Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εγώ-κερως!



Της το ‘χα πει πολλές φορές. Να πω πως δεν της το ‘πα? Μια ζωή με έπαιρνε τηλέφωνο μουντζοκλαίγοντας και μου ζητούσε βοήθεια, να τη βγάλω από τα διλήμματα, να τη βοηθήσω να αποφασίσει. Ποιος? Εγώ. Εγώ που γίνομαι χειρότερη όχι από εκείνη, αλλά και από τον ανανά που κάποια στιγμή καλείται να πάρει πρωτοβουλία.
Πρέπει να αποφασίσει λέει, να ζυγιάσει τα πράγματα και να πάρει αποφάσεις. Και ξέρουμε πως η ζυγαριά γέρνει πάντα από τη μια πλευρά. Δε μένει ισορροπημένη παρά μόνο όταν δεν έχεις να ζυγίσεις. Είναι από εκείνα τα όργανα που για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους θέλουν έναν εμποράκο τίμιο. Να μη βάζει πέτρες κάτω από το καθαρό βάρος. Να μην κλέβει δλδ στο ζύγι. Και η Θέμις έκανε το ίδιο. Ζύγιζε τις υποθέσεις. Όχι με το μάτι. Το έτυμο του ονόματός της δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, εν ολίγοις αυτό που υπάρχει και ισχύει. Αλλά εάν δεν ισχύει? Εάν υπάρχει άυλο ως σκέψη, ως έννοια, ως πιθανότητα? Οι επιλογές είναι επιλογές! Προσωπικές και εξ ορισμού υποκειμενικές. Πάντα θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε διλήμματα, τριλήμματα και πολυλήμματα, όταν πρέπει να αποφασίσεις.
Θα είσαι σαν τον Πάρη. Θα πρέπει να βρεις ποια είναι η καλλίστη. Πάντα θα κουβαλάς μιαν Αντιγόνη: υπάκουσε στον νόμο ή στην ηθική? Πάντα θα ισορροπείς ανάμεσα στον έρωτα και τη λογική, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το βουνό και τη θάλασσα, το σίγουρο, αλλά γνωστά προβληματικό, και το αβέβαιο, αλλά προκλητικά άγνωστο και εξερευνήσιμο! Πάντα!
Ανατρέχοντας στο παλιό γνωστό εκείνο σκονισμένο και σχισμένο από την πολυχρησία βιβλίο της λογικής σκοντάφτω τον εξής ορισμό:

Δίλημμα (τρίλημμα ἢ πολύλημμα) καλοῦμεν ἰδιαιτέραν τινὰ
μορφὴν μεικτοῦ ὑποθετικοῦ συλλογισμοῦ, ὡς ὁ ἑξῆς:
Ἐὰν ὁ Λεωνίδας ἦτο ἀνάξιος τῆς πατρίδος, ἢ θὰ ἔφευγεν
ἢ θὰ ἐσυνθηκολόγει, ἄλλ’ οὔτε ἔφυγεν οὔτε ἐσυνθηκολόγησε
ἄρα δὲν ἦτο ἀνάξιος τῆς πατρίδος

όπερ μεθερμηνευόμενον νεοελληνιστί σημαίνει το εξής απλό:
τον συνδυασμό υποθετικού και διαζευκτικού συλλογισμού, στον οποίο η μείζων προκείμενη υποθετική πρόταση περιέχει στο δεύτερο μέλος της διάζευξη με δύο αντίθετες έννοιες, που απορρίπτονται στην ελάσσονα προκείμενη με αναγκαίο συμπέρασμα να απορρίπτεται και το πρώτο μέλος της μείζονος προκείμενης. Κατανοητό?
Αυτό περιγράφεται από το γνωστό παλιό βιβλίο της Λογικής ως «δίλημμα». Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το δίλημμα πρέπει να ορίζεται μόνο βάσει λογικής! Το συναίσθημα δεν ορίζει τα διλήμματα? Η ηθική? Το μεγαλύτερο δίλημμα δεν προκύπτει ανάμεσα σε αυτό που υπαγορεύει η λογική και σε αυτό που απαγορεύει το συναίσθημα, ενίοτε δε και αντιστρόφως? Για του λόγου το αληθές ξέρω πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται με την καρδιά και αισθάνονται με το μυαλό...
Τελικά...Όχι! Μάλλον δεν μπορώ να τη βοηθήσω. Είναι γεγονός ότι αδυνατώ να δώσω συμβουλές, εγώ, μια άβουλη, μια οντότητα με ασθενική πρωτοβουλία σε σοβαρά ζητήματα! Πάντα φοβόμουνα τα ρίσκα. Πάντα έψαχνα να πιαστώ από δεδομένα, αποδεδειγμένα στον χρόνο, στις δυσκολίες, στις αντοχές. Πάντα έστηνα στον τοίχο το συναίσθημα να το πυροβολήσω, μα πάντα λάκιζα την τελευταία στιγμή. Το άγνωστο με φόβιζε την ίδια στιγμή που με προκαλούσε, το γνωστό με κούραζε την ίδια στιγμή που το αγαπούσα και το έσφιγγα, το έσφιγγα βαθιά στην αγκαλιά μου, όπως το πεντάχρονο κοριτσάκι την μοναδική πολυκαιρισμένη και με κουρέλια παλιά του, αλλά αγαπημένη κούκλα. Καλά με κοροϊδεύει ο φίλος μου ο Κωστάκης: «Παλιοαιγόκερε! Γελάς να δείξεις ότι είσαι δυνατός, αλλά θα πας στο σπίτι σου και μόλις κλείσεις την πόρτα πίσω σου θα κλαις! Αλλά, περήφανος, θες πάντα να δείχνεις πως διοικείσαι από τη λογική!»
Με τι μούτρα, λοιπόν, εγώ να της δώσω συμβουλή? Το μόνο που ξέρω είναι η σιγουριά που σου δίνουν ορισμένες επιλογές. Που ακόμη κι αν τις επιλέξεις, ακόμη κι αν κάνεις λάθος, ίσως -λέω ΙΣΩΣ!- σε πληγώσουν λιγότερο. Γιατί μάλλον αυτό είναι το ζητούμενο. Η μικρότερη πληγή. Για τον απλούστατο λόγο ότι:
«Τα χτυπήματα που πονάνε δεν είναι τα πιο δυνατά, αλλά τα αναπάντεχα!»

36 σχόλια:

  1. Ήθελα απλά να γράψω το πρώτο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φιλενάδα! Είσαι και Αιγόκερως...., τι να σε κάνουμε... 1ον) Δική μου γνώμη είναι, να της δώσεις την συμβουλή σου. Άλλωστε στις συμβουλές πάντα όλοι μας είμαστε οι καλυτέροι, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση αρχίζουν τα διλήμματα.... 2ον) Το άγνωστο πάντα φοβίζει, αλλά αν δεν παίρναμε και τα ρίσκα μας, όλοι μας θα μέναμε στάσιμοι και αμετακίνητοι, είτε μας αρέσει αυτό που έχουμε, είτε όχι... και 3ον) Μόλις τελείωσα την ανάγνωση έπεσα για ακόμη μία φορά επάνω στο "logo" του blog σου: "Γλίτωσε από την απλοϊκή άνεση του νου που βάνει τάξη κι ελπίζει να υποτάξει τα φαινόμενα" : Νίκος Καζαντζάκης (Ασκητική)..... Πόσο δίκιο έχει! Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ξεκινησω απο το ευαγγελιο του Καζαντζακη!
    Ναι τον πιστευω αλλα οταν ερχεται η ωρα να τον
    ακουσω οπισθοχωρω (ξυπναει ο Αιγοκερως μεσα μου)!
    Οι συμβουλες που λες κι εσυ ειναι καλες μονο οταν τις
    δινεις σε αλλους! Οταν εισαι ο παραληπτης ομως πολλες
    φορες σε μπερδευουν! Κερδιζεις μονο σε αντικειμενικοτητα
    και μιλαει η (ψυχρη) λογικη! Αρα στα διλημματα θελουμε βασει
    συμβουλων των αλλων να επικρατησει η λογικη; Γι αυτο τις ζηταμε;
    Οσο για το αγνωστο που φοβιζει το ασχημο ειναι να
    κανεις λαθος και μετα να κατηγορεις τον εαυτο σου
    που το πηρε το ρισκο και χτυπας το κεφαλι σου! Κ καλα
    για λαθη μικρα! Αν ειναι μεγαλα κ ανεπανορθωτα;;;
    Δεν ξερω, δεν ξερω, δεν ξερω..
    Καλημερα ζουζουνα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για' μένα πάντα μιλώντας... καλύτερα να μετανιώνω για κάτι που έκανα παρά για κάτι που δεν έκανα... Επίσης δεν υπάρχουν μόνο αναπάντεχα χτυπήματα που πονούν, και οι πιο όμορφες εκπλήξεις που μας φτιάχνουν τη μέρα αναπάντεχες είναι και αυτές.... Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι? Έχει δίκιο η Ευγενία μας, εμείς μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε και πιστεύουμε καλύτερο για τους φίλους μας, αλλά στο τέλος μόνο ο ίδιος αποφασίζει και φέρει την "ευθύνη" της απόφασής του...

      Διαγραφή
    2. Οκ! Εχεις δικιο! Αλλα εξ ορισμου οταν γερνεις στη μια επιλογη, εκ των πραγματων απορριπτεις την αλλη της οποιας την εκβαση επισης δεν ξερεις αφου δεν την επιλεγεις...
      Αρα? Παντα δεν θα χεις ενα κενο? Για εκεινη την επιλογη που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ δε θα μετανιωσεις?

      Διαγραφή
  4. Έχω δει εγώ αιγόκερους να κλαίνε...(γιατί πίστευαν ότι τους έκλεβαν στα χαρτιά [τους έπνιγε το δίκιο],
    για φουρτουνιασμένη θάλασσα[αν δεν υπάρχει γη κάτω απ τα πόδια, ο απόλυτος πανικός] για μωρό που δεν μπορούσαν να ησυχάσουν ....τέλος πάντων.
    Τουλάχιστον εμείς τα ψάρια κλαίμε μ όλα και το παινευόμαστε!!!
    Τώρα εσένα κάτι σε τρώει!!!!!!!
    Γιατί να μην δώσεις τη συμβουλή σου. Εσύ λες ότι πιστεύεις, ο άλλος έχει την ευθύνη του τι θα κάνει.Το τρίτο μάτι είναι αποστασιοποιημένο και συνήθως πιο αντικειμενικό. Όσο για το ρίσκο που λες πως δεν έχεις ...μάλλον θέλεις τα καλά μας τα λογάκια. Ξανασκέψου το αν ρίσκαρες ή όχι στη ζωή σου...
    Δίλημμα!!!άσχημο πράγμα. Όμως πάντα κάτι διαλέγουμε. Αν ρισκάρουμε ή όχι, έχει σημασία? Συνήθως διαλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει. Σε κάποιους ταιριάζει το βολικό σε άλλους όχι. Πως να ξέρεις προκαταβολικά τι είναι καλύτερο?
    Άλλες φορές διαλέγεις με την καρδιά κι άλλες με το μυαλό. Άλλες τρως τα μούτρα σου κι άλλες όχι.
    Για να μη σκας σ όλα τα ζώδια τα ίδιο γίνεται!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μενα μιλας Ευγενια μου ως προς το ρισκο?
      Για πες...τι καλα λογακια εχεις να πεις
      σε εναν καθολου ριψοκινδυνο Αιγοκερω?
      Τωρα το αν διαλεγουμε αυτο μου μας ταιριαζει...
      "στο τελος ξουριζουν το γαμπρο" λεν και στο
      φανταστικο χωριο μου...
      Εγω παλι ξερω οτι στο τελος παιρνουμε αυτο που
      μας αξιζει!!!Αλλα αξιζει για ποιον, σε ποιον,
      γιατι?

      Διαγραφή
    2. Bρε τα καλύτερα θα πω! και μόνο που δουλεύεις σαν ελεύθερη επαγγελματίας ρισκάρεις....
      Στην προσωπική σου ζωή ρισκάρεις...για να νιώθεις αυτό που θέλεις να νιώθεις κι όχι αυτό που πρέπει να νιώθεις.
      Μένεις μόνη και χάνεσαι στα βιβλία και στην επιστήμη σου χωρίς να κάνεις ότι συμβατικό οι άλλοι σου επιβάλουν ( λέω τώρα, δεν ξέρω κι ακριβώς τι γίνεται)
      Αιγόκερώς ή όχι, έχεις την ευαισθησία ψαριού (να το ψάξεις...χαχαχα)!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ελα ανεβασε με!Το εχω αναγκη!
      χαχα! Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας
      ξερεις γιατι? Γιατι δεν εχω αλλη επιλογη!
      Τωρα για τα υπολοιπα ναι, ειναι επιλογη μου...
      Και μη με μπερδευεις εμενα μΕ ειπανε πως εχω ωροσκοπο Κριαρι....αμαν με τα αιγοπροβατοκατσικια πια!
      Και να φανταστεις δεν αισθανομαι καθολου προβατο!

      ΥΓ: μολις γυρισα απο το γιατρο. Μου βρηκε
      κατι κι εκεινος και μου ειπε ο χριστιανος:
      Αυτο που εχετε οφειλεται:
      1. ή στο καπνισμα (χαχαχαχα!γελασαμε!)
      2. ή στο άγχος
      3. ή στην ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΙΑ

      Έεελα....θα κοψω το καπνισμα....

      Γκριζο Ευγενια μου...γκριζο εγινε το κιτρινο!

      Διαγραφή
    4. Τα κριάρια είναι αρχηγοί (τα πραγματικά εννοώ,για τα ζώδια δεν ξέρω), τα κατσίκια πάλι σκαρφαλώνουν παντού με πείσμα κι υπομονή!!!
      Όλα αυτά για καλά μου ακούγονται. Το κάπνισμα (αν κάπνιζες) κόβεται!!! το άγχος κι εργασιομανία δεν κόβονται!!! (μάλλον το χεις στο αίμα σου).
      Η υγρασία πάντως, οι μύκητες,κι η άνοιξη δημιουργούν τα ίδια προβλήματα οπότε ησύχασε...χαχα!!! Γιατρός δεν είμαι αλλά χαλάρωσε.
      Η εποχή είναι δύσκολη για όλους, κι ο καθένας μας κάπου βγάζει την πίεση που νιώθει. Αμάν λες να βγάλω ΛΕΠΙΑ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    5. μμμμμ.... για τα προβατα δεν ειπες τιποτε!επιτηδες ε?
      πανε οπου ολοι....χαχα
      Πώς να το κοψω το ερμο που δεν το εβαλα ποτε στο στομα μου??
      Τα αλλα δεν κοβονται, αρα θα μαθω να ζω με αυτα!!

      Καλε δεν εχω βηχα, άλλα....

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι Ζυγός..που θα πεί τέρας αναποφασιστικότητας. Τις περισσότερες φορές ήθελα οι άλλοι να με σπρώχνουν προς μια επιλογή κουβαλώντας αυτόματα και την ευθύνη που δείλιαζα να πάρω εγώ. Είναι κι η ειρωνεία του ονόματος. Για ποιά ζυγαριά μιλάμε.. μακάρι να είχαν οι επιλογές γραμμάρια.
    Το θέμα είναι ότι πάντα θα μας βασανίζουν διλήμματα. Και ίσως τελικά αυτά να είναι οι συνέπειες μιας υγιούς σκέψης που δεν νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της αλλά βλέπει τα πράγματα από όλες τις μεριές. Στην ουσία μόνοι μας παιδεύουμε το μυαλό και τη καρδιά μας. Είναι ένας δρόμος παρ΄όλα αυτά που μας κάνει σοφότερους.. όσο για τους κερδισμένους θα φανεί στο χειροκρότημα!

    ΥΓ1 είμαι δύσκολη φίλη-σύμβουλος, γιατί όπως φαίνεται απαντώ διπλωματικά αραδιάζοντας διλήμματα επί διλημμάτων..

    ΥΓ2 μισοκοιτάζω όσους κυνικά λένε ότι όλα τα προβλήματα έχουν και την λύση τους..πιθανόν και να τους ζηλεύω δεν αποφάσισα ακόμα!

    ΥΓ3 μπορεί να έχω καιρό να γράψω ωστόσο διαβάζω κάθε ανάρτηση

    Καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ3: γραψε οποτε και εαν θες ελευθερα! Εμεις εδω δεν πιεζουμε κανεναν

      ΥΓ2:δύο τινα: ή ειναι πολυ απλοί άνθρωποι, τα βλεπουν ολα απλα και αρα ναι, ειναι οπως τα λενε ή ειναι ολο αυτο καμουφλαζ για να μη δειχνουν τη δυσκολια τους. Πιθανως και να 'ναι ετσι. Άλλωστε ο Μ.Αλεξανδρος μας εμαθε πως ο,τι δε λυνεται απλα ΚΟΒΕΤΑΙ

      ΥΓ1:ειναι αληθεια. Θα θελα να ξερα ποιον δασκαλο ειχες στην εκθεση και τι σου μαθαινε στην επιχειρηματολογια :Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

      Και στο Κυριως Θεμα (παντα μου αρεσε το αναποδο, αναποδη γαρ...και γρρρ για μερικους...):
      Ελα στα λογια μου τωρα! Και σιγα μην ειναι θεμα ζωδιου και αστρων! Και ο Διδυμος εχει εναν δυϊσμο, μια πολωση τελος παντων και ο Υδροχοος συμφυρει δυο φυσεις, νερου και στερεού κλπ κλπ
      Ολα ειναι θεμα προσωπικοτητας! ...ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΣ....
      χαχα
      Καλημερα, γκριζα μερα!

      Διαγραφή
    2. χα!με το ΙΣΩΠΕΔΩΣΙΣ γέλασα πολύ
      και για να μην παραστρατώ από την συνήθεια μου να συνδέω στίχους και καταστάσεις να ένα ακόμα,του οποίου τα λόγια σχετίζονται τόσο πολύ με το κείμενο : Κορώνα Γράμματα-Χρήστος Θηβαίος, αλλά αυτή την εκτέλεση αγαπώ λίγο παραπάνω :

      http://www.youtube.com/watch?v=J64MnY3eP4w

      Α!και η μέρα δεν είναι γκρίζα, είναι μια όμορφη Τετάρτη-στάση για ανάκτηση δυνάμεων, στολισμένη με αφράτα σύννεφα και μικρές δόσεις λαμπερών ηλιαχτίδων παρακαλώ!

      Διαγραφή
    3. Κι εσυ μια ευχαριστη νοτα στο blog-ακι μας!
      Ε τοτε θα σου επιβαλω να γραφεις συχνοτερα
      γιατι μας φτιαχνεις τη μερα...
      μισογεματο το ποτηρι σου καλο μου..

      Διαγραφή
  6. Ναι στα διλημματα,αλλα χωρις ΗΝΙΟΧΟ δεν προχωρας.
    Να'σαι καλα Κων/να.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια τα λετε!
      Αλλα ποιον οριζουμε
      ΗΝΙΟΧΟ?

      Διαγραφή
    2. Ειναι αυτος που κραταει τα "γκεμια"οταν υπαρχουν "διλημματα",ωστε
      να μη χανεται η "πορεια".
      Το κανει με εναν αξιοθαυμαστο τροπο το "νοημον"κομματι του εγκεφα-
      λου μας,ο φλοιος,με τις φανταστικες "μανουβρες-μηχ/σμους αμυνας",
      ωστε να ικανοποιει-απανταει με τον καλυτερο τροπο στα "διλημματα"
      Αν δεν τα καταφερει ο ΗΝΙΟΧΟΣ,και "φρακαρουμε"τοτε παμε στον
      καθε ψυχιατρο,ας πουμε,μηπως βοηθησει,ας πουμε........
      Να'σαι καλα Κων/να,και να γραφεις.

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iBhuIkQA6JQ#!

      Διαγραφή
    4. Σπουδαια η επιστημη σας γιατρε!
      Χρησιμη πολυ...

      Διαγραφή
  7. Τα αιώνια διλήμματα, οι σκεψεις του μυαλού, που πολεμούν τα αισθηματα της καρδιας .... δεν θα τελειώσουν ....
    Προς το παρών δυο σχολια θα κανω: 1 συμφωνώ με τις φιλες παραπανω, 2, διαβάζοντας το κειμενο σου, μου θύμησες κατι που ειχα διαβάσει πρόσφατα με τιτλο "Ανάσα" και το μεταβιβαζω ....

    Ανασα

    "Με μιαν ανασα γυροφερνω τις χαμένες μου ελπιδες", μου ´πες. "Στης ανθρωπιάς την γειτονια οι αιώνιοι οχτροί παλεύουν με τα θελω μου", μου ´πες. "Μην τους μαλωσεις ομως, θα δεις, φιλοι θα γενούν, θα αγαπηθούν και θα μονιάσουν" ...

    Μα εγω .... δεν σου ´πα τίποτες, απλα σε κοίταξα. Σε κοίταξα θαρρείς κι ´σουνα η Ελπιδα, αυτην που λες οτι εχασες και δεν την βρισκεις.

    Χαμήλωσες τα ματια σου στην γης, και σκοταδιασαν του ουρανου τα αστερια, και ψιθυρισες κι ειπες: "Μα... Εγω θελω Εσενα. Θελω να γενώ τα δυο σου ματια που κοιτούν, τα δυο σου χείλη που φιλούν, εσυ και ´γω να γένουμε Ενα".

    Τις άκρες των μαλλιών σου, ήρθαν και χαιδεψανε τα δάχτυλά Μου. Κυματιστά και λαμπερά, να μιλούν και να γελούν της μοίρας τα σημάδια, καθομαι σιμά σου και σου λέγω: "Εγω θα ´μαι η Ελπιδα που ζητας", και σήκωσες τα ματια.
    "Εγω, θα γένω ο δρομος που πατάς, ´συ θα γνεφεις και θα πλεξεις της ζωης τα αποκρυφα μεσα σου κρυμμένα. Γυναικα θα ´σαι θηλυκή, μελλοντική Μητερα, με παιδια αμέτρητα θα κάθεσαι να μπλεκεις". Στέκεις και θορρεις οτι προστάζοντας σε ειπα.

    Και Μονομιάς τα μπρατσα μου σ´αρπαξανε. Η μεση σου σπαστή και αφηρημένη, σκύβει και δείχνει τον λαιμο, οπου ´κείνη την στιγμη, διψαγε για χείλη. "Δίψα να μην σε τρώει αλλο", και σου ´δωσα τα χείλη, κι αστραπή που εβροντηξε, ορμή και πάθος βγηκε. Χορτάρι άπλωσε η γης, κρεβατι στην Ελπιδα, εσυ κι ´γώ ενα γενήκαμε και ξεπροβαλε το αστερι. Οδηγός αυτο, τα βήματα σου να πορεύεται, σαν ανασα ξαμολυμενη, αφημενη να πλανάται στην καμαρή σου κατω απο τα σεντόνια που μοσχομυριζουν την ιδρωμενη σου ανάσα, για να ζεις τις χαμένες σου ελπιδες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρα πολυ ωραιο τολμω να πω...
      Βιβλιο ειναι?

      Να φανταστω οτι η Ελπιδα ειναι ο ΗΝΙΟΧΟΣ/φιλος
      που λενε και ολοι οι παραπανω συνδαιτυμονες!

      Διαγραφή
    2. Οπως θες πες το και οτι ονομα θες βάλτο, σαφέστατα εισαι σε ενα δίλημμα το οποιο ολοι βρίσκονται καποια στιγμη μπροστα, και ειναι λογικό. Δεν νομιζεις ομως οτι η απαντηση ειναι απλή με οτι αυτο συνεπάγεται ;;;; Οπως λεει και η φιλη παραπανω στην ζωη μας πρεπει να παίρνουμε ρίσκα. Και τα ρίσκα ειναι αυτα που μας κρατάνε "ζωντανούς". Η ζωη συνεχίζεται, και η συνεχεια θα ειναι συναρπαστική με τα πανω και τα κατω της .... και σε πληροφορώ οτι οπως και να ´ναι, ειναι γλυκιά και ωραια ....
      Τα τερτίπια του μυαλου μας βαζουν σε μια "φυλακή", ομως ερχεται η καρδια και τα εξαφανίζει, και φυσικα ισχυει και το αντιθετο ......
      Η επιλογη, με λιγα λογια, ειναι καθαρα δικη σου, και η αποφαση σεβαστή .....

      Διαγραφή
    3. Ε καλα ενταξει! δεν ειπα οτι ειναι κανενος
      αλλου! Η μανα μου λεει και το εξης ωραιο:
      "Στη ζωη σου πρεπει να κανεις αυτο που θες
      οντας ομως παντα ετοιμος να πληρωσεις το
      τιμημα των επιλογων σου"

      Ξερεις ομως ποιο ειναι το θεμα μερικες φορες?
      Οτι τις επιλογες μας, δεν τις σεβονται παντοτε
      οι αλλοι...

      Το χω δει και αυτο!

      Διαγραφή
    4. Η μανα σου τελικα, πρεπει να ειναι ενας σοφός ανθρωπος. Αυτοι που δεν σέβονται τις επιλογες μας δεν πρεπει να βρίσκονται στην ζωη μας (συμπεριλαμβανω και τον εαυτο μου για να μην υπαρχουν παρεξηγήσεις).
      Η απαντηση ειναι παντα μια και απλη. Στο τελος της ημέρας, οταν παμε για υπνο, η αποφαση που πήραμε, θα μας αφησει να κοιμηθούμε ήσυχα;;;; Αν ναι, τοτε θα εχουμε και την συνείδηση ήσυχη για να ονειρευτουμε ολα αυτα που θελουμε να κανουμε και δεν τα εχουμε κανει ακομα ....

      Διαγραφή
    5. Δλδ η απαντηση που πηρε ο ταξιτζής οταν ρωτησε τις δυο: κορίτσια που παμε;;; Απαντηση: η μια στην αλλη: θα ´ρθει και αυτος μαζι μας;;;
      Τι μηνυμα ελήφθη αρχηγείο;;;;;;; Οβερ

      Διαγραφή
  8. Μμμμμ δεν ξέρω...
    Τα πάντα για μένα είναι Ισολογισμός. Τραβάς μια γραμμή στη μέση, δεξιά βάζεις τα + και αριστερά βάζεις τα - . Τόσο απλά. Τα γραπτά δεν κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Μάλλον δεν κάνουν καθόλου εκτιμήσεις. Σε φέρνουν μπροστά στην απάντηση που αναζητας. Τόσο απλά. Τόσο μαθηματικά
    Τζίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει και να ζηλευω αυτους τους ανθρωπους
      Τζινα μου! Ναι! Μαλλον εκει καταληγω! Το απλο
      που περιγραφεις, ειναι δυσκολο, λεει ο Δουκας!
      Απλα Ζηλευω που δεν ειμαι ετσι...

      Διαγραφή
  9. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα διλλήματα να μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι και ζούμε μια ζωή συναρπαστική!! Φαντάζεσαι να κυλλούσαν όλα τόσο βαρετά προβλέψιμα, με την ιδανική συνταγή να γίνονται όλα τέλεια....?? Με αυτό το σκεπτικό, η λογική και το συναίσθημα μας οδηγούν παράλληλα στο "σωστό" ή το "λάθος". Και τί είναι σωστό και λάθος θα το δούμε ήτε στιγμιαία σαν λάμψη, ήτε μετά απο καιρό αναθεωρώντας τα πάντα και φτού και απ' την αρχή....αρκεί να βλέπουμε τα στραβά και να μην κολλάμε σε παλιές επιλογές! Και οι συμβουλές όταν δίδονται καλοπροαίρετα είναι πάντα δεκτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισιοδοξη μου ακουγεσαι, οπως παντα αλλωστε, απλα δεν ξερω τα βαρια και μεγαλα και σπουδαια διλημματα ποσο ευκολο ειναι να τα διευθετησεις με τοσο αναλαφρο τροπο!
      Εν ολιγοις υπαρχουνε διλημματα και διλημματα...Ενδεχομενως καποια στα οποια δεν παει το μυαλο μας ποσο σοβαρα ειναι..

      Διαγραφή
    2. Αισιόδοξη πάντα!! Ανάλαφρη καθόλου! Είχα και γω τις στιγμές μου(!!!) όταν χρειάστικε να πάρω αποφάσεις για την δική μου ζωή και πορεία, αλλά και κατά πόσο θα επιρέαζα τους γύρω μου. Γυρνάς την σελίδα και τέλος. Στο έχω ξαναπεί πολλές φορές. Εξάλου σε πολλά πράγματα ίσως σου δωθεί η ευκαιρία ν'αναθεωρήσεις, όπως έγραψα παραπάνω. Τώρα, σε αυτά που δεν "ξεγίνονται" να είσαι λίγο πιο προσεκτική. Και πάλι, η ζωή συνεχίζεται!!

      Διαγραφή
  10. Sabrina my angel,
    Κατανοητός ο ορισμός του διλήμματος στο βιβλίο της Λογικής. Τον είχα ξεχάσει τελείως. Για την ακρίβεια δεν τον θυμόμουνα καθόλου. Για μένα πάντως δίλημμα είναι: «ή το ένα ή το άλλο. Τελεία και παύλα.» Γι’ αυτό ελάχιστες φορές στη ζωή μου ζήτησα συμβουλές για να βγω από τα εκάστοτε διλήμματα. Οσο και να εμπιστεύεσαι κάποιον, δεν παύει η συμβουλή του να επηρεάζεται, όχι μόνο από προσωπικές εμπειρίες, που είναι και το ζητούμενο, αλλά και από εμπάθειες, εγωισμούς, ζηλοφθονίες, κομπλεξισμούς ή από την άλλη υπερβολικούς ενθουσιασμούς, αίσθημα υπερπροστασίας ή και ανωτερότητας απέναντί σου, ακόμα κι αν αυτό καθοδηγείται από αγνή - υπερβολική αγάπη προς το πρόσωπό σου. Γι’ αυτό στα μεγάλα διλήμματα της ζωής μου την απόφαση την έπαιρνα πάντα μόνος. Για να μην ζητάω ευθύνες από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον εαυτό μου. Αλλωστε που να βρεις σήμερα «τίμιο εμποράκο» για να ζυγίσει σωστά τη ζυγαριά. Ολους τους τίμιους τους έφαγε η κρίση.
    Ετσι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω να βγεις από το δίλημμά σου, αν πρέπει να συμβουλέψεις τη φίλη σου ή όχι. Κάνε ό,τι σου λέει το ένστικτό σου.

    Φιλιά
    Ο κατθανών νέκυς εμποράκος
    James

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε βεβαια! Ξεχασα! Στο σπιτι του κρεμασμενου δε μιλανε για σκοινι!
      Και αυτο που λες, εχει μια λογικη! Αλλα επικεντρωθηκες στο αν πρεπει να παιρνεις συμβουλη, οχι στο πώς θα κανεις την επιλογη....

      Διαγραφή