Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Βυθίσατε τη χώρα!


Κάποιες περιοχές ορισμένοι τις είχανε μόνο ακουστά και τους φάνταζαν εξωτικά σημεία που έχει ο χάρτης. Μερικές από αυτές τις έχουν πλέον σε card postal αναμνηστικές ή σε φωτογραφίες που τράβηξαν σε εκδρομές, όταν κάποτε αξιώθηκαν να τις επισκεφτούν οι ίδιοι τους και άλλες πια, γίνονται οι φιλόξενες ή αφιλόξενες γαίες που δέχονται απάτριδες στην ουσία μετανάστες, αφού τη χώρα τους φρόντισαν να τη διαλύσουν οι επικεφαλής στα εξ ων συνετέθη κάποτε (ει ποτέ!).  
Η μετανάστευση, εσωτερική ή εξωτερική, ως κοινωνικό φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τον Αφιλόξενο Πόντο που έγινε κατ’ ευφημισμόν και κατευναστικά Εύξεινος, δλδ Φιλόξενος, και τον Τρωικό πόλεμο που τελικά έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη, ως την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 και του Καζαντζίδη, αλλά και στην άναρχη αστικοποίηση της δεκαετίας του ’70 που δημιούργησε μια υδροκέφαλη πρωτεύουσα με τη συνθηματολογία του τοίχου «Έξω οι Βλάχοι από την Αθήνα», φτάσαμε να μιλάμε σήμερα για κύκλο και επανάληψη της ιστορίας αυτή τη φορά και αντιστρόφως. Οι «Βλάχοι» επιστρέφουν στα χωριά τους, αφού προηγήθηκε λουκέτο στις επιχειρήσεις της πόλης, αφού διώχθηκαν κακήν κακώς από τα εργοστάσια ή τις βιοτεχνίες που κλείνουνε με ταχύτητα του φωτός, αφού τα χρηματιστήρια τους απομύζησαν όλα τα κομποδέματα που είχανε κάποτε φτιάξει με κόπο και ιδρώτα ή αφού δεν αποπλήρωσαν τα δάνεια που αβγάτισαν υπερχρέη και έκοψαν και έραψαν το πάπλωμα πολύ πιο μακρύ από τα ποδάρια τους.
 Έτσι είναι οι «Βλάχοι»! Αποποιούμενοι την προσωπική τους ταυτότητα και την παραδοσιακή τους φλοκάτη, επιθύμησαν το πουπουλένιο πάπλωμα και τις εκδρομές σε παραδοσιακούς ξενώνες κατασκευασμένους από πακέτα Leader, σαν να μην είχαν δει ποτέ στη ζωή τους πέτρα και ξύλο σε αγροικία, ενώ η μπουρζουαζία της ελληνικής πρωτεύουσας πάθαινε αλλεργία στην ιδέα και μόνο ότι η οικονομική ταυτότητα της χώρας της είναι κατά βάση αγροτική και κτηνοτροφική και όχι βιομηχανική. Ωστόσο, από τους αριστοκράτες στους ψευτοαριστοκράτες και από κει στην ξεφτισμένη αριστοκρατία εξακολουθούμε να βλέπουμε την Ελλάδα να διαγράφει αν όχι κυκλική τουλάχιστον σπειροειδή πορεία της ιστορίας, με έντονα τα χαρακτηριστικά του αυτισμού και της απομόνωσης. Ετερόφωτη και κατ’ επανάληψη τηλεκατευθυνόμενη, η χώρα αυτή που γέννησε τη δημοκρατία, σήμερα σαν μια σύγχρονη Μήδεια σκοτώνει τα γεννήματα και τα θρέμματα της, αλλά για να εκδικηθεί ποιον? 
Οι νέοι μετανάστες, λοιπόν, που δεν αντέχουν άλλο να πέφτουν θύματα κακοποίησης μιας σχιζοφρενούς μάνας τολμούν τη μεγάλη Έξοδο, ακόμη κι αν θα ακολουθήσουν απώλειες για τη γενέτειρά τους. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης δεν υπολογίζει κοινωνικά ιδεώδη και συλλογικούς για την πατρίδα αγώνες. Κι αν κάποτε ο τόπος τούτους γέννησε ήρωες επαναστάτες, ήταν ο ίδιος που εξέθρεψε προδότες και πατριδοκάπηλους. Γέννησε ναι, τον Κολοκοτρώνη, αλλά η ίδια γέννησε και τον Μιαούλη, έφερε ναι, τον Καποδίστρια, αλλά η ίδια εξέθρεψε και τον Μαυρομιχάλη, έφτιαξε και προώθησε απαίδευτους αλλά και εξύμνησε παιδιά overqualified, αλλά αδυνατεί ή αδιαφορεί να τα εκμεταλλευτεί για να χτυπήσει αυτή τη χώρα από την αρχή στο σφυρί και στο αμόνι. Επέτρεψε δήθεν ηγέτες να την κυβερνούν και εξακολουθεί να πιστεύει σε οικογενειοκρατικές ηγεμονίες. Θίγεται δήθεν για την βασιλεία που ρήμαξε τον τόπο, καυχιέται για τη δημοκρατία που κατασκεύασε, αλλά εμμένει σε ένα πολίτευμα οξύμωρο εν τη γενέσει του: την “αιρετή βασιλεία” που θρέφει βασιλείς και αυτοκράτορες με πλήρη δηλ εξουσιοδότηση, «αρχηγούς» απερίσκεπτων κινήσεων στο τιμόνι, «αρχηγούς» με απερισκεψία και ασυνεννοησία έως ανοησία του τύπου «Βυθίσατε το “Χόρα”» στο τραγικότερο ανόητο «Βυθίσατε τη χώρα»... Κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο καραβοκύρη.
Έλληνα εκεί είναι η μοίρα σου, στον βυθό...

40 σχόλια:

  1. τι να πω πρωί πρωί...ευχαρίστως θα έφευγα για μία οργανωμένη χώρα που ο πολιτισμός δεν παραμένει στα αρχαία και στα μουσεία αλλά υπάρχει και στις συμπεριφορές.
    Άσε καλύτερα ένα τραγουδάκι...
    http://youtu.be/5rA2QsTw1fg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια μουσεία και ποια αρχαία?
      Δεν άκουσες που κι αυτά ΠΡΕΠΕΙ
      να καταργηθούν?

      Διαγραφή
    2. Αχ!
      Αυτό ακριβώς που λέει ο Λουκιανός!
      Όλα πήραν το δρόμο για την επίγεια κόλαση, από την ώρα που ο κολλήγας αποφάσισε πως είναι αστός με τα λεφτά του προπάππου του, του κολλήγα ο γιος.
      Και είναι πια καθεστώς του κολλήγα ο γιός.
      Καλημέρα με ένα ακόμα τραγουδάκι του λατρεμένου Λουκιανού

      http://www.youtube.com/watch?v=LUE4J-qG5ac

      Διαγραφή
    3. Μπράβο Georgina!
      Η μεγαλυτερη ασθενεια απο την οποία
      πάσχει ο Έλληνας: "μετάθεση ευθυνών"...
      Γι' αυτό συμφωνώ με το "μαζί τα φάγαμε"

      Διαγραφή
  2. Είναι λυπηρό να βλέπεις νέα παιδιά να φεύγουν γιατι η μαμα πατριδα δεν τους θέλει. Αλλα ελα που εμεις κάνουμε την πατριδα. Εγω,εσυ, ο γειτονας ο απέναντι κ.ο.κ.
    Η ερωτηση ειναι τι εχεις κάνει εσυ για την πατριδα που είχε πει και ο Κένεντι κάποτε. Και πραγματι δεν κανουμε τίποτα. Οι επαναστατες του καναπε και του ωχ αδελφέ που τρεχουν πρωτοι για το βόλεμα. Τα αποτελέσματα των γονιων μας τα ζουμε τωρα αν και ακομα δεν εχουμε ζησει τα χειροτερα... ολα καταληγουν σε μια αυτοκριτική γιατι εμείς η μονάδα κανουμε το σύνολο. Και οχι Ευγενία στο εξωτερικο δεν υπαρχουν ευγενείς συμπεριφορές γιατι εκει ολα στα πασαρουν ευγενικα με το γάντι και λες και ευχαριστω. Μην ζεις με ψευδεσθησεις. Αυτα ειναι παντου και παντα. Για αυτο καλύτερα να κοιταξουμε τι μπορουμε να σώσουμε απο οτι έχει μείνει, και να δουμε τι θα αφησουμε στα παιδια μας που εύχομαι μια μερα να μας συγχωρήσουν για τις επιλογες μας, οι οποίες ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα κρατουν τις οικογενιοκρατιες στις δεκαετίες που έρχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πέτρο, να ελαφρύνω λίγο το κλίμα και να πω ότι ίσως είμαι απ αυτές τις περιπτώσεις " πάρε με, με το καλό να γίνω μούσι να με ξυρίσεις..." http://youtu.be/FgkPrewXNTE
      Συγνώμη για το χιούμορ μιας και δεν γνωριζόμαστε...αλλά έχω κουραστεί.
      Ναι έχω την ευθύνη ενός καλύτερου κράτους κι έχω κάνει προσωπικά τα δικά μου λάθη αλλά δεν θα πάρω κι όλη την ευθύνη της καταστροφής πάνω μου, αλλά το μερίδιο που μου αναλογεί.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι λέω Πέτρο πως σε ορισμενες περιπτωσεις ισχυει "το μη χειρον βέλτιστον" εστω κι αν δειχνει πως γινόμαστε άνθρωποι των εκπτώσεων...
      Υπάρχουν Κράτη και Κράτη! Όχι δε νομίζω πως στο εξωτερικό ειναι όλα μαυρα. Απλά λείπουν τα 4s (sun,sea,sand,sex)κατα βαση και ορισμενα άλλα καλά (που αλίμονο εαν δεν ειχαμε κι εκεινα) της ελληνικης νοοτροπιας!Παντως κρατος και διοικηση ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ!Ειναι γεγονος!

      Μπορει να μιλας με συναισθημα γιατι σου λειπει η Ελλαδα ως ανθρωπο του εξωτερικού, αλλα εαν ζησεις εδω εξ ολοκληρου και δεις πως λειτουργει το συστημα θα σπασουν τα νευρα σου με τη σειρα που εχεις μαθει εξω! Ας μην εθελοτυφλουμε! κανεις δεν ειπε οτι η Ελλαδα εχει μονο στραβα! Αλλωστε η Ελλαδα απο τη φυση της εχει μονο καλα! η κρατικη της οργανωση ειναι ανυπαρκτη και τη χαλαει!
      Αναλογικα στραβα εχουν ολοι οι λαοι. Αλλα πολλοι από αυτους καταφεραν να κανουν αξιοζηλευτα συστηματα!
      Καλημερα στην Πραγα!

      Διαγραφή
    3. Καταρχην δεν θα ηθελα να σε ξυρισω γιατι δεν εχω σταθερο χερι και θα σε κοψω (να γελασουμε και λίγο γιατί το γελιο ειναι μεταδοτικό).
      Επισης δεν εριξα το φταίξιμο μόνο σε σένα για να χρειαστεί τις διευκρινησεις σου (και μονο απο την αντίδρασή σου καταλαβαινω τι άνθρωπος εισαι) και ζητω συγνωμη που δεν ειμουνα σαφής.
      Ειμαι σίγουρος ομως οτι θα συμφωνούμε σε πολλά επειδη πανω κατω ειμαστε άνθρωποι και η ψυχοσυνθεση μας ειναι σχεδόν ιδια. Ξεκαθαρα λοιπον, οταν ενα πλοιο βουλιάζει υπαρχει μια αλυσιδα λαθών και ευθυνών τα οποία αναλογουν στην πλειοψηφία του πληρώματος. Οταν ομως τα ίδια λάθη αρχίζουν να επαναλαμβανονται αυτο σημαινει κακή διαχείριση. Οταν εμεις ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους για τους ίδιους λογους, βλέπεις η δικη μας καρεκλα ειναι ακομα επάνω απο την στάθμη του νερου και δεν βλέπουμε οτι το πλοίο βουλιάζει, τότε φυσικο και επόμενο είναι να πνιγομαστε και οι ίδιοι και να φωναζουμε για βοήθεια στο τέλος.
      Το θεμα ειναι τωρα πως μπορουμε εμεις να αντιστρεψουμε τις καταστάσεις για μπορεσουν τα παιδια μας να μεινουν περηφανα στην Ελλαδα μας. Αυτο γίνεται?
      Εγω πιστεύω οτι γίνεται. Εσυ?

      Διαγραφή
    4. Πολυ ωραια λοιπόν θα συμφωνήσω μαζι σου. Περαν το οτι μπορει να μιλαω με συναίσθημα οπως λες, θα ηθελα να πω οτι την σειρα που αναφέρεσαι την βαζουμε αποκλειστικά εμείς. Αυτο λέγεται να εισαι active. Ποια ειναι τα δικαιώματα σου και πως τα διεκδικεις. Στην ελλαδα υπαρχουν νόμοι αλλα κανενας δεν τους εφαρμόζει και εκεί ειναι το πρόβλημα οπως λες και εσυ και θα συμφωνησουν ολοι πιστευω.
      Ποσες φορες το εχεις απαιτήσει αυτο (και δεν αναφέρομαι μονο σε σενα, βαζω και τον εαυτό μου μεσα). Εαν το καναμε ολοι αυτό το λιγοτερο που θα ειχε συμβεί θα ηταν να ειχαμε μια καλυτερη ποιοτητα ζωης σωστα? Κατ'επεκταση ομως βαζουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα ασχετως έναν αυτό επιβαρύνει τους αλλους (το συνολο). Αλλα λογια να αγαπιόμαστε... θεωρίες για πολλους καφέδες και χωρις πράξεις.....
      Συγνωμη για το ξέσπασμα
      Καλημερα κι απο εμένα

      Διαγραφή
    5. Εγω ειμαι απαισιοδοξη! Δεν γινεται. Και δεν ειμαι γενικα απαιδιοδοξη. Ειμαι ειδικα! Οι αλλαγες γινονται με πολυ αργους ρυθμους! Μια γενια σιγουρα θα θυσιαστει. Ισως και δυο. Και ο Κολοκοτρώνης οταν πολεμουσε δεν προλαβε να ζησει την ελευθερια. Αγωνιστηκε για τους επόμενους! Μα και παλι, μετα την συσταση του νεοελληνικου κρατους, δεν ξερω εαν η Ελλαδα εμεινε ποτε Ελευθερη! Μια ψευδαισθηση ειναι!

      Διαγραφή
    6. Από μια κουβέντα που μου είχε πει παλιότερα ένας πολύ φίλος, στα παιδιά μου λέω " όσος ο ουρανός κι οι επιλογές σου".
      Αν πιστεύουν ότι θέλουν να μείνουν στην Κίνα ας το κάνουν. Αν πάλι θέλουν μετά να πάνε στην Βραζιλία ας το κάνουν επίσης. Αρκεί να μάθουν τα βασικά.
      Να δουλεύουν και ν αξίζουν τ όνειρό τους.
      Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ την πατρίδα μου. Αντίθετα μακάρι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να βγει από κει που βρέθηκε με τις λάθος επιλογές μας.
      Τα παιδιά είναι περήφανα για την Ελλάδα (γεωγραφικά,ιστορικά,πολιτιστικά). Δεν αντέχουν όμως
      την αναξιοκρατία, την βρωμιά,τις δημόσιες υπηρεσίες, την αγένεια, τα κλειστά μυαλά και προσπαθούν απλά να δείξουν με τον δικό τους τρόπο και με ότι ταιριάζει στην ηλικία τους ότι ο κόσμος προχωράει με 1000!!! Αν η χώρα θέλει να πάει με 50 μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν κάτι.
      Όσο για το ξύρισμα άσε αν αποκτήσω και πραγματικό μούσι για το τσίρκο με βλέπω!!!

      Διαγραφή
    7. Πιο ολοκληρωμενη την απαντηση μου θα την εχεις στο επομενο κειμενο Πετρο. Γιατι καμια φορα οι προσπαθειες φανταζουν σταγονες στον ωκεανο! Τι να το κανω εαν προσπαθω μονη μου και με κατακλυζει η βλακεια του κοσμου!?
      Εγω πιστευω πολυ στη δυναμη της μοναδας. Ας αλλαξει ο καθεις τη νοοτροπία του και να δεις πως θα αρχισουν τα πραγματα να παιρνουν αλλη (τ)ροπη!
      Ελα ομως που πολλοι δεν καταλαβαινουν οτι υπαρχει θεμα! Ελα που πολλοι νομιζουν πως ειναι τελειοι! Ελα που πολλοι πιστευουν πως μονιμως οι αλλοι φταινε! Και ελα που πολλοι ειναι αναισθητοι και αδιαφοροι!
      ΠΑΙΔΕΙΑ!!!Δεν πουλιεται! Αποκτιεται! Η μαλλον κατακτιεται! Με αγωνες, διαβασμα, σωστα σχολεια και θερμες οικογενειες...

      Άιντε ψαξε βρες τα!

      Διαγραφή
    8. Εγω θα ελεγα πάλι αντι να απαντούσες εδω την αλλη εβδομάδα να παίρναμε ολοι μας τις κατσαρολες απο τα σπιτια μας και να ξεχυθουμε στους δρομους για να αντιδρασουμε και να καθίσουμε εκει μεχρι να φυγουν αυτοι, οπως κανανε στην Αργεντινή το '99. Θελει μια και μονο μοναδα για να κανει την διαφορά. Αλλα αυτα θα μου πεις ειναι ιστοριες για αγρίους.... για αυτο ασε με εμενα να μιλαω με συναισθήματα για την Ελλάδα και να ζω στα ονειρα μου .... και οταν το αποφασισεις να κανεις κατι τέτοιο πες μου. Θα ειναι η ημερα που θα χαρω πραγματικά....

      Διαγραφή
  3. Στεναχωριέμαι πολύ γιατί δυστυχώς είναι έτσι όπως τα περιγράφεις. Όμως ποτέ δεν θα έφευγα απο την Ελλάδα όσο και να με πλήγώνει, την αγαπώ! Δυστυχώς κυνήγησαν όλοι τον εφήμερο πλούτο και την μπουρζουαζία και τ'απλά και τ'ανθρώπινα τα προσπεράσανε. Πουθενά ηθικοί φραγμοί. Πουθενά το κοινό καλό και η αλληλεγγύη...Ο τυχοδιωκτισμός έιναι το σαράκι που τρώει τον Έλληνα! Τώρα ελπίζω να προσγειωθούν λιγάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινα μου ποτέ μη λες ποτέ!
      Μονο αυτο σου λεω! Εδω γινονται κοσμογονικες
      αλλαγες! Αλλωστε ο ξαδερφος μου που εφυγε προχθες για το Εδιμβουργο νομιζω πως γρηγοροτερα φτανει Θεσσαλονικη από τον αδερφό του που εφυγε για Αγρινιο...α! και φθηνοτερα!

      Και να καθησω εδω να αλλαξω τον κοσμο! Εστω! Γιατι με τσαλαπαταει ομως αυτο το κρατος και ποτε δε με αναγνωριζει?

      Διαγραφή
    2. Ίσως εαν βρισκόμουν για πολύ καιρό σε αδιέξοδο να ήταν η αφορμή να φύγω.
      Θυμώνω και γω που με βλέπουν σαν ένα εύκολο θύμα, εκ γενετής υποχείριο για τις βρωμοδουλιές τους...νιώθω όμως ανίκανη να δράσω σε κλίμακα τέτοια που να ξεσηκώσει αντίδραση. Και πολιτικά δεν βλέπω καμία ελπίδα για να στηριχθώ. Όλοι ανακυκλώνουν ένα μονομανιακό μοντέλο "κυβερνάω, τα πέρνω και τέλος φεύγω". Που είναι αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές που λες?? Πολεμάω με τον τρόπο μου, κάνω αγώνες προσωπικούς μες την καθημερινότητά μου...

      Διαγραφή
    3. Οταν λεω "κοσμογονικες αλλαγες" εννοω του τυπου πως κανεις δεν περιμενε πού θα φταναμε! Περιμενε κανεις Δημοσιος υπάλληλος πως θα τρεμει η θεση του καποια στιγμη? Αυτο εννοω! Αλλαγη μεγαλη που μπορει να οδηγησει σε μεταναστευση στην αναγκη, εαν δεν ξερει τι αλλο να κανει εδω περα!

      Διαγραφή
  4. Μετά από αυτά που γίνονται εγώ φοβάμαι πια να μιλήσω γιατί είμαι και λίγο προοδευτική ουπς!!! Επίσης δεν ξέρω ακόμη για πόσο θα αντέξω να επαναστατώ για ασθενείς - ηλίθιους έλληνες που δε θέλουν τη γιατρειά τους!!! Ούτε μια δεύτερη γνώμη βρε αδερφέ!!! Εκεί στο βυθό Κωνσταντίνα μου ...εκεί που επέλεξαν δυστυχώς όμως τραβούν και εμάς προς τα κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η βλακεια ειναι ανικητη ειναι γεγονος!
      Βεβαια ιδανικος κοσμος δεν υπαρχει.
      Καλα κανει και υπαρχει. Αλλα τόσο
      πολλή!!!?

      Διαγραφή
  5. Γιατι κυρια σας φαινεται σαν καταντια καποιος να αφηνει την χωρα του και να μεταναστευει ετσι ωστε να βρει εργασια; Ισως βλεπει καλυτερα καποια πραγματα απο τους αλλους,οπως για παραδειγμα το γεγονος πως δεν υπαρχει αξιοκρατεια στην Ελλαδα και με ενα θειο στη σωστη θεση εισαι εξασφαλισμενος. Εγω λογω του κλαδου που θελω να ακολουθησω θα αναγκαστω να δοκιμασω τις δυνατοτητες μου σε καποια χωρα οπως η Αγγλια ή οι Ηνωμενες Πολιτειες Αμερικης αλλα θα το κανω και επειδη το θελω κιολας. Ο κλαδος τον χρηματοκοοικονομικων ειναι πολυ περιορισμενος σε σχεση με αλλες χωρες και αν θελεις να φτασεις ψηλα δεν υπαρχουν πολλες ευκαιριες. Τελειωνοντας λοιπον, αυτο που θελω να πω ειναι πως καποιοι δεν μεταναστευουν μονο για να βρουν καποια απλη δουλεια ετσι ωστε να εξασφαλισουν τα προς το ζην αλλα μπορει να θελουν να φτασουν και ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη μου, δε βρισκω καταντια
      την κινητικοτητα στα πλαισια μιας διεθνοποιησης της γνωσης, της εργασίας
      και της συνεργασίας. Καταντια βρισκω να σε διωχνει με τη βια αυτος ο τοπος!
      Ειναι άλλο να διαλεγεις που θα μεινεις και που θα δουλεψεις απο δικη σου
      επιλογη και αλλο να μην εχεις καν δικαιωμα επιλογης αναμεσα ΚΑΙ στη
      χωρα σου στην οποια δουλεψαν, δουλεψαν οι δικοι σου, προσφεραν και
      αυτη οχι απλα δεν ανταπεδωσε, αλλα δεν αναγνωρισε ποτε!

      Διαγραφή
    2. Η αληθεια ειναι πως αυτο που ανεφερα ειναι διαφορετικο απο το να αλλαζει καποιος χωρα με το ζορι για να βρει εργασια αλλα και παλι δεν πιστευω πως καποιος ειτε αυτος λεγεται κυβερνηση ειτε λεγεται κοινωνια ειναι αναγκασμενος να μας εξασφαλισει μια θεση στην αγορα εργασιας μεσα στα συνορα της χωρας. Καλως η κακως η παγκοσμιοποιηση εχει φερει αλλαγες και στις θεσεις εργασιας και δεν ισχυουν οι "κανονες" του παρελθοντος.Οποτε με την δικη μου οπτικη το να κατηγορουμε τους πολιτικους επειδη δεν μας εχουν προσφερει ενα υγιες επαγγελματικο περιβαλλον μοιαζει λιγο αξιοθρηνητο διοτι στην ουσια παραδεχομαστε οτι βασιζουμε εν μερει σε αυτους το μελλον μας. Και οπως ειναι γνωστο χρονια τωρα οι πολιτικοι εκτος απο εξαιρετικες εξαιρεσεις σε ολη την διαρκεια της ιστοριας δεν εχουν κανει κατι αξιολογο για την πλειοψηφια των πολιτων της χωρας την οποια κυβερνουσαν.

      Διαγραφή
    3. Καταρχην ποιος ειπε πως μια κυβερνηση το μονο που πρεπει να εξασφαλιζει στους πολιτες ειναι μια εργασία. Αυτος που φευγει απο τη χωρα του φευγει γιατι αισθανεται πως αξιζει περισσοτερα για οσα ειναι ή κανει και θα επρεπε να ικανοποιειται σε ποιοτητα ζωης (υπηρεσιες, προϊοντα, καθημερινοτητα, εκπαιδευση, υγεια μπλα μπλα μπλα).

      Αλλαγές αναπόφευκτα γινονται για διαφορους λογους σε καθε εποχη και η παγκοσμιοποιηση δεν ειναι σαν φαινομενο κατι καινούργιο οπως ουτε και η μεταναστευση. Αλλοι φευγανε καποτε να πανε στην Τροια να παρουν την "Ωραια Ελενη" και άλλοι στα βαθη της Ασιας να εξελληνισουν με τον Μεγαλεξανδρο τους εκει λαους...Οι λογοι αν και διαφερουν απο εποχη σε εποχη το αποτελεσμα της μετακινησης ισχυει!

      Το κατηγορω προς τους πολιτικους τωρα δεν εχει να κανει με την πολυ- και περι-πλοκοτητα των αιτιων που μας εξωθουν στην μετακινηση οσο στο οτι οταν αναλαμβανεις να κυβερνησεις (οπως και οποιαδηποτε αλλη αναληψη ευθυνης) οφειλεις να την σεβεσαι και να την υπηρετεις τίμια και οχι εις βαρος του πληρωματος-πολιτων που εχεις απο κατω! Εκεινοι σε εκλεγουνε και σε ανεβαζουνε στον κυβερνητικο θωκο για να βελτιωσεις την κατασταση και το μελλον τους και οχι για να βρισκεις δικαιολογιες ωστε να το υπονομευεις και να το υποσκαπτεις! Αλλιως κατεβα!

      Διαγραφή
  6. Κανένας αλκοολικός δεν παραδέχεται τον εθισμό του..
    έτσι κι εμείς οι "Έλληνες μπεκρήδες" δεν παραδεχόμαστε τα λάθη μας.
    "πίνουμε" για να τα ξεχάσουμε, τα επαναλαμβάνουμε και η απεξάρτηση φαντάζει μακρινή. Οι πολιτικοί μας είναι κάτι σαν τους κακούς γονείς. Ποτέ δεν ήταν αρκετά έτοιμοι για να μας αποκτήσουν. Δεν θέλουν το καλό μας. Κοιτούν την καλοπέρασή τους. Και ως εύκολη λύση μας στέλνουν στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο..

    ουσιαστικά αβοήθητοι και μεθυσμένοι οδηγούμαστε προς το βυθό!

    Κάπως έτσι τα φαντάζομαι. Εγώ όμως δεν νιώθω άξια της μοίρας μου. κι αν μαζί με μένα κι άλλοι νιώθουν το ίδιο, τότε ο (πλούσιος κατά τα άλλα ) ελληνικός βυθός μπορεί να γίνει αίθουσα αναμονής!

    για το τέλος Ρασούλης.. μια από τις πιο πετυχημένες απόπειρες αυτοκριτικής.

    Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
    και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
    εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
    σάμπως φταις κι εσύ καημένη
    και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

    Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
    και βαθιά σ' ευχαριστώ
    γιατί μ' έμαθες και ξέρω
    ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
    μ' εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

    Η πιο γλυκιά πατρίδα
    είναι η καρδιά
    Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
    που τ' άγια χώματα της
    πόνος και χαρά

    Κάθε ένας είναι ένας
    που σύνορο πονά
    κι εγώ είμαι ένας κανένας
    που σας σεργιανά

    Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
    και βαθιά σ' ευχαριστώ
    γιατί μ' έμαθες και ξέρω
    ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
    μ' εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού πιάσαμε τους στίχους θα απαντήσω ομοίως δια στόματος τρίτων:

      Ο ένας ποιητής Ακριβή μου έγραψε:

      Τι θέλουν όλοι αυτοί που λένε
      πως βρίσκουνται στην Αθήνα ή στον Πειραιά;
      Ο ένας έρχεται από Σαλαμίνα και ρωτάει τον άλλο μήπως "έρχεται εξ Ομονοίας"
      "Όχι έρχομαι εκ Συντάγματος" απαντά κι είν' ευχαριστημένος
      "βρήκα το Γιάννη και με κέρασε ένα παγωτό".
      Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει
      δεν ξέρουμε την πίκρα του λιμανιού σαν ταξιδεύουν όλα τα καράβια
      περιγελάμε εκείνους που τη νιώθουν.
      Παράξενος κόσμος που λέει πως βρίσκεται στην Αττική
      και δε βρίσκεται πουθενά
      αγοράζουν κουφέτα για να παντρευτούνε
      κρατούν "σωσίτριχα" φωτογραφίζουνται
      ο άνθρωπος που είδα σήμερα καθισμένος σ' ένα φόντο με πιτσούνια και με λουλούδια
      δέχουνταν το χέρι του γέρο φωτογράφου να του στρώνει τις ρυτίδες
      που είχαν αφήσει στο πρόσωπό του
      όλα τα πετεινά τ' ουρανού.
      Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει ολοένα ταξιδεύει
      κι αν "ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς"
      είναι εκείνοι που θέλησαν να πιάσουν το μεγάλο καράβι με το κολύμπι
      εκείνοι που βαρέθηκαν να περιμένουν τα καράβια που δεν μπορούν να κινήσουν
      την ΕΛΣΗ τη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ τον ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ.
      Σφυρίζουν τα καράβια τώρα που βραδιάζει στον Πειραιά
      σφυρίζουν ολοένα σφυρίζουν μα δεν κουνιέται κανένας αργάτης
      καμμιά αλυσίδα δεν έλαμψε βρεμένη στο στερνό φως που βασιλεύει
      ο καπετάνιος μένει μαρμαρωμένος μες στ' άσπρα και στα χρυσά.

      Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει

      παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα γυμνοί γρανίτες...
      το καράβι που ταξιδεύει το λένε - ΑΓΩΝΙΑ 937



      και ο άλλος ποιητής απαντά και συμπληρώνει:


      Στην οδό Αιγύπτου —πρώτη πάροδος δεξιά—
      Τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών
      Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως.
      Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίζουνε από
      τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε.
      Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε

      Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται,
      Όσα επιζήσαν, εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε
      Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες,
      Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες

      Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα
      οι ίδιοι στα παιδιά τους

      Ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα
      Ίσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιών
      των παιδιών τους.
      Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται
      η Τράπεζα Συναλλαγών

      —εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται—

      Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως
      —εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν—
      Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής
      Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία,
      τις ωραίες εκκλησιές

      Η Ελλάς των Ελλήνων

      Διαγραφή
  7. η αξεπέραστη γοητεία των στίχων!
    λόγια σοφά, σε λίγες μόνο γραμμές αποτυπώνουν σαν ακτινογραφία την ελληνική κοινωνία.. υποκλίνομαι απλά, σκεπτόμενη..
    αυτοί καλά τα έγραψαν εμείς τι κάνουμε;;

    καλημέρα!(μια από τις προβληματισμένες που μοιράζουμε όλοι εδώ και καιρό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς? Ό,τι μπορεί ο καθένας κάνει!
      Και "όσο μπορεί..." αρκει τη ζωή του
      να μην την εξευτελίζει...που λεει ο
      άλλος ποιητής!
      Τη λογοτεχνια γι' αυτο τη διαβαζουμε!
      Για να πλαθουμε συνειδησεις και να
      διαμορφωνουμε χαρακτητα!

      Καλημερα ΜονΑκριβη μου!

      Διαγραφή
  8. Έτσι ακριβώς,ο καθένας από τη θέση του!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο απ'όλα αγαπημένη μου φίδι (ουπς....φίδι εννούσα ;-) ) δεν είναι η μετανάστευση αυτή καθ'αυτή , αλλά η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Νεοφασισμός, ρατσισμός, ωχαδελφισμός (υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα - ισμός;) , απλές συζητήσεις που καταλήγουν ΠΑΝΤΑ - ΠΑΝΤΑ σε πεδίο μάχης, κλέφτες, κλέφτες πολιτες, κλέφτες πολιτικοι, άδειο δικαστικό σύστημα, ελλειπής παιδεία, απουσία αστυνομίας, αυτοκτονίες, δολοφονίες, διαμαρτυρίες σε πορείες ή διαμαρτυρίες στον καναπέ, μειώσεις συντάξεων, ανύπαρκτο σύστημα υγείας, κούρεμα χρέους, πλειστηριασμοί ακινήτων, κινητών, ανθρώπων, ψυχών και η τηλεόραση σε πρωταγωνιστικό ρόλο ως βασικός αποσυντονιστής του νου.
    Ας φύγουν, Κωνσταντίνα, ας πάνε εκεί που πάει και η λογική τους. Και ποιος ξέρει, όταν αυτά τα τζιβαέρια γυρίσουν πίσω, ίσως...ισως φέρουν μαζί τους και κάτι απο αυτά που μάθαμε στην ιστορία για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ολοι αυτοι που μενουν εδω?
      Να εξακολουθουν να βλεπουν τηλεοραση
      για να βουλιαζουν πιο βαθια στον καναπε
      τους?

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι αυτό το αγαπημένο τραγούδι αρμόζει στο θέμα:
      https://www.youtube.com/watch?v=i8F69jAEr2c&feature=youtube_gdata_player

      Διαγραφή
    3. Δεν θα έχουν πρόβλημα. Ο καναπές θα ειναι δια χειρός ...(βαλτε οποια επωνυμη φιρμα θελετε) μαλακός και άνετος για να χωρέσει τη ματαιοδοξία μας που μας έφερε στο σήμερα .
      Γιατι το βλέπεις έτσι; Θυμηθήκαμε ξαφνικά την αλληλεγγύη; Την προσφορα και τη συμπαράσταση; Γιατι εγω μόνο το διαίρει και βασίλευε βλέπω.

      Διαγραφή
    4. Τι εννοεις οτι το βλεπω ετσι?
      Εγω απλα βλεπω πως και αυτοι που φωναζουν να σηκωθουμε απο τον καναπε ουτε οι ιδιοι τους σηκωνονται! Αυτες ειναι οι ψευτοεπαναστασεις του καναπε!
      Και να σου πω την αληθεια εγω ειμαι της αναιμακτης επαναστασης! Δουλεια! Ο καθενας την "δουλεια" του!
      Και δεν εννοω απαραιτητα "την επαγγελματικη".
      Ας κανει ο καθεις ο,τι περναει από το χερι του, ας ειναι σωστος ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ (εδω βαλε πολλους αστερισκους και υπομνηματα) κι ας (εκ)παιδευτει για να γινει καταρχην ανθρωπος...
      για μενα ετσι ξεκιναν οι επαναστασεις!

      Διαγραφή
    5. Ε τι ειπες τωρα Πετρο!
      Το πιο ωραιο τραγουδι του Λοΐζου
      για μενα! Και ειδικα αυτη η εκτελεση!
      Θενξ! Απλα δεν ξερω αν "τιποτα δεν
      παει χαμενο"...μπορει να μην ειναι χαμενο
      απλα για την επομενη γενια! Η δικια μου νομιζω πως καηκε παντως! Και το πιστευω!

      Διαγραφή
    6. Οχι κουκλα μου ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ εφόσον δεν το αφήνεις και το θες πραγματικά... αν το παλέψουμε τώρα όμως....

      Διαγραφή
    7. Πέτρο, δεν πιστεύω να εννοείς ότι δεν θα παει χαμένος ο καναπές, ε; Χαχαχα αστειευομαι

      Διαγραφή
    8. Οχι μην στεναχωριεσαι για τον καναπέ Τζίνα, κι αυτος θα παρει μέρος στον αγώνα χαχαχα ... πέραν του αστείου εαν υπάρχει θέληση ολα γίνονται. Βέβαια θα μου πεις με τόσα προβλήματα που εχουμε όλοι, δύσκολο. Αλλα και πάλι... εαν και λεω εαν ειμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα ακατόρθωτα. Εξάλλου τους πολιτικούς εμεις τους ανεβάζουμε κι εμεις μπορουμε να τους κατεβάσουμε. Δεν θα υπαρχουν λυκοι εαν δεν θα υπαρχουν πρόβατα ....

      Διαγραφή
  10. Η αλλοιώς να επιδιώξουμε το αδύνατο πριν γίνει αδιανόητο ( κλεμμένο απο το διαδίκτυο ). Συμφωνώ Πέτρο έχουμε ακόμα πολεμοφόδια, αρκεί να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αλληλοσκοτωθουμε
    Τζίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή