Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Υστερία του Ελληνικού Έθνους


Τόσο ο Νικόλαος Πολίτης όσο και ο Στίλπων Κυριακίδης θεωρούσανε την αποτύπωση του δημοτικού τραγουδιού στο χαρτί «παρά φύσιν», το δε ρόλο του λειτουργικό κάποτε, συνυφασμένο με περιστάσεις της ζωής και την καθημερινότητα, αλλά και μέσο έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Λειτουργικό στις εκδηλώσεις άλλοτε της χαράς και άλλοτε της λύπης. Λειτουργικό στις ανησυχίες, τις δοξασίες και τις αξιώσεις. Λειτουργικό στην ανταλλαγή απόψεων, στην αποστολή μηνυμάτων, στην περιγραφή του ωραίου, στη στηλίτευση του άσχημου. Σήμερα, λένε οι μελετητές, κάποιοι το τοποθέτησαν σε ένα χειρουργικό τραπέζι όπου με νυστέρια λεπτά προσπαθούν να το τεμαχίσουν, να το αναλύσουν στα εξ ων συνετέθη και να περάσουν τα αποτελέσματα της τομής στα κιτάπια τραπεζών της γνώσης, τις λεγόμενες βιβλιοθήκες, συνήθως σε κάτι ψηλά της ράφια, από εκείνα που πιάνουν αράχνες, από εκείνα όπου η μούχλα βρίσκει την αγαπημένη της γωνιά με την πρώτη ευκαιρία, όταν αντιλαμβάνεται πως μόνο η λήθη επισκέπτεται τα διαβρωμένα φύλλα τέτοιων βιβλίων. Ας είναι όμως. Διότι ευτυχώς που κάποια μεράκια ανέλαβαν πρωτοβουλία και σκέφτηκαν, έστω κι έτσι, να παγώσουν τον ήχο, τον ρυθμό, το τραγούδι, για να ‘χουνε διάρκεια στο χρόνο. Σκέφτηκαν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο το απλό, να υπηρετήσουν μια πτυχή της ιστορίας μιας και «...το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει. Και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα στο πρόσωπό της...», όπως λέει επιτυχημένα ο Σεφέρης! Γι’ αυτό και αναζήτησαν την ουσία στην απλότητα που αποπνέουν αυτά τα λιτά σε περιγραφές, αλλά τόσο εύστοχα τραγούδια. Άλλωστε, εκλείψανε οι μαζώξεις και τα νυχτέρια, ο θερισμός και οι πανηγυρτζίδικοι γάμοι που τα γεννοβολούσαν.
Από την άλλη, οι εθνικές γιορτές δεν είναι παρά κι εκείνες με τη σειρά τους γραφικές και περιττές. Ποιος δάσκαλος να μάθει πια στα μαθητούδια πως «στη στεριά δε ζει το ψάρι, ούτ’ ανθός στην αμμουδιά..»? Οι γιορτές εθνικής παλιγγενεσίας είναι ντεμοντέ. Σε περίπτωση υποστήριξής τους κινδυνεύεις να θεωρηθείς ακροδεξιός. Το μότο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» άλλωστε μας το πρόλαβαν «άλλοι», το καπηλεύτηκαν για την ακρίβεια ορισμένοι που έχοντάς το ως όχημα μπόρεσαν να προπαγανδίσουν τις αξιώσεις τους. Ο ελληνικός κινηματογράφος με τις ταινίες των φουστανελάδων τέτοιες μέρες ξεπεράστηκε από σειρές ανθρώπων με σαρίκια στο κεφάλι. Είναι κι αυτή η παγκοσμιοποίηση φυσικά που το πρωί σε θέλει με σημαιάκια στην παρέλαση να «πανηγυρίζεις» την έναρξη της απελευθέρωσης από την τουρκική σκλαβιά, και το βράδυ να αγωνιάς τι θα γίνει στο νιοστό επεισόδιο της σειράς που παρήγαγε η γείτονος χώρα. Βέβαια κατά πολλούς πάλι, γιορτάζουμε το μεταξικό «ΟΧΙ», διότι το σχολείο με τους έωλους πλέον τρόπους γιορτής και την κακή διδασκαλία δεν κατάφερε ποτέ να διακρίνει με σαφήνεια τις δύο αυτές μέρες στο μυαλό του μαθητή.
Παγκοσμιοποίηση τη λένε? Ανύπαρκτη παιδεία είναι? Η ημιμάθεια μιας ταλαιπωρημένης από δήθεν μεταρρυθμίσεις γενιάς ευθύνεται?... Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα θέλησε τις γιορτές να διαρκούν πια σε πολλά σχολεία ένα τέταρτο της ώρας, πολλούς μαθητές να προτιμούν την απουσία από τη γιορτή, περισσότερους πολίτες, ακόμη και δημοσιογράφους, να παρομοιάζουν με αφορμή την χθεσινή μέρα το «ΟΧΙ» του Μεταξά σε σχέση με την αντίσταση που θέλουμε να προβάλουμε στους ξένους «κατακτητές» (sic!)...Αχταρμάς... !!! Ίσως βέβαια και να μην έχει και πολλή σημασία. Άλλωστε ο κόσμος σήμερα ψάχνει για «νοήματα» και “resume” από αυτά που χωράνε σε δύο γραμμές για να γίνουν logo στο fb ή σε tweets… Η υπερανάλυση και το αφηγηματικό κοιμίζει...Ποιος να ακούσει τι ακριβώς συνέβη πριν χρόνια αυτή τη μέρα?
Όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν γραφικά. Οι προσπάθειες ανθρώπων που προάγουν και προβάλλουν τον πολιτισμό είναι για τους λίγους, αλλά δυστυχώς όχι για τους λίγους που άρχουν, αλλά για τους «λίγους» που άρχονται. Μήτε τα τραγούδια αγαπιούνται, αφού δεν πλέκονται από ελληνικά λαρύγγια. Λείπουν και τα παλιά ανταμώματα.... εκείνα τα ανταμώματα με τα αδέρφια, με τα ξαδέρφια που παίζουν όλα στην αυλή. Δεν έχουνε εκείνο το κάτι! Εκείνες οι σκηνές και τα σκηνικά με το δημοτικό τραγούδι να σιγοψιθυρίζεται στο βάθος δεν υπάρχουν. Πολλές γιαγιάδες εκμοντερνίστηκαν. Περισσότερες δεν κράτησαν επαφές με το χωριό. Πιο πολλές δεν έμαθαν τα δημοτικά τραγούδια, γιατί δεν τους τα τραγούδησε κανείς. Άλλωστε το δημοτικό τραγούδι είναι κάτι που δεν μαθαίνεται παρά βιωματικά. Δε μεταδίδεται παρά με τη ζήση. Δεν μεταλαμπαδεύεται παρά με τη φλόγα, το κάψιμο που νιώθει η ψυχή όταν θέλει να απελευθερωθεί και να χορέψει και στις δύσκολες ακόμη ώρες του σαν τον Ζορμπά. Στις δύσκολες εκείνες ώρες που περνούσε ο Κλέφτης επάνω στα βουνά.
Αν η έρευνα θέλει το δημοτικό τραγούδι μουσειακό στοιχείο, νομίζω πως όσο ζούνε άνθρωποι που το βίωσαν στη λειτουργία του, όσο υπάρχουνε φωνές που  γνωρίζουν τα γυρίσματα, όσο επιβιώνουν άτομα που νιώσανε τον πόνο ενός μοιρολογιού, που αισθάνθηκαν το κρύο που νιώθει το ξενιτεμένο  αγαπημένο προσώπο, που θυμήθηκαν τα νανουρίσματα που τραγουδούσε η μάνα τους στο προσκεφάλι τους για να κοιμηθούν, τότε το τραγούδι αυτό το κατεβάζουμε από τη βιτρίνα, το κάνουμε μέρος ξανά της ζωής μας, αν όχι της καθημερινής, τότε της Κυριακής: πρωί με τον καφέ ή του Πάσχα στο χωριό.

Αν όμως... Αν...

 Γιατί σιγά τώρα μην είναι εποχές να μνημονεύουμε την Παρέν και το χωρίς διακοπή απαράμιλλο έργο της και την συνεισφορά της στο ρόλο της Ελληνίδας και στα δικαιώματά της! Σιγά μην ασχοληθούμε με το Π.Λ.Ι. στο ιστορικό  Ανάπλι και τη συμβολή του στην πορεία της Ελλάδας! Ώρα είναι να μας πει κανείς πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τον  Ρίτσαρντ Ρόρτι που υποστήριζε με σθένος ότι «ένας λαός γράφει την Ιστορία του όχι για να αφηγηθεί όσα του συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως για να σφυρηλατήσει την αυτογνωσία και την ηθική ταυτότητα που του χρειάζονται για να χτίσει το μέλλον του»...
Βλακείες!

20 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο... ειδικά το τρίπτυχο " πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" με απασχόλησε όταν κάνοντας βόλτα την Κυριακή είδα την ελληνική σημαία να κυματίζει στα μπαλκόνια, πρώτη φορά έκανα αυτόματα τον συνειρμό αυτό και πολλές ακόμα σκέψεις που σίγουρα δημιουργήθηκαν λόγω της παρούσας κατάστασης. Τελικά είναι δύσκολο να δείς ένα γεγονός, μία εθνική γιορτή για την απελευθέρωση του έθνους, ανεπηρέαστος από τη σύγχρονη πραγματικότητα τι να πώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το τριπτυχο πολυ με καιει!
      Δειχνει ποσο καλα οι επιδοξοι ηγετολαϊκιστες-μεσσαινιστες γνωριζουν την ψυχολογια της μαζας
      για να τη φερουν βολτα!
      Να τη δεις? Με τι ματια οταν σε τυφλωνουν?

      Διαγραφή
  2. Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν όπως λες την ιστορία και πολλοί γονείς δεν ενδιαφέρονται να την μεταδόσουν πια. Μας ρούφηξε η καθημερινότητα και τα προβλημάτά της που συνεχώς διογκώνονται. Τα σχολεία προσπαθούν να στριμώξουν σε ελάχιστο χρόνο μια υποτυπώδη γιορτή και τίποτα παραπάνω. Αλλά το χειρότερο είναι αυτό που λες και δυστυχώς θα συμφωνήσω...Λείπει η ουσία, το νόημα της μάζωξης της οικογένειας με την θαλπωρή της και τις θύμισες απ'τους παπούδες και τις γιαγιάδες που σε ανυψώνει και σε εμψυχώνει βαθιά στην συνείδηση. Τα τραγούδια τα "βλάχικα" που βάζεις στο ραδιόφωνο λόγω της ημέρας καθώς τρωγοπίνεις γύρω απ'το τραπέζι...Τί να λέμε...όλα σβήνουν σιγά σιγά και θλιβερά! Η δική μας γενιά θα τελειώσει εδώ την ιστορία μας. Έπειτα σιγά, σιγά θα πάψει να υπάρχει παρα μόνο σαν ένα φάντασμα ή χειρότερα δεν θα γνωρίζει κανείς τίποτα...Και φοβάμαι ότι κάτι ηρωικό δεν θα ξαναδούμε γιατί πολύ απλά δεν θα "πολεμήσουμε" ξανά για τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτη φορα σε ακουω απαισοδοξη (ή ρεαλιστρια?)...
      Ξερεις Κατερινα μου οτι καηκε μια γενια γονιων και
      ανθρωπων της μεταπολιτευσης που το μονο ιδανικο
      για εορτασμο και για πανηγυρια, η μονη διεκδικηση
      αφορουσε τη Eurovision, το Euro στο ποδοσφαιρο
      και ολα τα αλλα γιουργια?
      Κι ας μην κατηγορησουμε την προηγουμενη γενια που
      δεν εμαθε. Εκεινη παει και περασε.
      Ενας ανθρωπος ομως ειναι υπευθυνος για την καλλιεργεια
      του και μετα τα 18 του.... Ομως, αφου δεν εμαθε ποτε
      να δουλευει, πως να πιασει δουλεια να χτισει την
      προσωπικοτητα του ξαφνικα στα 25?
      Γενια που ουτε να δουλευει ξερει, ουτε να διεκδικει,
      ουτε να πολεμαει...ευνουχισμενη απο παντου, και
      κυριως στην ΨΥΧΗ και τη ΘΕΛΗΣΗ...Γενια της Καταναλωσης
      ειμαστε...και της αναλωσης στο επουσιωδες

      Διαγραφή
    2. Ρεαλίστρια, θα έλεγα! Υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών. Και το γνωρίζω πως πραγατικά είμαστε ευνουχισμένοι.
      Και θέλει πολύ ψυχή και θέληση να ζείς πραγματικά την ζωή σου. Νιώθω ότι οι περισσότεροι είναι παρατηρητές της ίδιας τους της ζωής!

      Διαγραφή
    3. Ναι, γιατι οπως ειπα και στην Ευγενια μας λειπει η
      ορεξη για δουλεια!

      Μαλλον το χειροτερο κληροδοτημα της Τουρκοκρατιας ητανε το ραχατι....

      Διαγραφή
  3. Μα είναι όλα τόσο βαρετά.
    Εδώ τα βαριέμαι εγώ τα παιδιά δεν θα βαριούνται.
    Αρκεί ένας ευφάνταστος καθηγητής για να τους διαβάσει κείμενα που δεν είναι στα βιβλία και να τους συναρπάσει.
    Να τους πει τι τράβηξαν οι Έλληνες που έμειναν στην Πόλη
    ( κομμένες μύτες και αυτιά, σόλες που γέμιζαν από αίματα [από διηγήσεις Άγγλου δημοσιογράφου] )να τους μιλήσει για την προσφυγιά να τους πει την αλήθεια για τους στρατιώτες που έφευγαν για την Αλβανία ( όχι με χαμόγελα )γενικώς να πει ότι τα βιβλία δεν γράφουν. Οι γιορτές....μια χαζομάρα από παιδιά που δεν ξέρουν ούτε τι διαβάζουν, ούτε τι χορεύουν, ούτε τι τραγουδάνε. Γιατί τα ρίχνουμε σ αυτά? Εντάξει μετά τα 18 μπορεί να ψάξει μόνο του. Γιατί να ψάξει όμως για κάτι που δεν του τράβηξε ποτέ το ενδιαφέρον? Εδώ αμφισβητούνται οι φούρνοι στο Άουσβιτς και με χαρά κάποιοι θα επαναλάμβαναν το έγκλημα. Πατρίς, θρησκεία,οικογένεια. Ποια πατρίδα? Αυτή που μονίμως θέλει απλά τα λεφτά σου για τον ήλιο που σου παρέχει? Ποια θρησκεία? Αυτή που δεν σέβεται τις θρησκείες των άλλων? Οικογένεια...Λες μόνο αυτό να απόμεινε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα κανεις Ευγενια!
      Βλεπεις εσυ να εμεινε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ?
      Καταρχην το ιδιο το κρατος που
      λες κι εσυ δεν βλεπεις οτι παει μια χαρα
      να τη διαλυσει? Τινι τροπω? Με τα προτυπα
      που προβαλλει στα σιριαλ? την απενοχοποιηση
      του κερατου? (δεν μπαινω βαθυτερα γτ θα
      νυχτωσουμε, εχω πολλα ομως!), με τις αποσπασεις
      και τις μεταθεσεις που δεν μπορει με ισορροπια
      να διευθετησει και στελνει τον εναν απο τους δυο
      γονεις στην Ανατολη
      και τον αλλον στη Δυση να δουλεψει? Ή να μιλησω
      για το χαρατσι που επεβαλε τοσο "δημοκρατικα" τελευταια για το εκαστο παιδι?
      που την ειδες την οικογενεια?

      Και εαν θες τη γνωμη μου, η οικογενεια πιο πολυ
      ευθυνεται απο το ιδιο το σχολειο σε αυτο το θεμα.
      Που δεν καθονται γονεις να μιλησουν, να συζητησουν,
      να μαθουν, να διδαξουν -εστω με τα λιγα, εστω με
      τις βιωματικες τους γνωσεις- στα παιδια τους!
      Επειδη τα παρκαρουν σε σχολεια και φροντιστηρια
      τοσα χρονια θα πρεπει οι γονεις να νιπτουν τας χειρας
      τους?
      Στο χωριο μου ερχοτανε μια φορα το χρονο αρχαιο
      θεατρο και δεν ξεκουνιοταν γονιος να παει το παιδι του!
      Στα μπουζουκια καθε Σαββατο ομως ετρεχαν κι ας ηταν σε ακτινα 100χιλιομ!

      Δεν απεκδυομαι τις ευθυνες των δασκαλων! Γιατι πολλοι
      μπηκαν στην εκπαιδευση για να καθονται καλοκαιρι, Χρ/ννα, Πασχα και Σαββκα.

      Το λαθος κινητρο φταιει μαλλον!

      Απο σποντα γινομαστε δασκαλοι, απο σποντα γινομαστε γονεις, απο σποντα ονομαζομαστε πολιτες και ψηφιζουμε!

      Η ορεξη για δουλεια λειπει....

      Διαγραφή
  4. απαπαπαπα!!!! γλωσσού!!! όχι που δεν θα μου την έλεγες. Αναρωτήθηκα καλή μου αν έμεινε μόνο η οικογένεια και o.k εντέλει κι αυτή την κατέστρεψαν. Όσο για τους γονείς ξέρω ότι έχουν μερίδιο ευθύνης. Δεν έχουν όμως όλοι γιαγιάδες, ούτε βιώματα από χωριά για να διηγηθούν. Λένε ( όσοι λένε ) ότι κι αυτοί γνωρίζουν. Όσο για την αγάπη για το θέατρο και γενικότερα για τον πολιτισμό είμαι με το μέρος σου 100%. Σκέψου όμως κι αυτό το κομμάτι αυτού του τόπου που έκανε την κάθε παράσταση να φαντάζει ελιτίστικη και να χαρακτηριστεί ακόμα κι αυτός ο τρόπος καλλιέργειας "κουλτουριάρικος"!!!!
    Να πηγαίνεις θέατρο και να βγαίνεις χειρότερος βλάκας απ ότι μπήκες γιατί δεν κατάλαβες λέξη. Ταχαμ δήθεν επίπεδο!
    Ή Σεφερλής ή " οι 3 αδελφές του Τσέχωφ "!!!
    Για πολλά χρόνια μια "δηθενιά". Τώρα σα να ήρθαν κάπως οι ισορροπίες και να κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.
    Αχ μη με μαλώνεις δεν μπορώ...εγώ ότι ξέρω το λέω στα παιδιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα δε σε μαλωνω!ειδικα εσενα με τετοια παιδια!
      Και η αληθεια ειναι οτι η παιδεια χρειαζεται μια
      προ-παιδεια! Δεν ειναι αναγκη να παλευουμε αναμεσα
      στον Στ.Ψαλτη και τον Εντγκαρ Αλαν Ποε!!! Υπαρχει και
      το ενδιαμεσο! Αλλα δε θα ερθει ο σκηνοθετης απο το
      σπιτι να σε παρει να σε βαλει στο θεατρο. Εσυ πρεπει
      να ψαξεις να τον βρεις. Να ξεκουνηθεις απο τον καναπε!
      Κι αν δεν εχουνε ολοι παππουδες εχουνε ολοι ιντερνετ και τηλεοραση.Ας ψαξουνε να βρουνε σε σωστα σημεια τι εγινε τετοια μερα! Αλλα πώς θα γινει οταν μονοπωλει η βλακεια?

      Δες αυτο που μου το εστειλε η Κατερινα το πρωι:

      http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AD-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BC-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AC%E2%80%A6%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B1#comment-14968

      Διαγραφή
  5. Μόνο ΚΑΙ ΜΟΝΟ για σένα δε θα ξαναμιλήσω άσχημα για εκπαιδευτικό (....για ένα μήνα...). Έτσι για να ξεχωρίζουμε τον πατριωτισμό από το φασιστοεθνικισμό και το τουρκομπαρόκ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θέλω να σε ψηφίσω. Κάνε κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχα!!! Ο Πλατωνας ελεγε:

      ή να φιλοσοφήσουν οι άρχοντες
      ή να εξουσιάσουν οι φιλόσοφοι!!!

      Το βρισκεις εφικτο?
      Η εξουσια φθειρει
      κι εμεις εξω απο το
      χορο τα λεμε ευκολα!

      Πιστευω στην οικογενεια!

      Μου αρεσε η τοποθετηση σου!!

      Διαγραφή
    2. Το πρώτον εσύ είσαι πάντα μέσα στο χορό!!!! Δεύτερον εγώ ανθρώπους με τέτοια θέση και μόρφωση τους συγχωρώ και λίγη φθορά.....Δεν είδες καθημερινά τι συγχωρεί ο κόσμος....Μόνο τα παιδιά τους δε συγχωρούν όταν δεν παίρνουν καλούς βαθμούς και όταν δεν περνούν στο Πανεπιστήμιο για να έχουν ένα χαρτί έτσι ώστε να μπουν σίγουρα στο Δημόσιο για να μη δουλεύουν... Είναι τρελοί οι άνθρωποι αγάπη μου... Κάτω οι τενεκέδες!!!!! Κωνσταντίνα ...Κωνσταντίνα...Κωνσταντίνα.....

      Διαγραφή
    3. Εν ολιγοις (λογω χορού και χώρου) θα γινομουνα ενας καλος και γνησιος πολιτικός, αφού ως γνωστον ειναι ολοι τους μονο για τα πανηγυρια!!! Ναι, ετσι το δεχομαι!

      Η συγχωρεση δεν ερχεται γιατι το πιανουμε αναποδα: οι βαθμοι γινεται αυτοσκοπος απο μεσο. Η καλλιεργια της βιτρινας ξεκιναει απο τα μικρατα μας!

      "Σπαστε τις βιτρινες!" που λεει και μια φιλη!!!
      (Ακουει φιλη?)

      Μονο που δε μου ειπες: σε ποιο ποστο με θες?
      Θα μου αναθεσεις καποιο Υπουργειο, κανεναν Δημο?...Να ξεκινησω απο τα πιο εφικτα? Προεδρος
      σε κανενα προεδρειο πολυκατοικίας??

      Διαγραφή
    4. Καλό μου ζητείται πνευματικός ηγέτης σε αυτήν τη χώρα....(ακόμη δεν άρχισαν οι αιτήσεις αλλά θα σε κρατήσω ενήμερη) Θα σε χαλάλιζα εγώ για πόστα και υπουργεία!Άλλωστε όπως λέει και ο Πλάτωνας άσε τους άρχοντες να φιλοσοφήσουν...τόσο καιρό στη φυλακή μήπως τι άλλο μπορούν να κάνουν???
      Αντίο Εβίτα.

      Διαγραφή
  6. Εγώ πάλι νομίζω πως "φταίει" η οικογένεια,οι γιαγιάδες κι οι παππούδες, το σχολείο, το μέρος που μένει κανείς, η παρέα των συνομηλίκων...και άλλα πολλά γιατί ο καθένας μας και οι εμπειρίες που κουβαλά είναι ένα κράμα του περιβάλλοντος στο οποίο ανατρέφεται. Όμως τα πάντα ξεκινούν κι από μια μικρή εσωτερική φλόγα, μια μαγική δύναμη η οποία υπάρχει μέσα μας και οφείλεται αποκλειστικά σε μας..είναι η θέληση να μάθουμε ιστορία, να ψάξουμε, να προβληματιστούμε.
    Πόσες είναι οι περιπτώσεις ατόμων της ίδιας οικογένειας με κοινά βιώματα αλλά διαφορετικές προσωπικές κατευθύνσεις;!Άρα δεν ευθύνονται μόνο οι άλλοι αλλά και εμείς ως άτομα για το αν θα μάθουμε το πολιτισμό μας.

    Τώρα η υστερία ενός ολόκληρου έθνους είναι ένα φαινόμενο (χα!μου θυμίζει έναρξη σχολιασμού την ώρα της Έκθεσης,πάντα η ίδια) το οποίο τρέφεται από ευάλωτους και κατατρεγμένους λαούς με κρίση οικονομική και φόντο μια κρίση ταυτότητας.

    Αλλά δεν πιστεύω -ή δεν θέλω να πιστέψω- ότι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά. Ελπίδα μου δίνουν οι χιλιάδες παιδιών που ασχολούνται με την παράδοση, χορό τραγούδι, μουσικά όργανα ανά την Ελλάδα. Μπορεί π.χ. οι γονείς τους να τους έγραψαν σε ένα τμήμα αλλά αυτά έδειξαν την θέληση να συνεχίσουν (για να το συνδέσω με τα προηγούμενα). Τις προάλλες ο 7χρονος αδερφός μου γυρνώντας από το σχολείο σιγοτραγουδούσε (με φανταστική φωνή ο καλός μου)την "Μάννα του Αλέξανδρου" και προς έκπληξή μου γνώριζε απ' έξω όλους τους στίχους τους οποίους προς ντροπή μου δεν γνώριζα εγώ. Μπήκε μάλιστα αργότερα μόνος του στο youtube και το άκουσε από τον Νταλάρα.. τα 'χασα!Μετά βέβαια έμαθα πως το ακούνε στο χορευτικό τμήμα του χωριού, το ένα από τα 4 παρακαλώ!Ύστερα από ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά και πολλά ακόμα που συναντώ καθημερινά τίποτα κατά τη γνώμη μου δεν αργοπεθαίνει και ας μη τα βάφουμε όλα μαύρα τέλος πάντων.

    κλείνω με έναν απόλυτα αισιόδοξο ήχο και αγαπημένο (υπό αυτή την εκτέλεση) από τα χάλκινα των αδελφών Βαλκάνη:

    http://www.youtube.com/watch?v=eYo_fMq1NhI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβη μου,
      καταλαβαινω οτι η μεταθεση ευθυνων δεν βγαζει πουθενα...θα το ξαναπω: ας κανει ο καθενας τη
      δουλεια που του αναλογει απο τη θεση που βρισκεται...
      Αυτο που λες τωρα ως προς το "να το χει ο αλλος
      μεσα του" ειναι υπο συζητηση, διοτι ο ανθρωπος
      οπως καλα ξερεις, δεν γεννιεται μονο αλλα και γινεται.
      Αλλωστε μπορει να γεννηθουμε με ταλαντα και ενδιαφεροντα που εαν δεν βρεθουν στα καταλληλα περιβαλλοντα θα πνιγουν! Οχι?

      ΥΓ: και το χωριο μου εχει τεσσερα χορευτικα αλλα ξερεις πως προεκυψαν? απο διασπαη του ενος λογω
      κλικων...ειναι αυτο πολιτισμος?
      Αρα ό,τι φαινεται δεν ειναι κιολας...;)

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλά πολλές φορές ό,τι είναι μπορεί να μη φαίνεται ;) αυτό θέλω να πω..

      Διαγραφή
  7. Kων/να,εχεις απολυτο δικαιο.
    Το ξεθωριασμα ολων αυτων που περιεχονται στον
    ορο "παραδοση",κατ'αρχην στερει το ατομο απο τον
    "καταλυτη"των ισορροπιων του,και κατ'επεκταση κα-
    νει την κοινωνια "ασυναρτητη,χωρις βαθεια ψυχικα
    στηριγματα,και χωρις συνοχη".
    Ας οψεται κατ'αρχην η οικογενεια,δηλ.ΕΜΕΙΣ,και
    μετα ολοι οι αλλοι.....οι "μπαγασηδες".....
    Να'σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή