Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Self-άρω, άρα υπάρχω...


Είναι τρομερή ανάγκη τελικά: να θες να εκτίθεσαι ιδανικά. Άψογα. Χωρίς κουσούρια. Όχι όπως ξυπνάς, αλλά μακιγιαρισμένος. Όχι όπως αντιδράς (υπερβολικά), αλλά καμουφλαρισμένος. Με μια δόση ήπιας συμπεριφοράς. Με πολλές ανάγκες να σε σπρώχνουν να φαίνεσαι ο φιλοσοφημένος της ζωής. Σαν να διάβασες όλον τον Σταγειρίτη και τους προσωκρατικούς καλύτερα και από τον καθηγητή που είχες στη φιλοσοφική. Αποδέχεσαι τις ρήσεις τους, τις ποστάρεις, αρέσεις στους φίλους (?) σου που σου αρέσουν, και καλημερίζεις, καλησπερίζεις και καληνυχτίζεις ολημερίς και οληνυχτίς και καθημερινά τους πάντες. Στο μεταξύ τον γείτονα δεν τον μιλάς. Κι ας βλέπεις πρώτα εκείνον και μετά τον ήλιο. Θαρρείς πως άλλοι πιο μακρινοί σε εκτιμούν, πιο πολύ από εκείνους που έχεις δίπλα σου. Είσαι πιο αποδεκτός από τον e-φίλο σου, γιατί η απόσταση και η εικόνα που έχετε δημιουργήσει ο ένας για τον άλλον είναι ασφαλείς και δεν πλήττονται. Δεν έχουν την τριβή της ρουτίνας. Ούτε τα νεύρα, τις κακές στιγμές, τη θλίψη, αλλά και την κατάθλιψη που βιώνεις στο σπίτι σου. Δεν έχουν τα παραπανήσια κιλά, το ασιδέρωτο μπλουζάκι, το απεριποίητο και αγουροξυπνημένο μουτράκι, το κουρασμένο πρόσωπο, το γεμάτο σκοτούρες μυαλό, το άπλυτο κορμί, το φοράω ό,τι βρω. Οι φωτό στα social media είναι ρετουσαρισμένες. Το ίδιο και τα βιογραφικά...
Self-άρω, άρα υπάρχω. Αρέσω, άρα αξίζω. Η λέξη “selfie” επιλέχθηκε ως «Λέξη της Χρονιάς» από το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης. Κι αν το σημαίνον έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του λεξικού κάθε γλώσσας -ενδιαφέρουσα παρατήρηση για έναν γλωσσολόγο- το σημαινόμενο  προμηνύει, αλλά και καταδεικνύει απίστευτες ενδείξεις για έναν ψυχολόγο: Ένα ανελέητο κυνηγητό του καλύτερου πορτρέτου, το άγχος να περάσει στην αθανασία η καλύτερη στιγμή της επιδειξιομανούς μου προσεκτικότητας για να κραυγάσω σε όλους πως η εικόνα μου δεν είναι εύθραυστη, αλλά άσπιλη και αμόλυντη. In vitro φυσικά. Γιατί in vivo όταν πληγώνεται από την παραμικρή μου αποτυχία, το πρώτο μου σφάλμα, την υποψήφια αμφισβήτηση των ικανοτήτων μου, καταρρέω, πληγώνομαι, κλαίω, με παίρνει από κάτω, θλίβομαι, καταθλίβομαι, συνθλίβομαι. Διέξοδος η selfie, βάλσαμο το like. Πανάκεια τα μπράβο. Αλλά την κατάθλιψή μου δεν την βλέπεις. Άλλωστε ξέρω καλά να την κρύβω πίσω από τσιτάτα αποδεκτά, που τα ανεβάζω για να τα πιστέψω. Που ΑΝ τα πίστευα θα είχα πραγματικούς φίλους και δεν θα τους πλήγωνα. Θα ήμουν καλύτερος πραγματικός φίλος και όχι ιδανικός e-φίλος, θα είχα fan club γιατί θα με ακολουθούσανε όσοι με αγαπούσανε και όχι οι επίπλαστοι followers, γιατί θα έκανα πράξη τα όσα ανεβάζω περί ζωής και δύναμης να ξεπεράσω τα δύσκολα και δε θα έπασχα από κατάθλιψη.
Στην εποχή της απαξίωσης των αξιών, η αξία μου εξαργυρώνεται με like. Photoshop, retouch και share είναι μόλις τρεις αξίες που καλλιεργούν τον εγωκεντρισμό μου σε μια εποχή που η κοινωνία μου έχει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ανάγκη την αλήθεια και την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Ο αγώνας της ζωής μου αντί να έχει στόχο να γίνει σημαντικός για τον εαυτό μου, προσπαθεί απλά ώστε να αποσπάσει τη αποδοχή των άλλων, και αντί να γίνω ουσιαστικά σημαντικός για εκείνους, προβάλλει την αψεγάδιαστη αποδοχή μου από τους άλλους για να νιώσω σπουδαίος. Επιφάνεια, αλλά όχι διαφάνεια. Το τι είμαι, από το τι δείχνω ότι είμαι και το τι θα ήθελα να είμαι απέχει, όσο η μινιμαλιστική βιτρίνα του illustration στο πολυώροφο Mall από το τη βιοτεχνία της Καμπούλ, όπου ράβονται τα πανάκριβά μου ρούχα με μεροκάματο τιμής ισάξιας κατά τι κατώτερου του μονοδόλλαρου.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη προσφορά στην web κοινωνία αυτών των media, η κυρίαρχη ελλοχεύουσα πραγματικότητα λέγεται θλίψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αυτοϋποτίμηση, ναρκισσισμός και πραγμάτωση ενός πανάρχαιου αρχέτυπου, αυτού του Πυγμαλίωνα. Τα social media σου χαρίζουν το εξαιρετικό προνόμιο να σου δίνουν βήμα, βάθρο, βάρος σε αυτό που είσαι. Ή που θα θελες να είσαι? Βγαίνει ένα ψώνιο από μέσα σου. Ένα εγώ κεντρικό. Σαν τον ήλιο. Λάμπει και θέλει να είναι αυτόφωτο και να φωταγωγεί τους άλλους. Φωνάζει: «Κοιτάξτε με τι κάνω, πού πήγα, τι είδα!»
Στόχος είναι να γίνεις δημοφιλής, παίρνοντας μέρος σε μία ανταγωνιστικότητα που καλλιεργείται με κάθε τρόπο: στην εικόνα, στα βιογραφικά, στο πόσο θαρραλέος είσαι να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα της ζωής σε σχέση με τους «άλλους». Κι ας είσαι δειλός. Και δίνεις τόσο απλόχερα προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα σου που σε άλλες εποχές θα διευκόλυνες πολύ το FBI! Επιπλέον, ο λόγος που κοτσάρεις στην εικόνα σου δεν είναι δικός σου. Απλά αναπαράγεις λεγόμενα των άλλων, υποβιβάζεις τον λόγο σε εικόνα και γίνεσαι ένα κακέκτυπο ψευδούς εαυτού που ούτε εσύ ο ίδιος αναγνωρίζεις στον καθρέπτη και που αν καθίσεις να διαλογιστείς μαζί του πραγματικά, θα δεις πως το κυνηγητό της ωραίας σου εικόνας δεν είναι αιτία, αλλά απλά ένα σύμπτωμα, και πως, όπως σε κάθε εποχή, έτσι και τώρα κυριαρχεί μια επιδημία. Τώρα, δε λέγεται λοιμός, αλλά ναρκισσισμός και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια, και συ τα δέχεσαι με απελπισία, αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις. Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει, τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε…
O tempora! O mores!

