Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τα πρόσημα... το -


Καταρχήν είναι λίγο διαστροφικό εξ ορισμού. Μία αρνητικότητα την κουβαλάει από γεννησιμιού του! Δηλώνει απουσία.... Σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά, λίγος. Πρέπει πάντα κάτι να αφαιρείς. Να μένεις πίσω. Να είσαι σπαρτιάτικος. Δωρικός. Λιτός. (Ή λειψός?). Χωρίς πολλά πολλά. Ενίοτε λόγω ανάγκης, άλλοτε πάλι εκ πεποιθήσεως. Το να είσαι αφαιρετικός είναι άποψη. Το μπαρόκ είναι μπανάλ. Το μινιμαλιστικό είναι in. Λιτότητα σου υπαγορεύει αυτό το - και αποβολή του περιττού.
Από την άλλη πάλι, αυτή η διαστροφική του ταυτότητα, να θέλει να ενώσει, να ζευγαρώσει, να συζεύξει, πώς σου φαίνεται? Δεν είναι περίεργο να βάζεις δίπλα στο όνομά σου ένα άλλο όνομα μετά από ένα - και εκείνο... ή να μοιάζει με το ταίρι σου ή να μοιάζει με αφαιρέτης, ενώ εσύ φαντάζεις ο μειωτέος?! Που μετά την αφαίρεση θα νιώθεις σίγουρα μισός! Το κακό είναι ότι, και σαν ενωτικό να το δεις, πάλι μισός είσαι, αφού θαρρείς πως ο διπλανός σου είναι το έτερον ήμισυ.
Το - πάντως είναι σπαθάτο! Μια ευθεία! Ό,τι είναι να πει, θα σ’ το πει, ακόμη κι αν χρειαστεί να σε πληγώσει. Ωστόσο, δίνει περιθώρια και για αντίλογο. Ναι βέβαια! Δημοκρατικό πολύ! Διαλέγεται. Αλλάζει πρόσωπα...μιλάει μια ο ένας, μια ο άλλος, ακόμη κι αν ο ένας μιλάει πάνω στη φωνή του άλλου!
 Και ως ευθεία είναι και ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα σε δύο σημεία. Αλλά όμως έχει και μία μονωτική φύση. Εάν τραβήξει γραμμή και οριοθετήσει, αλίμονό σου έτσι και την περάσεις! Θα σου τραβήξει μία μονοκοντυλιά πέρα πέρα και θα σου τα ακυρώσει όλα! Ακυρωτικό δηλαδή το πλην. Αλλά και εξαιρετικό (!!!) καθότι μονίμως συνοδεύει εξαιρέσεις, επιβεβαιώνοντας κανόνες: πλην όμως... και πλην όμως... Και εξαιρετικό, αφού πολλές φορές βολεύει και ανακουφίζει, όταν συνοδεύει ορισμένα αποτελέσματα που θέλουμε να είναι, και είναι αρνητικά! Και εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο μονόχνωτο! Εάν βρεθεί δίπλα σε άλλο - αντί να προσθέσει την αρνητικότητά του ή να την τετραγωνίσει, τέλος πάντων, κάνουν μεταξύ τους τέτοια παρέα και τέτοιο κέφι που τους βγαίνει σε καλό! Διότι ως γνωστόν, δυο αρνήσεις τι μας κάνουν?
Και εδώ που τα λέμε μπορεί το + να λάμπει δια της απουσίας του και να εννοείται ή να σπεύδει ναρκισσιστικά να δηλώνει την παρουσία και τη φύση του, αλλά και το - ποτέ δε πρόσβαλε καμία επιστήμη! Ακούμε μονίμως για θετικές επιστήμες! Έχετε ακούσει ποτέ για αρνητικές?

19 σχόλια:

  1. Να σου αφήσουμε τα σχόλια κενά...??? (λόγω της αφαίρεσης)
    Δεν τα πάω καλά με το κίτρινο γνωστό απ το προηγούμενο κείμενό σου.

    Πριν 3 χρόνια πήγαμε να δούμε " το κορίτσι με τα μαύρα " στο ΚΘΒΕ
    Τα σκηνικά ήταν μόνο μια σύνθεση πολύ απλή από σιδερένιους σωλήνες και μια κουρτίνα που κρεμόταν απ αυτούς. Ενθουσιάστηκα!
    Οι ηθοποιοί έδωσαν όλο τους το είναι κι αυτή η σιδερένια κατασκευή γινόταν πότε αποβάθρα,πότε ξενοδοχείο,πότε βάρκα,λόφος,δρόμος...
    Οι άνθρωποι δημιουργούσαν την ατμόσφαιρα όχι τα υλικά.
    Πολλές φορές μόνο η ψυχή είναι αρκετή.
    Καλό και το - εξ άλλου για να γίνει το + 2 - χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια ειναι πως μια αρνητικοτητα απο το πρωι πλαναται παντου στην ατμοσφαιρα! Θες απο αποχη απο την εργασία, απεργίες κλπ, θες από ελλειψη ηλιοφάνειας, θες από μια βαριεστημαρα που σημαινει ελλειψη ορεξης, θες από (εγω) ψαχνω ψαχνω απο το πρωι και δεν το βρισκω αυτο που ψαχνω (μα που ειναι κρυμμενο?)...Ασε που δεν συγκεντρωνομαι σημερα με την καμια!!!!!! Αφηρη-μένη γαρ...στριφογυριζουν στον νου μου πραγματα μη απτα,που λειπουν, δλδ in absentia!!

      Το εργο που ειδες ηταν σε σκηνοθεσια Λαρς φον Τρίερ? που ειναι η Secilia?
      Καλη η αφαιρεση αλλα ειδικα σε καποια εργα κλασικα δεν την αντεχω...sorry! Τι το πειραζεις ρε φιλε το εργακι των 2500 χρονων και αφαιρετικα δινεις αλλες διαστασεις?

      Διαγραφή
  2. Μάλλον κάτι είδες εσύ αλλού και δεν σου άρεσε...ε καλά δεν είπα ότι όλες οι αφαιρέσεις είναι πετυχημένες.
    http://youtu.be/NAD4qLTmszg

    Μέρα είναι θα περάσει...
    δες και κάτι άλλο αφαιρετικό να φτιάξει η διάθεσή σου!
    http://youtu.be/QKV5ah3Habg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφαιρετικες παραστασεις!!!!!! τι ειπες τωρα!
      Εμαθες τα νεα φανταζομαι ε?
      Ξερεις οτι πηγα στην παρασταση στις Σερρες
      προχθες αλλα δεν εμφανιστηκα στη σκηνη???

      Το δουλεμα του ΛΕΘ (εκτος του κυρ Γιαννη)
      ξερεις ποιο ηταν?

      "Καλα ε! Κωνσταντινα στο Εντεκα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕΣ!"
      (και εβγαινα ΠΡΩΤΗ!!!)

      χαχααχαχαχα! Υπηρχα στην κερκιδα γιατι δεν πηρα ειδηση
      με τι σειρα βγαιναμε! καποιος ΔΕΝ με πληροφορησε σωστα!

      Διαγραφή
  3. Καλά, ασχέτως άρθρου δεν μπορώ να μη σχολιάσω αφού το έμαθα, ότι όχι μόνο δεν βγήκες στο έντεκα, αλλά καθυστέρησες και τον έρμο Παναγιωτάκη, που για να τρέξει στη σκηνή περδικλώθηκε και τσάκισε το ποδάρι του...Παλιομητσοτάκη!!!!

    Υ.Γ.Μην κάνεις ανάρτηση, θα είναι μείον σου....χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχααχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ειπα κι εγω!!!!!!! Πως κρατηθηκαν και δε σχολιασαν!!!!!!
      ΔΕΝ εχω τιποτε να πω! Ενα μεγαλο ΣΥΓΝΩΜΗ απο τον
      καημενο τον Παναγιωτακη που τον πηρα στο λαιμο μου
      και τσακιστηκε κυριολεκτικα, ενω εγω "τσακιστηκα" και απλά
      εξαϋλώθηκα και ΔΕΝ καταλαβα πώς έφτασα στη σκηνη....
      (ουτε ο κυρ Γιαννης φυσικα!)...
      Αυτη η ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ παρασταση
      με τους ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΥΣ χορευτες (δλδ χορευτριες)
      ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ και ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΠΟΤΕ απο τη
      μνημη μας!

      *ΥΓ: ο κυρ Γιαννης ειναι καλο να το μαθει μετα απο καμια
      5ετία για να γελαμε....διοτι ειδαλλως θα με ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ
      απαξ δια παντος απο τη χορευτικη ομαδα!!!

      Διαγραφή
    2. Το πόσο με αρέσει που καθημερινά επιβεβαιώνεται η τελευταία φράση(-)συμπύκνωμα της κοσμοθεωρίας του Καζαντζάκη στο Ευαγγέλιο της"Ασκητικής"του ότι "ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!",δε λέγεται!Το πόσο με αρέσει που τα δύο τελευταία σου κείμενα αντικατοπτρίζουν αυτά που πολλά σύμβολα προσπαθούν να μας πουν,λέγεται!Γινγκ-Γιανγκ.Φιλότης-Νεικος(μη ρώτήσεις ποιος είναι αυτός ο κύριος Φιλότης Νίκος!!!).Μήπως οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος δεν κάνουν τελικά το ίδιο το νόμισμα?ίσως το αν κάποιες φορές επιλέγουμε την πλευρά αντί του νομίσματος εξαρτάται από τον κόσμο μας.Κι από τις συγκυρίες ίσως.Άλλο όμως το τι μας δείχνει η εικόνα κι άλλο το τι επιλέγουμε εμείς να δούμε...
      Όσο για το έτερον ήμισυ,όσο γοητευτικά κι αν μου φαίνονται αυτά που γράφει ο Πλάτωνας στο "Συμπόσιον ή Περί Έρωτος",στην προσωπική μου τουλάχιστον προσπάθεια στην πορεία προς την ολοκλήρωση(ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα) χρωστάω πολλά σε πολλά έτερα ημίσεα,που εξ ορισμού παύουν να θεωρούνται πια ημίσεα,τα οποία στο δικό τους δρόμο προς την ολοκλήρωση βρήκαν και εμένα ως αδερφή ψυχή,κι ας έχω περισσότερα από ένα αδέρφια...
      Και για όλα αυτά τα αδέρφια μου,τα ΜΠΑΡΟΚ και τα ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΑ,που συνάντησα ή με συνάντησαν και με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα,ό,τι κι αν είμαι(με νύχια και με δόντια κρατιέμαι,για να μην αναφέρω το αιώνιο ζευγαράκι καλό-κακό,γιατί τότε το σχόλιο αυτό δε θα έχει τελειωμό),νιώθω ευγνωμοσύνη...

      Διαγραφή
  4. Αντε καλε που θα κρατιοσουνα και δεν θα τον ανεφερες!!! Τον Νικο εννοω!Οχι τον Φιλοτη!!!!χαχα! Τον Καζαντζακη! Εγω θα λεγα παλι να μην τα χωρισουμε τα προσημα σε καλα και κακα, ακομη κι αν το ενα εκπροσωπει το θετικο και το αλλο το αρνητικο!! Από ολα αυτα (τα ως ανω εννοω!) δεν προκυπτει τελικα το ουδεν καλον αμειγες κακου και τουμπαλιν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω σε ότι γράφεις τόσο ωραία για το -. Και να προσθέσω οτι η φύση γύρω μας, χλωρίδα και πανίδα, πάντα αφαιρεί. Χρειάζεται την λιγότερη ενέργεια, την λιγότερη τροφή και την λιγότερη γή για να επιβιώσει και ν'αναπτυχθεί. Μας διδάσκει την αφαίρεση συνεχώς και μείς δεν λέμε να το καταλάβουμε. Επεκτατικά όντα οι άνθρωποι, παμφάγα και σαρρωτικά που μόνο να προσθέτουμε θέλουμε....και άλλα λεφτά, περισσότερα αγαθά, περισσότερη τροφή, μεγαλύτερα σπίτια, χαοτικές πόλεις....Καλό είναι μάθουμε πως η αφαίρεση είναι λυτρωτική και δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι ωραιο αυτο που εγραψες και τι αληθινο! Υποκλινομαι Κατερινα!

      Διαγραφή
  6. Σαφως και το - εχει μια αρνητικοτητα αλλα αυτο δεν ειναι παντα κατι κακο.Το - σου δειχνει οτι κατι σου λειπει για να φτασεις στον στοχο σου που ειναι το 100%.Σε κανει να θες να μηδενισεις αυτην την διαφορα αναμεσα στο σημειο που βρισκεσαι και στο σημειο που θες να πας ή εστω σου δηλωνει πως εισαι κατωτερος απο κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι εννοεις οτι "σου δηλωνει πως εισαι κατωτερος απο κατι αλλο"?
      Σου υπενθυμιζει πως δεν εισαι και ο,τι καλυτερο υπαρχει για να
      μην εχεις μεγαλη ιδεα για τον εαυτο σου?...και αυτο συνεπαγεται κινητρο για τον ξεπερασεις? (τον αλλον ή τον εαυτο σου)

      Διαγραφή
  7. σου δηλωνει πως εισαι κατωτερος γενικοτερα απο ατομα,καταστασεις.για να ξεπερασεις τον αλλον πρεπει να ξεπερασεις και τον εαυτο σου εφοσον εισαι κατωτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το κατωτερος ειναι λιγο "καπως"...τι εννοεις "κατωτερος"? ως προς τι? το χρημα, τη θεση, την κατασταση εν γενει και εν ειδει (ποιο ειδος?) το μυαλο, τη δυναμη, την δυνατοτητα? Παντα καπου κερδιζεις και καπου χανεις...ανωτερος σε ολα δεν μπορει να εισαι..αλλα και "κατωτερος", οπως λες, να εισαι, δεν μπορει καποια + θα χεις!!!

      Να υστερεις καπου....θα λεγα εγω...

      Διαγραφή
  8. Εις ένδειξη σεβασμού προς το - ΔΕΝ θα σχολιάσω!!!
    Θα πω μόνο ένα ανέκδοτο που ταιριάζει:
    Είναι το 10 και το 2. Σε κάποια φάση συναντιούνται στο δρόμο
    και λέει το 10 στο 2:
    -Γεια σου 8
    Λέει το 2:
    -Δεν είμαι το 8! Είμαι το 2
    Και απαντάει το 10:
    -Ωχ συγνώμη!!!Αφαιρέθηκα!!

    ΥΓ: Κωνσταντίνα, προσκυνώ την αφαιρετική σου πλευρά
    ως χορεύτριας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω οπως καταλαβες σεβαστηκα απολυτα το - διότι....
      (οπως προκυπτει απο τα ως ανω λεγομενα μου) χορευα με τον
      Θαναση, (δλδ Θανασης-Κων/να)...Αλλα το - ειπαμε εκτος απο το να ενωνει, αφαιρεί. Άρα προέκυψε πανω στη σκηνή
      Θανάσης - Κων/να (δλδ Θανάσης μείον Κων/να)...Επειδή όμως δυο αρνησεις κανουν μια καταφαση, θελησα και ο Παναγιωτάκης να κάνει το ίδιο με τη δικιά του (ολως τυχαιως Κων/να)..Άρα μείον η Κων/να (ν1), μειον ο Παναγιωτης, τι μας κανει? Μειον ενα ζευγος. Και εκανα το λαθος να ΠΡΟΣΤΕΘΩ στη συνεχεια, αλλα επιασα επι σκηνης στα πράσα τον Θαναση με την αλλη Κων/να, τσουπ...χωθηκα κι εγω και γιναμε δυο Κων/νες (εις το τετραγωνο...χαχα), δλδ Κων/να-Θανασης-Κων/να (μια εκ δεξιων και μια εξ ευωνυμων), τουτεστιν μια αλατιερα!!!
      Κι ολα αυτα, επειδη ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑ! (αλλα προστεθηκα απο μονη μου!!χαχααχαχα)

      Διαγραφή
  9. τα προσημα + και - καλο παρεακι κανουν
    και μαζι και χωρια....καταφαση και αρνηση
    συντροφια και μοναξια?
    να εισαι παντα καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε ναι! ως αντιθετα παρεακι κανουν!
      Ως γνωστον αυτα ελκονται!
      Κι εσυ να εισαι!

      Διαγραφή