Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Σαλάτα (τα) έκανα πάλι…


Το fast-food το σιχαινόμουν πάντα, αν και οξυμόρως το food μου ήτανε  πάντοτε fast. Θες επειδή δεν μ’ ενδιέφερε ποτέ η μαγειρική και την έβλεπα σαν χάσιμο χρόνου (πάντα βιαζόμουνα, γιατί είχα άλλες δουλειές και προτεραιότητες), θες επειδή βολευόμουνα με το έτοιμο που πάντα κάποιος καλός άγγελος μου ετοίμαζε, θες επειδή τη μάνα μου δεν τη λες και Λωξάνδρα στις μαγειρικές της ικανότητες (είναι συγκεκριμένα τα απαράμιλλα φαγιά της)...? Ό,τι θες! Και αντί όσο μεγάλωνα να μαγειρεύω αναλόγως πολύ και ωραία ή πολύ ωραία, η δουλειά μου έγινε αντιστρόφως ανάλογη του μαγειρικού μου μερακίου. Και από κει που, όταν ήμουν  φοιτήτρια, μάζευα και μαγείρευα για όλους τους αναξιοπαθούντες άντρες φίλους μου (ορφανοί, με μάνα μακριά στα ξένα, με οικογενειακές ρήξεις ή συρράξεις και ανικανότητες μαγειρικές, οικονομικές και τα συναφή), λες και ήμουν το βαδάσειο ίδρυμα, βρέθηκα μεσούσης της καριέρας μου (με τα δεδομένα ότι συνταξιοδοτούμαι στα 35 έτη, έτσι? Μην αρχίσουν οι δυσοίωνες προβλέψεις απ’ τις Κασσάνδρες !) να τρώω στο πόδι, από υποχρέωση και ίσα για να στέκομαι όρθια.
Αυτά αντί προλόγου. Διότι το κυρίως θέμα είναι ότι τώρα με αρέσει να μαγειρεύω. Άρχισα να βρίσκω νόημα και κυρίως να χρησιμοποιώ, εκτός από μπόλικο κρεμμύδι, πάρα πολλή αγάπη! Κάποιοι λένε (όπως ο φίλος μου ο Σπύρος) ότι όσο γερνάει ο άνθρωπος το ρίχνει στη μαγειρική και στην κηπουρική. Για το πρώτο συμφωνώ. Για το δεύτερο δε συμφωνεί η κηπουρική. Διότι πράγματι κανένα λουλούδι και κανένα ζαρζαβάτι δε θέλει να το πιάσω στα χέρια μου! Η μόνη σχέση που έχω με τα φυτά είναι ότι μου αρέσει να (τα) βοσκάω! Σπεσιαλιτέ μου είναι οι σαλάτες. Ποτέ δεν κάνω μία ίδια με την προηγούμενη φορά. Πάντα αλλάζω τις αναλογίες, τα σαλτσοειδή περιχύματα, τους συνδυασμούς των υλικών, τις ποσότητες και τα ποσοστά συμμετοχής των λαχανικών επί του όγκου της σαλατιέρας κ.ο.κ. Ρίχνω, ρίχνω, ρίχνω ό,τι βρω διαθέσιμο στα ντουλάπια και στο ψυγείο. Κάποια στιγμή μάλιστα ένας από τους συγκατοίκους μου μου είχε πει πως δε βλέπει να λείπει απολύτως τίποτε άλλο μέσα από τη γαβάθα πλην του skip που είχαμε στο μπάνιο!!! Ακόμη κι αν ήξερα πως είχε δίκιο, συνέχιζα ακάθεκτη τους συνδυασμούς υλικών και για dressing με τέτοια μαεστρία σαν τρελός επιστήμων μέσα στο εργαστήρι του, αλλά είχα τη δέουσα υπευθυνότητα να ειδοποιήσω τον συγκάτοικο πως αν ακούσει κανένα «ΜΠΑΜ!» στην κουζίνα θα είναι σίγουρα από κάποια χημική αντίδραση υλικών που δεν έπρεπε να γίνει… μέσα στη γαβάθα!
Η μαγειρική είναι τέχνη, λέει, και η ζαχαροπλαστική επιστήμη! Δεν πολυσυμφωνώ και από όσα διαβάζω τελευταία, αν οι χημικές αντιδράσεις δε γίνουν εκρηκτικές στην κουζίνα, θα γίνουν σίγουρα στα στομάχια μας και γενικά στο σώμα μας και δη βίαια. Το τι θα φας, ποια ώρα, πόσο θα το μασήσεις, με τι τροφές θα το συνδυάσεις είναι ερωτήματα που δε βρίσκουν απάντηση απλά στους επιτρεπτούς γευστικούς συνδυασμούς σύμφωνα με τη γευσιγνωσία, αλλά στους επιτρεπτούς συνδυασμούς σύμφωνα με την ιατρική και δη την προληπτική. Ποιος να τολμήσει να ξεστομίσει ότι το αγελαδινό γάλα είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική απάτη όλων των εποχών και πως είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό μας? Ποιος να υπερασπιστεί τις πρωτεΐνες των φύτρων που ξεπερνούν σε ποιότητα ενίοτε και σε ποσότητα τις αντίστοιχες ζωικές? Ποιος να σου ανοίξει τα μάτια ότι σε απλές τροφές βρίσκονται ελιξίρια ζωής και όχι στα προϊόντα των φαρμακευτικών?  Και μην αρχίσει ο καθείς τις εξυπνάδες τύπου «ο τάδε δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ασκούνταν συστηματικά, αλλά μας άφησε χρόνους στα εννιά του» (!!!) ή αντιστρόφως «ο δείνα και κάπνιζε και έπινε και ποτέ του δεν γυμνάστηκε και ξεπέρασε σε ηλικία τον Κριαρά», διότι την απάντηση την ξέρει αναμφιβόλως πέρα από τις μοιρολατρικές δοξασίες.
Δε μιλάμε λοιπόν. Έχουμε άλλωστε τόσα άλλα να πούμε! Με «πράσ(σε)ιν' ά-λογα» θα ασχολούμαστε τώρα?