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα,καλημέρα. Πως τα λες η άτιμη!!!

    Άδικο δεν έχεις. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Φωτογραφίες χιλιάδεςςςς.
    Τι είπε ο Σωκράτης,ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας...( βέβαια πολλές φορές
    αναρωτιέμαι αν όντως τα έχουν πει ).
    Όλοι φιλόσοφοι, όλοι λάτρεις της "καλής" μουσικής, όλοι λάτρεις των ποιημάτων.
    Όλοι κατά του άδικου ( κι ας φερόμαστε αλαζονικά και απαίσια στους γύρω μας ) όλοι με αγάπη προς τη φύση ( κι ας πετάμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο ) όλοι υπέρ της αξιοκρατίας ( κι βάζουμε ότι βύσμα βρούμε για να ανεβούμε σκαλιά).

    Υπάρχουν όμως και τόσα άλλα.
    Φυσικά θα θελήσεις να βγεις όμορφος και περιποιημένος στις φωτογραφίες σου. Στο σπίτι σου όταν έχεις καλεσμένους με τις πιτζάμες και αχτένιστη υποδέχεσαι τους φίλους σου? ( ως περιποιημένος βέβαια δεν εννοώ να δείξεις το πλούσιο μπούστο σου ...ούτε τον πλούσιο ποπό σου . Ούτε ότι πρέπει να ανεβάζεις την κάθε μία σου στιγμή ). Όμορφο είναι όμως να βλέπεις αγαπημένα σου πρόσωπα σαν να ξεφύλλιζες κάποιο άλμπουμ σπίτι τους.

    Πολλοί άνθρωποι που δεν διάβαζαν ποτέ, έστω κι έτσι, ένα άρθρο, μία σελίδα από ένα βιβλίο, μία αναφορά σ ένα ιστορικό πρόσωπο θα περάσει από το βλέμμα τους. Κάποιοι θα προβληματιστούν, άλλοι όχι.

    Βλέπεις φίλους από τα παλιά. Πως είναι τώρα, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους. Είχες χαθεί μαζί τους. Αποκλείεται να τους έβλεπες αλλιώς. Βλέπεις συγγενείς από μακριά και μοιράζεσαι τις στιγμές σου μαζί τους. Όχι από ανασφάλεια, όχι απο ναρκισσισμό, μοιράζεσαι απλά για να μοιραστείς!!!!!!!!

    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα βήμα να μιλήσεις.
    Να διαμαρτυρηθείς, να επαινέσεις, να χαιρετήσεις, να διαφημίσεις,να προβληθείς.
    Να κάνεις πολλά, πολλά κακά, κι άλλα τόσα όμως καλά.
    Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που εκτίθεται.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε Ευγενία με την "άλλη οψη και οτικη"...
      Δεν πιστευω να σου περασε απο το μυαλο οτι ολα αυτα που λες δεν τα χω σκεφτει.... φυσικα και τα προσπερνω! ξερεις ποσα αλμπουμ εχω εκτυπωσει εγω απο "στιγμες"...και αχτενιστη και αλληθωρη και χαλια (βλεπεις με το φιλμ δεν εβγαζες 15 για να κρατησεις μια! χαχαα!

      Δεν θα μπω ουτε στη διαδικασια να αναφερω το μαχαιρι (οπλο και εργαλειο). Με λυπει λιγακι στα κοριτσακια η ωραιοπαθεια: και απο κατω τα σχολια χυδαιοτατα αλλα αρεσκονται! καταλαβες? Το προτυπο ειναι ο τουρλωμενος ο κ@@@?

      Διαγραφή
  2. Δεν μου πέρασε...αλλά επισημαίνεις μόνο τα αρνητικά που είναι πολλά, πάρα πολλά.
    Βέβαια ο τουρλωμένος ποπάκος ( είδες γλύκα...) και όλες αυτές
    οι ομορφιές ήταν πάντα πρότυπα.
    Απλά τώρα, εύκολα τα τρώμε κατάμουτρα.
    Πόσο μα πόσο αντιαισθητικές όλες αυτές οι φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες μέσα σε τουαλέτες. Έχουμε γνωρίσει τα πλακάκια και τους μπιντέδες από όλα τα σπιτια, τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία.
    Αυτό με στεναχωρεί περισσότερο από όλα. Η έλλειψη αισθητικής σε πολλούς εφήβους.
    Ναι θέλω να δείξω τα κάλλη μου, θέλω να σε γοητέψω, αλλά έχω στυλ.
    Όχι ψεύτικο, αληθινό και απλό.

    αααα μιας και ανέφερες το φιλμ. Επίσης μέσα στα θετικά. Φθηνές αλλά ωραίες φωτογραφίες. Φωτογραφίες στην πόλη, στην φύση, στο δρόμο. Ξέρω επεξεργασμένες, όχι με τον ίδιο κόπο, αλλά ο κόσμος πλέον ξέρει από προοπτική, από στήσιμο, από χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι! αφου θελω να επισημαινω τα αρνητικα! τι να λεω: τι τυχεροι που ειμαστε με την τεχνολογια που μιλαμε, βρισκομαστε, βλεπομαστε απο χιλιομετρα μακρια? Η τεχνολογια δεν εχει κακους σκοπους. Στοχος ειναι η διευκολυνση. Το ξερουμε αυτο. Απλα ενεχει κινδυνους που δε γινονται αντιληπτοι! Ποιος θα με ακουγε εμενα αν δεν ειχα μπλογκ? εσυ στον καφε και αντε να βρω γνωστο στην Pella News να μου δημοσιευσει κανα αρθρο...χωρις feedback φυσικα! Για τον ΔΟΛ δε μιλαω φυσικα! Θελω μπαρμα στην Κορωνη! χαχαχα!

      Διαγραφή
  3. Μπραβο σου Κων\να
    Απο το "σκεφτομαι αρα υπαρχω",στο "συνουσιαζομαι αρα υπαρχω",
    στο "self-αρω αρα υπαρχω"κ.ο.κ...........τελικα ΥΠΑΡΧΩ???????
    και ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΩ???????
    Εδω σε θελω καβουρα...........
    Να'σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί οντως να υπαρχω με ολα αυτα μαζι! Δεν υπαρχω λετε?

      Διαγραφή
  4. η τραγικη αληθεια θα τολμησω ξανα να πω...ζουμε για ενα LIKE ή ενα FOLLOW...ανταγωνιζομαστε στα like...οποιος εχει πιο πολλα ειναι περισσοτερο δημοφιλης...το θεωρω αθλιο..αν και ολοι εχουμε μπει σε αυτο το τριπακι...οτι και αν ειναι στην μοδα θα συνεχισουμε μεχρι να το ξεφτιλισουμε τελειως...αυτοι ειμαστε...παντα αυτο θα γινεται οσο και αν θελουμε να το αποφυγουμε!!! τελειο μπραβοοο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα ειναι η φυση του ανθρωπου να λειτουργει σαν τα προβατα κι ενα παραπανω που συνειδητα λειτουργει ετσι...
      Διαπιστωσα οτι πολλοι το συνειδητοποιουν ωστοσο δεν τους ενοχλει...

      Διαγραφή
  5. και ετσι ειναι...ειδικα ενας νεος ειναι πολυ δυσκολο να σταματησει να κανει πραγματα που νομιζουν οτι θα τον αναδειξουν...οπως ειπες ειναι στην φυση μας...πως θα γινουμε δημοφιλης?!!! πως θα γνωρισουμε κοσμο?!!! εχουμε εστιασει πλεον μονο στην εξωτερικη εμφανιση και δεν κοιταμε μεσα μας πως ειμαστε...δεν κοιταμε να διορθωσουμε τα ελλατωματα μας αφου ετσι κι αλλιως ο "ταδε" μας θεωρει ομορφους..ετσι σκεφτομαστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιτριγυρισμένοι από το φαινόμενο των selfie οι οποίες "δίνουν και παίρνουν" ξεκινώντας από το κόκκινο χαλί και καταλήγοντας μέχρι το κοτέτσι μιας θείας από το χωριό, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επηραστεί ολόκληρος ο κόσμος,πόσο μάλλον παιδιά στην εφηβεία τα οποία μέσω των like και των comment ικανοποιούν τους εαυτούς τους και βγάζουν μια κραυγή ανασφάλειας, μοναξιάς και όπως αναφέρετε και εσείς μια μορφή κατάθλιψης. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως με την υπερβολή και θεωρώ πως όσο κάποιος έχει μέτρο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο! Τώρα όσον αφορά την έκθεση των φωτογραφιών μας στα στέκια κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα άλυτο ζήτημα και πλέον με την εξέλιξη των hacker δεν χρειάζεται να έχεις κάποιον λογαριάσμο για να σου "κλέψουν" φωτογραφίες καθώς μπορούν και χακάρουν ολόκληρα συστήματα android ios και τα παρεπόμενα. Επομένως ο μόνος τρόπος να προστατεύσεις το άτομό σου είναι ο παλιός καλός τρόπος του βγαίνω φωτογραφίες με την φωτογραφική και τις κάνω άλμπουμ στο σπίτι (εε τώρα αν είσαι τόσο άτυχος και στο κλέψουν είναι ένα άλλο θέμα που χρειάζεται φιλοσόφηση) . Τι είναι όμως πιο άσχημο, να είσαι ένας μανιακός ιντερνετικός και εικονικός άνθρωπος ή μέσα σε μια υπερβολικά εξελιγμένη ηλεκτρονικά κοινωνία όπου όλα γίνονται μέσω ενός gadget να παραμένεις στις παλιές κλασσικές μεθόδους;;;; Eγώ θα έλεγα πως όσο βλακώδες και αν φαίνεται το χέρι ψηλά με το κινητό και το duckface στο πρόσωπο έχει εισχωρήσει στο μυαλό μας ως ιδανικό και δύσκολα αλλάζει. Είμαστε και θα γραφούμε στην ιστορία ως η γενιά των selfie αλλά ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα μέτρο και να συνδιάσουμε τις δραστηριότητες μας, μη έχοντας τις selfie ως προτεραιότητα...... αλλά και καμιά selfie δεν βλάπτει ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διπλωματικη η απαντηση ως εκει που δεν παιρνει!
      Τοποθετησου ανοιχτα και παραδεξου το! Ισως το θεμα δεν ειναι
      απλα να περιγραφεις τι συμβαινεις, αλλα να κανεις κατι για να μη συμβαινει (οταν ειναι κακο). Ειναι ή οχι κακο? Και μη γυρνας σε αρχεγονες καταστασεις.... Να στεκεσαι στο ψυχολογικο κομματι. Εξακολουθεις και βγαζεις selfie παρ' όλ' αυτά εεεεεεε? :Ρ :Ρ :Ρ :Ρ

      Διαγραφή
  7. Θεωρώ πως τα επιχειρήματα σας είναι όντως πειστικά, άλλα ποτέ κανείς δεν τα έχει σκεφτεί! Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς τους νέους να σκεφτόμαστε τις πράξεις μας και να μην κάνουμε τα πάντα για ένα Like. Ενταξει σγρ δεν είναι κακό να βγάζουμε και απο καμιά σέλφι, αλλά οxι ό,τι και αν κάνουμε να το δημοσιεύουμε. Θα πρέπει να έχουμε και την δική μας προσωπική και όχι μόνο αυτή την "εικονική" ζώντας για ενα Like or Comment.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέλια μου, πολλά δεν σκεφτόμαστε ανεξαρτήτωνς ηλικίας. Το θεμα ειναι οταν καποιος μας ανοιγει τα ματια και μας λεει κτ που δεν εχουμε ως εκεινη τη στιγμη σκεφτει, πόσο στα σοβαρα το παιρνουμε....Αλλιως το σχόλιό σου, όπως και το κείμενό μου, είναι δύο πολύ ωραίες εκθέσεις ιδεων...

      Διαγραφή
  8. Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως η σημερινή εποχή έχει διαμορφωθεί έτσι που ο κόσμος του ίντερνετ έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται πιο ''σημαντικός'' από τον πραγματικό και που οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο να έχουν όλοι λογαριασμό στο facebook, twitter κλπ, για να είναι φυσιολογικοί. Δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ηλεκτρονική ζωή, πολλές φορές παραμελώντας τελείως τη αληθινή ζωή τους,''κολλημένοι'' μπροστά από μια οθόνη. Ενταξεί, μέχρις ενός σημείου δεν είναι τόσο κακό να χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...αλλά να μην το παρακάνεις...να μην ξεχνάς να ζεις! Και βέβαια ζωή δεν είναι μια βγάλεις μια selfie και να μαζέψεις του κόσμου τα like...αλλά να βγεις έξω , στον κόσμο, να περάσεις καλά με τους πραγματικούς σου φίλους, την οικογένεια σου,έστω να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Γιατί, όταν ασχολείσαι συνεχώς με την ψηφιακή σου εικόνα, τους δήθεν φίλους σου, την αποδοχή που έχεις από αυτούς(δηλαδή από το αν έχουν κάνει ένα κλικ,like) και γενικά με την ψηφιακή σου ''ζωή'', τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά, κάτι πρέπει να προσέξεις, γιατί ίσως να έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Χάνεις τις στιγμές που πραγματικά αξίζουν και ώρες ώρες αγνοείς έστω και άθελα σου αυτούς που σε νοιάζονται. Αδιαφορείς! Ώστοσο, πιστεύω πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να περιορίσεις τη μεγάλη ιδέα που έχεις για το ίντερνετ και τις selfies, γιατί η ουσία αλλού βρίσκεται και με λίγη βοήθεια από ανθρώπους που σε αγαπούν πραγματικά, θα κατανοήσεις επιτέλους πως η ζωή δε χρειάζεται το ''ιντερνετικό'' στοιχείο για να υπάρχει. Μέτρο χρειάζεται κι όχι υπερβολή! Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω πως ο εθισμός είναι ισχυρότερο φαινόμενο από τη συνείδηση....

      Διαγραφή
  9. Τα είπατε όλα, και πολύ όμορφα, εσύ και οι φίλοι σου.
    Παλιά, μπορεί ακόμη και σήμερα σε μικρότερο βαθμό, να ανήκουν κάπου, να μην μένουν μόνοι.
    Μερικοί στρέφονταν στη θρησκεία, άλλοι σε κάποιο κόμμα, άλλοι στο ποδόσφαιρο,.....
    Σήμερα φαίνεται ότι το διαδίκτυο , με όσα προσφέρει, καλύπτει τις ανάγκες πολλών ανθρώπων.
    Υπάρχουν και οι παγίδες, οι κίνδυνοι, πολλή σκαρταδούρα,απάτες, ...., αλλά δεν έχει γυρισμό.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή