Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μάρκα μ’ έκαψες...


Ερώτηση πρώτη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς:
«Παιδιά, έχετε τηλεόραση στο σπίτι σας?»
 Απάντηση: «Φυσικά κυρία!»
 Ερώτηση δεύτερη: «Πόσες?»
 (Οι απαντήσεις ποικίλουν):  
«Τρείς» ο ένας, «Τέσσερις!» όλο ενθουσιασμό και πονηρό μειδίαμα ο άλλος, «Πέντε» ένας άλλος ευτυχισμένος, ανήκων σε τετραμελή οικογένεια, ώσπου να ακούσω εκείνο το καταιγιστικό «Επτά»........!!!!!!!
 «Τι είναι το Επτά?» Προς στιγμή νόμιζα πως δεν κατάλαβε ο μαθητής την ερώτηση. Μετά έκανα διευκρινίσεις του τύπου «Δε ρώτησα πόσες είναι οι μέρες της εβδομάδας, ούτε τα θαύματα του κόσμου, ούτε οι Σοφοί του κόσμου, ούτε οι Νάνοι γύρω απ’ τη Χιονάτη, ούτε πόσοι επιτέθηκαν «...επί Θήβας»!
 Ναι! Καλά άκουσα! Επτά!
Επόμενη ερώτηση: «Τι μάρκα?»
Οι απαντήσεις επίσης ποικίλουν: «Samsung LED 50’», «SMART PHILIPS 42’», «LG 3D 50’» κλπ κλπ...Αν δε, ζητήσω περαιτέρω στοιχεία, θα αρχίσουν λεπτομέρειες τρελές....
..................................................................................................................................
Επόμενος κύκλος ερωτήσεων: «Παιδιά, λεξικό έχετε?». Τότε τα παιδιά αρχίζουν και ξύνονται, συνοφρυώνονται, σκέφτονται και σπάνε το κεφάλι τους, εάν έχουνε ή δεν έχουνε.
Οι απαντήσεις είναι του τύπου: «Είχα ένα» ή «Έχω, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται», «Σαν να κάτι μου θυμίζει»...
 Στην επόμενη ερώτηση: «Τι “μάρκας” είναι?» ποτέ δεν παίρνω απάντηση αντίστοιχη με εκείνη για την/τις τηλεόραση/τηλεοράσεις.
 Κυμαίνονται ανάμεσα σε απαντήσεις του τύπου: «Έχω ένα κίτρινο», «Ένα κόκκινο με μπλε γραμμές», «Ένα κανελί με βούλες» και γενικώς οι απαντήσεις είναι «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, καραβάκια στο Αιγαίο δε με βλέπετε καλέ!!!».
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν τα brand name παίζουν ρόλο μόνο σε επίπεδο προϊόντων. Κι αν ναι, σε τι είδους προϊόντα? Κατανάλωσης? Και τι είδους κατανάλωση? Αγαθών? Και τι είδους αγαθά? Υλικά? Πνευματικά? Γιατί η τηλεόραση δεν ξέρω πού κατατάσσεται, αφού το περιτύλιγμα πάει πακέτο με το περιεχόμενο. Ο άνθρωπος δείχνει να επενδύει πολύ στο φαίνεσθαι! Τι μάρκα αυτοκινήτου θα κυκλοφορεί, τι πουκάμισο θα φοράει, εάν η τσάντα που κρατάει θα χτυπάει στο μάτι ότι είναι ακριβή. Καμιά φορά θαρρείς με την ακρίβεια πως εξαγοράζεις και την ποιότητα. Που αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά πλέον ανήκει στους κανόνες με τις πολλές εξαιρέσεις.
Στο πνεύμα όμως, πού είναι τα brand name? Γιατί εμπιστευόμαστε για δήθεν γνώσεις τον κάθε άσχετο που άκουσε, νομίζει και μεταφέρει μέσα από σπασμένο τηλέφωνο μία πληροφορία ως γνώση? Η οποία μπορεί να είναι παρα-πληροφορία. Η οποία μπορεί να είναι αποκύημα μιας οργιάζουσας φαντασίας. Ή απλώς μιας επιθυμίας. Και η οποία μπορεί να αποτελεί γνώμη και όχι γνώση. Να είναι οίηση και απλά να αναπαράχθηκε από ημιμαθείς. Η οποία απλά κυκλοφόρησε για λόγους marketing όχι απαραίτητα ώστε να πουλήσει προϊόντα ενός ραφιού, αλλά για να φουντώσει δήθεν εθνικά φρονήματα, για να εξάψει πνεύματα, για να ικανοποιήσει αφτιά που θέλουν χάδια ή για να βυθίσει πιο κάτω, πιο προς τον πάτο, πνεύματα...
Παλιά ακούγαμε γιαγιάδες να λένε «Αλήθεια είναι! Το είπανε στην τηλεόραση!» Σήμερα, το λυπηρό είναι ότι ακούς από ανθρώπους που πήγανε σχολείο πέρα από τη Δευτέρα Δημοτικού (που έφτασε η γιαγιά) και που έφτασαν και στο πανεπιστήμιο και θεωρούνται πιο σύγχρονοι από τη γιαγιά, επειδή χειρίζονται άλλα μέσα (ή κακομεταχειρίζονται ή τους κακομεταχειρίζονται) να λένε το απιστεύτου: «Αλήθεια είναι! Το διάβασα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!»...κι αναρωτιέσαι, εάν πέρασε το σχολείο και ακούμπησε, εάν πέρασε και φύσηξε μακριά, εάν πέρασε, ξαναπέρασε και ξεμάκρυνε χωρίς να αγγίξει καν!
Γιατί, εάν θες να εμπιστεύεσαι τη Sumsung, την mac, την Prada, την Mercedes, την whirlpool, την adidas, την nike, την babolat, την head, την Toyota, την...την ...την... καλά κάνεις, αλλά έχε και έναν Τριανταφυλλίδη ρε φίλε στην βιβλιοθήκη σου για λεξικό, διάβασε έναν Μάνεση ή έναν Μανωλεδάκη για τα νομικά (και όχι μόνο), έναν Κολιόπουλο στην ιστορία, έναν Ζερεφό, έναν Γραμματικάκη, έναν Γιανναρά, έναν Α.-Φ.Χριστίδη, στον τομέα τους. 
 Δε λέω ότι αυτοί δεν επιδέχονται αμφισβητίες και αμφισβητήσεις. Λέω απλά ότι οφείλεις να τους ακούσεις πριν τους πατάξεις!

22 σχόλια:


  1. Τηλεοράση δεν έχω κι ούτε χρειάζομαι αλλά λεξικά πολλά (13). βλέπεις τα λεξικά είναι εργαλεία..επαγγελματικά..........να σε δανείσω κανένα αν χρειαστείς.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις και ειδικά λεξικα?
      Θα χρειαστώ όντως! Για
      πες μου τι είδους?
      Κι αν δεν εχεις και τηλεοραση
      τοτε θα κανουμε κομμα να
      κατεβουμε στις εκλογες!

      ΥΓ: δεν κανω πλακα για τα λεξικα!
      Εχω πολλα αλλα χρειαζομαι κι αλλα!
      Δανεισε μΕ σε παρακαλω :Ρ

      Διαγραφή
  2. Κωνσταντίνα,έτσι είναι όπως τα λες!!!Τις προάλλες συνάντησα τυχαία τον καθηγητή μου της Δερματολογίας και με ρώτησε αν η φίλη μου βρήκε άκρη με την Κοσμητολογία...Άραγε βρήκε;Φιλάκια!!! Τσέκαρε και αυτό το περιοδικό...:http://www.nouvelles-esthetiques.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω μωρο μου! Πες στον καθηγητή σου οτι τον μερσω, αλλα μαλλον με κερδισε η Νομικη!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
    2. Και νομικάρια λοιπόν...Μμμμμ...:)

      Διαγραφή
    3. Χαχα! Ναι μου ταιριαζει περισσοτερο θαρρω! Ειπα από δικολαβος να παρω προαγωγη σε δικηγορος!!!!χιχιχιχι!!
      Σε μια βδομαδα θα εχω φανταζομαι το ok και θα σου πω!

      Διαγραφή
    4. Τέλεια,λοιπόν!Περιμένω νέα σου...!!!

      Διαγραφή
  3. Οθωμανο-ελληνικόν λεξικόν κι άλλα ''μικτά'' ιδιωματικά γλωσσάρια.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρωτοτυπεις! Καλυτερα να παρω τηλεοραση να μαθω την τουρκικην μεσα απο τις τουρκικες σειρας in vivo και οχι in vitro με τα λεξικα που θα μου βγουν και τα ματια! :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

      Διαγραφή

  4. Καλά...εσένα ειδικά θα σε δώκω ένα από το χωριό σου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι να το κάνεις γλυκιά μου να έχεις λεξικά και να μην τα χρησιμοποιείς καν???? ή ακόμα χειρότερα να μην ξέρεις τον τρόπο να τα χρησιμοποιείς???υπάρχει και αυτή η κατηγορία....όπως και να έχει η μόρφωση δεν έχει να κάνει (κατά την ταπεινή μου άποψη) με το "ποιον" διαβάζεις...ή αν η βιβλιοθήκη σου είναι γεμάτη....σημασία για μένα έχει τι κατανοείς και τι λαμβάνεις από το κάθε ερέθισμα...βιβλίο, τηλεόραση, ιντερνετ, η γιαγιά της γειτονιάς.....δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις ....και αν συμφωνείς ....αν αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας τότε ξέρεις και να ακούς και να απορρίπτεις....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ εν μέρει, διαφωνώ εν γένει!
      Ας πουμε οτι καταλαβαινω που το πας, ομως καποιος πρεπει να σου μαθει πώς να χρησιμοποιείς ό,τι έχεις. Όχι, δεν θεωρώ σωστό να μην έχεις (λεξικα, βιβλια, προσβαση σε τραπεζες γνωσης). Άλλωστε για να φτάσεις στο σημείο να απορριπτεις, πρεπει να εχεις μαθει τον τρόπο.
      Για μενα ελένη* ενα πραγμα έχει σημασία:

      "Να μου μαθαίνει κάποιος ΠΩΣ να μαθαίνω και ΑΠΟ ΠΟΥ...Το ΤΙ θα μαθαινω από κει και πέρα είναι δική μου δουλειά και θέμα γούστου"

      Δεν ξερω εαν ΕΣΥ με καταλαβαινεις!

      Διαγραφή
    2. έχω μια δυσκολία να σε καταλάβω να σου πω την "μαύρη" μου αλήθεια....δεν κατανοώ αυτό που λες ότι πρέπει κάποιος να σου μάθει...Πως και Από Πού...γιατί "πρέπει"κάποιος να στα μάθει αυτά γλυκιά μου???θα τα μάθεις μόνη σου...θα ψάξεις ...θα βρεις...θα μάθεις...θα κρατήσεις και θα απορρίψεις...θα οξύνεις το νου και την κρίση με τα δικά σου "όπλα-εφόδια" και φυσικά δεν είπα ότι δεν είναι σωστό να έχουμε λεξικά και γενικότερα προσβάσεις στην γνώση..από εκεί θα μάθεις...ποιος θα μπορούσε να σου δείξει δηλαδή???οι γονείς, οι καθηγητές...ναι συμφωνώ αλλά και αν είσαι στην αντίπερα όχθη???δεν κολυμπάς μόνος σου ???πνίγεσαι????μένεις ένα σώμα κενό???ένα πουκάμισο αδειανό???
      τώρα που το σκέφτομαι, ίσως τα προσωπικά μου βιώματα διαμορφώνουν μια άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη από των άλλων, όχι σωστή απλά διαφορετική και ίσως πιο έντονα ειπωμένη, αλλά και αυτό είναι διάλογος και μαγεία το να μπορείς να διαφωνείς και ας είναι τα επιχειρήματα αδύναμα....
      είσαι σίγουρη λοιπόν ότι συμφωνείς εν μέρει και διαφωνείς εν γένει??? αν ναι ....πλέον και εγώ θα το πάρω απόφαση ότι δεν ανήκω στους προνομιούχους!!!

      Διαγραφή
    3. Τώρα εγώ δεν υποσχομαι αλλα θα προσπαθησω να γινω αντιληπτη συντομως!
      Λοιπον:
      Καταρχην και καταρχας νομιζω οτι η βαση της διαφωνιας μας δεν εχει ερεισματα διοτι εσυ αναφερεσαι στον εμπειρικο κλαδο και εγω στον επιστημονικο. Ως εκ τουτου, η καθεμια λεει "τα δικα της" και φαινομενικα νομιζω οτι διαφωνουμε και οχι ουσιαστικα.

      Θελω λοιπον να ξεκαθαρισω τα εξης: η αφορμη του κειμενου ητανε το διηγημενο επεισοδιο για να καταληξει (ισως ανεπιτυχως οπως φαινεται) πως για καθε τι που εχουμε ειναι καλο να κοιταμε το Brand name διοτι αποτελει ενος ειδους εγγυηση. Τουτεστιν, όπως θες να εχεις ενα ωραιο Golf αυτοκινητο και οχι ενα Yugo για τους γνωστους και μη εξαιρετεους λογους, αναλογα θα πρεπει να σκεφτεσαι οταν αγοραζεις ενα επιστημονικο εγχειριδιο. Στην εν λογω περιπτωση αναφερομαι σε επιστημονικα "εκαλαϊκευμενο" που απεθυνεται σε απλο κοσμο που δεν ανηκει μεν στην επιστημη σαν τους καταρτισμενους επιστημονες, όμως τον αφορουν τα παραγωγα της επιστημης γενικα ή ειδικα και θα ηθελε να διαβασει κατι επιστημονικα ορθο!
      παραδειγμα:
      το λεξικο του Rix που επεμενες να σου δωσω, εάν δεν εχεις γνωσεις ειδικες λαρυγγικης θεωριας περι Ινδοευρωπαϊκης, τον κ@... να χτυπας κατω ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να καταλαβεις τι λεει. Την Κινεζικη εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να την καταλαβεις. Το λεξικο όμως που θελει ο καθενας να εχει σπιτι του, είναι «προσαρμοσμενο» για ανθρωπους που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είναι γλωσσολογοι για να το χρησιμοποιησουν. Ωστοσο, επειδη και εκει, μπορει ο καθενας να καθησει να γραψει ένα λεξικο (και η κουτση Μαρια που λενε), καλο είναι να κοιταμε ποιος είναι ο συντακτης. Που τις περισσοτερες φορες, σε τετοιες δουλειες, ο συντακτης κανει μια δευτερογενή δουλεια και όχι πρωτογενη, αναπαραγει δλδ τα οσα ηδη εχουνε ειπωθει από παλαιοτερους ισως και σπουδαιοτερους! Δεκτον και σεβαστον ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ...διοτι...
      ...δεν μπορω να ακουω μ@λ... (σορρυ) που ξεπεταγονται δεξια και αριστερα, που λενε ο,τι του φανει του Λωλοστεφανη, όπως για παραδειγμα: η λέξη «πενθερα» σημαινει αυτην που πενθει τον ερωτα!!!!!!!!!!!LOL!!!! ή άλλες ασυναρτησιες που πουλαει πολυς κοσμος και γινεται πιστευτος από γνωστα μικροκαναλα. Δεν αντεχω να ακουω ότι επειδη η γιαγια που ζει στο Θιβετ και μια άλλη που ζει στο Ματσου Πίτσου με μια άλλη που ζει στο Κιλιμάντζαρο δεν μοιαζουν απλως με αυτήν που ζει στην Κοζανη, αλλά προέρχονται (εκ καταγωγης) από την Κοζανη επειδη ολες τους φορανε μαυρη φορεσια που εχει τρεις χαντρες πισω από το δεξι αφτι στο τσεμπερι!!!!!!!!!!

      Αντιλαμβανεσαι τι ειδους «γνωση» αναπαραγεται με τετοιους ανθρωπους που καταστρεφουν ο,τι παει να χτισει η επιστημη. Είναι σαν να λες ότι οι Διδυμοι Πυργοι επεσαν επειδη το ειδες στον υπνο σου και όχι γιατι προσεκρουσαν επανω τους δυο αεροπλανα!!!
      Αυτό το απλο πραγμα ηθελα να πω, επειδη απλα σεβομαι την Επιστημη. Θα ηθελα να σεβομαι και τους Επιστημονες εάν με σεβονται και αυτοί. Αυτοι είναι όμως ανθρωποι και ως εκ τουτου κανουν λαθη, γι’ αυτό και υπαρχουν σχολες στην επιστημη και πολλες συγκρουσεις μεταξυ τους. (Με αυτόν τον τροπο εκλεισα το κειμενο).
      Εν κατακλειδι, δεν απορριπτω ουτε την γιαγια ουτε τον παππου, ουτε την προσωπικη μου εμπειρια που αποκτω καθως μεγαλωνω και δεν προκειται καμια βιβλιοθηκη του κοσμου, ουτε της Αλεξανδρειας, ουτε του Κογκρεσσου μαζι να μου την παρασχει, λεω όμως ότι τα εγχειριδια που χρησιμοποιω πρεπει να εχουνε σφραγιδα επιστημοσυνης τουλαχιστον ΟΤΑΝ, ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ αποφασισω ότι θελω να χρησιμοποιησω καποιο από αυτά.
      Λυπαμαι που δεν ειμαι ξεκαθαρη και γινομαι φλυαρη για να γινω αντιληπτη. Κοπτομαι περι επιστημοσυνης όχι από ελιτιστικη συμπεριφορα, αλλά από φοβια ότι οι ασχετοι εχουνε τη χειροτερη αμυνα απεναντι τους για να κανουν την προπαγανδα τους και να απλωσουν τα πλοκαμια τους, και αυτή δεν είναι άλλη από την ΑΓΝΟΙΑ!!
      Και εάν θυμασαι, ένα παλιο σλογκαν ελεγε ότι Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!
      ΥΓ: σεβομαι απολυτα τις γνωμες, αλλα δεν τις εκλαμβανω ολες ως γνωσεις! Με συγχωρεις για αυτό! Αν ταυτιζονταν ως εννοιες, δεν θα υπηρχε λογος να εχουμε δυο λεξεις!

      Κολοκυθια συντομη ημουνα(Γρρ:Ρ:Ρ:Ρ)

      Διαγραφή
    4. γλυκια μου φατσα πόσα πολλά μου έγραψες....
      τόσα όσα να καταλάβω....ίσως και περισσότερα!!!
      και εγώ λοιπον σαν τον "άγνωστο" θα πω ένα απλό "σ'αγαπώ"!!!

      (μάλλον όλοι με αυτό καταλήγουν όταν παίρνεις φόρα....!!!!)

      Διαγραφή
    5. Καταλαβα! Αυτο ητανε σε απλη μεταφραση: ¨Σκασε, δεν μπορω να σε ακουω αλλο..."..

      Σνιφ! Κλαψ!

      Και μην βαζεις αγαπη μου τον Ανωνυμο στο ιδιο καζανι με σενα γιατι σιγουρα δεν ειχατε τις ιδιες προθεσεις. Διοτι ο Ανωνυμος του "Σ' αγαπω" είναι
      1.ή δειλός
      2.ή εγωκεντρικος, οπως ειπε ενας πολυ καλος μου φιλος, και ηθελε να δημιουργησει ντορο γυρω απο αυτον και να ασχολουνται ολοι μαζι του
      3. ή πλακατζης.. και απο κατω μας κοιταει τωρα και γελαει!

      Την καλημερα μου...

      Διαγραφή
  6. Σ αυτή την άτιμη και πλανεύτρα ζωή για όλα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι.
    Τι κουραστικό!!!
    Δεν θα εμπλακώ στη συζήτησή σας γιατί μου αρέσει απλά να σας διαβάζω και να μαθαίνω από εσάς.
    Σκάω όμως και θέλω κάπου να το γράψω.
    Η ΔΕΛΤΑ κι η NESTLE μια χαρά BRAND NAME έχουν. Κι όμως εδώ και χρόνια η πρώτη και τελευταία η δεύτερη πουλάνε γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο... ειδικά για παιδιά και για τις αυξημένες ανάγκες τους.
    Δεν έχω ιατρικές γνώσεις αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι γάλα - σίδηρο μαζί δεν πάνε... ΟΥΦΦΦ γιούπι κάπου το είπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ευγενούλα μου!
      Αν και λιγο καθυστερημενα... σου απαντω (απο τη δικη μου την επιστημη...οσο ασημαντο κι αν σου φαινεται ως θεμα)...οτι και ο Μπαμπινιωτης είναι Brand Name.....

      Ο νοων νοειτω!

      Καλα ειναι οταν γινομαστε "πρωτα ονοματα" να κρατάμε το ποιοτικο μας επιπεδο. Το "τα παντα ρει" ομως δεν το 'πα εγω....

      Νομιζω οτι η λεξη "χρημα" κρυβεται πισω από όλα!

      Λεπτομερειες περι βιολογιας-ιατρικης δεν μπορω να σου πω...Δεν ξερω!

      Διαγραφή
  7. Απο που έβγαλες το συμπερασμα κοριτσάκι ότι μου φαίνεται ασήμαντο το θέμα????
    Γνώσεις για τα ονόματα στην επιστήμη σου δεν έχω, οπότε δεν μπορώ να έχω κι άποψη ( ούτε για τις μάρκες στα ηλεκτρονικά έχω :P ).
    Εσύ φωστήρα μου, μου μαθαίνεις διάφορα κι εγώ σ ακούω.
    Προσωπικά ( όχι στα νιάτα μου αλλά τώρα στην δεύτερη νεότητά μου ) όταν ακούω ή διαβάζω κάτι πάντα προσέχω την πηγή.
    Άλλες φορές την πατάω άλλες όχι. Μεγάλα ονόματα πολλές φορές εχει τύχει να πούνε ανακρίβειες.
    Συνήθως βέβαια θεωρούμε ως μεγάλο όνομα κάποιον που είναι δημοφιλής. Μάλλον κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται το λάθος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κοριτσακι πολυ με αρεσε! Να με το λες συχνοτερα! Χιχιχι!
      Εγω το συμπερασμα το βγαλα βασει του οτι στην δικη μου επιστημη εαν πεις κ καμια κοτσανα το πολυ να τριζουν τα κοκαλα του Τριανταφυλλιδη, σε θεματα υγειας ομως ειναι σοβαροτερα τα πραγματα....οχι?
      Και οκ. Δεν ειπα ο,τι βλεπουμε να εχουμε βιβλιογραφικες αναφορες. Ολοι ψιλοκοιταμε το wikipedia, ολοι ριχνουμε μια πανω πανω ματια για να παρουμε μια πρωτη γευση για ορισμενα θεματα, αλλα οχι και να χτυπιομαστε οτι ειναι αληθεια ανεξακριβωτα! Μη θεωρηθω και science freak....

      Για οσα λες περι μεγαλων ονοματων, σου ειπα προηγουμενως τις πταιει. Η ενσταση μου ειναι απλη: οπως σε κπ πραγματα ψαχνεις την εγγυηση πισω απο το brand name ετσι να το ψαχνεις και πισω απο την επιστημη. Το πώς θα προφυλαχθεις απο τα ολισθηματα που λες και ειναι ευλογα, θα το ανακαλυψεις στην πορεια, γιατι θα εχεις μαθει μεγαλωνοντας πώς να μαθαινεις....

      Διαγραφή
  8. Και κάπου εδώ (ξανα)θυμάμαι την"αλληγορία του σπηλαίου"του Πλάτωνα και το χρέος των φιλοσόφων.Κατά την ταπεινή μου άποψη η ευθύνη "βαραίνει" αυτούς περισσότερο.Όλους αυτούς που στην επώδυνη πορεία της ανάζήτησης του Αγαθού δεν έχουν ως αυτοσκοπό τη θέασή του και το πώς θα αναπαυτούν στις δάφνες τους-λες και τελειώνει ποτέ αυτός ο δρόμος...Όλους αυτούς που,ακόμη και μια μικρή ακτίνα φωτός τους μετα-τρέπει σε φωτεινά παραδείγματα για όσους ακόμα κοιμούνται στα σκοτάδια.Όλους αυτούς που επιστρέφουν στο σκοτεινό και επικίνδυνο πια σπήλαιο,για να επιστρέψουν πάλι στο φως,όχι μόνοι τους αυτή τη φορά.Όλους αυτούς που,αν και οι ίδιοι εμπνευστές,δεν το φωνάζουν,γιατί υπάρχει πάντα κάποιος που είναι περισσότερο λουσμένος από φως και τον ακολουθούν...(Ξανα)θυμάμαι την παραβολή του καλού σπορέα.Μια άγονη φαινομενικά γη δεν μπορεί με τη βία να καρποφορήσει.Αν όμως ο καλός σπορέας ρίξει το σπόρο του,ίσως οι μυστικές δυνάμεις της γης,του χρόνου και του κόσμου ολόκληρου κατορθώσουν το φαινομενικά ακατόρθωτο.Όχι όμως όποτε το θελήσει ο σπορέας μα όποτε το μπορέσει και το θελήσει ο σπόρος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε αυτο το χρεος Αθηνα V μου, δεν ξερω μεχρι ποτε πρεπει να προσπαθεις για να το υπηρετησεις....

      Το "Σε φιλαω σε ξαναφιλαω κι εσυ εξακολουθεις να παραμενεις βατραχος" το ξερεις?

      Καλοί (πε)φωτισμενοι, αλλα και οι δεκτες πρεπει να εχουν προσλαμβαουσες....

      Διαγραφή