Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν βγεις στον πηγεμό...

Το να ξεκινάς για Χίο και να καταλήγεις στην Κορσική είναι κάτι που γοητεύει. Δε νομίζω όμως ότι ο ομηρικός Οδυσσέας θα υποστήριζε το ίδιο, εάν μπορούσε να ξεγλιστρήσει από τις Σειρήνες και τους Λαιστρυγόνες, εάν είχε τη δυνατότητα να εξαφανίσει την Κίρκη και να αποφύγει τους Κύκλωπες. Κι άσε τον Αλεξανδρινό ποιητή να τραγουδάει και να εύχεται για πηγεμούς και μακρινές οδούς...Με όλο το σεβασμό στο απρόοπτο, υποκλίνομαι στον προγραμματισμό, χαιρετίζω την οργάνωση, επικροτώ την τάξη και προσυπογράφω το περιοδικό, το προβλέψιμο και το περιοδικά γινόμενο κ.ο.κ.
Το πρόγραμμα φυσικά βγαίνει βάσει δεδομένων....Τι γίνεται όμως όταν τα δεδομένα σου ανατρέπονται ξαφνικά και τρέπονται απλά σε ζητούμενα και κυρίως όταν τα ζητούμενα σου δημιουργούν τραγικά ζητήματα? Τι κάνεις όταν σχεδιάζεις διακοπές με απόλυτες προδιαγραφές και  καταλήγεις απλά να περνάς σε διαγραφές?...επιλογών, προτιμήσεων, θέλω...?
Το να προγραμματίζεις διακοπές για το τι να κάνεις όταν οι πάντες σταματούν να δουλεύουνε, ακόμη και τα ρολόγια, είναι φρόνιμο. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι από μόνο του λίγο περίεργο ως εποχή. Είναι... πώς να το πω? Κυκλοθυμικό. Ενώ διαστέλλονται τα πάντα -η μέρα, ο χρόνος, οι θερμοκρασίες- για κάποιον λόγο συρρικνώνονται κάποια άλλα απότομα. Κι ενώ προσπαθείς να το παρατείνεις, το τραβάς από δω, το τεντώνεις από την άλλη, το ξεχειλώνεις πιο πέρα και στριμώχνεις μέσα του όλα όσα δεν πρόφτασες να κάνεις τους υπόλοιπους εννέα μήνες: να δεις εκείνον, να επισκεφτείς τον άλλον, να πας εκεί, να διαβάσεις κάποια SOS βιβλία, να ξεκινήσεις δραστηριότητες, να ανοίξεις δουλειές, να κλείσεις άλλες, να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες.
 Κι ενώ όλον τον χρόνο πας σαν τη σβούρα από κεκτημένη ταχύτητα, αυτήν την εποχή σου φαίνεται πολύ περίεργο που κάθεσαι. Πρωτόγνωρες φαντάζουν οι εμπειρίες με τα μαζικά μέσα. Αφήνεις το αμάξι σου και παίρνεις τρένα, βαπόρια, αεροπλάνα, τρόλεϊ, μετρό. Μπαίνεις σε αυτοκίνητα που δεν οδηγείς εσύ. Σε πάνε κάπου, πας παντού, ανεβαίνεις σε κορυφές για να αγναντέψεις τη ματαιότητα, πιάνεις βυθούς, ενίοτε πάτους,  για να παγιδέψεις τους φόβους σου. Βαφτίζεσαι στις θάλασσες, ευλογείσαι στα επί αιθέρων κρεμάμενα μοναστήρια, λιώνεις σανδάλια σε πλακόστρωτα και τρως τα λάστιχα του ποδηλάτου σου σε δρόμους δασικούς. Αλλά και ξημερoβραδιάζεσαι σε τέσσερις τοίχους μαζί με τα βιβλία σου που φτιάχνουνε βουνά πιο δίπλα απ' το κρεβάτι σου. Και πιάνεις τα αρχαία, τα νέα και τα λατινικά. Κι αναλύεις Καβάφη, αμφισβητείς Ελύτη, τα τσουγκρίζεις με τον Εγγονόπουλο και πάλι από την αρχή. Και περνάνε πίκρες ξυστά και από δίπλα, και την πόρτα σου χτυπούν, αλλά παν και πιο πέρα. Και κυνηγάς τη δροσιά και τιμάς τα ευλογημένα φρούτα: καρπούζι με τυρί ή άνευ, και φρέσκιες σπιτικές μαρμελάδες, και κομπόστα γλυκό και γραφή και διάβασμα και ύπνο και ραχάτι και προβληματισμός και οργάνωση και ανοργανωσιά.
Να! Εγώ κάπως έτσι τα ‘χα σχεδιάσει με τον λιγοστό νου μου, αλλά δε ρώτησα τη ζωή, η οποία  όμως είχε άλλα σχέδια. Ούτε εκείνη μπήκε στη διαδικασία να με ρωτήσει. Άλλωστε αυτή δε ρωτάει ποτέ και κανέναν! Απλά σου πετάει κάτι εμπόδια εκεί στη μέση του δρόμου και συ ή διαλέγεις να τα προσπερνάς αδιάφορα, εάν και εφόσον είναι στο χέρι σου ή απλά συμπορεύεσαι μαζί τους. Κι αν κάποιο από αυτά είναι τόσο μεγάλο που σου φράζει το δρόμο, τότε αντί για την πεπατημένη θα πρέπει να ανακαλύψεις μόνο σου δικά σου μονοπάτια. Με όλη τη γοητεία του καινούργιου, αλλά και με την ακόμη μεγαλύτερη επικινδυνότητα του άγνωστου και ενδεχομένως απροσάρμοστου στις συνήθειές σου.
Έτσι ήτανε οι φετινές διακοπές. Άλλα ονειρεύτηκα τον δριμύ χειμώνα, άλλα σχεδίασα την ονειροπόλα άνοιξη και αλλού κατέληξα μεσούντος του καλοκαιριού, για να πιάσω τελικά και οριστικά στα χέρια μου εισιτήρια άλλ' αντ' άλλων διαδρομών. Και το πήρα απόφαση: τι σημασία έχει τι σχεδιάζεις? το θέμα είναι πού, πώς και με ποιους καταλήγεις. Τι σημασία έχει εάν μένεις σε ένα πύρινο καβούκι, σημασία έχει πώς θα το κάνεις να σε δροσίσει. Κοινώς: Carpe diem!

Εγώ πήγα, είδα, νίκησα και έχασα αυτά εδώ τα μέρη και συγχρωτίστηκα με ανθρώπους και λαούς όπως αυτούς στο παρακάτω βίντεο:


Εσεις?
                                                                                   





23 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλη μου! Τι σημασία έχει και αν δεν ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής σου, οι διακοπές που ονειρεύτηκες.... είπες μια μαγική λέξη για' μενα, "συμπορεύομαι με τα εμπόδια"- σε νιώθω λίγο πιο σοφή και συγκρατημένα θετική.... Η αποδοχή αυτού που μας συμβαίνει και όχι η μιζέρια και η άρνηση είναι αυτό που θέλει να μας διδάξει η ζωή για να ζούμε πιο όμορφα και μεις σαν εγωιστές αρνούμαστε και πάμε κόντρα....
    Και εντάξει... μπορεί το καλοκαίρι να μην ήταν και το καλύτερο, αλλά εγώ περιμένω πως και πως εκείνο το τελευταίο 3ημερο του Σεπτεμβρίου για να το αρπάξουμε και να το στίψουμε από εικόνες, γέλια, μπιχτές και νοστιμιές....

    Υ.Γ.: Σε είδα στ' όνειρο μου σήμερα! σύμπτωση...?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελιζακι μου!
      Εμποδια πολλα!Με τετοια εφορία φετος
      βλεπω μεχρι το αεροδρόμιο να παω και αυτό
      με το αστικο (78), ουτε καν με ταξι!!!!
      Χαχαχα! Αλλα θα προσπαθησω να μην τρωω για να
      μαζεψω κανα ευρουλακι και να ρθω!!
      Αλλωστε λενε πως για προβληματα που λυνονται δεν
      στεναχωριομαστε. Για προβληματα που δεν λυνονται ομως
      ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ!χαχα!
      Απλα ο,τι δεν λυνεται, κοβεται!

      Διαγραφή
  2. "σαν βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη...πρόσεξε μη βγεις στη Θράκη" ή " εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει..." Κι εμείς κινήσαμε για Κέρκυρα και βρεθήκαμε στο Ποσείδι και σ ένα κάμπινγκ στην Τριστινίκα. Τα εμπόδια γνωστά. Ο Στουρνάρας κι η παρέα του. Τώρα τι να πω...κάθε εμπόδιο σε καλό. Έτσι λέμε και παρηγοριόμαστε! Με συγγραφέα δεν μάλωσα, αντίθετα διάβασα το "Νησί" και θέλω όταν ξαναπάω Κρήτη να επισκεφτώ όλα τα μέρη που περιγράφει αυτή η ταλαντούχα γυναίκα. Δεν έχω κάτι άλλο να σου γράψω πέρα απ τη χαρά μου που γράφεις εσύ!!! Καλά να περνάμε λοιπόν μ εσένα κάθε Τετάρτη κοντά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α είμαστε πολλοί δηλαδής! Να μην αισθάνομαι ασχημα. Κάνουμε ένα συλλογο! Τελικά ο Στουρναρας απεδειχθη πανεξυπνος! Εδεσε χειροποδαρα ολη την Ελλαδα να μην το κουνησει ρουπι!
      Και στο κατω κατω ρε Ευγενια μου ποια Κερκυρα μου θελατε κι εσεις? Αφου σαν τη Χαλλλλκιδικη δεν εχει?
      Μια χαρα η Τριστινικα!Αφου λεει: αν αγαπας εναν Σαλλλονικιο,ασ' τον να φυγει! Θα τον βρεις σιγουρα στη Χαλκιδικη!χαχαχα

      ΥΓ: ζηλεψα για τη συγγραφεα. Δε θα γινω ποτέ τοσο καλη για να γραφω βιβλια για τα μερη που πηγα και να σας δελεαζω! Φετος προτιμησα τους Κινεζους: μια εικονα χιλιες λεξεις και εκανα το βιντεο αντι για περιγραφες που δεν τις 'χω!

      Διαγραφή
  3. το βιντεάκι δυστυχώς δεν μπόρεσα να το δω. Δεν παίζει ούτε εδώ ούτε στον υπολογιστή του μαγαζιού. Αλλά επειδή θα σκάσω...πήγες Κίνα???? Σιγά που δεν είσαι τόσο καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλε ποια Κινα?
      Ξαναπροσπαθησε. Τωρα παιζει!
      Εκανα εγω μια ρυθμιση χαζη (ολη νυχτα παιδευομουνα) και δεν επαιζε! Τωρα ειναι ελευθερο!

      Διαγραφή
    2. το είδα...τέλειο!!! αλλά τι να σου πω!!! κλαίνε οι χήρες, κλαίνε κι οι παντρεμένες!!! βρε όλο τον κόσμο γύρισες!!!και καλώς έπραξες.Όντως σουρτούκι. Πάντα τέτοια κούκλα.

      Διαγραφή
    3. Καλέ ποιος κλαίει?
      Και δεν ειμαι παντρεμένη!
      χαχα!Φυσικα και παραπονο
      δεν εχω! Απλά λέω πως ολα
      ηταν άλλ' αντ' άλλων!
      ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!ουτε που περνουσε ΄
      απο το μυαλό μου οτι θα πηγαινα
      στα περισσοτερα από οσα πήγα!
      Πώς βρεθηκα ας πουμε στον Αγ.Κων/νο
      και γιατι? Σιγουρα, δεν θα επελεγα
      στην παρουσα φαση να παω!!Κι ομως!

      Διαγραφή
  4. Κων/να
    Καλη Χρονια.Και του χρονου με Υγεια.
    Να'σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επισης! και του χρονου ναι!
      εαν μας μεινει υγεια ετσι οπως
      παμε!

      Διαγραφή
  5. Sabrina my angel,
    Καλώς ήρθες πίσω στην παρέα μας
    Δεν μπορεί το καλοκαίρι σου να μην ήταν όμορφο από τη στιγμή που ταξίδεψες για μια ακόμη φορά μαζί μου κι ας μη γίναμε αυτή τη φορά πρωτοσέλιδο. Βλέπεις ο Δάσκαλος δεν μας έβαλε μαζί στο «Εντεκα» γιατί φοβήθηκε ότι θα πέσουν πάλι επάνω μας όλα τα φώτα της δημοσιότητας και θα καπελώσουμε τους υπόλοιπους συμπαθείς συγχορευτές μας. Οι διακοπές μου φέτος, εκτός από το ταξίδι με το ΛΕΘ, ήταν μια βουτιά στην Κρυοπηγή, 2 μέρες στη Βάλια Κάλντα και μία διανυκτέρευση στο Ελατοχώρι. Είπες κάτι;
    Καλύτερα το πρόβλημα να είναι όταν εσύ διαγράφεις επιλογές διακοπών παρά όταν σε διαγράφουν άλλοι από τις επιλογές τους.

    Σε φιλώ

    James

    ΥΓ Όταν ήσουνα στη Σαμαρίνα (δεν το ήξερα), μια ώρα μακριά σου, κατέγραφα την 15η ανάβασή μου στο Αυγό. Πότε τελικά θα ανέβουμε μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε και που πήγα διακοπές ΚΑΙ περα από το ΛΕΘ τι καταλαβα? Τη μια επεσα επανω στον Θανο, την αλλη στον Θοδωρή και γενικα οπου και να πηγαινα ολο και καποιον συναντουσα! Αλλα ομως γι' αυτο περασα τελεια! Εγω στον Θανο και τον Ορεστη ειπα να ανεβουμε καναν Ολυμπο, αλλα εμεινε στα χαρτια...Οριστε, οργανωθειτε και ακολουθω! Τα πηρα μαναχια μ' τα βουνα!

      Για τις διαγραφες εχω απλα να πω πως εάν εισαι από την πλευρά που σε διαγράφουν, μάλλον εσύ φταις γι' αυτό, κι όχι εκείνος που σε διαγράφει. Κάτι θα έκανες...

      Το Αυγό να το ανεβω γιατί? Αλλωστε βρεθηκε ενας κακεντρεχης εδω μεσα που μου ειπε προσφατα οτι "πατησα το αβγό και νομιζω πως εφτασα ψηλά"!!!
      Αρα μαλλον το 'χω κανει ηδη...

      Διαγραφή
  6. γειασου, ομορφη...ο δρομος δεν εχει τελειωμο...μπορεις παντα να φευγεις....και να γυριζεις...ανταποδιδω τις ευχες σου...
    καλη χρονια...σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξερεις τι μου θυμισες; Το μπουζουκοροκ ζευγαρι του ελληνικου πενταγραμμου στοhttp://youtu.be/kbuVnqmllsc αλλά κ το πιο αγαπημενο http://youtu.be/Iz42knAAhbQ....αχ Σαλονικη μου γυριζω παλι...οπου κι αν πας εδω θα μεινεις, θα τριγυρνας μες στα στενα της Σαλονικης! Τις καλησπερες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΛΑΚΑ ΠΛΑΚΑ ΓΥΡΙΣΕΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
    ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Γ@Μ@ΤΟ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
    ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ρολόγια τα πουλάω μπας και σταματησει να με κυνηγαει ο χρονος.
      Το φωτοβολταϊκό όχι γιατί έχει πολλή ενέργεια...ανεκτιμητη! :):):):Ρ:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
    2. Α ΡΕ ΒΑΔΑΣΗ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

      Διαγραφή
  9. Kαλώς μας ήρθες!Ο πρώτος καφές ήταν μάλλον...της παρηγοριάς.Στο δεύτερο θέλω ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από όλα όσα είδα στο βιντεάκι.Κι εκεί θα σου απααντήσω στο"εσείς?"
    Τα ξέρω τα παραπάνω συμπτώματα.Η ασθένεια λέγεται θελωναχω παντατονελεγχίτιδα!!!Η γιατρειά...να αφήνουμε ενίοτε τη ζωή να μας πηγαίνει,όπου εκείνη θέλει.Αν αντιστρέψουμε το νόμισμα,μπορεί και να βρούμε τη γαλήνη τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασθνεια τυπου "ψυχαναγκασμος"?
      Δε νομιζω! Αυτο που με ενοχλησε ηταν
      το μεγεθος της αποκλισης! Μα τοσο εξω?
      Με μενα τα βαζω. Με κανεναν αλλον.
      Με μενα που ειχα (μαλλον) δειγματα
      και δεν το πιστευα πως θα τα κανω μουσκεμα!
      Αυτη η Μεγαλη Ιδεα του Βενιζελου (και λοιπων,
      γιατι ζει ακομη 100 και... χρονια μετα
      πιστευοντας πως ολα τα μπορουμε πια?
      Ελεος!

      ΥΓ: κι ο δευτερος καφες της παρηγοριας θα ειναι
      απλα θα αντιστρεψουμε τους ρολους (ή το νομισμα
      όπως λες!)

      Διαγραφή
  10. Μέχρι το 9' είδα , μετά έπεσε η σύνδεση χθες και πήγα για νάνι. Πήγες κι από δω, πήγες κι από κεί! Να με τα πει από κοντά τα ρέστα λεπτά! Αφού πέρασες όμορφα και γύρισες ανανεωμένη αυτό έχει σημασία. Καλώς ήρθες στη μπλογκοσυντροφιά μας και καλό χειμώνα Κωνσταντίνα μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μαι κι εγω! Μολις σχολασα! Από τις 8.15 το πρωι περικαλω! Οχι για να μη νομιζετε πως μονο γυριζω!
      Καλο χειμωνα! Εκεινον τον γκαϊφε εννοας που απο νες καυτος εγινε φραπες και κοντευει να γινει παλι νες!
      Χαχα!Καλα ειναι! Να το δεις ολο, εχει και ευτραπελα!
      Θα ΣΕ βαλω διαγωνισμα! Σμουατς!

      Διαγραφή
  11. Καλως ήρθες Κωνσταντίνα, αν και πιστεύω το "ήρθες" έιναι η αφορμή του να ξαναφύγεις....Πάντα, τέτοια!!! Ζηλεύω πολύ που πας όπως και όπου ο άνεμος. (Κάποια εποχή το έκανα και γώ...σνιφ!) Οι φώτο με την Νικολέτα είναι τέλειες, γιατί πολύ απλά τα πρόσωπα που απεικονίζουν είναι μοναδικά. Respect Kωνσταντίνα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω γι΄αυτο μαζευω ενεργεια για να μην αποκτησω "καμια Νικολετα" και εχω απωθημενα!
      Καλως σας βρηκα! Ετοιμαζομαι τωρα για αλλου...
      Αναμεινατε! Φιλια ρουφηχτα σε ολους σας

      Διαγραφή