Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σημεία Στίξης: Το Κόμμα, και το θαυμαστικό!

Το Κόμμα,
αυτό που έκαψε και έκοψε το αρτιγέννητο τότε και θνησιγέννητο φυσικά ελληνικό κράτος, που το χώρισε και το τεμάχισε, που για την ακρίβεια το δίχασε και το κατακερμάτισε. Στις περιπτώσεις αυτές το κόμμα πάντα άφηνε περιθώρια. Δεν ήτανε σαν την τελεία, τουτέστιν, σταματώ εδώ και κάνω εκ νέου αρχή. Τα κόμματα σ’ αυτόν τον τόπο ποτέ δεν πάνε παρακάτω. Επαναλαμβάνονται. Έχουνε σκαλώσει εδώ και 40 χρόνια στην ίδια πολιτική: της διαίρεσης ανάμεσα σε σημαντικές κύριες προτάσεις και σε εξαρτημένες προτάσεις πάντα από άλλους, πάντα από ανθρώπους εξουσίας.
 Στο κόμμα και εν γένει στα κόμματα ξέρουμε ότι οι στάσεις είναι μικρές, οι αναπνοές κοφτές και γενικά η πορεία του λόγου έχει ένα crescendo που πολλές φορές δε σε αφήνει και πολύ να σκεφτείς, παρά σου επιτρέπει μόνο να μιλάς, ασταμάτητα, ακατάπαυστα. Οι δήθεν παύσεις που επιβάλλουν τα κόμματα είναι μια απάτη στους ωτακουστές. Στην πραγματικότητα -στην περίπτωση του «κόμματος»- πάντα ο ομιλών χρησιμοποιεί ή ασύνδετο σχήμα τοποθετώντας πολλές προτάσεις στη σειρά παρατακτικά, όπως στα παραμύθια, δλδ μας «παραμυθιάζει» ή χρησιμοποιεί τη διαδοχική υπόταξη, εγκιβωτίζοντας τη μία δευτερεύουσα μέσα στην άλλη, οπότε οι ακροατές χάνουν τη σειρά, αλλά μένουν στον απλό εντυπωσιασμό που προκάλεσε ο ομιλητής (συνήθως βουλευτής) με τη χρήση του κόμματος (ή το κόμμα με τη «χρήση» του ομιλητή/βουλευτή για να προπαγανδίσει τα θέλω του?) και να οδηγήσει το κοινό βοσκηματωδώς στην κάλπη. Εάν ο ακροατής μάθει τη χρήση του «κόμματος» τότε είναι σίγουρο πως θα βάλει τελεία σε όλο αυτό που γίνεται και θα πάψει να θαυμάζει θαυματοποιούς!

Το θαυμαστικό!
Θαυμάζει συνήθως! Αλλά και απειλεί! Προστάζει ενίοτε! Σαρκάζεται επίσης! Ειρωνεύεται και δείχνει να εκπλήσσεται! Αλίμονο! Το θαυμαστικό είναι από μόνο του σημείο αυτάρεσκο! Θαυμάζει και θαυμάζεται! Κυρίως αυτοθαυμάζεται! Είναι...πώς να το πω?...Ωραιοπαθές! Έχει έναν ναρκισσισμό! Βέέέέβαια!!! Και με το παραπάνω μάλιστα!
 Τα πολλά θαυμαστικά (!!!) προκαλούν και θλίψη! Διότι όταν θαυμάζεις κάτι, θέλεις μόνο να σε γοητεύει! Όχι να σε απογοητεύει! Κι όμως! Πολλές φορές τυχαίνει αυτό το ίδιο που εν αρχή σε γοητεύει μετά από λίγο να σε απογοητεύει! Και από κει που ανοίγεις τα μάτια διάπλατα όλο θαυμασμό, μετά από λίγο να τα συνοφρυώνεις και να εκφράζεις μία πικρία και μια αποστροφή! Δύσκολα να κρατηθεί το αντικείμενο του πόθου σου στην κορυφή! Το βλέπεις να κατρακυλάει, ενίοτε να γκρεμοτσακίζεται, όπως το θαυμαστικό, που εάν το προσέξεις καλά θα δεις μια ευθεία γραμμή κάθετη με μύτη οξεία προς τα κάτω να κυνηγάει να τρυπήσει μία απροστάτευτη τελεία! Σαν να πέφτουν από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη! Σαν να κεντράρει το σημείο, σαν να θέλει να το πυροβολήσει! Σαν τη στέκα στο μπιλιάρδο με τις μπάλες! Διχάζεται το θαυμαστικό! Αυτή του η εσωστρέφεια να προσπαθεί η παύλα να εκτοπίσει το σημείο! Αυτοκαταστροφικό!
Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος μονίμως να θαυμάζεις! Να περιμένεις, να εκπλήσσεσαι και να προσδοκάς! Αυταπάτες! Και απάτες! Απατεωνιές!  Να! Γι’ αυτό τους ταχυδακτυλουργούς τους λέγανε θαυματοποιούς! Να βγάζεις κουνελάκια μέσα από καπέλα! Και μετά τι? Σκέφτηκες ποτέ ότι ο παλιάτσος που σε έκανε να γελάσεις, να θαυμάσεις και να απορήσεις, στα παρασκήνια έβγαζε μια μελαγχολία μοναδική?! Και φυσικά μοναχική! Όχι?! Απορώ πώς όχι!
Το θαυμαστικό δε συνδέεται μόνο με τα θαύματα. Έχει σχέση και με τις απορίες! Κάτι ξέρανε οι αρχαίοι που λέγανε «θαυμάζω» αντί για «απορώ»! Λες γι’ αυτό πολλές φορές το θαυμαστικό να πάει αγκαζέ με το ερωτηματικό!?

22 σχόλια:

  1. "βοσκηματωδώς"! Πως το μεταφράζουμε αυτό εις την αγγλικήν κυρία? Θέλω να αποτελειώσω την άλλη μου κυρία, με τις καθόλου mainstream εκθέσεις που τις γράφω!
    Το θαυμαστικό είναι νιάτα ακόμα και ενθουσιασμός! Εγώ καθόλου δεν το φείδομαι κι ας μ' έχουν ορμηνέψει αρκετοί μιντιαεπικοινωνιολόγοι να το αλλάξω. Η τελεία εμπνέει σεβασμό και προσθέτει κύρος. Συνταξιούχα γραφή! Απαπα μακρυά από 'μενα! Και το άλλο με το "?" που κάνω απιστία στο ελληνικό ";" (αλήθεια κι εσύ χάριν ευκολίας το επιλέγεις ή ομορφιάς?)
    Καλά δεν έχεις παράπονο, χρησιμοποίησα όλα τα έως τώρα σημεία στίξης που μας παρουσίασες. Στην άνω τελεία θα έχω θέμα! Δεν βάζω ποτέ... (και μερικά αποσιωπητικά έτσι για το συνεχίζεται!)
    Καληνυχτούλα και φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιάζεσαι Georgina!!!
      Μέχρι στιγμης σχολιαζουμε
      (παρενθεση)
      Τελεία.
      Κόμμα,
      Θαυμαστικό!
      Και δη, το καθενα στον καιρό του! Την απορία σου θα σου την λυσω στα σικουελ! Θύμισε το μου απλά!

      Στην ερωτηση σου να απαντησει καποιος με καλη γνωση της αγγλικης! Εγω δεν σκαμπαζω! Σκραπας ΣΕ λεω!

      Διαγραφή
    2. Πωπω!!!!!!Τι κακια! Καλε πώς σου μιλαω ετσι λες κι εισαι μαθητρια μου? Που ουτε τις μαθητριες τις μιλω τοιουτοτροπως!αντε! σχωρα με (forgive me ελληνιστι!).Παρεσυρθην απο το θεμα!!! Αυριο μια εκθεση περικαλω περι κομματος και θαυμαστικου! Που ειναι η γνωστη πολιτικη σου αποψη!?

      Διαγραφή
    3. Ααα αμανε είναι να ανοίξουμε τέτοια κουβέντα νυχτιάτικο βάλε κρασί να τα π(ι)ούμε! Κάτσε να σε φέρω ένα ανέκδοτο φρέσκο

      ΑΛΕΞΗΣ: Το έμαθες; Την κοπάνησε από τη φυλακή ο Ξηρός!
      ΑΝΤΩΝΗΣ: Α στο διάλο!
      ΑΛΕΞΗΣ: Μα το Θεό!
      ΑΝΤΩΝΗΣ: Με δουλεύεις;
      ΑΛΕΞΗΣ: Στο σταυρό που σου κάνω!

      Εντάξει όλα αυτά που συμβαίνουν είναι εντελώς φαιδρά. Τι να μιλούμε για πολιτική και κόμματα. Έχουν τόσο ευτελίσει την έννοια της πολιτικής, έχουν τόσο ρίξει την τιμή της και την αξία της έννοιας του πολιτεύομαι, που πλέον νιώθεις απλά παρακμιακός όσο ασχολείσαι. Ούτε καν υποτιμημένος. Παρακμιακός. Λούμπεν. Μαλάκας.
      Ουπς σόρρυ που ρίχνω το επίπεδο. Αλλά χρησιμοποιώ σωστά τα σημεία στίξης έστω.
      Άντε κάνε καμιά καλή συλλογή ανεκδότων να τα πούμε με τον καφέ.
      Πάμε για ύπνο Κωνσταντίνα!

      Διαγραφή
  2. Θα πάμε στο κόψιμο της πίτας. Γιούπιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θα φάμε, θα πιούμε, θα γελάσουμε, θα χορέψουμε και θα κερδίσω και το φλουρί. Γιούπιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα, κούκλα.
    Όλα είναι θέμα διάθεσης στη ζωή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν δεν μπορω να σκεφτω κατι καλυτερο παρα από αυτες τις δυο σκηνες:

      http://www.youtube.com/watch?v=70KJRqopnqY

      Εισαι σαν τις συμπεθερες στο

      19:47 και 21:23

      Εισ' ενα τρελοκοριτσο με μινι τζιν.....

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Εαν εισαι σε "κομμα" θα ζησεις γιατι τα "κομματα" προστατεύουν τους "κομματικούς" και επιβιωνουν σαν τις κατσαριδες ακομα κι αν πιστευω ακραδαντα πως τα "κομματα" βρισκονται σε "κωμα εδω και τουλαχιστον 40 χρονια

      (σκεψου να επεφτε σε κωμα ενας πριν 40 χρονια και να ξυπνουσε σημερα...εαν εκανε την ερωτηση "ποια τα πολιτικα ονοματα που μας κυβερνουν?" τι απαντηση θα επαιρνε?)

      Διαγραφή
  4. Η Δανάη με λέει Ντάλια, η Secilia μου στέλνει βιντεάκια με την Θεοπούλα, εσύ με τις συμπεθέρες...μια χαρά με βρίσκω!
    Στο "παρα πέντε" δεν είμαι... αλλά βάζοντας τελείες, κλείνοντας παρενθέσεις και ανοίγοντας άλλες, παίρνοντας ανάσες με κόμματα και θαυμάζοντας ότι αξίζει έκανα τη ζωή μου ένα ευχάριστο σήριαλ!!!
    Γιατί όπως λέει κι ένας φίλος μου " η ζωή είναι μια πλάκα απλά κάποιες φορές την παίρνουμε πολύ στα σοβαρά "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθεια!!!!!!!!!!!!!!! Να μας τον γνωρισεις, μπας και συνελθουμε ολοι μας!!!!

      ΥΓ: εαν το βαψεις ξανθο, τωρα που το λεει η Δαναη, δεν εχει κι αδικο!!!!αχαχαχαχα!!! (εγω σε λατρευω οπως εισαι!)Μουατς!

      Διαγραφή
  5. Κι αν ερμηνεύαμε την τελεία,το κόμμα,το ερωτηματικό και το θαυμαστικό από τη συμβολιστική τους πλευρά.?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κόσμος των συμβόλων είναι ένας μαγικός κόσμος.Αρχετυπικές έννοιες "εικονοποιούντα" στα σύμβολα,για να τις συλλάβει ενδεχομένως ευκολότερα ο ανθρώπινος εγκέφαλος,που λειτουργεί ΚΑΙ με εικόνες,με τις αισθήσεις του γενικότερα.Αυτό που προτείνω είναι να ερμηνεύσουμε τα σημεία στίξης ΚΑΙ από αυτήν την πλευρά,τη συμβολιστική-φιλοσοφική-αρχετυπική.

      Διαγραφή
    2. Ναι τωρα το καταλαβαινω και το βρισκω πολυ ενδιαφερον! Καπως ετσι εξηγουμε συμβολα σε αρχεγονες περιοδους (σπηλαια, παλαια αλφαβητα κλπ) αλλα και σε αφαιρετικες τεχνικες οπως για παραδειγμα στη ζωγραφικη!

      Οτε και εαν μου δοθει η ευκαιρια θα ηθελα να διαβασω κατι σχετικο! Σε ευχαριστω!

      Διαγραφή
  6. Χε χε, κοίτα τι συμβολισμούς μπορεί να κρύβουν τα σημεία στίξης... Παρεμπιπτόντως, το κείμενό σου για τις παρενθέσεις και τις τελείες ήταν εξαιρετικό. Το καλύτερο -για μένα- που έχεις γράψει... Το άφησα ασχολίαστο, όπως σου είπα, επειδή θα έγραφα πολλά και ο χώρος αυτός είναι δικός σου, δεν είναι για να βγάζω εγώ τα εσώψυχά μου...

    Γι αυτό και θα περιοριστώ και σήμερα λέγοντας μόνον τούτο: Καλή η παρένθεση, οι παρενθέσεις για την ακρίβεια, αφού χωρίς αυτές η ζωή μας θα ήταν μονότονη, ευθεία και χωρίς τα σκαμπανεβάσματα που της δίνουν χρώμα και ένταση. Θα μου πεις, τι μας χρειάζεται η ένταση; Ε χωρίς αυτήν...Νά' τα, άρχισα να ξεφεύγω... Άσ' το. Η τελεία δε μου αρέσει καθόλου. Υποδηλώνει κάτι το οριστικό, κάτι που δεν επιδέχεται δεύτερη σκέψη (προφανώς έχει προηγηθεί αυτή πριν μπει) και εμένα τουλάχιστον οτιδήποτε μου θέτει τέτοιους αυστηρούς περιορισμούς μου κλέβει τον αέρα και νιώθω εγκλωβισμένος. Δε μου αρέσει λοιπόν η τελεία.

    Το κόμμα, είναι άλλη φάση. Αυτό πάλι είναι αχόρταγο. Αφήνει πολλά περιθώρια, βάλε κι αυτό, βάλε κι εκείνο, βάλε και το άλλο... Ουφφφφ... Το θαυμαστικό, μου μοιάζει πολύ απότομο. Και δεσμευτικό. Και αγενές. Μπααααα....

    Δεν ξέρω αν θα ασχοληθείς στη συνέχεια με αυτά, αλλά αν έχεις καταλάβει από τον τρόπο που γράφω, το αγαπημένο σημείο στίξης είναι τα αποσιωπητικά...

    Αφήνουν τον άλλον να φαντάζεται, να αυτενεργεί, να συμμετάσχει στη σκέψη σου, να έχει άποψη. Του δίνουν ελευθερία, τον θεωρούν έξυπνο, του παρέχουν τη δυνατότητα να βάλει την πινελιά του στη συζήτηση, να καταλάβει όσα θέλει(ς) χωρίς να του τα πεις... Μα υπάρχει πιο έξυπνο, πιο ευφάνταστο, πιο δημοκρατικό σημείο στίξης; Δε νομίζω...

    Ωχχχχ, πού να μην έλεγα πως θα είμαι σύντομος...

    Την καλησπέρα μου...;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τώρα τι να σου πω κι εσενα! Άιντε οι άλλοι! Αλλά κι εσύ? Εσυ που εισαι του χωρου? Εαν ηθελα να μου τα σχολιασετε ολα μαζι θα τα εριχνα ολα σε ενα κειμενο μιας Τεταρτης (της προηγουμενης) και θα σχολιαζατε ο καθεις οτι του αρεσει περισσοτερο (περι ορεξεως δλδ) ή ολα μαζι ανταμα!

      Τωρα που τα εσπασα ανα δυο, σχολιαζει ο καθενας παλι ο,τι να 'ναι κι ο,τι του φανει του Λωλοσταφανη! Αααααα!!

      Εδω (σημερα, Τεταρτη 22/1/14) μιλαμε για τα "κομματα" και για το "θαυμαστικό". Η παρενθεση και η τελεια ητανε την προηγουμενη Τεταρτη! Αλλα ετσι ειναι, αμα εισαι ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ πού να συγκεντρωθεις......
      (αχαχαχαχαχαχα:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ++++)

      Τελος παντων! Ή βιαζεστε και πατε στο παρακατω μαθημα ή καθυστερείτε και σχολιαζετε τα προηγουμενα!!!

      Τα αποσιωπητικά εχουνε κι αλλες ιδιοτητες κ.Αδιαβαστε κατ' εμε, αλλα δεν ειναι η ωρα τους ακομη!Και σκεψου τι υπονοουμενο αφηνει καποιος που θελει (και καλα) να ειναι συντομος! Βασικα οταν μετα από το "θα ειμαι συντομος..." βαζει αποσιωπητικα καταλαβαινεις τι αλλοθι εχει, ετσι?

      Διαγραφή
  7. Καλά, εσύ νόμιζες πως τυχαία επιλέχθηκε το "αδιάβαστοι"; Όχι δα... Ο αδιάβαστος κυρία δασκάλα, έχει πολλά άλλοθι. Ένα εκ των οποίων είναι πως μπορεί να καταπιάνεται κάθε φορά με ό,τι θυμηθεί. Και μάλιστα, μην έχοντας και πολλές απαιτήσεις απ' αυτόν, του λένε και μπράβο που αξιώθηκε να διαβάσει.:-)

    Εν πάση περιπτώσει, από τα τέσσερα σημεία που καταπιάστηκες, οι παρενθέσεις παίζουν χωρίς αντίπαλο (για τους αδιάβαστους)... Όπως θα παίζουν και τα αποσιωπητικά όταν με το καλό ασχοληθείς μαζί τους...

    Περιμένω λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω και τις υπόλοιπες ιδιότητες τους. Έως τότε, σε όλα τα σχόλια μου θα είμαι σύντομος! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβα! Κλασικη περιπτωση αδιαβαστου που μιλαει απλα για να μη δειξει οτι δεν διαβασε αλλα οτι κατι εχει να πει και λεει ασχετα (περιφερειακως σχετικα) με το μαθημα!

      Κοβεστε!!!!

      :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

      ΥΓ: δασκαλα Στριντζω (από κεινες που κοβουν μαθητες και τα φτερα τους μαζι)

      Διαγραφή
  8. Χε χε, για να καταλάβω, όταν ένας μαθητής κάνει σχόλια σχετικά με προηγούμενο μάθημα που εσείς παραδώσατε κυρία δασκάλα, δείχνοντας πως έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το αντικείμενο, ενώ αναφέρεται και στο νυν μάθημα, το οποίο πάντως επισκιάζεται από το άλλο, του αξίζει να κοπεί ως αδιάβαστος που γράφει ό,τι του κατέβει για να γεμίσει το χαρτί;

    Ααααααα, δε μας τα λέτε καλά... Θα έλθω με τον κηδεμόνα μου να διαμαρτυρηθεί κ. Στρίντζω...:-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν του αξιζει. Φυσικα! Δεν εχουνε ολοι τους ιδιους ρυθμους! Αλλα εαν το ξερω παω με αλλες ταχυτητες! το θεμα ειναι εαν γινεται συστημα λογω τεμπελιας, αδιαφοριας κλπ! Τοτε το παμε αλλιως!

      ΥΓ: Στριντζω very much!

      Διαγραφή
  9. Θηρία και τα δύο, όπως τα περιγράφεις.Τώρα το "κόμμα"....τί να σε πω...
    "Πολίτες πρόβατα...γεννούν κυβερνήσεις λύκων"
    Δεν είναι δικό μου, το διάβασα κάπου.
    Σε ασπάζομαι, Δέσποινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή