Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Γκρίζες ζώνες...


Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει χρυσή τομή, μέση οδός, λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Δεν υπάρχει 50%-50%. Ούτε καν 99%-1%. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα δεν μπορούν να είναι γκρίζα, δεν σχοινοβατούν σε κόψεις ξυραφιού, δεν ισορροπούν στη δοκό του μεταίχμιου, δεν έχουνε ενδιάμεσες καταστάσεις. Στο ερωτηματολόγιό τους μπορείς να συμπληρώσεις απλά ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Μια γυναίκα δεν είναι ποτέ λίγο ή πολύ έγκυος, ένας άνθρωπος δεν είναι λίγο ή πολύ παντρεμένος, ούτε λίγο ή πολύ πεθαμένος. Ή είναι ή δεν είναι. Κάποια θέματα τα αποδέχεσαι όπως είναι, χωρίς αστερίσκους και υστερόγραφα, δίχως υπομνήματα και επεξηγήσεις. Είναι έτσι. Το θες? Είναι αυτό. Το δέχεσαι? Καλώς! Όχι? Άφησέ το!
Από την άλλη, το να αντιληφθείς ποια ακριβώς είναι αυτά που δεν δέχονται εξαιρέσεις και σμιλεύματα, ποια δεν θέλουν στρογγύλεμα στις γωνίες, είναι αρετή. Και φυσικά είναι το ήμισυ του παντός. Διότι είναι η λύση στο πρόβλημα που ψάχνεις. Είναι η αρχή για να σταματήσεις να πιστεύεις πως υπάρχει η μέση λύση και να αυτοβαυκαλίζεσαι και να πείθεις τον ευκολόπιστο εαυτό σου πως μπορείς να συνδυάσεις εξ ορισμού ασυνδύαστες και ακραίες  καταστάσεις, να γεφυρώσεις εν τη γενέσει τους αγεφύρωτα χάσματα, να χτίσεις επάνω σε χαλάσματα, να ανακαινίζεις ετοιμόρροπα σπίτια από τη στέγη αντί από τα θεμέλια.
Είναι εκείνες οι στιγμές που σου απαγορεύουν να κάνεις τέτοιες άσκοπες κινήσεις και που σου υπαγορεύουν να κόψεις σαν τον ομφάλιο λώρο το δεσμό που σε κρατάει πίσω και δεν σε αφήνει να πας μπροστά. Το να βρεθείς σε γκρίζα ζώνη δεν είναι το κακό. Το κακό είναι να κατασκευάζεις το γκρίζο εκεί όπου δεν υπάρχει και κυρίως εκεί όπου δεν ταιριάζει.   

7 σχόλια:

  1. Τώρα μου ήρθε η έμπνευση...
    Θα σου γράψω ζωγραφικά...
    Λοιπόν στη ζωγραφική με χρώμα, το κλασσικό λάθος που κάνουν όλοι είναι, όταν θέλουν να κάνουν μία σκιά ενός αντικειμένου να χρησιμοποιούν το γκρί. Βολεύει να πιστεύουμε ότι οι σκιές είναι γκρίζες...λίγο άσπρο, λίγο μαύρο και να η δημιουργία.
    Λάθος...οι σκιές ανθρώπων, αντικειμένων,λουλουδιών κλπ είναι μία πιο σκούρα απόχρωση του θέματος που φτιάχνουμε.
    Αν θέλεις λοιπόν να αλλάξεις τη σκιά του εαυτού σου, αλλάζεις πρώτα το δικό σου χρώμα.
    Καλά τώρα μπορεί να είμαι λίγο εκτός θέματος...αλλά αυτό μου ήρθε με τις γκρίζες ζώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια οπτικη! Διαφορετικη! Κι εγω αυτο το εμαθα απο κατι λιγα μαθηματα ζωγραφικης που πηρα για φωτοσκιασεις στο decoupage...Ποτε ομως δεν τις καταφερνω τις φωτοσκιασεις! Δε μου λες βρε Ευγενια μου (εσυ που ξερεις απ' αυτα), γιατι παντα το μονο που καταφερνω ειναι μουτζουρες?
      Λες υποσυνειδητα, αντι να κανω γκριζες ζωνες να τραβαω κοντυλιές ? lol :Ρ :Ρ :Ρ

      Διαγραφή
  2. Οι περισσοτεροι ανθρωποι ετσι ειμαστε...ολοι ψαχνουμε μια ενδιαμεση λυση...ψαχνουμε λυσεις και ξανα και ξανα...και στην τελικη τι κανουμε??! μια τρυπα στο νερο!!! δεν εχουμε μαθει να αποδεχομαστε τις συνεπειες των καταστασεων και ετσι καταληγουμε σε σκεψεις και κινησεις που στην τελικη δεν μας προσφερουν τιποτα!! πολυ σωστααα ολα αυτα που εγραψες...μπραβο και παλι μπραβο!! ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειμαστε ολοι ετσι Χρυσα μου! Υπαρχουν (ευτυχως) πολλοι που οταν λεν κατι το εννοουν και κοβουν μαχαιρι! Κι αλλοι που παιζουν μια ετσι και μια αλλιως οχι απο αδυναμια αλλα απο ψυχοπαθολογικες καταστασεις και ψαχνουν μεσοβεζικες λυσεις γιατι ετσι εχουν μαθει να ζουν: διαστροφικα!

      Διαγραφή
  3. εεεετσιιι ακριβως ομως...ηταν αυτο που ηθελα να πωω και το ειπες!! πραγματικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό σου το κείμενο είναι το πιο σαφές και ξεκάθαρο που διάβασα. Δηλώνει μια ωριμότητα δουλεμένη με σφυρί και αμόνι. Έναν άνθρωπο που πραγματικά κοιτάει μπροστά και είναι έτοιμος να καταρίψει κάθε εμποδιο που βασανίζει την ψυχή και την ζωή του. Εύχομαι σε όλους μας να μην κατασκευάζουμε γκρίζες ζώνες γιατί τις περισσότερες φορές, όλα είναι μια πλάνη του μυαλού μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μετα την τηλεφωνικη μας επικοινωνια, θα λαβω σοβαρα υποψη το αιτημα σου! χχχχχχχχ!!!

      Διαγραφή