Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ερεισίνωτο!


Το αποφάσισα τελικά! Το έπιπλο που μισώ είναι η καρέκλα. Ούτε ο μπουφές πάνω στον οποίο σκοντάφτω σαν τον μπούφο, ούτε η πολυθρόνα που αναπαύει τις κουρασμένες μου σκέψεις και τις αγκαλιάζει στοργικά με τα δυο της μπράτσα, ούτε ο καναπές που μου βουλιάζει τις σκοτούρες, ούτε το τραπέζι που με ταΐζει κάτι ψίχουλα υπομονής, φυσικά επ’ ουδενί η βιβλιοθήκη που μου υπενθυμίζει την άγνοια και το πόσο ακαλλιέργητη είμαι, σε καμία των περιπτώσεων το κρεβάτι που ό,τι και να κάνω με συγχωρεί κάθε βράδυ και με παίρνει αγκαλιά χαϊδεύοντάς με ώσπου να με παραλάβει ο Μορφέας, ούτε η συρταριέρα που συμμαζεύει την ακαταστασία της καθημερινότητας και του μυαλού μου (αν έχω…).
Την καρέκλα μισώ! Γιατί με καθηλώνει. Μου λέει: «Δούλεψε σκλαβάκι, εδώ δέσμια και μην τολμήσεις να κουνηθείς!». Μου καθίζει τον κορμό κάθετα στα μισά μου πόδια και τα άλλα μισά τα αφήνει να κρέμονται. Να αιωρούνται. Στο κενό. Με κάνει να αισθάνομαι πώς είναι να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου.  Στήνει το κορμί μου σαν είναι δυο Γάμα Κεφαλαία και κολλημένα καρκινικά δλδ! Επιπλέον μου  καλλιεργεί και τον εγωκεντρισμό, γιατί είναι περιστρεφόμενη. Διαθέτει έναν κεντρικό άξονα, που ονομάζεται «Εγώ» και γύρω από τον οποίο μπορώ για ώρες ατελείωτες να περιστρέφω τον εαυτό μου. Ενίοτε και τους άλλους. Αλλά πάντα γύρω από τον άξονα «Εγώ».
Και τώρα που το σκέφτομαι, αν είσαι και δάσκαλος και όχι Δάσκαλος (?), σου δίνει και δικαιώματα να μιλάς από καθέδρας! Να την και η απολυταρχία!
Συν τοις άλλοις, η καρέκλα είναι και πιεστική. Μου πιέζει τους σπονδύλους. Κατά τ’ άλλα οι καθαρευουσιάνοι την είπαν «ερεισίνωτο»… Δήθεν γιατί στηρίζει τα νώτα! Λες και μπορεί να σε προστατεύσει κανείς από τις πισώπλατες μαχαιριές, από αυτές που πέφτουν, όταν κάθεσαι σε μια «καρέκλα».
Η καρέκλα γενικά είναι εγωιστικό πράγμα. Καλλιεργεί τη φιλαυτία. Όλα για μια καρέκλα γίνονται. Είτε είναι θρόνος, καρέκλα εξουσίας, είτε θεσούλα δημοσίου. Και τη θέλει ο άνθρωπος. Τρελαίνεται. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι οι καρέκλες όσο εξουσιαστικές κι αν είναι, κάποια στιγμή τρίζουν. Και κάποια στιγμή η ζωή τα φέρνει έτσι που όχι απλά μπορεί να την μετατρέψει σε ηλεκτρική, αλλά σε κάτι χειρότερο: αναπηρική!

23 σχόλια:

  1. Με τη λέξη καρέκλα δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα μου έρχεται στο νου αυτή
    του καφενείου. Ακόμα κι αν έχω μπροστά μου άλλη....
    Αλλά κι αυτές με τα ροδάκια, τι καλά όταν δεν έχεις δουλειά που γυρνάς γύρω γύρω και πας βόλτες....
    Και δε μου λες βρε φιλενάδα οι καθαρευουσιάνοι δηλαδή τι έλεγαν
    "Θα σου φέρω το ειρεισινώτο στο κεφάλι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω αν ειναι καλες κ οι δουλειες που κανεις συνεχεια βολτες. Υπαρχουν ανθρωποι που σπιτι τους ειναι η βαλιτσα ή κατηντησαν οι ιδιοι βαλιτσες! Συνηθως θελεις το αντιθετο ή εναλλαγες για να μην βαριεσαι.

      Να δω τον καφετζη να λεει "Θα σου φερω το ερεισινωτο στην κάρα...!!!" και τι στον κοσμο!!! :Ρ :Ρ :Ρ (παλιοκαθαρευουσιανοι!)

      Διαγραφή
  2. "καρεκλάς: αρσενικού φύλου άτομο που αρέσκεται σε ντίσκο ξενόφερτη μουσική επιλέγοντας την ανάλογη ενδυμασία και με ιδιαίτερες χορευτικές ικανότητες, στου οποίου το κρανίο ξεσπάνε άτομα αρσενικού φύλου που αρέσκονται στην λεγόμενη και ροκ ξενόφερτη μουσική με την ανάλογη ενδυμασία και αυτά, πετώντας του καρέκλες και άλλα αντικείμενα οικιακής επίπλωσης."

    Εμένα Κωνσταντίνα αυτό μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη καρέκλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εννοεις μαλλον το γνωστο "ασμα ασματων" : "καρεκλες, τραπεζια, κλπ" σαν αυτο: https://www.youtube.com/watch?v=PUIVZu1cXqs ... Διοτι δεν καταλαβαινω που κολλαει η ροκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά για εσένα ειδικά θα παραγγείλω σουηδικά σκαμπό ώστε να σε παραλαμβάνουν απαλά και διακριτικά χωρίς γκρίνια και παράπονα...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου λεγες και ποιος εισαι για να παρω τα πανω μου για τοσο νοιαξιμο.... (τον εαυτο σου θες να προστατευσεις απ'ο,τι καταλαβαινω απο τη γκρινια μου :Ρ :Ρ :Ρ)

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα!!!!

    Βρε κοριτσάκι γλυκό...μήπως δεν είχες με ποιον να τα βάλεις και είπες να τα βάλεις με την καρέκλα?????
    χαχαχαχα!!!!!
    ωραίο ....τουλάχιστον μάθαμε και μια λέξη ακόμα για να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελενη* με ειπες Φιλεριδα? :Ρ :Ρ
      Σε πληροφορω οτι τα βαζω μαζι της γιατι καθισμενη ή κανω μαθημα ή μου κανουν ή δουλευω (ανεξαρτητα απο το μαθημα, στην αλλη τη δουλεια) ή οδηγαω ή το χομπι μου κανω (γραφω) για να μην πω ποσες φορες παρασυρομαι στους διαδρομους του διαδικτυου στον ελευθερο μου χρονο (παλια περισσοτερο, τωρα ευτυχως το κοψα)..... Ε με ποιον να τα βαλω?
      ευτυχως κανω οσα σας ειπα την προηγουμενη Τεταρτη και ξεμουδιαζω...εκτος δλδ απο το να με φωναζουν Θεοπουλα καταφερα και την αποκαθηλωση.... ;)

      Διαγραφή
  6. Πάντως αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ανώνυμος φίλος που σε.... νοιάζεται να πω, που σε λατρεύει να πω, που σε λατρεύει ακόμα και δεν μπόρεσε ίσως να σε ξεπεράσει? Εσύ τι λές.....???? προς τα που το παει το έξυπνο το μυαλουδάκι σου?
    Πότε θα πιούμε καφέ?? Χα, χα, αυτό μάλλον φαντάζει ανέκδοτο προς το παρόν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο! Ξερεις κατι που δεν ξερω?
      Λες να ναι επειδη εχασε τη "θεση" του
      διπλα μου! χαχαχα! Να σαι καλα!
      Μ εκανες και γελασα!
      Καφε θα πιουμε οταν ερθεις σπιτι μου....

      Διαγραφή
  7. χρονια ειχα να την ακουσω/διαβασω τη λεξη...να εισαι καλα
    ποσοι ομως θα εκαναν τα παντα για να την αποκτησουν...(οχι το επιπλο φυσικα)
    κερεκλοκενταυρους τους ελεγαν αν θυμαμαι καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολα για την καρεκλα γινονται εν ολιγοις!
      Πολλοι ειναι αυτοι! αλλα οπως βλεπεις
      κανεις δεν το σχολιασε ισως γιατι ειναι
      ενα θεμα που καιει και πυροδοτει μεγαλες
      συζητησεις!

      Διαγραφή
    2. η λεξη καρεκλοθηρας ταιριαζει καλυτερα..αυτη που εγραψα επεται...σε φιλω..

      Διαγραφή
  8. Quiz: Όλοι την ζητάνε. Πολλοί την ποθούν αθόρυβα και άλλοι δρουν φανερά και υποχθόνια. Από αυτούς, άλλοι αφιερώνουν μια ζωή για την κατάκτηση της και άλλοι πάλι επηρεάζουν (για να μην πω αφαιρούν) την ζωή πολλών άλλων για την επίτευξη του σκοπού τους. Τι να'ναι άραγε;
    Άλλο ένα πολύ καλό κείμενο, που για μένα τον περίεργο, όμως, αποτελεί μόνο ο πρόλογος μιας πολύ πιο βαθύτερης και ουσιαστικής συζήτησης. Keep writing.
    Ένας παλιός μαθητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιος μαθητης και οχι παλιομαθητης!!! Ποιος να ναι ποιος να ναι!!!!???Και μαλλον παλιος και καλος μαθητης...Αλλα για εξηγησε μου το "φανερα" πώς πάει πακέτο με το "υποχθόνια"...

      Διαγραφή
  9. Δεν πάει απαραίτητα πακέτο. Μπορεί να εφάπτονται σε ένα σημείο, αλλά είναι δύο εντελώς διαφορετικές λέξεις. Φανερά-κρυφά. Φως-Σκοτάδι. Αλήθεια-Ψέμα. Γύρω από αυτά τα εννοιολογικά ζεύγη θα πρέπει να κινηθεί κάποιος, για να φτάσει (ή έστω να αγγίξει) την αλήθεια του πράγματος. Φανταστείτε, λοιπόν,(για να απαντήσω και στην ερώτηση) έναν κόσμο...όπου υπάρχει "φως,το ψέμα φαίνεται ως αλήθεια, χωρίς απαραίτητα η αλήθεια να πάει πακέτο με το φως,ή και με κάτι το φανερό. Συνεπώς επικρατεί ένα φανερό μεν, αλλά ψεύτικο δε, φως. Εμένα, όμως, με "βασανίζει" το εξής ερώτημα: Ανήκουν όλα αυτά στην φαντασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενταξει! πιο δικηγοριστικη απαντηση πεθαινεις!!!!
      Αρα μιλαμε για αληθοφάνεια, αλλά πόσο αλήθεια ειναι κατι που φαινεται αλλα δεν ειναι στο φως? Τοτε για μενα δεν ειναι φως (και οχι οτι η αληθεια δεν μπορει να βρισκεται στο σκοταδι)! Τι ειναι τοτε? Λυκοφως, ημιφως ή οφθαλμαπατη?
      Το φως ειναι φως! Φωτιζει! Φανερωνει! Φα-ος και φανερος! Εχουν και ετυμολογικη συνδεση! Θα μου πεις και το "φαινομαι" (αλλα δεν ειμαι) εχει ετυμολογικη σχεση...
      Τελος παντων το θεμα ξεκιναει αν καποιος φανερα διεκδικει την καρεκλα, αλλα υποχθονια κανει τι? Φανερα χρησ/ει μεσα θεμιτα και υποχθονια αθεμιτα? Μια εξηγηση που μπορω να δωσω ειναι αυτη!

      Οσο για τα ζευγη που χρησιμοποιεις θα συμφωνησω...Εξ αντιθετου οριζονται πολλα πραγματα στη ζωη. Υπαρχουν ομως και αυτοι που πιστευουν στο οτι ορισμενα πραγματα ειναι φυσει απολυτα ετσι οπως ειναι και οχι βασει συγκρισης.
      Π.χ. κατι ειναι ωραιο απο τη φυση του χωρις να το δουμε σε σχεση με κατι ασχημο...
      Λενε....

      Διαγραφή
  10. Αυτή ακριβώς ήταν η εξήγηση που είχα στο (φτωχό) μυαλό μου.
    Από την άλλη το γεγονός ότι πιστεύουν μόνον κάποιοι την παραπάνω θέση περί απολυτότητας των πραγμάτων, αυτόματα δεν καθιστά και απόλυτη την θέση. Τέλος πάντων, αναμένω περισσότερη "επιπλοσυζήτηση". Είτε σε καφέ, είτε στα ΙΚΕΑ. Φιλιά πολλά. Κυριάκος ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα!!! χτυπημα κατω απο τη μεση!!! Καλοοοοοο!!!
      Βαζω τις καρεκλες, βαλε τον γκαιφε να ρεφεναρουμε!
      φιλια!

      Διαγραφή
  11. Εισαι η ανηψια με τις ωραιες σκεψεις.Σκεψεις που οταν περιγραφονται σε μια παρεα, δεν εχουν τελειωμο.Στο γραφω γαιτι θυμηθηκα ενα Πασχα στην Δ.......η(πριν πολλα χρονια).Πολλα φιλια ο Αγαπημενος σου Θειος απο τα Ξενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι σημαινει Keep writing?Ο κυριος θελει να το παιξει κουλτουρα? τουλαχιστον για εμας που δεν ξερουμε αγγλικα θα ηταν ευγενικο οταν απευθυνεται σε ανθρωπους που ομιλουν και γραφουν την ελληνικη να γραφει σε αυτη.δεν μπορω πλεον να ανεχτω την συνεχιση της υποβαθμιση της ελληνικης γλωσσας απο εμας.


    Ο θειος απο τα Ξενα.Ξερεις εσυ σε περιμενω .Πριν την κρατηση δωματιου στειλε μηνυμα να δουμε εαν ειμαστε διαθεσιμοι , (Θεια και παιδι πιθανον να βρισκονται εδω).Πολλα φιλια. Θανατος στους ψευτοκουλτουριαριδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αναρχικος Θειος απο τα ξενα που αν καταλαβα καλα ποιο Πασχα εννοας, μαλλον ηθελες να με στραγγαλισεις παρά να με θαυμασεις...

      Και σου χω πει θειε να μην εισαι τοσο αφοριστικος σε θεματα γλωσσας... Ψευδοκουλτουριαρηδες (για να σου το αντιστρεψω) ειναι οι υπεραμυντορες της ελληνικης! Θειος δικος μου δε δικαιουται να χει τετοιες αποψεις περι γλωσσας!!! Στα ξενα θα ρθω κατα πως φαινεται να σΕ αλλαξω δοξασιες...
      Κανει κρυο;;;;

      Διαγραφή
  13. περιμενω την αφιξη, για να σου εκφρασω και απο κοντα τις αποψεις μου.Πολλα φιλια σε ολους, σας αγαπω πολυ και το ξερεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή