Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Άρτ(ο)ι αφιχθέντες!

Ώρα 5.00 προ μεσημβρίας! Πολύ νωρίς για πρωί ή πολύ αργά για βράδυ. Το κρεβάτι χάσκει άδειο. Έχει όλη νύχτα μια αγκαλιά κενή. Πήρε και χαράζει. Και οι άδειοι δρόμοι, νοτισμένοι από τη νυχτερινή δροσιά, αρχίζουν να αγκομαχούν κάτω από τις ρόδες αγουροξυπνημένων αυτοκινήτων και βιαστικών ανθρώπων που κροταλίζουν τα παπούτσια τους στα σπασμένα κράσπεδα της Τσιμισκή. Στο βάθος ξεπροβάλλει ένα καροτσάκι. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Ένα αρτσούμπαλο, ψηλό και αυτοσχέδιο καροτσάκι με δυσανάλογες ρόδες προς την τάβλα του και ένα φθηνό προφίλ, που δε θυμίζει τίποτε το φοβερό, σέρνεται από τον γνωστό γεράκο που τέτοια ώρα αρχίζει να κόβει βόλτες στο μεγάλο εμπορικό δρόμο. Κουρασμένος και σχεδόν κουρελιασμένος. Γραφικός θα ‘λεγα. Και άυπνος λογικά, σπρώχνει το καρότσι το γεμάτο φρέσκα ολόφρεσκα ζεστά και αχνιστά ολοστρόγγυλα κουλούρια που προσπαθούν να μπει το ένα δίπλα στο άλλο και να αράξει εκτεθειμένο στην τσίγκινη λαμαρίνα, ώσπου να το αγοράσουνε και να καταλήξει κατακερματισμένο σε κάποιο άδειο στομάχι.  
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, δεν είναι ένα οποιοδήποτε κουλούρι. Και δη το κουλούρι της Τσιμισκή. Ξεχωρίζει καταρχήν από το σχήμα του. Διαπρέπει σε σχέση με τα υπόλοιπα κουλούρια της περιοχής. Καθόλου λεπτό, αλλά μιας γενναίας περιφέρειας και ενός αξιοζήλευτου εκτοπίσματος, διαγράφει έναν κύκλο ορκισμένο στον διαβήτη με πιστή προσήλωση στο πατρόν του. Ροδαλού χρώματος και χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες στον φούρναρη που το ‘ψησε λίγο παραπάνω, κρατάει το ανοιχτότερο χρώμα του στο σημείο ζεύξης του ζυμαριού. Εκεί που το ένα μπράτσο έρχεται και ξαπλώνει επάνω στο άλλο. Και από πάνω, σουσάμι μπόλικο και γευστικό τόσο, που δεν προλαβαίνουν οι κάλυκές σου να το αγγίξουν και στο στόμα σου μόλις που αντιλαμβάνεσαι την τρικυμία που προκαλείται από τους σιελογόνους αδένες σου! Κόλαση! Διότι από μέσα σε περιμένει άλλη έκπληξη! Κάτι σε ζυμάρι, που ενώ ξέρεις πως είναι β’ ποιότητας, η γεύση σε διαψεύδει. Και σαν γευσιγνώστης έμπειρος προσπαθείς να αναγνωρίσεις τα εξ ων συνετέθη αυτό το άσημο, καθημερινό και φθηνό θεσσαλονικιώτικο απλό απλούστατο κουλούρι.
Πιο κάτω στον ίδιο δρόμο μοσχοβολάνε φρεσκοψημένα τσουρέκια. Αυτά για τα οποία μποτιλιάρει πάντα ο δρόμος. Γεμιστά ή σκέτα, μάλλον με όχι αγνά υλικά. Άλλωστε τι έμεινε αγνό σήμερα για να ‘ναι το τσουρέκι? Το ψωμί? Που κι αυτό βγαίνει με κόπο πολύ και αν? Το ψωμί που κάποιοι το ‘πανε ψωμάκι? Ή το παντεσπάνι?Ο άρτος ημών ο επιούσιος ή ο άρτος σφων των πλούσιων? Που πολλοί από αυτούς που τον τρώνε αρπάξανε και το τελευταίο ψίχουλο πολλών από όσους ψάχνουνε την επιβίωσή τους μέσα στα σκουπίδια!



Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στα όνειρα του καθενός που γίνανε εφιάλτες! Αποφάσισα φέτος να φάω φρεσκοψημένο τσουρέκι την ώρα που θα βγει από το φούρνο (ήτοι, άρτι αφιχθέν) και θα πάρω την αμαρτία επάνω μου!!!!

22 σχόλια:

  1. Πάνω που ονειρευόμουν κουλούρι πρωί-πρωί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα φτιάξεις μόνη σου τα τσουρέκια όμως.Μην αγοράσεις από αυτά στην Τσιμισκή!!Η συνταγή τους θυμίζει συνταγή Δρακουμέλ (κόκκαλα αρουραίου,τρίχες χήνας κλπ,κλπ!!!)Το κουλούρι πάντως όντως τα σπάει!!!!και πίστεψέ με..ΔΕΝ είναι Β διαλογής ζυμάρι.Είναι από τα πιο ακριβά ζυμάρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ξέρεις συνταγή για τσουρέκια πάρε να σε δώσω!!!! :p

      Διαγραφή
    2. Φτουουουου!!!!
      Και ημουν σιγουρη γι' αυτο! Ασε που
      ηθελα να σε εντυπωσιασω και να σε προλαβω
      μη μας την πεις για το κουλουρι....
      Αυτην την συνταγη την ξερεις?
      Τσουρεκια άσ' το! φτιαχνει ενας φιλος μου ζαχαροπλαστης
      πολυ καλος! Ειπε οτι θα μου στειλει....:Ρ:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
  3. καλό πάσχα...!!!

    καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!!!

    Πολλά φιλιάααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κων/να
    Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα να φτιάξουμε μαζί τσουρέκια!!!
    Φτιάχνουμε σχεδόν κάθε χρόνο. Δεν πετυχαίνουν πάντα αλλά η διαδικασία και η μυρωδιά είναι το μαγικό της υπόθεσης!!!
    Καλό Πάσχα , καλή Ανάσταση σ όλους!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι με νοιαζει αν θα πετυχουν!
      Η μαμα μου λεει και πετρωμενα και καθισμενα
      και ξεφουσκωτα μεσα στο γαλα παπαρα
      μια χαρα ειναι!
      Ποτε να ρθω?

      Διαγραφή
    2. Μ.Τετάρτη απόγευμα βολεύει???

      Διαγραφή
    3. Γιουπιιιιιιιιιιι!!!!!!!ναι! εδω θα μαι!
      ΘΑ ΕΡΘΩ!!!!

      Διαγραφή
  6. Αυτό με το τσουρέκι αφούσκωτο και παπάρα στο γάλα, είναι θεϊκό!! Να και τα κιλά που συσσωρεύονται και δεν κρύβονται...Είναι όμως κ'ένας φούρνος, εδώ κοντά στην δουλειά μου, που τον λένε "Γιάννενα" και όταν παίρνουμε κουλούρια Θεσσαλονίκης, δεν σταματάμε ποτέ στο ένα. Είναι νόστιμα, ξεροψημένα με extra full σουσάμι.... Ταιριάζει και με λίγο τυράκι για πιο ολοκληρωμένο γεύμα!! Έχω και την εικόνα του μπαμπά μου να κάνει διάλλειμα για κολλατσό με κουλούρι και ένα κομμάτι κασέρι και κουβαλάω τις συνήθειες...Πάντως αυτό της Τσιμισκή δεν το έχω δοκιμάσει. Τα τσουρέκια σας όμως, και δη του Τερκενλή, τα έχω τμήσει πολλάκις!

    ΥΣ: Τί εικόνες κ'αυτές με τον κουλουρά... σαν να μην πέρασε ο χρόνος και σταμάτησε στο χθές! Έτσι είναι και εδώ στο Θησείο, στον Κεραμεικό και στο Μονατηράκι. Έχω να πάω καιρό...Ααααα,θα πάω με την πρώτη ευκαιρεία που θα μου δοθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θησειο, Μοναστηρακι, Κεραμεικος!
      Κρατα! Θα παμε μαζι μολις ερθω! Αν αξιζει κατι στην Αθηνα είναι εκεινες οι περιοχες!!!!
      Θα βγαλουμε και τη Νικολετα βολτα!Της πηρα παπουτσια!
      Αντε να τα εγκαινιασει....

      ΥΓ: αυτο με το ψωμι και το κασερι μου θυμιζει τον παππου μου, που ανθρωπος του μεροκαματου πηγαινε στην οικοδομη καθε πρωι με το σακουλι του και τα απαραιτητα!!!
      Δεν πεθαινει αυτη η Ελλαδα! Αν και μολις σημερα μου στειλανε αυτο:

      http://www.lifo.gr/now/greece/26015

      Διαγραφή
    2. Δεν το διάβασα όλο το κείμενο της lifo. Το βράδυ θα βλέπω πάλι εφιάλτες...προχθές έβλεπα όλα τα κακά της μοίρας μας....Ίσως λέω, ίσως, να μπορούσαν οι γονείς που τους περισσεύει κάτι, να φτιάχνουν τοστάκια ή κάτι τέτοιο και να τ'αφήνουν στο κυλικείο για κάποιο άλλο παιδάκι. Εαν περιμένουμε απο κρατικούς φορείς...σωθήκαμε!! Και η εκκλησιά τρώει με χρυσά κουτάλια και πετάει τα ψίχουλα!!!! Μου ανέβηκε πάλι το αίμα στο κεφάλι, γιατί ζητάνε 250ευρώ για να σε παντρέψουν, που υποτίθεται ότι τα χρησιμοποιούν σε αγαθοεργίες...Αίσχος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Χθες το βράδυ μου διάβαζαν ένα κειμενάκι για κουλούρια νόστιμο(α). Δυστυχώς σήμερα το πρωί με κέρασαν τσουρέκι και γάλα...με γεύση...ληγμένου, οπότε δεν είχε κουλούρι θεσσαλονίκης για πρωινό.
    Άχρηστη πληροφορία της ημέρας: το κουλούρι ξεκίνησε να φτιάχνεται από το ζυμάρι του ψωμιού που περίσσεύε, για να μην πεταχτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α να μπραβο!!
      Αυτο θυμομουνα κι εγω κι ο Σπυρος μου τα χαλασε!
      Ζαχαροπλαστης ειναι, ε κατι παραπανω λεω θα ξερει!
      Εκτος και εαν αλλο το β' διαλογης και αλλο το περισσευουμενο ζυμαρακι!! Και δεν ειναι καθολου αχρηστη πληροφορια!
      Παρενεργειες απο το γαλα ειχες?

      Διαγραφή
    2. Μπα. Κακο σκυλι ψοφο δεν εχει, που λεει και μια φιλη μου που...διαβαζει βουλωμενο γραμμα.

      Διαγραφή
  8. Μέχρι εδώ μύρισαν τσουρέκια και κουλούρια...καλοφάγωτα.
    Καλό Πάσχα σ'όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό Πάσχα και ελπίζω η Ανάσταση του Σωτήρος να αναστήσει τις ελπίδες μας για καλύτερες μέρες και το γένος μας.

    ΥΣ. Καμιά καλή συνταγή για τσουρέκι έχεις; Ζήλεψα και λέω να καταφέρω κι εγώ να ζυμώσω φέτος τσουρέκια.Φιλιά Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο μενα σωθηκατε!!! Ας μας πει ο ζαχαροπλαστης για σιγουρα πραματα

      Διαγραφή
  10. - Κουλουράκι παιδιά!! Βράζει, καίει, κοχλάζει! Ζεματάει, καρβουνίζει!!
    Η διαπεραστική, χαρακτηριστική φωνή του συμπαθέστατου κουλουρτζή σήμανε συναγερμό στην Αγίου Μηνά. Και με ένα δίφραγκο (ωραίες δραχμούλες και όχι ξενέρωτα ευρώ) στο συνόδευε με μία φέτα μυρωδάτο (ποδαρίλα) κασέρι. Θύμισες παλιές από όμορφες εποχές όταν κάναμε το αγροτικό της ζωής, ανήσυχοι έφηβοι, στις καλοκαιρινές και των άλλων διακοπών δουλειές, με την τσίμπλα στο μάτι από το πρωινό ξύπνημα. Θαρρείς και η γεύση εκείνου του κολατσιού ακόμα κυριεύει το νου σου και φέρνει μπροστά σου εικόνες μιας άλλης εποχής. Και πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελά και μετά από λίγο το στομάχι σου σφίγγεται και η μελαγχολία διαδέχεται τη νοσταλγία.
    That’s life,Sabrina my angel! Oooopss!! Ξέχασα! Στις ευχές σου μιλάς για ένα Ελληνικότατο Πάσχα! Ισως γι’ αυτό όση ώρα γράφω το κείμενο στο μυαλό μου στριφογυρίζει ασταμάτητα το τραγούδι της Στανίση από την τελευταία διαφήμιση του JUMBO: «Στα μπούτια, στα μπούτια!!» Αυτό κι αν είναι το πρότυπο Ελληνικότατο Πάσχα!

    Σε φιλώ

    James (ή Ελληνικότατα: Δημήτριος Βοντίδης)

    ΥΓ 1. Σου εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση και από τα βάθη της ψυχής μου σου εύχομαι Καλή Επιτυχία στα τσουρέκια που θα φτιάξεις με την Ευγενία
    ΥΓ 2. Α!! και για να μην ξεχνιόμαστε! ΡΟΥΜΑΝΙΑ ερχόμαστεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δλδ θες να πεις οτι ειναι καλο να ξαναγυρισουμε στη δραχμη!!!!???

      Εγω αυτο συγκρατησα! χαχα!

      Αν και η πλυση εγκεφαλου που γινεται με αυτα τα παιχνιδαδικα μου εχει σπασει τα νευρα, θα συμφωνησω
      πως προκειται για παρωδια του ελληνικου Πασχα-τος!
      (δεν εχει γενικη...)...
      ...συγνωμη της ελληνικης Λαμπρης, μιας και πιασαμε τα ελληνικα!

      Διαγραφή