Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Έλα στη θέση μου!


Χωρίς περιστροφές: η απόκρυψη της αλήθειας, θεωρείται ψέμα? Εάν σε μία οποιουδήποτε είδους σχέση θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα αναφέρεις από μόνος σου χωρίς να σε ρωτήσουν, αν  τεχνηέντως τα αποκρύπτεις, εάν αποφεύγεις να τα αναφέρεις ή σκόπιμα λες τα αντίθετα από όσα ισχύουν, σε κάνουν ψεύτη, απατεώνα ή αγύρτη? Ή εξαρτάται? Και από τι εξαρτάται? ...από τη σχέση, από το αντικείμενο απόκρυψης ή από το χρόνο, τον τόπο, τη διάθεση, το σκοπό, και εν γένει κάθε μεταβλητή που μοιράζεται η εν λόγω επικοινωνιακή πράξη?
Εξαρτάται μου λες, εξαρτάται! Περιπτώσεις. Πάρ’ τες, τεμάχισέ τες, χειρούργησέ τες, βάλ’ τες στο μικροσκόπιο, ψάξε να βρεις τι φταίει, γιατί το έκανε, γιατί δεν το έκανε!? Μπες στο μυαλό του άλλου! Κατάλαβε πώς σκέφτεται! Κατανόησε γιατί έπραξε όπως έπραξε! Δικαιολόγησε τη στάση του! Βγες από τον εαυτό σου! Μπες στον δικό του! Λάβε υπόψη σου τα δεδομένα του! Σκέψου το σενάριο που ισχύει για κείνον. Δεν είναι το ίδιο πάντα με το δικό σου. Δεν είναι αυτό μόνο στο οποίο φτάνει το μυαλό σου. Μην το παίρνεις στραβά! Μην τον παρεξηγείς! Μην τον αποπαίρνεις! Μη το ένα, μη το άλλο, μη το παράλλο! Μπορεί αυτό, μπορεί εκείνο, μπορεί, αλλά μπορεί και να μην μπορεί...αλλά να θέλει.
Μια αέναη και ως εκ τούτου επίπονη διαδικασία οι ανθρώπινες σχέσεις. Να μαντεύεις τι συμβαίνει στον καθένα, να υπολογίζεις ποιες παράμετροι τον περιτριγυρίζουν και να δικαιολογείς...φληναφήματα, ατοπήματα, παραστρατήματα.
Κι όλα αυτά εκ των υστέρων: Όταν καταλάβεις πολύ μετά ότι ο άλλος επικαλούνταν λογικές απλά, καθόλα και μόνο λογικοφανείς. Ότι έμενε σταθερός σε «αξίες» ανάξιες λόγου. Ότι επέμενε και έβρισκε το σθένος να υποστηρίξει τις επιλογές του, γιατί πολύ απλά κατείχε την τεχνική του ψεύδεσθαι ή του καλύπτειν με περίτεχνο τρόπο. Κι όταν όλα αποκαλυφθούν, όταν μαθευτούν ή όταν ο εξαπατημένος ξυπνήσει απ’ τον λήθαργο του ψεύδους, ο δράστης θεωρείται και καλυμμένος (!!!). Έχει φροντίσει όταν το καταλάβεις να βρίσκεται ήδη μακριά, να σε κοιτάει με τα κιάλια ή να πάει μπροστά έχοντας γυρισμένη την πλάτη του σε σένα. Άλλωστε η φυγή είναι πάντα εύκολη όταν έχεις την αλήθεια που κρύβεις αποκούμπι. Κάποτε προσπάθησε με το γάντι να σε σφάξει κρατώντας το κοφτερό του ψέμα στο ένα του χέρι, ενώ με το άλλο σου χάιδευε τρυφερά την πλάτη για να δημιουργήσει άλλοθι.
Κι όμως, ώρες-ώρες δεν μπορείς να δεις μπροστά σου από την κούραση! Δεν υποφέρεται όλο αυτό! Να βλέπεις τα παράλογα και να μην τολμάς να τα ψάχνεις από διακριτικότητα. Απλά να δικαιολογείς. Να αντιλαμβάνεσαι ατοπήματα, αλλά να μη μιλάς, απλά να αιτιολογείς. Εσένα όμως? Εσένα ποιος θα σε καταλάβει? Ποιος θα υπολογίσει εάν πληγώθηκες? Ποιος θα αναρωτηθεί εάν στεναχωρέθηκες? Θα μπει ο ψεύτης, ο κλέφτης, ο απατεώνας στη θέση σου να δει πώς νιώθεις?  
Να γκρεμίζεις τις προσδοκίες σου μάλλον πρέπει. Ή καλύτερα..να μην τις χτίζεις καν. Ποτέ... και για κανέναν.

18 σχόλια:

  1. Σπάω το κεφάλι μου εδώ και μια ώρα που το διάβασα να βρω σε ποιον αναφέρεσαι.....Που θα μου πάει.....Θα το βρω...:-)
    Υπογράφω σαν ανώνυμος/η αλλά κάποια στιγμή(όταν έχω απάντηση στο ερώτημά μου) θα με αυτο-αποκαλύψω (α-δόκιμος όρος, αλλά είναι και 1:15) Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να γράψεις την προσωπική σου άποψη χωρίς αναφορές σε επίσημη βιβλιογραφία...

      ΥΓ: σε σένα αναφέρομαι. Μην ψάχνεις αλλού!

      Διαγραφή
  2. Ώρες ώρες απορώ μ εσένα....
    Στη θέση σου και στην θέση του μισού πληθυσμού, γιατί ο υπόλοιπος μισός λέει ψέματα με χαμόγελο στα χείλη και κρύβοντας τις αληθινές του προθέσεις χωρίς να τον νοιάζει διόλου το αν θα πληγώσει!
    Μη νομίζεις ότι θα τον αλλάξεις εσύ μ ένα υπέροχο καλογραμμένο κείμενο. Δεν έχω απάντηση σε κανένα ερώτημα...απλά κάποιοι διασκεδάζουν παίζοντας με τις ζωές των άλλων!
    Πολλά φιλιά και να χεις μια υπέροχη χωρίς ψέματα ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπωωωω νευρααααααα!!!!!!
      Έλα παρε ενα τραγουδακι να χαλαρωσεις:
      https://www.youtube.com/watch?v=ue7pfoIQ1XA

      ΥΓ: το κειμενο το συγκεκριμενο ειναι απο τα
      χειροτερα μου κατ'εμε. Το περιεχομενο με
      νοιαζει σημερα...

      Διαγραφή
    2. χα :) τι βίντεο!!!! Γράφεις πρώτα εσύ ένα κείμενο τσιτωμένο ... και μετά θέλεις απάντηση με το χαμόγελο στα χείλη.... :P

      Διαγραφή
    3. ε κι εσεις πρεπει να το συνεχισετε?
      χαλλλλλλαρωστε με!!!!!!:)

      Διαγραφή
    4. πλάκα έχεις... πάρε ένα τραγουδάκι να χαλαρώσεις και μη δίνεις σημασία...σταδιακά όλα ξεχνιούνται!
      http://youtu.be/HjumHdZM488

      Διαγραφή
  3. μην το ψάχνεις φίλε μου.....σε εμένα αναφέρεται....
    φάτσα δεν με ενδιαφέρει καθόλου τον λόγο που έγραψες το παραπάνω...
    νιώθω απόλυτα την κάθε σου λέξη και πρόταση, βιώνω το νόημά τους και στο τελευταίο μου κύτταρο...επειδή εδω και ...κάτσε να υπολογίσω...(365*3,5=1277!!!!) 1277 λοιπόν μέρες αυτό το ζω, επέτρεψε μου να έχω άποψη. έχω καταλήξει λοιπόν σε 2 συμπεράσματα:
    1. αυτός που χειρίζεται την αλήθεια και το ψέμα κατά το δοκούν και μπορεί να καλύπτει, να φανερώνει, να αποκρύπτει και να αλλοιώνει...είναι ένας έξυπνος διαστροφικός άνθρωπος, γιατί στην διαστροφή υπάρχει συνείδηση, δλδ, ξέρει απόλυτα γιατί πράττει με αυτόν τον τρόπο και πως να πετύχει τον σκοπό του. βέβαια το αποτέλεσμα αφού η αλήθεια φανεί είναι και πάλι η προσπάθεια κάλυψης της με οποιοδήποτε τρόπο και δικαιολογία από μέρους του!!!το συμπέρασμα μου είναι ότι αυτοί οι "άνθρωποι" δεν θα γνωρίσουν ποτέ την ευτυχία και αυτή είναι η τιμωρία τους εν τέλει....
    2. αυτός που "δέχεται" τα παραπάνω και είναι το σφουγγάρι που καταπίνει απλά αναβάλει συνεχώς το αυτονόητο...δεν μπορείς να ζήσεις έτσι...κάποια στιγμή, όσες μέρες και αν περάσουν, ακόμα και αν είναι 1277..παύεις να δικαιολογείς, να εξηγείς, να συμφωνείς, να δέχεσαι τις "αλήθειες" μέσα στο ψέμα. Τότε συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν έχει νόημα, ότι όσο και να θέλεις να πιστέψεις...πλεον δεν πιστεύεις τίποτα...οτι πεθαίνει κάθε ίχνος προσπάθειας μέσα σου και απλά παραιτείσαι από κάθε προσπάθεια!!!οι άνθρωποι δεν αλλάζουν Κωνσταντίνα μου και η αλήθεια πάντα είναι μια και μόνο και πάντα φανερώνεται αργά ή γρήγορα...απλά τα κομμάτια του μυαλού, της ψυχής και του κορμιού δεν μαζεύονται μετά......χάνεις την πίστη σου σε όλους!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα γλυκια μου ελένη* θετεις αλλο θεμα:
      τιιιιι κανεις οταν καταλαβαινεις το ψεμα εγκαιρως
      αλλα εξακολουθεις και ζεις μεσα σε αυτο?
      διοτι, μια του ψευτη,δυο του ψευτη ε στο τελος
      "του π@@@τη! δεν εισαι τοσο χαζος να μην το καταλαβαινεις!
      Και καθεσαι..και τρως το ψεμα εν γνωση σου στη μαπα.
      Μηπως σε αυτην την περιπτωση ο "εξαπατημενος" ειναι
      διαστροφικος που δε θελει να δει την αληθεια?
      Ξερεις και η αληθεια καμια φορα πρεπει να ειναι επιλογη μας.
      Οχι?

      ΥΓ: παρε κι εσυ ενα τραγουδακι
      https://www.youtube.com/watch?v=Q_evYyZFMso
      (το θυμασαι?στα σχολικα μας χρονια!χαχα!)

      Διαγραφή
  4. Το να μην λες όλη την αλήθεια είναι θεμιτό και κατανοητό! Μπορεί να μην θέλεις να πληγώσεις κάποιον, να μην τον στεναχωρήσεις ή απλά δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις γιατί όλοι κρατάμε κάτι για τον εαυτό μας... Όμως!!! έαν λες ψέματα κατ' εξακολούθηση γιατί έτσι σε συμφέρει, γιατί θες να χειραγωγήσεις κάποιον και να τον φέρεις στα μέτρα σου, τότε είσαι σίγουρα απάτεώνας και εκμεταλευτής!!! Εν κατακλείδει, εξαρτάται απο τον καθένα πόσο θέλουμε και πόσο αντέχουμε να μας εξαπατούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ειναι καλυτερο να τον πληγωσεις μετα οταν το μαθει?

      Διαγραφή
    2. Έχω στο μυαλό μου καλοπροαίρετους ανθρώπους που δεν θα έκρυβαν την αλήθεια εσκεμένα για πληγώσουν κάποιον αλλά για να μην τον πληγώσουν ή τον φέρουν σε δύσκολη θέση...Εξάλου δεν είναι ανάγκη να λέμε ή να εκμυστηρευόμαστε τα πάντα. Όπως σου έγραψα, εαν λες ψέματα με ιδιοτέλεια για να κρύψεις κάτι σημαντικό, τότε εξαπατάς τον απέναντί σου και μακροπρόθεσμα τον πληγώνεις γιατί τις περισσότερες φορές η αλήθεια έρχεται στο φως!

      Διαγραφή
  5. Δίλημμα: η αλήθεια ή το ψέμα βασισμένο με ποιανού μάτια? Τα δικα σου? Τα δικα μου? Του αλλου ή της αλλης?

    Γεγονος είναι οτι λιγο ή πολυ, ολοι μας βιώνουμε τις αλήθειες, τα ψέματα, τις λεπτομερείς αναλύσεις με οτι ολα αυτα συνεπάγονται. Ενδεχομένως να σου ξεφεύγει επειδη προφανώς να πληγώθηκες (δεν γνωριζω), οτι ολα αυτα τα ερωτηματικά που θέτεις να ισχυουν και απο τον άλλον για εσενα, αφου το κειμενο προφανως θα εχει μια δόση αληθειας απο προσωπικη σου εμπειρία.

    Παρόλα αυτα ολα καταλήγουν στο πόσο υπομονή και ανοχή εχεις για να επιλέξεις αναμεσα στα θέλω σου (λογικη) και τι ζητάει η καρδια σου (αγαπη).

    Με το μικρο μου το μυαλό, λεω εγω τωρα, ο τρόπος που το βλεπω ειναι σαν να εχεις φτασει στην ακρη ενος γκρεμού χωρις επιστροφή και πρέπει να πηδηξεις. Οι αποφασεις που σου μένουν ειναι δυο. Ή θα πέσεις μονο σου και θα χαθεις μεσα στην ανωνυμια του κόσμου ή οπως λες κι συ φεύγοντας μακριά (και ισως για αυτο εχεις και τις τάσεις φυγής) ή θα κρατήσεις το χέρι του συντρόφου σου και θα πέσετε μαζί. Το μονο σίγουρο στην δευτερη επιλογη ειναι οτι πέφτοντας, θα βγάλει η πλατη φτερά και θα πετάξετε μαζί.... ρίσκο?
    Οι στατιστικές λένε οτι η τύχη παει με αυτούς που ρισκάρουν.....

    Ειμαι σιγουρος οτι παρα πολλοι θα διαφωνισουν μαζι μου αλλα προσωπικά θα διάλεγα την δεύτερη επιλογή. Εξαλλου δεν θα ειχε νόημα αν δεν "ζουσαμε" και λίγο.... αλλα αυτος ειμαι εγώ. Εσυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψεμα ειναι ψεμα. Η δικη μου απορια ειναι εαν η αποκρυψη μιας αληθειας ταυτιζεται με το ψεμα. Η αληθεια δεν μπορει να ειναι παρα μονο μια! Αυτο το πιστευω ακραδαντα. Το πως θα την παρουσιασεις μπορει να την κανεις να φαινεται διαφορετικη. Αλλα εαν δεν την παρουσιασεις? Αυτο ρωταω και τιποτε περισσοτερο.
      Και εαν δεν την παρουσιασεις γιατι?

      Στο τελος, συγνωμη, αλλα σε εχασα...δεν καταλαβαινω τον συνειρμο της σκεψης σου με το κειμενο.

      Διαγραφή
    2. Για να εχεις απορία εαν θα πεις την αλήθεια σημαινει οτι μαλλον θα εκανες κατι κακό και σε τρωνε οι σκέψεις. Εαν δεν την πεις, θα αισθάνεσαι ενοχες και δεν θα μπορεις να προχωρήσεις ....
      Με λιγα λογια και αυτο που ηθελα να πω παραπανω σε σχεση με το κειμενο, ειναι οτι οι πολλες αναλύσεις (ειδικά αυτές γιατι καμια φορα μας φτανουν στα όρια της τρέλας), τα συμπερασματα, οι σκέψεις, οι στεναχωριες ολα αυτα δεν αξιζουν τον χρονο μας. Στο χωριο μου λενε οτι η πολυ σκεψη τρωει τον αφεντη.
      Για αυτο ειναι απλα τα πράγματα. Εισαι ειλικρινής και προχωρας μπροστά με καθαρη την συνείδηση σου .....

      Διαγραφή
    3. Να σε ρωτησω κατι? Γιατι προσωποποιεις τοσο πολυ το ερωτημα μου και θες σωνει και καλα στο διλημμα- οπως λες- αυτο να ειμαι εγω απο πισω?
      Από την Απολογια της προηγουμενης Τεταρτης αυτο καταλαβες τελικα?
      Εσυ δλδ με την παρεα σου δεν τυχαινει να κανεις φιλοσοφικου τυπου συζητησεις, οπως "τι ειναι αληθεια και τι ψεμα, τι ελευθερια και τι δεσμευση ή ασυδοσία?" κλπ?
      Εαν δλδ αυριο γραψω ενα κειμενο για το εαν υπαρχουν εξωγήινοι σημαινει ή οτι είδα έναν ή οτι είμαι ένα (εξωγηινος)?
      Ελεος πια!

      Η αποκρυψη της αληθειας ισχυει σε πολλα θεματα και εκτος σχεσης: π.χ. στα ΜΜΕ. Το οτι μας κρυβουν ορισμενα γεγονοτα συνεπαγεται οτι ψευδονται?

      Μη μενεις στα γεγονοτα σε παρακαλω. Στο ερωτημα που προκυπτει απο το γεγονος ειναι το θεμα.
      Ειπες κατι πολυ ωραιο παραπανω: η υπομονη και η ανοχη! Αυτο ειναι μια απαντηση.Εφοσον βεβαια καταλαβουμε πως προκειται για ψεμα. Γιατι εαν "αγοραζουμε αγρον"...άσ' το να παει!

      Διαγραφή
  6. Ωραιο καλογραμμένο κείμενο!!! Μου αρεσε πολυ που για την ευρεση της αληθειας αναφερθήκατε στη συμπεριφορα του ανθρώπου, οτι δλδ θα εχει ήδη φυγει μακρυα οταν εμεις ανακαλυψουμε την στημενη ενεδρα που ειχε προσχεδιασει για εμας. Σιγουρα υπαρχουν πολλοι τροποι αντιμετωπισης της προδοσιας. Με αφορμη αυτα που ειπατε, θα ηθελα να επισημανω πως ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ και ολη αυτη η διαδικασια να ''μπεις'' στο μυαλο του αλλου κανουν κακο στον εαυτο μας, γιατι πιστευω πως οσο πιο πολυ σκεφτομαστε τοσο πιο πολυ πληγωνομαστε, μαλλον γιατι ανακαλυπτουμε τη γυμνη αληθεια, και η αληθεια δεν μας αρεσει σχεδον ποτε..Παντως, σε τετοιες περιπτωσεις που δεν γνωριζουμε πως πρεπει να αντιδρασουμε, πιστευω πως ειναι καλυτερα να αυξησουμε τα λογια μας και οχι τη φωνη μας. Η βροχη ειναι αυτη που μεγαλωνει τα λουλουδια, όχι η βροντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή