Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γενικούρες και ειδικότητες



Είναι απίστευτο! Σχεδόν ανεκδιήγητο! Και οξύμωρο! Ή φυσιολογικό? Αλλά λογικό δεν το λες! Είναι συνέπεια. Ορθότερα δε, επίπτωση. Μοιρολαρικά θα χαρακτηριζόταν και ως μοιραίο! Ο λογικόφρων το ονομάζει τίμημα, ο παράφρων το λέει διαβολικό. Αλλά το όνομα δεν έχει σημασία, όσο έχει η χάρη. Και η χάρη είναι το αποτέλεσμα. Δηλώνει χάρισμα και είναι και χαριτωμένο. Διότι είναι χάρη να γνωρίζεις με λεπτομέρειες, είναι χάρισμα να ξέρεις το αντικείμενό σου ενδελεχώς, είναι αρετή να έχεις τη χάρη να αναφέρεις στο λεπτό μία εκτενή βιβλιογραφία για όσα σε ρωτάει ο άλλος πάνω στο αντικείμενό σου. Και διότι η εξειδίκευση στην εργασία υπήρξε μοιραία και αναπόφευκτη, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις αναγκαία, σε περισσότερες λυτρωτική.  Πώς θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα, εάν δεν είχαμε εξειδικευτεί?
Αλλά τα νομίσματα έχουνε εξ ορισμού δύο όψεις. Τι γίνεται όταν καλείσαι να δουλέψεις πιο σφαιρικά? Τι κάνεις όταν σου ζητούν μία πιο ολιστική ματιά? Πώς αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα όταν πρέπει να το δεις πολύπλευρα? Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ένα κελί περιορισμένων διαστάσεων και ευθυνών. Υπάρχουν επιστήμονες που ερευνούν σε πολύ περιορισμένα πεδία και με ακόμα πιο βραχείς ορίζοντες, σαν να αισθάνονται πως ο ουρανός του εργαστηρίου τους κάποια στιγμή θα τους πλακώσει και σαν να είναι η γνώση μια ταφόπλακα μεγάλη και βαριά. Και σκάβουν όλο και πιο βαθιά σε αυτήν, ώστε να την αναλύσουν, να την αποσυνθέσουν, να την διυλίσουν,  ώσπου να τη διαλύσουν.
Τελικά, ίσως να είναι και τραγικό: να ρωτάς έναν άνθρωπο τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει και να αδυνατεί να τοποθετήσει την δουλειά του στον εργασιακό χάρτη, ακόμη κι αν του δώσεις μια πυξίδα στο χέρι. Όσο εξειδικεύεται, άλλο τόσο χάνεται ανάμεσα σε χαώδεις καταστάσεις και γνώσεις. Αδιαφορία ή άγνοια? Φόβος ή πόνος? Ίσως σύμπτωση. Πολλοί είναι ειδικοί. Σπανίζουν όμως οι γενικοί. Οι εργαζόμενοι ειδικεύονται, οι διευθυντάδες? Γενικεύονται? Ο δάσκαλος θα σου πει το μάθημα της ημέρας και δεν θα σκάσει εάν δεν σου πει σε ποια χρονική περίοδο ανήκει ο ποιητής που μελετάει, δεν θα προλάβει κιόλας να τον συνδέσει με τα ιστορικά γεγονότα, ή δεν θα τονίσει σε ποιο μέρος της γραμματικής υπάγεται η παραγωγή και η σύνθεση, ο γιατρός θα σου συνταγογραφήσει το φαρμακάκι για να μην πονάει το στομάχι χωρίς ιδιαίτερη κλινική εικόνα και έρευνα του υπόλοιπου οργανισμού, ο υδραυλικός θα αλλάξει τη σωλήνα που έσπασε χωρίς να βρει γιατί έσπασε, ο δημόσος υπάλληλος θα σου σφραγίσει το χαρτί, αλλά μέχρι να φτάσεις στο γραφείο του ποιος θα σε κατευθύνει? Και ο λόγος? Αποποιούνται την ευθύνη ή αγνοούν ούτως ή άλλως την απάντηση? Αδιαφορούν για το «σύνολο» γιά κοιτάει ο καθείς τη δουλειά του? Δηλώνει ειδικός και γλιτώνει το βάρος του γενικού? Θα σε πάρει κανείς ποτέ κάπου να σου εξηγήσει ότι για να μάθεις/κάνεις/διεκπεραιώσεις/διευθετήσεις αυτό που βρίσκεται επάνω στο τάδε κλαδί, οφείλεις να έχεις πάρει μια γεύση για το πού βρίσκεται ο κορμός του, ή, για τους πιο απαιτητικούς, η ρίζα του!?
Η περιέργεια, αυτό το ανθρώπινο ίδιον, γίνεται εν καιρώ αντιστρόφως ανάλογο με την ειδίκευση. Εδώ τα φιλοσοφικά «γιατί» δεν είναι ισάριθμα με τα επιστημονικά «επειδή». Μόνο τα μαθηματικά «ουτωσώστε» δίνουν απαντήσεις, αλλά οι περισσότεροι βολευόμαστε στα κηδεμονικά «γι’ αυτό» και στα ακόμη πιο «δημοκρατικά» των γενικών «επειδή το είπα εγώ»!
Αυτός, είναι ο νέος εργάτης...

Καλή Πρωτομαγιά!

10 σχόλια:

  1. Με ζορίζεις σήμερα. Σου γράφω ένα ειδικό "καλώς την κι ας άργησε" κι ένα γενικό "Χρόνια Πολλά".
    Ο Μάκης ως τεχνικός διαφόρων πραγμάτων και προιόντων όταν του περιγράφουν μία βλάβη ενός μηχανήματος μου λέει: " εκείνη τη στιγμή μου έρχεται στο νου όλη η λειτουργία του και βλέπω ακριβώς από που μπορεί να προέρχεται η βλάβη. Έχω στο μυαλό μου όλους τους σωλήνες, καλώδια,κουμπιά "
    Εγώ ως γραμματέας και γενικών καθηκόντων...όταν μου τηλεφωνούν οι πελάτες και πέρα από τιμολόγια, ανταλλακτικά και να σημειώσω μία παραγγελία, μου ζητάνε να τους λύσω το πρόβλημά τους, τους λέω
    " γραμματέας είμαι όχι θεός "!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερω! Σου επεσε βαρυ το μεταπασχαλινο, αλλα τι να κανω που αυτες οι σκεψεις στριφογυρνανε στο μυαλο μου εδω και ποσον καιρο! ? Τι να εγραφα παλι? Πως περασα το Πασχα? Καλα ευχαριστω!

      Και μην κοροϊδευεις γιατι εαν σκεφτεις ποσα πραγματα "ξερουμε" αλλα δεν ξερουμε τι ειναι και που υπαγεται αυτο που ξερουμε θα παθεις πλακα!

      Κανει ο αλλος διδακτορικο: "τι ακριβως κανεις;" εαν τον ρωτησεις, θα σου πει την πασα λεπτομερεια. "Πού υπαγεται?" εαν συνεχισεις, θα αρχισει να τα μασαει!

      Και για να μην πω για μαθητες. Ξερουν πολλα! Στην ερωτηση τα χανουν. Οταν τους πεις την απαντηση, θα σου πουν "ΑΑΑ!Αυτο το ηξερα, αλλα δεν γνωριζα οτι λεγεται ετσι..."

      Κριμα!

      Διαγραφή
  2. Γενικότερα: Καλημέρα και Καλό Μήνα.....
    Ειδικότερα: μου έλειψες....(αν και σε είδα)

    κλείνοντας τα μάτια φαντάζει η εξειδίκευση σαν ένας δρόμος δύσκολος και επίπονος, γεμάτο αναζητήσεις, αγκάθια ώσπου να φτάσεις στην λύτρωση, στις απαντήσεις, στις λύσεις, στην αλήθεια...σε όποια επίπεδο και αν είμαστε ταγμένοι σε αυτήν! Από την άλλη πλευρά μου χαμογελά η γενικότητα και μου κλείνει το μάτι κάθε φορά που ίσως υπεκφεύγουμε και διαλέγουμε την εύκολη λύση...έτσι γενικά και αόριστα ...φαντάζει σαν ένα βάθρο που όλοι μπορούν να σταθούν εκεί για λίγο....για κάθε έναν λοιπον που ξέρει τα πάντα είναι η θέση που του αρμόζει!!!
    Προσωπικά επιλέγω τον δύσκολο δρόμο πλέον δεν ξέρω αν θα καταφέρω να βρω λύσεις, απαντήσεις , αλήθειες αλλά θα προσπαθήσω....
    απεχθάνομαι την "δημοκρατία" του τύπου επειδή το είπα εγω, την επιστρέφω σε όλους τους γενικούς και αόριστους.....
    και κάτι ακόμα που αν και αντιφατικά (ίσως φαινομενικα) συμφωνώ και με τα δύο...
    "γηράσκω αεί διδασκόμενος" και "εν οίδα ότι ουδεν οίδα" ίσως το ένα συμπληρώνειε το άλλο, δεν έχω κάνει εξειδίκευση στα παραπάνω αποφθέγματα....
    γενικά και ειδικά όμως ένας είναι ο δρόμος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και καλο μηνα too...

      Γενικα και ειδικα σε αυτες τις περιπτωσεις ενας ειναι ο δρομος ναι: η λεγομενη "μεση οδος"..αυτο που μας μαθαινανε στην εκθεση... αυτο σχετιζεται με το "παν μετρον αριστον"?
      Οχι! Εαν θες να εισαι ειδικος σε κατι, κανεις ο,τι μπορεις, το λιανιζεις, το ξεψαχνιζεις, του αλλαζεις τα φωτα...αλλα δεν ξεχνας απο που ξεκινησες

      ΥΓ: μου αρεσουν "οι επιστροφες" σου.. :)

      Διαγραφή
    2. ....αυτην την επιστροφή μου γλυκεια μου την απολαμβάνω όπως τον ήλιο μετά την καταιγίδα!!!!
      .....άλλες επιστροφές είναι καταστροφές κατά το λαϊκό άσμα!!!!
      όπως και να έχει επιστρέψαμε μαζί!!!

      Πρόταση (ειδικώς και γενικώς) για παραδοσιακό γλέντι προς τιμή του Αγιου Αθανασίου στο σχολείο του χωριού σήμερα 2/5!!!
      και ο νοών νοείτω.....!!!!

      Διαγραφή
    3. Να 'σαι καλα ελενη* μου, αλλα μετα απο πολυήμερη κοπάνα/αποβολη...επεστρεψα κι εγω ξερεις στα θρανια και προσπαθω να γραψω την Προταση (την ειδικη) και κατι μου λεει πως θα φυγω απ την σχολη πριν προλαβω να μπω, εαν συνεχισω ετσι η τεμπελα!
      Και ξερεις ολη αυτη η φασαρια ειναι που γεννησε το ως ανω κειμενο, διοτι εκει που προσπαθουσα να βγαλω ακρη με την επιστημη που πηγα και μπλεχτηκα, δεν βρηκα κανεναν να μπορει να με κατατοπισει! Και τωρα αυτο παω να κανω μονη μου!
      Πες τον Άι Ταναση λοιπον χαιρετισματα και να με συγχωρει η χαρη του, αλλα εαν μπορει ας στειλει λιγη φωτιση και κουραγια πολλα γιατι τη βαψαμε!

      Σε φιλω νεζναμικα (ξερεις εσυ!)

      Διαγραφή
    4. να με συγχωρήσουν όλοι οι φίλοι μας εδω αλλά ένα πουστσένο ήθελα να το απολαύσω από εσένα!!!!!!!!!!
      next time .....και μη ξεχνάς ότι τα πανηγύρια αρχίζουν την Άνοιξη!!!!
      ας είναι...θα το χορέψω μόνη μου....

      Διαγραφή
  3. Νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποιΆυτοό που είναι καλοί μόνο στα γενικά κι αυτοί που είναι καλοί μόνο στα ειδικά.Εκείνοι που δεν είναι καλοί σε κανένα από τα δύο και εκείνοι που είναι καλοί και στα δυο.Ίσως έχει να κάνει με τη φλόγα της ψυχής και του πνεύματος καθενός.Ίσως και με το ρόλο που ήρθε για να παίξει σε αυτή τη ζωή...με αυτό που ψάχνει,αν ψάχνει,αν θέλει κι αν μπορεί να το βρει...με το τι κουβαλάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορω να διαφωνησω. Απλα τελευταια το φαινομενο ειναι εκ των πραγματων πιο εντονο γιατι η εξειδικευση ειναι μονοδρομος. Φτανει να δεις τιτλους διατριβων πριν 20 χρονια σε σχεση με τους σημερινους... Αντε γεια! Το πραγμα εχει ξεφυγει σΕ λεω....

      Διαγραφή
  4. Σημεία των καιρών...Εξέλιξη γαρ???(λέμε τώρα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή