αλλά ποτέ δεν έμαθα ποιος είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος. Υπάρχουν βέβαια και οι ξεχωριστοί κόσμοι. Πολλοί ζουν στον δικό τους κόσμο. Άλλοι μιλούν για παράλληλα σύμπαντα. Άλλοι ψάχνουν για κόσμους μακρινούς και άλλοι περιχαρακώνονται σε «ωραίους κόσμους» και σε κοσμικούς κύκλους... σε κύκλους αεροστεγώς κλεισμένους και κλειστούς. Κύκλους όχι από κιμωλία, για να μην σβήνουν, αλλά σίγουρα αρκετές φορές φαύλους. Ή έτσι τους βλέπουμε εμείς οι άλλοι, οι μη ανήκοντες στους κοσμικούς, στους διάσημους, στους γνωστούς, στους επώνυμους, στους ελίτ! Οι εκ διαμέτρου δλδ αντίθετοι: οι άκοσμοι, οι άσημοι, οι άγνωστοι, οι ανώνυμοι, το κατακάθι! Τουλάχιστον όπως αυτό συνάγεται από την κοινωνιόλεκτο των φυλλάδων, των life-style περιοδικών, των ΜΜΕ. Και το ξέρουμε όλοι πως οι κόσμοι μας είναι διαφορετικοί, πως υπάρχει το επίκεντρο των κοσμικών κύκλων, των φρου-φρου και των αρωμάτων που για κάποιον λόγο είναι μακριά από τον δικό μας.
Οι διάσημοι κάθε μέρα δίνουνε και μία παράσταση μπρος στα μάτια του δικού μας κόσμου, αυτού των κοινών θνητών θεατών. Η παράστασή τους έχει από όλα: έρωτες, μίση, πάθη, χωρισμούς, διαζύγια, ίντριγκες, φόνους, παντρολογήματα, πάρτι, φιλίες, λυκοφιλίες, κουτσομπολιά και φώτα! Προβολείς και προβολές! Σκηνές και σκηνικά! Θέατρο και θεατρινισμούς! Χειροκροτήματα και χειροδικίες! Υποκριτική και υποκρισία! Αλλά όλα αυτά στο πάνελ. Όλα αυτά στον δικό τους κόσμο. Και για κάποιον περίεργο λόγο κανένας από τον δικό τους κόσμο και κοσμικό κύκλο δε θα ρίξει τη ματιά του ή τη μύτη του για έναν άλλον που προέρχεται από άλλον κόσμο, όχι μακρινό, αλλά άσημο, ασήμαντο, χωρίς πακτωλούς χρημάτων, χωρίς παπούτσια PRADA και χωρίς φώτα. Ναι χωρίς φώτα. Αλλά όχι σκοτεινό. Απλά χωρίς φώτα. Ακόμη και από μία κοινωνία φωτισμένη. Είναι σαν τη γνωστή σκληρή ρήση: οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους. Έτσι και οι διάσημοι με τους διάσημους, οι βασιλείς με τους βασιλείς και οι «ανώνυμοι» με τους «ανώνυμους».
 Και όταν τα ριντό πέφτουν, κανείς από τον άλλον κόσμο, τον δικό μας, των θεατών δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται πίσω από την κουρτίνα και πως η σκηνοθεσία έλαβε τέλος, πως η παράσταση σχόλασε, πως εάν οι θεατρίνοι ήτανε πειστικοί θα φαινόταν στο χειροκρότημα και πως ο κόσμος τους δεν είναι τελικά απαραίτητα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά πολλάκις και προς αποφυγή! Η προβολή της ιδιωτικής ζωής κάποιου που παρεκκλίνει από ένα παραδοσιακό κοινωνικό μοντέλο δεν απενεχοποιεί αναγκαστικά και από του αυτομάτου την άνομη, παράνομη και έκφυλη ζωή των επωνύμων ούτε απαραίτητα την νομιμοποιεί. Η ζωή στην αφάνεια ίσως είναι περισσότερο πραγματική, μα λιγότερο σκηνοθετημένη και στημένη από τη ζωή στην επιφάνεια.
Ωστόσο η tv, τα tabloids, τα media θέλουν να ζευγαρώνουν γνωστούς δημοσιογράφους με πασίγνωστα μοντέλα, επιφανείς επιχειρηματίες με διάσημες τραγουδίστριες, επώνυμους ηθοποιούς με ανθρώπους της show biz, καλοπληρωμένους ποδοσφαιριστές με καλλίπυγους παρουσιάστριες και να τους στριμώχνουν στις γυαλιστερές σελίδες τους ή στις φανταχτερές οθόνες τους δημιουργώντας στο φιλοθεάμον κοινό θαυμασμό και προσδοκίες, οξύνοντας τις απαιτήσεις του, κατασκευάζοντάς του επίπλαστες ανάγκες στον δικό του κόσμο, ακόμη κι αν ξέρει καλά πως όσα βλέπει πίσω από το γυαλί δεν μπορεί παρά να είναι ό,τι λέει το αυτονόητο: ένας γυάλινος κόσμος στην πρώτη του ύλη πίσω από μία βιτρίνα τοποθετημένος. Πολύ θέλει να σπάσουν?

19 σχόλια:

  1. Πόσο, μα πόσο μας αφορά όλους το κείμενό σου! Πάμε όλοι τρέχοντας, αγκομαχώντας ν'αντιγράψουμε τα πρότυπα και τις πλαστές ανάγκες που μας πασάρουν και όταν καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε είμαστε δυστυχυσμένοι, διαλυμένοι...Τα ρούχα, τα παπούτσια, τα σπίτια είναι απαγορευτικά ακριβά....Οι σχέσεις μας είναι πάντα σε μια αγωνία και οι δικές τους σε μια ανομία....Στην πραγματική ζωή τρέχουμε για τα προς το ζείν ενώ αυτοί τρέχουν να κάνουν φωτογραφίσεις, δηλώσεις και τηλε-εκπομπές....Είναι τελικά άλλοι κόσμοι!!!! Βέβαια αυτό που δεν συνειδητοποιούμε πολλές φορές, είναι πως και πολλοί απ'αυτούς είναι στην ίδια και χειρότερη μοίρα απο εμάς, γιατί το άστρο τους αύριο θα σβήσει και πρέπει να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν τα πλήστα σήμερα!!! Τους λυπάμαι σχεδόν...αλλά και γω η ίδια δεν μπορώ πολλές φορές να μην θέλω να σαρρώσω τις βιτρίνες και να μην ταξιδέψω σε σουϊτα σ'ένα νησί!! Άλλο που δεν το κάνω...Τουλάχιστον νιώθω τυχερή και ευτυχισμένη με αυτά που έχω...Μην ξεχνάμε ότι η μάστιγα της εποχής είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη...τυχαίο? Δεν νομίζω!!

    PS: Το κουτσομπολιό, αυτό που λέμε gossip σήμερα, πάντα υπήρχε και τράβαγε το ενδιαφέρον..Η κουτσομπόλα, καλοθελήτρια, ανακατώστρα έμπενε με το ζόρι στα σπίτια της γειτονιάς να μεταφέρει ή ν'αρπάξει τα πικάντικα νέα που πολλοί κάθονταν σαν χάνοι να ακούσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεμα Κατερινα μου ειναι οτι ενω γνωριζουμε την πραγματικοτητα, ασυνειδητα θελουμε να αντιγραφουμε
      ολο αυτο το πανηγυρι. Και ετσι η tv λειτουργει ως
      καθρεφτης της κοινωνιας και αντιστροφως και αλληλο-
      καθρεφτιζονται αεναως εντελει και χανεις την αρχη του
      κουβαριου!
      Και ο κοσμος τους και ο κοσμος μας μια απο τα ιδια ειναι! Εικονα σου ειμαι κοινωνια(tv παραφρασμενα) και σου μοιαζω.

      Ξερεις τι δεν αντεχω?
      Το γλυκαναλατο: "βρηκε τον ερωτα της ζωης της", "βρηκε ο ενας παρηγορια στην αγκαλια του αλλου", "ο καλός και η καλη του" που σε λιγες μερες-βδομαδες-μηνες εγινε ο "κακος της και η κακη του", "ο ερωτας της ζωης τους κρατησε δυο μηνες"...αυτα τα βαρυγδουπα...
      Αμαν!

      ΥΓ: το κουτσομπολιο τραβα το ενδιαφερον στους κουτσομποληδες...και μη μου πεις "ειναι χαλαρωτικο απο τα προβληματα της εποχης, γτ ανακατευομαι....". Εχει πολλους τροπους να χαλαρωσεις περα απο το κουτσομπολιο! Εμενα με τσιτωνει παντως δε με χαλαρωνει!

      Διαγραφή
    2. Μα για να "πουλήσει" όλο το πανηγύρι και αφού είναι ο δικός μας καθρέφτης όπως σωστά λές, πρέπει να διογκωθεί, να πολλαπλασιαστεί, να είναι βαρύγδουπο, εντυπωσιακό....Το ξέρω ότι δεν το αντέχεις. ΟΥΤΕ ΕΓΩ!!! Ούτε το κουτσομπολιό αντέχω...πραγματικά απομακρύνομαι διακριτικά όταν ακούω διάφορα....ποσο μάλλον να κάτσω στην TV και να τα παρακολουθώ!

      Διαγραφή
    3. Ωραια! ΣΥΝΘΗΜΑ: "Σπασε το γυαλί!" (της tv)
      Μου αρεσει αυτο! Αναρχικο ακουγεται!χαχα!
      Εγω το σπασα!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα περα ως περα ομορφη!!!! μη δινεις σημασια σε διασημους,ουτε σαν απλος κοινος θεατης, εξαλλου εχεις μια πολυ καλη πρακτικη!!!!!!!!!!!!!!!! κοιμασαι και περνας απο ολους καλυτερα (σικελια, προσεχως βουκουρεστι)!!!!!!!!!!!!!!!! σωστα?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα σε πιασω! Αμα σε πιασω! Καλα καλε, δεν ειπαμε τα εν οικω μη εν δημω!?
      Εαν ερθεις κι εσυ σου υποσχομαι να το ξενυχτησουμε!
      χαχαχα!με μπιρες και κιθαρες! θα ρθεις?

      Διαγραφή
  3. εγω θα ερθω (μαλλον!!!!!). εγω θα την κανω την αγρυπνια μου (σιγουρα!!!!!!!), αν εχει δε το ξενοδοχειο εξωτερικο χωρο με παγκακια εκει νυχθημερον θα με βρισκετε οπως οι ρουμανοι τον δρακουλα!!!!!!!!!!!!!! δρακουλισια ματακια θα αποκτησω απο την αυπνια!!!!!!!!!! κατι κοριτσακια θελω να δω πως θα φερθουν στο πενταστερο!!!!!!!!!!!!!!!! αναλογα η παραλογα!!!?????. ετοιμαζεσαι για την εκδηλωση?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωνάσης-Κάλλας-Τζάκι, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ, ενδεικτικά στους γράφω απλά γιατί αυτό που περιγράφεις δεν είναι φαινόμενο των καιρών.
    Πάντα υπήρχε και πάντα το ψιλοπαρακολουθούσαμε και μετά σε χρόνο ρεκόρ το ξεχνούσαμε.Έφταιγε ο Χορν που την έσκασε τη Λαμπέτη ή όχι? Τι έφαγε η Μενεγάκη??? που περπάτησε ο Τομ Χανκς??? Σε κανέναν δεν νοιάζει η ζωή τους....όλοι ξέρουμε ότι είναι φρου,φρου κι αρώματα. Και τα κανάλια όμως ξέρουν καλά τις προτιμήσεις του κόσμου!
    Καλύτερα ο ποπός της οποιασδήποτε παρά οι τόκοι,τα δάνεια,η φτώχεια,η γκρίνια...
    Κάπως έτσι λένε τις βλακείες που λένε και κάπως έτσι λειτουργεί το " star system "!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως ετσι νανουρίζου/μαστουρωνουν/αποσυντονιζουν/προβατοποιουν τον κοσμο και οδηγουν τη μαζα...

      Ωστοσο, δε με απαντα κανεις στην απορια μου:

      ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ-ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ? Δεν ακουσα κανεναν ηθοποιο να "τα φτιαχνει" με την ψιλικατζου της γειτονιας, κανενα μοντελο με τον χασαπη του σουπερ-μαρκετ και κανεναν δημοσιογραφο με τη βιβλιοπώλισσα στην απεναντι γωνια!
      Γιατι??????????????????????

      Διαγραφή
    2. γιατι βρισκονται στους ιδιους ¨κυκλους¨ κανουν παρεα μετ;αξυ τους και ερωτευονται και τα φτιχνουν. ποτε ο/η διασημος θα δει την ψιλικατζου η τον χασαπη η ξερει κατα που πεφτει του σουπερ μαρκετ της γειτονιας??????? εεεεεεεεεεεεεε??????? για ααα πες!!
      γιατι οι εκπαιδευτικοι παντρευονταν αλλα και παντρευονται μεταξυ τους???? η απλη απαντηση ειναι γιατι καταλαβαινονται και βοηθιουνται στα δυσκολα!!!!! απλα τα πραγματα!!!

      Διαγραφή
    3. Γιατι καλε? Οι ηθοποιοι εχουν ολοι τους Φιλιπινέζες
      και δεν ψωνιζουνε ουτε τσιγαρα απο την ψιλικατζου της γειτονιας ή κιμά από τον χασαπη στη γωνια? Δλδ τα μουσκουλα οταν τεμαχιζει τις μπριζολες δε φαινονται στον χασαπη και τα εχει μοναχα το φωτομοντελο οταν φωτογραφιζεται στις πασαρελες?

      Οσο για την κατανοηση...τη συζηταμε! Απο την πολλη κατανοηση λειπει η συνεννοηση! Και το πολυ μαζι σκοτωνει που λεει η Χαρουλα!

      Διαγραφή
    4. Εγώ γιατί παντρεύτηκα τον Μάκη...χαχααχαχα!!!
      Είναι συχνό το φαινόμενο να παντρεύονται ή ερωτεύονται άνθρωποι απ τον ίδιο κύκλο βρε κοριτσάκι....!!!!
      Που το περίεργο? Τι θα λέει η Μελέτη με τον μανάβη???
      Και φυσικά οι άνθρωποι αυτού του συστήματος ένα καλάμι το ανέβηκαν. Πως να σε καταδεχτούν εσένα τον κοινό θνητό?
      Βέβαια όσο πιο άδειοι είναι τόσο μεγαλύτερο μπαααααμ κάνουν όταν πέσουν. Αλλά κι οι καλοί μήπως τι??? Δες Ζαμπέτα, Μπέλλου και πόσους άλλους που κατέληξαν άσχημα και στην ψάθα. Όλα νομίζω εξαρτώνται απ τον βαθμό του ναρκισσισμού τους!!! Αχ καλέ τώρα τι αναλύουμε....!!!

      Διαγραφή
    5. Ε καλα τωρα! Ο κυκλος και ο κυκλος! Παρακεντρος και εκκεντρος απο τους υπόλοιπους! Ελεος!
      Αυτοι χωρια δεν εχουνε βρε? Παππούδες, γιαγιαδες, συμμαθητες, παιδικους ερωτες, γειτονες και γειτονισσες! Αντε τωρα με τους κυκλους!

      Να δουλευεις σε τσιρκο το καταλαβαινω...κανεις περιοδειες! Που να αντεξει αλλος μαζι σου και να σε καταλαβει πως ζεις. Ασε που η χρόνια απουσια θα φερει κερατο! Λογοι παλαιοθεν! Οι Σαρακατσανοι και οι Βλαχοι γιατι παντρευονταν μεταξυ τους? Μπορουσε ντοπιος φυτεμενος στον τοπο του να τους ακολουθησει? Και καπως ετσι γεννηθηκε και ο ρατσισμος... (και για τετοιους λογους εννοω!). Βλαχος να παρει Ποντια? Που το 'δατε? Οι πρακτικοι λογοι μετατραπηκαν σε κοινωνικους (οπως παντα!)

      Αλλα θελετε να μΕ πειτε πως δεν παιζει το prestige, το κυρος, η εικονα, η δοξα, το χρημα?!
      Τι να γραψει το περιοδικο?

      "Ο Γνωστος Δημοσιογραφος Χ με τη δσκαλα της γειτονιας του Ψ"????
      Πλακα με κανετε!
      Ποιος θα ασχοληθει μαζι της? Ασε που εαν ασχοληθει δε θα χει δικαιωμα η δασκαλιτσα τως 600σιων πια ευρω να βαλει κατι λιγοτερο από PRADA!
      Πρεπει να ξεχασει τα MIGATO με τη μια!

      Ευγενια ΚΥΡΙΩΣ αυτο νομιζω πως ειναι!

      Διαγραφή
    6. Εσύ τώρα ή έβαλες στο μάτι τον Μπράντ Πιτ (όπως όλες μας) και θύμωσες που στον έφαγε η Αντζελίνα ή σε φλερτάρει φιλόλογος που δεν γουστάρεις!!!!!
      Γιατί εμείς τι λέμε τόσην ώρα? Καβαλήσανε καλάμι σου είπα. Όπως κι οι Πόντιοι, οι Βλάχοι ή οι Σαρακατσάνοι που πιστεύανε ότι είναι οι καλύτεροι με τα πιο καλά γονίδια που δεν αντέχανε το διαφορετικό.

      Διαγραφή
    7. Ε ναι αλλα πειτε το ξεκαθαρα! Ο κυκλος αυτος ο φαυλος και ο κοσμος ο γυαλινος ειναι το θεμα μου! Το γυαλιστερο. Το εκθετο, το εκθεμα, το θεαμα!

      Για τους Ποντιους και τους Βλαχους ειπα πού εχει τις ριζες του το φαινομενο. Μεθερμηνευομενο πια σημαινει το πιασαμε απο την αλλη...ετσι ειναι αυτα! Οι λογοι πανε ντομινο εκτος απο συννεφο μετα!

      ΥΓ: Ο Μπραντ Πιτ δεν μου αρεσει ακομη κι αν τον δω να σερνεται στα ποδια μου! Για την Αντζελινα μπορει να το συζηταμε! χαχαχαχαχαχαχα!!!!

      Φιλολογος??? Μαζι μου?
      Ουτε καν το εχω σκεφτει
      ποτε!!! Ωστοσο τι να σου πω!
      Κι εκει υπαρχουν εξαιρεσεις
      θεωρητικα παντα! Απλα δεν εχει
      πεσει καμια στην αντιληψη μου!
      Λες?

      Διαγραφή
  5. Γιατί είναι όλοι τους πουλημενα τομάρια και δίνουν τα πάντα για την προσωπική τους ανάδειξη, για να μην πω τίποτα άλλο .... Απλά πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλός Αγανακτισμένος!
      Χαιρε!
      Βαρια χαρακτηριζεις ωστοσο!
      Ισως και να λεμε το ιδιο με
      αλλα λογια!

      Διαγραφή
  6. λες να παραμυθιαζεται ο κοσμος και να πιστευει/ελπιζει οτι μπορει καποια στιγμη να γινει κι'αυτος σαν εκεινους...ορα μπερλουσκονι στην ιταλια..τς τς τον μπαγασακο πως τα καταφερε λενε πολλοι ιταλοι..ορα πουτιν πως ανακοινωσε το τελος του γαμου του μετα απο τριαντα χρονια..απο κοντα και η πουτινα...και υπαρχουν κιολας τρεις υποψηφιες νυφες για τον τζουντοκα...τι με λες τωρα!!!!!!!!!!!σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κόσμος Δεσποινακι δεν παραμυθιαζεται οτι θα γινει σαν εκεινους! Γινεται! Όλες οι κοινωνικες (τετοιου ειδους) αλλαγες ξεκινανε απο πανω, απενεχοποιουνται και υιοθετουνται ωστε αποτελουν τα νεα ηθη!
      Το αν θα γινει σαν κι εκεινους ως προς το ηθη δεν χωρει καμια αμφιβολια. Το αν θα γινει διασημος ειναι το συζητησιμο!

      Διαγραφή