Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η Ομόνοια και το «θρεπτικό» μήλο της Έριδας!


Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που εάν τους ρωτήσεις τι είναι η ομόνοια το μόνο που έχουν να σου απαντήσουν είναι το πολύ, «μία από τις κεντρικές πλατείες της Αθήνας»! Ως εκεί. Παρέκει δεν έχει. Παρέκει πας Σύνταγμα ή Μοναστηράκι! Η ομόνοια ως σύμπνοια, ως κατάσταση, ως ατμόσφαιρα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Στις σχέσεις τους μάλιστα φαντάζει μέρος εξωτικό με χαβανέζες, λευκές αμμουδιές και μοχίτος σε ένα άλλο μέρος πεταμένο στον Ατλαντικό, τον Ινδικό ή τον Ειρηνικό. Αυτοί, ζουν στον Πολεμικό! Είναι ένας ωκεανός -μην πω πλανήτης- μοναδικός, χτισμένος επάνω σε έριδες, φασαρίες και διοικείται με το μοναδικό πολίτευμα της οχλοκρατίας. Πρόκειται για τον ωκεανό όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ή για τον πλανήτη (δεν έχω αποφασίσει τι είναι!) όπου επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας. Ενίοτε οι άναρθρες κραυγές δεν εδέησαν ποτέ να γίνουν έναρθρες σε μία διπλή άρθρωση. Το ΟΥΓΚ είναι όλο κι όλο το λεξικό τους και προφανώς έχουνε μείνει ακόμα πάνω στα δέντρα. Είναι φύσει απολίτιστα όντα. Τις διαφορές τους τις λύνουν με τσαμπουκά, λεκτικό, φραστικό ή σωματικό. Τη διαφορά τους την ξέρουν. Πως υστερούν το νιώθουν. Αλλά η αντίδραση είναι απλά υστερική. Η παλαιοντολογική τους αντίληψη για τα πράγματα συνδέεται και με τον τρόπο που σκέφτονται. Ποιος ήλιος και ποια τροχιά του κόσμου γύρω από ‘κείνον? Ο κόσμος μπορεί να υπάρχει μόνο όταν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους. Όλα γυρίζουν γύρω από εκείνους και ποτέ εκείνοι γύρω απ’ τους άλλους. Ούτε καν γύρω απ’ τον ήλιο. Άλλωστε κάποιος τους έκανε κάποτε αστέρες. Κι εκείνοι το πίστεψαν. Ευδοκίμησαν σε περιβάλλον αυλοκολάκων, με νοημοσύνη κατά τι χαμηλότερη από εκείνους και βλαστήσανε, πέταξαν κλαδιά, μαζί και δόντια και νύχια. Αυτοί οι αστέρες εάν είναι διάττοντες ή όχι, δεν έχει σημασία. Ούτε αντιλαμβάνονται ότι περισσότερο μοιάζουν με πυροτεχνήματα παρά με ζωογόνες πηγές φωτός. Δεν αναγνωρίζουν πως ανήκουν στις φωτοβολίδες από εκείνες που φωτίζουν για λίγο, μα ταυτόχρονα κουβαλούν την επικινδυνότητα να σε πάρουν ξώφαλτσα και στην καλύτερη να σε τυφλώσουν, στη χειρότερη να σε σκοτώσουν! Αυτοί οι άνθρωποι δεν ομονοούν. Απλά διαφωνούν. Είτε γιατί τρέφονται από την έριδα την ίδια και όχι μόνο από το θρεπτικό της μήλο, είτε γιατί τα αφτιά τους πρέπει να τα χαϊδεύεις για να μην τους ταράττεις τους κύκλους τους. Αυτοί έχουν μάθει μόνο να σε ταράζουν!

14 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω ποιους είχες στο μυαλό σου όταν έγραφες αυτό το κείμενο
    εγώ πάντως έφερα στο νου μου μια συγκεκριμένη ομάδα ανόητων,φουσκωμένων,θυμωμένων,απολίτιστων ανθρώπων.
    Είναι πολλοί και υποστηρίζονται από αρκετούς.

    Εγώ κλείνομαι στον δικό μου κόσμο ανάμεσα στα θέατρα,τον κινηματογράφο και τις μουσικές κι αφήνω απ έξω θηρία που με ευκολία θα έτρωγαν ότι διαφορετικό και που απ ότι έμαθα τελευταία τους ραίνουν με λουλούδια οι χιλιάδες θαυμαστές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα δεν ητανε αναγκη να ξεφυτρωσουν ολοι αυτοι που περιγραφεις για να μιλησουμε για τετοιους ανθρωπους! Τετοιοι ανθρωποι υπαρχουν και ζουν αναμεσα μας και "στολιζουν" την καθημερινοτητα μας! Δεν εχεις συναντησει ανθρωπους που τους λες μια κουβεντα κι ειναι στο τσαφ να μαλωσουν, να σου την πουν, να παρεξηγηθουν, να σου υψωσουν τον τονο της φωνης τους, να σου τριξουν τα δοντια τους, να διαφωνησουν απλα για να διαφωνησουν, να μην ακουν καν αυτο που λες και να αρπαζονται?
      Τι στο καλο? Μονο εγω τους βλεπω? Τους "ελκω" με καποιον τροπο?

      Διαγραφή
    2. Έχω δει αρκετούς κι απ αυτούς που λες. Δυσκοίλιους τους λέω.
      Τι να σου πω... λόγω φυσιογνωμίας μάλλον ( ξέρεις εσύ ) δεν μου δίνουν και πολύ σημασία πιστεύοντας ότι καταλαβαίνω την "ανωτερότητα της φύσης τους" κι ότι το μόνιμο χαμόγελο μου δηλώνει ότι δέχομαι το "στέμμα τους".

      Διαγραφή
    3. Η αληθεια ειναι οτι δεν εχει και πολυ νοημα να τους πεις κατι! Η σιωπη ειναι θεση! Η απομακρυνση απο τον περιγυρο σου ακομα πιο σωστη κινηση...

      Διαγραφή
  2. Θα φτιάξουμε μία ομάδα και θα τους διαλύσουμε!!!! Τώρα που μπαίνει ο Άρης στο Ζυγό ποιος με πιάνει!!!! Κωνσταντίνα μη φοβάσαι εγώ είμαι εδώ
    Σεσίλια...

    ΥΓ: προτού με χαρακτηρίσετε έχω να σας πω ότι είμαι πολύ αξιόλογο άτομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Secilia,
      να ξερεις πως ο Αρης (δεν ειναι τυχαιο) μπαινει στον Ζυγο και χαρακτηριζει ομως γυναικες και αντρες! Και ξερεις τι δυσκολο ειναι να ξεμαθεις σε αυτο που σου μαθανε "Αντρες απ'τον Αρη, γυναικες από Αφροδιτη"?
      Εχω δει εγω "Αρειανές"...να μην ξερεις από που να φυγεις! Νααααα κατι μουτρα ως το πατωμα! Ξινιιιιιλααααα!!! Ολοι οι αλλοι ειναι κακοι και βλακες και εκεινες ΚΕΡΙΕΣ!!!
      Βρε άιντε.....

      ΥΓ: ειναι ειναι αξιολογη! Αληθεια λεει! Απλα απο τη δικηγορικη λεει να παει στη θεση του Χορταρέα, ετσι, για αλλαγη!

      Διαγραφή
  3. Ακόμη μια φορά είσαι μέσα στο μυαλό μου και την αγανάκτησή μου! Πόσο διαφορετικοί θα είμασταν σαν λαός εαν υπήρχε ομόνοια και όχι μίσος, εμπάθεια και εγωϊσμός...Είναι φοβερό πραγματικά διότι μέσα στην κοσμοθεωρία αυτών των ανθρώπων δεν υπάρχει το καλό, το σωστό και το δίκαιο παρά μόνο όταν θέλουν να τους το ανταποδώσεις με δάφνες και βραβεία!!! Και μου κάνει τρομερή εντύπωση που όταν γύρω τους υπάρχει ομόνοια θεωρούν ότι πρόκειται για συνωμωσία!!!!!!! Το έχω ζήσει πολές φορές και πλάκα δεν σου κάνω....σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι απο άλλο πλανήτη και ότι αυτοί και μόνο επιβεβαιώνουν τον κανόνα! "Ζήτω η τρέλλα", που λέω και γώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλας, Κατερινα μου, ειναι ενα απεραντο φρενοκομειο!
      Δεν το ειπα εγω πρωτη...

      Διαγραφή
  4. Egw aplws tous onomazw aftous pou perigrafeis ''empatheis mexri ahdias'' kai k.......Fusika epeidh pistevoun oti anhkoun se anwteres politismikes sfaires, prosballoume thn aisthikh tous......alla den tous parexhgw....prepei na uparxoun gia na exoume na ''kapelwnoume'' kai kapoious sta telh kathe xronias kai na xairomaste.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμε το σχολιο σου τοσες μερες πηγε στα spam! Δεν ξερω πως και απολογουμαι γι αυτο...
      δεν πιανω ακριβως το νοημα των λεγομενων σου, απλα θα μεινω στο οτι πρεπει να υπαρχουνε κι αυτοι για να ξεχωριζει το καλο απο το κακο! Σε μικρο ποσοστο ομως ε?

      Διαγραφή
  5. μπας και περνουν, με τον τροπο τους, καλα? τοσο ξερουν τοσο μολογουν....να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια θεία σου που ηρθε ο καιρος να στάζει ΧΟΛΗ27 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:43 μ.μ.

    Εγώ καλή μου Κων/να κατάλαβα αμέσως ποια ήταν η αφορμή για τα γραφόμενα και που αναφέρεσαι. Δεν θα το πω όμως για τρεις λόγους.
    Ο πρώτος λόγος είναι πως δεν μου αρέσει να δημιουργώ έριδες,
    Ο δεύτερος, δεν θα ήθελα να φανεί η εξυπνάδα μου γιατί θα προσβάλλω ένα πρόσωπο που συνεχίζει να επιμένει πως είμαι αγράμματη (δεν πηρα βλέπεις το πτυχιο της φιλολογιας 'οπως εσύ και ο τρίτος λογος είναι πως
    δε θέλω να διαψεύσω τη μεγάλη μου αδερφη,η οποία συνεχιζει να το παιζει Μαρία-Τερέζα και να πιστευει ότι όλα θα πανε καλα μετα από τόσες
    έριδες και προσβολές
    Άκουσε κάτι που μου αρέσει πολύ
    Σου θυμίζει κατι?

    http://www.youtube.com/watch?v=2G4LIh11c-g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω παλι θεια μου θα πω πως κανεις δεν ξερει και δεν φανταζεται την αφορμη για την οποια εγραψα αυτο το κειμενο..αλλα δεν θα ξαναμπω στο τριπακι της απολογιας...
      το τραγουδακι που αφιερωσες τα λεει ολα!
      να εισαι καλα!

      Διαγραφή