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Τελικά με χαροποιεί ιδιαίτερα που ακόμα και στο θέμα δια-τροφή επαληθεύονται τα λόγια του Ηράκλειτου"Τα πάντα ρει και ουδέν μένει".Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η ζωή συμπυκνώνει το νόημα και την ομορφιά της στο να αγαπάς,να μαθαίνεις και πάντα να επιυθμείς να πηγαίνεις ένα βήμα πιο πέρα παίζοντας με το σώμα,το μυαλό και την ψυχή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα αν ρωτησω σε ποιο απ' ολα αναφερεσαι (στο οτι ποτε δεν μαγειρευουμε τα ιδια, οπως κανει η φιλη μου η Μαρια :Ρ, στο οτι ανακαλυπτουμε πραγματα -Βανα μου!- καθ ολη την δαρκεια της ζωης μας ή στο οτι οι συνηθειες μας αλλαζουν) θα μου απαντησεις "σε ολα" ή μΕ φαινεται?

      Διαγραφή
    2. Δε σΕφαίνεται καθόλου:P

      Διαγραφή
  2. Ξεκίνα τις συνταγές Κωνσταντίνα, εξ άλλου είναι και της μόδας.
    Όπου κι αν δεις (ένθετα σε εφημερίδες, τηλεόραση ) παντού συνταγές. Ένα περίεργο πράγμα...σαν το φάτε μάτια ψάρια...
    Τραπέζια...άπειρα όπως κι εσύ για φίλους μόνους, διπλούς και τριπλούς.
    Παλιότερα ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τώρα όταν θέλω και μπορώ και σε όσους θέλω.
    Σε καθημερινή βάση με ζορίζει πολύ το τι να μαγειρέψω. Σαν να μην ξέρω να μαγειρεύω. Όταν όμως έχω να ετοιμάσω τραπέζι θαρρείς κι ανοίγει η ψυχή μου. Βρίσκω διάφορα να συνδυάσω, από κρέας και λαχανικά μέχρι σαλάτες και ζυμαρικά. Με τα γλυκά δεν το έχω, άντε κανένα
    μελομακάρονο τα Χριστούγεννα και τσουρέκια το Πάσχα.
    Μου αρέσει πολύ κι ετοιμασία του τραπεζιού. Να στολίσω, να βάλω περίεργες χαρτοπετσέτες,κεριά, ωραία μουσική κι ότι θα κάνει το φαγητό να κατεβαίνει με ευχαρίστηση και το γεύμα αξέχαστο.

    Τελευταία μου λόξα, αντι να τα μαγειρεύω να τα ζωγραφίζω.
    Τόσο χρώμα, τόση ομορφιά που με ενέπνευσε και καλλιτεχνικά.

    Τώρα για το υγιεινό της υπόθεσης αρμόδια είναι η Κικίτσα.
    Όλα τα έχει ψάξει, για όλα με συμβουλεύει. Ξέρει από το αλάτι Ιμαλαίων μέχρι την κανέλα Κευλάνης. Μπορεί να σου πει τι κάνει κακό και τι καλό. Μακάρι να την άκουγα σε όλα, αλλά με ζορίζει....χιχιιχιχιιιιι.
    Τώρα που το ψάχνεις κι εσύ θα ακούω κι εσένα.
    Αντε καλή μας όρεξη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτιδηποτε μπαινει σε πλαισια "υποχρεωσης" γινεται δυσκολο και προκαλει δυσφορια. Θυμηθηκα πως κπ στιγμη ειχα μαγειρεψει για ολους αυτους τους ως ανω (πολυ) αγαπημενους μου φιλους αλλα ειχα ξεχασει να υπολογισω τη μεριδα μου και την εβγαλα με τα τριγυρω μπινελικια....χαχα! Καλο!

      Φανταζομαι οτι στα πιατα δε βαζεις τις ζωγραφιες σου για να φανε οι καλεσμενοι ε? :Ρ

      Ενας ακομη λογος λοιπον Ευγενια μου που δεν εχω τηλεοραση ειναι αυτη της η διαστροφη: "φατε ματια ψαρια" οταν παμπολυς κοσμος πειναει και μαγειρευουν ολοι σουσι με πορτοκαλι και παπια Πεκινου που εχουν και στο χωριο τους! Προσωπικα δεν αναφερομαι σε αυτο. Με αφηνει αδιαφορη. Εχω πολυσυζητησει και αναλωθει με τις διαστροφες των ΜΜΕ. Παλι σπανακορυζο θα κανω (που το κανω και πεντανοστιμο). Αφορμη μου ειναι μια ψιλοενημερωση που απεκτησα τελευταια εξ αιτιας παθησεων μου χρονίων...και ειδα τεραστια διαφορα! Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο τρωω και χανω σταθερα κιλα (χωρις αυτο να ειναι το θεμα μου), αλλα απο αυτο καταλαβαινεις τι χημειες και αλχημειες κοντρα στη φυση μας γινονται με ολους τους ανεπιτρεπτους συνδυασμους. Δεν ξερω ποσο θα το κρατησω, αλλα ξερω πως στο πισω μερος του μυαλου μου θα εχω τις βασικες αρχες που τοσα χρονια δεν γνωριζα και τωρα αισθανομαι πως ανακαλυψα την Αμερικη μαζι με τον τροχο!
      Πανεξυπνη παλι η δικια σου! :Ρ :Ρ :Ρ

      Διαγραφή
  3. Εσύ κι ο Ερντογάν...(ανακαλύψατε την Αμερική εννοώ) :P
    Περιμένω συμβουλές.
    Ευτυχώς στις εκπομπές το ψιλιαστήκανε κι αυτοί ότι η πάπια άρχισε να είναι είδος προς εξαφάνιση με τόσα γκλαμουράτα τραπέζια, και τα μπαμπου εξαφανίστηκαν από τους βάλτους, γι αυτό και τώρα εμφανίζουν πλέον πιο φυσιολογικά πιάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ......."..και εισαι ο,τι σκεφτεσαι"λενε οι ψυχιατροι.....
    Και τα δυο ισχυουν.....
    Να'σαι καλα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, την έφαγες μόνη σου 'ολη τη σαλάτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή