Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ζωή διάφανη...


Βλέπω το αποτέλεσμα παρακολουθώντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία. Βλέπω τα αστραφτερά σου δόντια, αλλά σε είδα πριν πώς τα βούρτσισες. Μυρίζω το μοσχοπλυμένο σου σώμα, αλλά σε κοιτούσα την ώρα που έτριβες την πλάτη σου στο μπάνιο. Θαυμάζω τα καλοχτενισμένα σου μαλλιά, αλλά σε παρακολουθούσα την ώρα που τα ξέπλεκες μετά το λούσιμο... τίποτα δε με ξεγελάει από το φαίνεσθαι, γιατί πολύ απλά παρακολουθώ τη βιτρίνα εν τη γενέσει της...
Επιπλέον, στα πλαίσια της ομάδας μαθαίνεις να μη λειτουργείς σαν μονάδα. Στα πλαίσια της συμβίωσης είσαι έτοιμος να δεις, αλλά και να δείξεις. Η ζωή σου είναι see through. Δεν κρύβει μυστήριο. Απογυμνώνεται το «πώς». Γνωστοποιείς το «γιατί». Μοιράζεσαι το «πού» και το «πότε»... Κάπως έτσι πέφτουν οι μάσκες. Κάπως έτσι μαθαίνεις να βλέπεις πίσω από αυτό που κοιτάζεις. Κάπως έτσι μαθαίνεις να μην εμπιστεύεσαι τα ψιμυθιώματα και τα κραγιόν. Μαθαίνεις να βλέπεις την αλήθεια στα μάτια. Και μαθαίνεις πως όλα είναι δυνατά σε μία σχέση και πως ο «άλλος» δεν είναι πολύ διαφορετικός από εσένα.
Αυτό θαύμαζα πάντοτε στις αποστολές με την εκάστοτε γυμναστική ή χορευτική ομάδα στην οποία συμμετείχα και έτρεχα μαζί της σε αποστολές ανά τον κόσμο. Το «ανήκειν» στην ομάδα μου έμαθε να μοιράζομαι, να γδύνομαι, και να απογυμνώνω το «εγώ» μου μπροστά σε πολλά ζευγάρια μάτια, που κάνανε παρόμοιες με μένα κινήσεις, μα ποτέ ίδιες. Μου έμαθαν ακόμη να προσαρμόζομαι, να συμβιβάζομαι, να υποχωρώ και να υπακούω στον αρχηγό, τον δάσκαλο, τον υπεύθυνο που με διατάζει εν είδει επιβολής μιας τάξης σε ό,τι άτακτο προκύπτει. Ναι, επιβάλει, αφού όμως πάρει τη γνώμη της πλειοψηφίας. Και ναι,  αναγγέλλει, αλλά εσύ οφείλεις να είσαι πάντοτε έτοιμος να ακούσεις και να υπακούσεις, να εκτελέσεις ό,τι αποφάσισαν όλοι για σένα... μαζί με σένα. Και ναι, υποχωρείς και συγχωρείς. Και ναι, παραχωρείς, προσφέρεις και προσφέρεσαι. Και ναι, δίνεις, αλλά και δίνεσαι...
Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού μέσα σε μια ομάδα. Αυτό είναι το παιχνίδι μιας ομάδας που σε βάζει σε διαδικασίες δοκιμής: να δοκιμάζεις, να δοκιμάζεσαι, να κρίνεσαι, αλλά και να συγκρίνεσαι. Σε κάθε αποστολή, σε κάθε μάζωξη, σε κάθε εκδήλωση με τους άλλους βλέπεις πολλά, λες λίγα, ακούς περισσότερα. Ο «άλλος» γίνεται ο καθρέπτης σου, το «εγώ» σου υπόκειται, το «εμείς» υπέρκειται και αυτή η αίσθηση του συνανήκειν σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι ξεχωριστός, μα συνάμα πως είσαι κι ένα μικρό τόσο δα πετραδάκι με δικό του χρώμα στο μωσαϊκό που φτιάχνεις με τους συμπαίκτες σου για μια ομάδα γεμάτη κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις. 
Τότε όχι, δεν είσαι μάζα αλλά ομάδα!

17 σχόλια:

  1. Μα τι κορίτσι, τι χορεύτρια! Φαινόταν εξ απαλών Ελληνίδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ρε πώς φαινονται οι γιοι των φιλολογων...Καλημερα Christos...ει και ανηρ, εν Λυκειω Ελληνιδων ανηκεις too...

      Διαγραφή
  2. Kαλημέρα και απο' μενα! Ναι, είναι όμορφο όταν είσαι συνειδητοποιημένα σ' αυτό που λέγεται "ομάδα"... Ωραίο να το θυμομάστε, και ακόμα πιο όμορφο και πολύτιμο να το συνειδητοποιούμε, καθώς το εκφράζεις εσύ, τόσο παραστατικά! Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνειδητοποιημενα οντως! Μεγαλη κουβεντα! Διοτι εαν σε
      πηγανε σε μια ομαδα και δεν πηγες συνειδητα, τοτε για να μην κανεις πατινι τη ζωη των αλλων καλα ειναι να κανεις κατι κατα μονας!

      Διαγραφή
  3. Τι καλά που τα λες!!!!
    και το Λιζάκι όμως μια χαρά τα λέει..." όταν είσαι συνειδητοποιημένα σ αυτό που λέγεται "ομάδα"..."
    Όμορφη η αίσθηση ότι ανήκεις κάπου,παίρνεις,δίνεις κι όλα αυτά που περιγράφεις. Περνάν τα χρόνια κι είσαι γεμάτος γλυκές αναμνήσεις από πολύ, πάρα πολύ κόσμο και από εμπειρίες (όχι απαραίτητα πάντα καλές) που σου δίδαξαν πολλά.
    Ο ίδιος άνθρωπος μέσα στην ομάδα πολλές φορές είναι άλλος εκτός ομάδας. Δεν ξέρω που είναι η αλήθεια... Εσύ λες με βεβαιότητα ότι μέσα στην ομάδα "ξεγυμνώνεται".
    Εγώ πάλι δεν είμαι τόσο σίγουρη.
    Εκτός αν εννοείς ότι βλέπεις 30 άτομα ταυτόχρονα (άνδρες,γυναίκες) με πιτζάμα,σαγιονάρα και το χαρτί υγείας στο χέρι!!!!
    Όπως και να είναι, είναι όμορφα και καθόλου βαρετά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω εαν εχεις περιθωρια να εισαι καποιος "αλλος" στις αποστολες της ομαδας! Ισα-ισα που θεωρω πως δεν εχεις περιθωρια να κρυφτεις...Μερα, νυχτα, πρωι, βραδυ, με κεφι, με νευρα, με πονοκεφαλο ή χωρις, με ζεστη, με κρυο, με νερο ζεστο ή με το λαστιχο στην αυλη για μπανιο, με υποχωρησεις και υπομονες που πρεπει να ξεπροβαλουν για να επιβιωσεις πόσα περιθωρια να κρυφτεις πια?

      Αν και....εχω να καταθεσω.... (η Συλβα να μην ακουει...) οτι μεχρι και φετος, εδινα την εντυπωση οτι ΓΕΝΙΚΑ κοιμαμαι πολυ, επειδηΣΣΣΣΣ στα ταξιδια του ΛΕΘ εριχνα παντα τρελους υπνους....
      Αλλα...μονο στα ταξιδια το εκανα αυτο, γιατι ολον τον υπόλοιπο χρονο, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΟΥΝΑ οσο επρεπε...

      Αρα ναι, δημιουργουνται ενιοτε και ψευδαισθησεις, και λανθασμενες εντυπωσεις και και και... αλλα ποσες?

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις μέσα απ τις ομαδικές αποστολές ( τα βρώμικα μπάνια, το κρύο νερό, η έλλειψη φαγητού,η υπομονή με καταστάσεις που ίσως δεν σου ταιριάζουν) είναι ΤΙΠΟΤΑ μπροστά στις δυσκολίες της πραγματικής ζωής. Οι καλύτεροί μου φίλοι είναι μέσα απ την ομάδα του ΛΕΘ και απ την άλλη ομάδα, της σχολικής μου περιόδου. Παρ όλα αυτά πάλι δεν ξέρω που είναι ο αληθινός εαυτός του άλλου.
    Ίσως επειδή είμαστε όλοι πολύπλευρες προσωπικότητες ανάλογα με την περίπτωση να βγάζουμε κι ένα κομμάτι του εαυτού μας.

    Υ.Γ: Υπναρού!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις ενα δικιο αλλα δεν θα συμφωνησω στο οτι ειναι ΤΙΠΟΤΑ. Θεωρω πως η συμμετοχη σε ομαδα ειναι μερος της εκπαιδευτικης διαδικασιας...αν ποτε αποκτησω παιδια κυριο μελημα μου θα ειναι να μπουν σε καποια ομαδα γιατι θα παρουν πραγματα που κανεις αλλος φορεας δεν θα μπορει να τους τα δωσει... Απο την αλλη σαφως και εχεις δικιο σε αυτο που λες περι ζωης. Ομως νομιζω πως δεν πρεπει να βλεπουμε τις πλευρες αυτες αλλιως παρα μονο ως συμπληρωματικες μεταξυ τους. Αν για παραδειγμα καποιος μαθαινει να υποχωρει, η υποχωρηση ειναι ενα ιδιον που το κουβαλαει... Και δεν νομιζω οτι την εχει μονο στα πλαισια της ομαδας....θα μου πεις μπορει στο σπιτι του, στην οικογενεια του να ειναι λιγοτερο υποχωρητικος αλλα αυτο δε λεει κατι...


      ΥΓ: κατηγορηστε με, δε με νοιαζει....παντως εχω να πω πως στα ταξιδια του Λυκειου εμαθα να κοιμαμαι και τελικα ναιαιαιαι κοιμαμαι κ τις υπολοιπες μερες του χρονου πολυ....ειδες τι μου εμαθε η ομαδα?..με μια καθυστερηση βεβαια...χαχα

      Διαγραφή
    2. Αυτή σου η ικανότητα να με κάνεις να συμφωνώ μαζί σου με σκοτώνει... Φυσικά και είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με τα χρόνια κατάλαβα ότι είναι ένα τίποτα να κάνεις μπάνιο με παγωμένο νερό... όταν έπρεπε να λουστώ άλλα χειρότερα πράγματα (εφορίες,ΙΚΑ κλπ κλπ)Εγώ στο Λύκειο έμαθα ότι το να υποχωρείς για το καλό του συνόλου είναι αρετή!!!(μεγάλο μάθημα για τον εγωισμό της εφηβείας)
      Συνήθως όσοι δεν υποχωρούν , αποχωρούν...χιχιχι

      Διαγραφή
    3. Τελικα εμεις οι δυο ολο διαφωνουμε για να καταληξουμε να συμφωνουμε! Ωραια λογοπαιγνια κανεις παντως!

      Διαγραφή
  5. Sabrina my angel,
    Η συμμετοχή μου στο ΛΕΘ, η μοιρασιά εμπειριών και συναισθημάτων μέσα στην ομάδα, η ψυχική ανάταση από την αύρα και τη διάθεση της απίθανης παρέας, με κράτησαν όρθιο σε όλα τα στραβοπατήματα της ζωής μου. Κι ας στερήθηκα για αρκετά χρόνια αυτήν την υπέροχη συντροφιά. Στα ταξίδια του ΛΕΘ απελευθερώνομαι και δείχνω τον πραγματικό μου εαυτό. Σαν χθες ήταν που ο Δάσκαλος, στο πρώτο μου ταξίδι, είχε μιλήσει για την Αποκάλυψη του Ιωάννη.
    «Χορευτικό τμήμα ΛΕΘ»: Η έννοια της ομάδας σε όλο της το μεγαλείο!
    Σε φιλώ
    James
    Υ.Γ.1 Σήμερα κι εσύ χρησιμοποιείς 2ο πρόσωπο. Εννοείται ότι δεν αναφέρεσαι στα δικά μου καλοχτενισμένα μαλλιά
    Υ.Γ.2 Στη Σμύρνη ήμουνα συγκάτοικος με Πέτρο και Μάκη. Χωρίς λόγια!
    Υ.Γ.3 Ουουπςς!! Σόρυ! Ξέχασα ότι ζήτησες να μην αναφερόμαστε σ’ αυτό το ταξίδι.
    Υ.Γ.4 Τελευταία μου απαντάει όλο κάποια…Constantina. Εγινε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δευτερο προσωπο αναφερεται σε ολους τους συγχορευετες μου James και πώς όχι αφού ειστε τοσο πολλοι. Το θεμα Σμυρνης το παραβλεπω γιατι το κανεις επιτηδες νομιζω για να μου τη σπασεις... (γκρρρρ!)Και ειπα τελευταια να ειμαι ο Αγγελος ολων για να μην κανω διακρισεις... και αισθανονται οι υπολοιποι ασχημα (μου το εκαναν και παρατηρηση βλεπεις...: "Τι παραπανω εχει αυτος ο James απο εμας?" και εγω απαντησα : "τα καλοχτενισμενα του μαλλια!"...και δεν με πιστεψαν!χαχα)

      Διαγραφή
  6. Αυτο που διακρινω στο κειμενο σου, ειναι η ωριμότητα ενός ανθρώπου που περασε απο το στάδιο του "εγω" και μπηκε στο στάδιο του "εμεις".
    Εδω, οπου το βαρος μιας απόφασης, θα επιρεαζει κι αλλους, καθως επισης, ισως και την υπόλοιπη σου ζωη.

    Φυσικα το κειμενο, δεν ειναι μονο μια απλη περιγραφή ενός χορευτικού συγκροτήματος, ειναι μια εξομολογηση, που βγαζει το Ειναι σου και το Θέλω σου, παράλληλα με το Πριν σου και το Μετά σου, καθως ώριμη πλεον, κοιταζεις το μελλον με σοβαρότητα επιλέγοντας τους νέους ορίζοντες που ανοίγουν.

    Αναμφισβήτητα, σε βρισκω ετοιμη, να μπεις στην δευτερη φαση της ζωης σου...

    Καλη σου Μερα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα και δεν ειναι απλη περιγραφή του πώς περνάμε!
      Φυσικα και -όπως λεω και πιο πανω- το θεωρω μερος της εκπαιδευτικης μας διαδικασιας προκειμενου να ωριμασουμε και να περασουμε στο σταδιο της "απο κοινου ζωης" όπου ολα ειναι δια του δυο εν αρχη και δια πολλων στη συνεχεια. Ωστοσο δεν ξερω εαν μονο ετσι ερχεται η ωριμανση...θενξ για τα καλα σου λογια!

      Διαγραφή
    2. My pleasure ... Απλα, εκανα μια παρατήρηση .... Η ωρίμανση δεν ερχεται μονο απο ενα μερος της ζωης μας, αλλα συνεχίζει να μας "επιτίθεται" χωρις περιορισμούς και χωρις διακρισεις απο ολα τα μέτωπα εφ´ορου ζωης.
      Τωρα, το ποσο εμεις θα ωριμασουμε, αυτο εξαρτάται απο τις αμυνες που θα χασουμε ή θα αποκτήσουμε στην πορεια, καθως επισης και πόσο ανοικτό θα κρατήσουμε το μυαλο μας ...
      Σου ευχομαι να περασεις ενα ομορφο βραδυ !!!!

      Διαγραφή
    3. Ωραια τα λες ομολογουμενως!
      Σου ευχομαι επισης καλο βραδυ
      μεχρι το επομενο κειμενο που
      θα ανεβει μετα τις 00.00...
      περιμενω και εκει τις "ωριμες" σου
      αποψεις...

      Διαγραφή
    4. Ωραια !!! Θα ειμαι συνεπείς στο ραντεβού μου και θα σε "δω" στις 00:00 ακριβως.
      Ως τοτε ευχομαι, οι σκεψεις τις πένας σου να μοσχομυρισουν με χρωματα κι αρώματα, και οι εικονες που θα δημιουργησεις, να στήσουν εναν ξέφρενο χορό στον μικρο αυτον χώρο του μυαλού μας, γεμίζοντας τον με αισθήσεις και παραισθησεις ....

      Διαγραφή