Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Απολογισμός και προϋπολογισμός


Μου αρέσει ο θάνατος της φύσης! Είναι η φυσική εξέλιξής της. Είναι ένα photo finish την ώρα που κόβει το νήμα της ζωής σαν τερματίζει τον σκοπό της. Παγώνει η εικόνα, ο κόσμος, οι γεννήσεις και οι γενέσεις. Ναρκώνονται τα πάντα και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Αλλά πολλές φορές και του αδίκου. Άλλοι, πέφτουν σε χειμερία νάρκη, και άλλοι, δεν ξυπνάνε ποτέ! Κρύο, αφεψήματα, χιόνια, πάγοι, κασκόλ, παλτό, σούπες ζεστές, κούπες καυτές, κατσαρόλες ετοιμόγεννες. Εκεί κάπου γύρω δεν είναι δύσκολο να μυρίσεις τη μαμά σου! Σ’ ένα φαΐ, σ’ ένα μπαχάρι, στο απορρυπαντικό, στο μαλακτικό, στο γάλα, στην κρέμα, στο αβγό, στη σούπα...σου στέλνει η μύτη χαιρετίσματα από το προ απογαλακτισμένο παρελθόν σου πως η μάνα σε γυροβολάει. Έτσι είναι κάθε στιγμή της χρονιάς που περνάει. Κάθε άρωμα σε παραπέμπει κάπου, σε κάποιον, σε πρόσωπο, σε στιγμή, σε μέρος, σε...Αλλά και κάθε ήχος, τραγούδι, ρυθμός....παραπομπή!
Ο χρόνος δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία κυκλική και περιοδική κίνηση με παραπομπές που κάνει η μύτη, η γλώσσα, το μάτι, το αφτί, η αγκαλιά και με φυγόκεντρο τις ελπίδες, αλλά κεντρομόλο τις αναμνήσεις. Καθώς περνάει η γραφίδα του χρόνου, χαράζει επάνω μας γεύσεις, ακούσματα, εικόνες, ήχους και αγγίγματα. Οσμές, όπως το βρεγμένο χώμα από τις μπόρες της άνοιξης, το νοτισμένο από την παιχνιδιάρα και χαδιάρα βροχή, εκείνη που χτενίζει τα δέντρα πριν πέσει πάνω του και το γονιμοποιήσει και πριν συνθλίψει τη θλίψη, τις στάλες και μαζί τη μύτη, καθώς βγαίνεις έξω από την πόρτα του σπιτιού για να μυρίσεις την Άνοιξη. Ήχοι, όπως οι τηγανητές πιπεριές που τσιτσιρίζουν απ’ τη μέσα μεριά στο παράθυρο της γειτόνισσας και όπως η σπιτική μαρμελάδα που σιγοβράζει στην καλοκαιρινή ηλιοκαμένη αυλή ή το καψαλισμένο στον φούρνο ψωμί και οι φλούδες μανταρίνι επάνω στη σόμπα που σφυρίζει ή το χοιρινό στη γάστρα και η πατάτα η παντρεμένη με μελιτζάνα καθώς σκάει μέσα στις στάχτες του τζακιού. Είναι όμως και τα ακριβά αρώματα στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων καθώς σούρνεις τη γεμάτη κουρασμένες βόλτες βαλίτσα σου, αλλά και τα φθηνά αρώματα στα ανατολίτικα παζάρια σαν σούρνεις το καροτσάκι της λαϊκής. Είναι το φρύγανο στην αλίκτυπη νησιώτικη πέτρα, είναι και η χρυσή μα τόσο γερασμένη ελιά, η ερημωμένη εκκλησιά και το άσπρο του ασβέστη που γρατσούνισε η φούξια βοκαμβύλια. Είναι το μπλε που ξοδεύει ο θεός για να μην τον βλέπουμε, είναι εικόνες σαν την πασχαλιά που μωβίζει τα παραθυρόφυλλα. Ο χρυσός καλοκαιρινός ήλιος, το ασημένιο μεταμεσονύκτιο φεγγάρι, ο πρωινός ελληνικός καφές με το κουβεντολόι κι οι καλημέρες οι πολλές, οι πολύ πρωινές και οι ύστερες, οι κάτω από τα βαριά παπλώματα και τα δροσερά σεντόνια, τα φρεσκοπλυμένα σε ελληνική μπουγάδα ξαπλωμένη κάτω από τον εραστή της ήλιο....είναι όλα εικόνες, χρώματα κι αρώματα στην κινηματογραφική ταινία της χρονιάς.
Η ζωή της χρονιάς που πέρασε και κάθε χρονιά που περνάει είναι η απαλή χνουδωτή κουβέρτα, τα χουχουλιάρικα πασούμια, η ζεστή αγκαλιά που ξαπλώνει μαζί σου στον καναπέ και το άρωμα του τσαγιού που βράζει στη σόμπα και σκαρφαλώνει το λαιμό της τσαγιέρας και ύστερα τον δικό σου. Ο χρόνος που πέρασε είναι αυτός που καλωσορίζει αυτόν που έρχεται με βανίλια, γαρύφαλλο, μέλι και αλεύρι. Αυτός που μυρίζει οικογένεια, που αγκαλιάζει παιδικές φωνές, που γεύεται σπιτικές μυρωδιές, που αφουγκράζεται το σώμα του άλλου, που μπερδεύει αισθήσεις, που παντρεύει αισθητικές, που διαλύει διχόνοιες. Είναι οι τοίχοι που αντηχούν χάχανα και λάχανα. Βρασμένα ή φρεσκοκομμένα... και άλλες πολλές εικόνες ανακατεμένες με ήχους και γεύσεις και αγκαλιές, γεμάτες ή αδειανές, εξίσου νοσταλγικές:
Ο χρόνος που πέρασε είναι ό,τι ζήσαμε ή χάσαμε, θάψαμε, πετάξαμε, νιώσαμε, κλάψαμε, νοσταλγήσαμε, θυμώσαμε, λυτρώσαμε, φιλήσαμε, αγκαλιάσαμε, κάψαμε, φτιάξαμε, δημιουργήσαμε, κολυμπήσαμε, γυρίσαμε, καθίσαμε, ταξιδέψαμε, στερηθήκαμε, κερδίσαμε, δώσαμε, πήραμε... Τίποτε περισσότερο, και τίποτε λιγότερο.
Ο χρόνος φεύγει, τα χρόνια φεύγουν, η χρονιά απολογείται: Καλή? Κακή? Μία απ’ τα ίδια! Τα είχε όλα. Όπως σε όλους. Και για άλλους ήτανε γενναιόδωρη, για άλλους τσιγκούνα και αρπαχτικό. Τι σημασία έχει όμως πια? Το μόνο που μένει είναι οι μνήμες. Για άλλους μόνο ένα μνήμα. Το θέμα είναι τι θα ‘ρθει και πώς θα το κάνουμε κι αυτό να μην περάσει στη λήθη άχρωμο, άγευστο, άηχο, άοσμο και ανέπαφο. Γιατί η αγάπη ζει στα μικροπράγματα!

Σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά!





22 σχόλια:

  1. Ομολογουμενος κάποιες σκέψεις με βρήκαν στο τιμόνι να οδηγώ στους δρόμους μιας χιονισμένης πόλης σε αυτήν την κρύα νύχτα που πολιορκεί τις ψυχές των ανθρώπων, και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο προορισμό στο 2013, οι εικόνες τρέχανε μπροστά στα μάτια μου, και οι λεξεις του κειμένου και του βιντεακι σου, κατέγραψαν μια υγρή πορεία απάνω στα μάγουλα μου.
    Ίσως γιατί το 2013 ηταν μια δύσκολη χρονιά για μένα, και οι πληγες πάμπολλες.
    Προσπάθησα όμως να κρατήσω την αισιοδοξία μου, με νύχια και με δόντια, ίσα ίσα για να έχω την μύτη μου πάνω απ το νερό να αναπνέω, και να κοιτάω πίσω τώρα, να βρω που και αν, υπήρχε κάποιο φως στην χρονιά που φεύγει.
    Υπάρχει μια ηλιαχτίδα λοιπόν, που μπήκε στην ψυχή μου, ενός ζεστού και αληθινού χαμόγελου, που φώτισε την ζωή μου μπαίνοντας απ το παράθυρο, για να 'ρθει και να ακουμπήσει με το χέρι της στην πέτρινη καρδιά μου, και να την μαλακώσει.
    Στο 2014, εύχομαι το φως αυτό, να μπει και απο την πόρτα, μόνιμα στην ζωη μου ....

    Εύχομαι σε εσένα, και στον κάθε ένα εδώ ξεχωριστά, να ψάξετε και να βρείτε αυτό το αθώο παιδί που κοιμήθηκε βαθιά μέσα σας και να το ξυπνήσετε. Στο χαμόγελό σας να διακρίνεται η αθωότητα και το φως το οποίο είσαστε, για να το μεταδίδεται στους γύρω σας. Η αγάπη και η γαλήνη να συμβαδίζουν στην χρονια που μας έρχεται και η ευτυχία να βρει μια θέση στην καρδιά σας....
    Ταπεινά .... Καλή Χρονιά!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου κατι Πετραν?
      Σ' αυτην τη ζωη απο την οποια ειμαστε περαστικοι για τοσο λιγο,
      δε νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να στεναχωριομαστε για τιποτε και για κανεναν!!!!! διοτι οπως πολυ σοφα λεει και ο Ν.Καζαντζακης:

      "Η πετρα,το σιδερο, το ατσαλι δεν αντεχουν! Ο ανθρωπος ΑΝΤΕΧΕΙ!"
      Να το θυμασαι αυτο!

      Σου ευχομαι Καλες Γιορτες με αυτους που αγαπας! Και ο νεος χρονος να σου χαρισει ο,τι σου πηρε ο προηγουμενος!

      ΥΓ: Εδω εχουμε 0 βαθμους....εκει???????????Σας φτασαμε????

      Διαγραφή
    2. Μπααα δεν μπορείτε ... ειδικά στους -18 βαθμούς ....

      Διαγραφή
  2. Kωνσταντίνα μου
    σου εύχομαι Καλές Γιορτές και ο νέος χρόνος να σου φέρει ότι πραγματικά επιθυμείς!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλέναδα τι όμορφο το σημερινο μου πρωινο ταξίδι μαζι σου ....
    Την πρωινή μου μοναξια στο γραφείο αντικατέστησαν οι μνημες των αφηγήσεων σου ....των ταξιδιων σου που με παίρνουν κι εμενα μια γρήγορη βόλτα σε μερη που μπορεί ποτέ να μην πάω μα τόσο χαρα παίρνω να σε ακουω να περιγράφεις...
    ευχαιρστώ που με παιρνεις μια βολτα μαζί σου στα υπέροχα ταξιδια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γ@μ...το! Μολις διαπιστωσα οτι η υπεροχη φωτογραφια που ειχαμε οι 4 μας απο τη Στοκχολμη για καποια βλακεια (προφανως δικη μου) δεν ανεβηκε στο βιντεο!!!!!!!!Γρρρρρρρρ!
      Δεν ξερω εαν τα ταξιδια ειναι μονο αυτα στα οποια πας με αεροπλανα κι τρενα γιατι εγω και την Κυριακη προχθες στο σπιτι σου περασα πολυ ωραια! Ταξιδιαρικα!

      Σ' αγαπω πολυ!

      Διαγραφή
    2. Αυτα τα ταξίδια εννούσα κι εγω γλυκό μου!

      Κι εγω σαγαπώ....κ σευχαριστω πολύ για όσα μοιράζεσαι μαζι μου...μου είναι πολύτιμο αυτό το μοίρασμα

      Διαγραφή
  4. τι ωραίοοοοοο... διάβαζα και μύριζα, χιλιάδες χρώματα και αναμνήσεις έτρεχαν στο μυαλό μου...μη σου πω ότι πείνασα κιόλας απ τις μυρωδιές!!!

    Καλές γιορτές σε όλους! Να έχουμε μια χαρούμενη,χρωματιστή,τυχερή και γεμάτη ζωντάνια νέα χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα!Καλα! Ασ'τα αυτα! Εγω λεω να βρεθουμε να ζυμωσουμε καμια βασιλοπιτα, αλλα να βαλουμε γαλα αυτη τη φορα!!!!!!!!!
      :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ραχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. Πρώτη φορά μου αρέσει η ταινία όσο το βιβλίο!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τέλειο φιλενάδα το κείμενο σου μοσχοβολάει και είναι γεμάτο χρώματα.. Για το βιντεάκι τι να πω.. Άντε βρε εύχομαι του χρόνου να σε συνοδεύω όπου και αν πας!!!
    Καλές γιορτές σε όλους

    ΥΓ: εμείς θα τα πούμε Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxa!!!!!
      Αμα χτυπησεις κανενα καλο φεστιβαλακι ως προεδρος
      θα σε παρω σιγουρα μαζι μου! Απο Αζορες και περα
      ομως ε? Τα αλλα τα ευρωπαϊκα με κουρασαν......

      Διαγραφή
  6. Να σου πω φιλενάδα..... Κώλο δεν έβαλες κάτω αυτή την χρονιά!!!
    Καλή είσαι τελικά....!!!!!!!!! Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μία φιλόλογος θα τα πήγαινε τόσο καλά με την τεχνολογία....
    Άντε να ευχηθώ κ γω με την σειρά μου...
    Εύχομαι οι όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές, το 2014 να' ναι διπλάσιες απ' όλα τα προηγούμενα χρόνια Κωνσταντινάκι μου!
    Υ.Γ.: Με τρόμαξες όταν μου' πες για βιντεάκι, εγώ νόμιζα θ' ανέβαζες τον τρελό μας χορό....(μην τολμήσεις, εκεί θα ζητήσω όντως πνευματικά δικαιώματα!)
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ..... η Στοκχόλμη το καλοκαίρι είναι πανέμορφη..., σου' χω νέο υλικό για το 2014!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε να τωρα! Φταιω εγω που προκαλεις? Καλοκαιρι ε? Δυσκολα να αφησω Ελλαδισταν καλοκαιρι, αλλα κατι μπορω να κανω για σενα! Παντως δεν ξερω! Οσο κι αν τη "βαρεθηκα" αυτην την Ευρωπη, ενα εχω να πω: η Σουηδια μου εκανε κλικ πρωτη και με διαφορα! Δεν ξερω γιατι! Και ειπα! Εαν βρισκοτανε στο υψος της Βουλγαριας μεταναστευα! Βεβαια μετα σκεφτηκα οτι εαν βρισκοταν στο υψος της Βουλγαριας, δεν θα ηταν Σουηδια αλλα Βουλγαρια! Χαχα! Το κρυο σας με χαλασε. Κατα τ' αλλα....Σουπερ!

      ΥΓ: εκεινο το βιντεακι εαν βγει ποτε στον αερα να ξερεις οτι θα πουληθει ΠΟΛΥ ακριβα, διοτι πρωτ'απ'ολα προκαλει ΤΟΣΟ ΓΕΛΙΟ που κανει καλο στην υγεια και ξεχνας τα προβληματα!
      Καλη Χρονια Ελιζακι μου και παντα να ανταμωνουμε και να περναμε τοσο καλα!

      Διαγραφή
  7. Tαξιδιάρα ψυχή...Πολύ όμορφο κείμενο Κωνσταντίνα, με ταξίδεψες και μένα σε χρόνια πολλά και σε χρόνια καλά! Ελπίζω πάντα να είσαι γεμάτη με ανθρώπους, συναισθήματα και νέους προορισμούς όπως το βιντεάκι που έφτιαξες...Και εκεί που είχα το νου μου σε όσα όμορφα διάβασα ξαφνικά προσγειώθηκα ανώμαλα με τo πρώτο τραγούδι στο βίντεο "runaway train"-soul asylum...με θλίβει πολύ όποτε το ακούω (Να δείς το κλιπάκι στο youtube εαν αντέχεις. Εγώ πια δεν αντέχω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω Κατερινακι για τα τοσο καλα σου λογια και τις ομορφες ευχες! Θελω να ξερεις ενα: οτι σε ολο αυτο concept τιποτε δεν ητανε τυχαια επιλεγμενο. Μα τιποτε! Και κυριως τα τραγουδια! Εχω πληρη συναισθηση! Ολα να σου πανε καλα! φιλια!

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!
    ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Χρονιά και σε σένα και τους δικούς σου.
    Μυρωδάτο το κείμενο και ταξιδιάρικο!!!
    Να είσαι καλά και πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αγάπη δεν είμαι σίγουρος αν ζει στα μικροπράγματα ή στα μεγαλύτερα. Εκείνο που γνωρίζω με σιγουριά είναι πως ζει όσο υπάρχει κάποιος να την κρατάει ζωντανή. Κι αυτό είναι το μυστήριο μ' αυτήν, ε; Ο άνθρωπος σταματάει κάποτε να νιώθει κρύο ή ζέστη, περνάει σε άλλη διάσταση, γίνεται χους εις χουν... Η αγάπη όμως που υπάρχει όσο ζει και που σαφέστατα δεν έχει υλική υπόσταση, τι γίνεται;, Πού πάει; Χάνεται;

    Γι αυτό, όσο ακόμη νιώθουμε το κρύο και τη ζέστη, καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε την αξία των όσων μας περιτριγυρίζουν... Και να το λέμε... Γιατί μετά είναι πολύ αργά για δάκρυα...

    Αν η ευχή μου έχει κάποια αξία και μπορεί να επηρεάσει κάπως το πεπρωμένο, θα ευχόμουνα να είμαστε όλοι εδώ τον Δεκέμβριο του 2014 και να είμαστε σε θέση να συζητάμε γι αυτά και γι άλλα... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο καθενας εχει τη δικη του θεωρια για το που ζει η αγαπη! Για μενα ζει στα μικροπραγματα της καθημερινοτητας ακομη κι αν αυτα επωαζουν μια μεγαλη κατασταση...θα σου απαντησω πιο κυνικα: δεν ξερω εαν υπαρχει αλλη, τριτη διασταση, δευτερη ζωη, παραλληλο συμπαν κ.α.ο....αυτο που ξερω ειναι πως θελω να κανω ΑΥΤΗΝ τη ζωη οσο πιο ευχαριστη γινεται στην καθημερινοτητα μου...
    Χρονια Πολλα! Να εισαι καλα σε εναν κοσμο οπως τον φανταζεσαι ΕΣΥ ομορφο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά πόσο μου αρέσεις όταν περνάς την ηλεκτρονική σου πένα από την κουζίνα!
    Χρόνια πολλά Κωνσταντίνα μου! Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη πάντα και όμορφες ξέγνοιαστες στιγμές!
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα καλο μου! Να εισαι καλα κι εσυ και η οικογενεια σου! Αλλα φεν περναει μονο μεσα απο την κουζινα, ετσι;;; Μουατς!

      Διαγραφή