Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αγώνας Τρόμου... των εχθρών και των φίλων της ΖΩΗΣ


...θανάτω θάνατον πατήσας... Σας εύχομαι από καρδιάς
Καλή Ανά(σ)ταση!!!

Η ώρα είχε πια φτάσει. Ήτανε όλα έτοιμα. Το βοηθητικό γήπεδο είχε γεμίσει από τους αθλητές που εδώ και ώρα έκαναν την προβλεπόμενη προθέρμανσή τους. Μία νευρική υπερκινητικότητα, γνωστή πριν τον αγώνα, είχε καταβάλει απαξάπαντες που κουνιόντουσαν ατάκτως στο γρασίδι κάνοντας διατάσεις πριν μπουν στο terrain. Άλλος έκανε επικύψεις, άλλος διέτεινε τους τετρακεφάλους και άλλος χαλάρωνε με κυκλικές κινήσεις τους καρπούς των χεριών του. Περιμένανε όλοι μέχρι που να ακουστεί το σύνθημα και να λάβουν θέσεις στο ταρτάν. Το σύνθημα δόθηκε από τα μεγάφωνα. Ο Μαραθώνιος Αντοχής θα ξεκινούσε σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το μόνο σίγουρο ήτανε πως ο αγώνας θα ήτανε αγώνας ΖΩΗΣ και οπωσδήποτε για γερά νεύρα.  
Ακούστηκε ο κρότος και τότε άρχισαν όλοι να τρέχουν με αρκετά γοργό ρυθμό, όχι όμως τον ταχύτερο δυνατό. Άλλωστε το στοίχημα ήτανε να κρατήσουν ένα σταθερό tempo για να αντέξουνε μέχρι τέλους. Πρώτη είχε βγει μπροστά η Μάσκα-Υποκρισία. Ήθελε εξ αρχής να φαίνεται πως είναι πρώτη, καλύτερη και με διαφορά, ενώ ξωπίσω της έτρεχε η Ματαιοδοξία που με μία γκριμάτσα σνομπαρίας έδειχνε πως είναι θέμα χρόνου να περάσει πρώτη. Μεγάλωσε με την ψευδαίσθηση ότι οι πρωτιές και τα αξιώματα έχουν επάνω της την αποκλειστικότητα. Άλλωστε τρέχοντας, είχε το κεφάλι της στραμμένο στο κοινό που την αποθέωνε σε κάθε της βήμα, όταν περνούσε μπροστά από την κερκίδα μία αιθέρια με στητό κορμί ύπαρξη. Γι’ αυτό επέλεξε να τρέξει στον έξω διάδρομο. Τρίτη στη σειρά η Απώλεια. Το ζούσε τόσο πολύ, σαν να της είπανε πως αύριο θα πεθάνει. Έτρεχε καταϊδρωμένη να προλάβει να το ζήσει, να τρέξει για τη δόξα, να τρέξει για να τρέξει, κι όχι απαραίτητα  για να νικήσει.
 Όμως... μία φωνή  ακούστηκε πίσω της και γύρισε να δει ποιος ήτανε. Της φάνηκε γνώριμη, γιατί την άκουγε συχνά: «Παράτα τα! Είσαι εσύ τώρα για αγώνες και τρεξίματα? Κάτσε καλύτερα στο σπίτι σου!». Ξαναγύρισε όμως το κεφάλι μπροστά, γιατί το Φλερτ που ερχότανε πίσω της κόντευε, όπως νόμιζε, να την ξεπεράσει! Τι λάθος! Το Φλερτ ήτανε γεννημένο πειραχτήρι. Ποτέ δεν το ‘νοιαζε να βγει νικητής. Ο στόχος δεν ήτανε γι’ αυτό η Ιθάκη, αλλά ο πηγαιμός. Γι’ αυτό, μία σπίνιαρε να φτάσει τη Μάσκα και μία έκοβε ταχύτητα να πάει δίπλα και να πειράξει τη Ματαιοδοξία. Άλλωστε αυτή κολακευότανε και το Φλερτ είχε καταλάβει το ψώνιο της. Φούσκωνε και τα κομπλιμέντα λίγο παραπάνω και δώσ’ του εκείνη φούσκωνε με τη σειρά της σαν το παγώνι.
Ύστερα, έκοβε ακόμη περισσότερο ταχύτητα για να πατήσει μια ματιά στην Απώλεια, ώσπου... να σου και τους προσπερνάει η Παραίτηση που δεν είχε βάλει γλώσσα μέσα. Γκρίνιαζε και ωρυόταν και αναρωτιότανε τι θέλει η αλεπού στο παζάρι. Μονολογούσε όλη την ώρα: «Τι μας έπιασε και μπλέξαμε εμείς με τον αθλητισμό!? Δεν καθόμουνα καλύτερα στην αγαπημένη μου tv. Είναι αυτά της ηλικίας μου?» και έλεγε... Έτρεχε και έλεγε... Μουρμούριζε σαν τις βλάσφημες κακορίζικες γριές στα παραμύθια. Μα το Φλερτ, δεν έδινε σημασία στα λεγόμενα της. Εξακολουθούσε να κάνει κόρτε ακόμη και μ’ αυτήν την γκρινιάρα Παραίτηση!
Όμως, καθώς ο χρόνος κυλούσε, ο αγώνας είχε εκπλήξεις! Η Μάσκα τελικά σκόνταψε και ως εκ τούτου «έπεσε» και ο πόνος που προκλήθηκε από το πέσιμο, αλλά και τα λόγια της Παραίτησης την καθήλωσαν στο πάτωμα και δεν έκανε καν να σηκωθεί. Έμεινε εκεί, δείχνοντας τον πραγματικό της εαυτό, πως δεν είναι αυτή για μεγάλους αγώνες και μεγαλοστομίες. Έκανε το κομμάτι της για λίγο, έτρεξε πρώτη να φανεί, αλλά ο χρόνος και η αντοχή της έδειξαν ποια πραγματικά είναι.
Τώρα, ήταν η ευκαιρία της Ματαιοδοξίας να γευτεί εκείνη τους καρπούς των κόπων της. Πέρασε πρώτη, όχι γιατί το άξιζε, αλλά γιατί οι συγκυρίες την κάνανε. Άλλωστε το τόσο φτιασίδωμα και τα τόσα αναβολικά κάποια στιγμή θα της ξεγύμνωναν την αλήθεια. Όπερ και εγένετο! Την ξεπέρασε η Απώλεια στην επόμενη στροφή, η οποία όμως έπνεε τα λοίσθια μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στο terrain. Ο αγώνας όμως δεν έπρεπε να σταματήσει, αλλά όλοι να συνεχίσουνε. Οι γιατροί θα αναλάμβαναν από κει και πέρα. Δυστυχώς όμως οι προσπάθειές τους έμειναν άκαρπες, αλλά δεν ανακοίνωσαν τίποτε εκείνη την ώρα μέχρις ο αγώνας να λάβει τέλος.
Από ό,τι έδειχναν τα πράγματα ο πιο χαλαρός αθλητής ήτανε το Φλερτ. Ήταν ξεκάθαρο πως πήγε εκεί για το χαβαλέ. Κι ενώ μια πείραζε τη Ματαιοδοξία και μία την Παραίτηση κατάλαβε πως ξωπίσω του κάθιδρη έτρεχε ασθμαίνοντας μία ακόμη αθλήτρια, σιωπηλή και ταπεινή, που του άπλωσε το χέρι για να τρέξουν μαζί τα τελευταία 100 μέτρα. Ξεπέρασαν επιδεικτικά την Παραίτηση και λίγο πριν το τέλος  και τη Ματαιοδοξία. Τότε το Φλερτ τράβηξε απότομα το χέρι σταματώντας ξωπίσω από την Ελπίδα που έκοβε νικήτρια πια το νήμα φωνάζοντας δυνατά σε ένα κοινό που την αποθέωνε: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» 

23 σχόλια:

  1. Κωσταντίνα,

    με συγκλόνισε αυτό το κείμενο σου............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΥΡΚΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ!ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΙΚΡΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε είσαι απίθανη! Τι περιγραφές!!! Σα να τους βλέπω όλους μπροστά μου. Το Φλέρτ πάντως είναι ο Κατσαρέας!!!
    Ελπιδοφόρο και χαρούμενο κείμενο.
    Δε σου κρύβω όμως ότι είχα και δεύτερη σκέψη.
    " Ωραία ταινία! Πάντα νικητής είναι ο καλός,ο ταπεινός, ο όμορφος ! "
    Ξέρουμε καλά ότι στην πραγματική ζωή κερδίζει πολλές φορές η υποκρισία, η ματαιοδοξία,η παραίτηση και δυστυχώς η απώλεια!
    Αλλά η φύση έβαλε τα καλά της, γιορτές πλησιάζουν ας φυσήξουμε για λίγο τα σύννεφα κι ας χαρούμε τον ήλιο χωρίς προβληματισμούς!!!
    Καλό Πάσχα σ όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενίαααααααα!!!!!!!!
      Εγώ σου είπα σου ετοιμάζω έκπληξη να επανορθώσω κι εσύ από δω το 'χεις απο κει το 'χεις ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!Την απώλεια τώρα τι την θες που σε πίκρανε προχθές?Είπαμε:
      -η Ζωή συνεχίζεται!
      -οι Μάσκες πέφτουν αργά ή γρήγορα!
      -τα Φκιασιδώματα ωχριούν μπροστά στην αλήθεια
      -και στο τέλος δεν το βάζουμε κάτω!
      Εχθροί της ζωής ξουτ!

      ΥΓ: ο Κατσαρέας στον Κερκυραϊκό φανδάζομαι!!

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαι απαισιόδοξη dear!
      Ίσα, ίσα χαίρομαι που έρχονται γιορτές και που αέρας μυρίζει άνθη!
      Πέρασα όμως την ηλικία του παραμυθιάσματος απ τις ταινίες και τα βιβλία. Τώρα νιώθω ότι δεν κερδίζει απαραίτητα πάντα ο καλός αλλά κι
      ο " κάλος"!!!!
      Υ.Γ Ο Κατσαρέας παντού.
      Το πειραχτήρι που πειράζει όλο τον κόσμο και πάντα χαμογελαστό χορεύει για την τρέλα του!

      Διαγραφή
    3. θα μου επιτρέψεις να πω πως επειδή ο αγώνας είναι αέναος ποτέ δεν υπάρχουν τελικοί νικητές, αλλά νικητές σε κατά περιόδους μάχες. Η επικράτηση του ενός σε κάποιο σημείο ανατρέπεται απο την επικράτηση ενός άλλου, καλού ή κακού, αναμενόμενου ή μη, λίγη σημασία. Σιγά μην επικρατήσει η Ματαιοδοξία εφ' όρου ζωής και Αλίμονο! Επίσης υπάρχουν στροφές και διαφορετικά γήπεδα. Μπορείς να στρίψεις, να βγεις από αυτά και να τρέξεις σε άλλα. Για μένα η Ελπίδα δεν είναι παραμύθι, είναι πυξίδα, παρά τις πίκρες τις πολλές που έφαγα και τρώω ακόμα...

      ΥΓ: ο Κατσαρέας έχει την τιμητική του σήμερα!Να παιδί με χαμόγελο ό,τι κι αν γίνει!

      Διαγραφή
  4. " Μπορείς να στρίψεις, να βγεις από αυτά και να τρέξεις σε άλλα."
    Αυτό ήταν το καλύτερο!Η τέλεια περιγραφή της Ελπίδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Ώστε εδώ ήθελες να το φέρεις πουλάκι μου? Στους Ολυμπιακούς! Κι έλεγα κι εγώ κανένα παιδικό βιβλίο θα γράψει με όσα καινούργια έμαθε σε 'κείνο το σεμινάριο που έλεγες. Ωραίο αλλά κομμάτι πικρό και απαισιόδοξο σε όλα του τα κομμάτια. Προτιμώ τα πιο (αυτο)βιο-γραφικά σου κείμενα, που δεν κάνουν άμεσες δηλώσεις και έχουν μια γλύκα και μια τρυφεράδα και με γεμίζουν ελπίδα τελικά. Νομίζω με ωφελούν καλύτερα αυτά τα κείμενα από τα κείμενα που με βάζουν στη διαδικασία αντιλόγου.
    Καλό Πάσχα Κωνσταντίνα μου. Καλή Ανάσταση να έχουμε και πολύ φώτιση για να βγούμε όλοι από τα αδιέξοδά μας και την κρίση μας.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα!Είστε απίστευτοι στο τι σκέφτεστε!Άκου στους Ολυμπιακούς!Και να σκεφτεί κανείς πως όταν το έγραψα δεν είχα συνειδητοποιήσει πως επίκειται ο Μαραθώνιος του Μ.Αλεξάνδρου!Μετά το σκέφτηκα!
      Και γιατί απαισιόδοξο παρακαλώ?Άντε, μου κολλήσατε όλοι την ταμπέλα της κυρίας Απαισιόδοξης!Μια χαρά αισιόδοξο (και με λίγη, να τόση μόνο δα, πικριούλα)κειμενάκι.
      Να μάθουν οι εχθροί της ζωής πως μένουν πάντα πίσω!
      Και στο κάτω-κάτω Γεωργία μου διαλογιζόμενα όντα είμεθα, -γιατί να το κρύψομεν άλλωστε?- και δε χρειάζεται όλοι να συμφωνούμε μεταξύ μας!Γι' αυτό η ζωή είναι ωραία και πλουραλιστική!
      Καλημέρα σας

      Διαγραφή
  6. Ανάσταση...Δικαίωση...Απέραντη Ευτυχία
    Σου περιγράφω τα συναισθήματά μου διαβάζοντας το σημερινό σου κείμενο.
    Ήρθε η Ανάσταση που περίμενα μετά την κόλαση του ΔάΝΤη στην οποία μ'έριξες με τους εχθρούς της Ζωής.
    Γιατί, φίλη, εγώ είμαι σαν εκείνο το μικράκι που ξέρεις, που ζει στο γυάλινο κόσμο του...Και αφού έβαλα τα τερλικάκια μου, γιατι κάποιος μου είπε ότι θα φορεθούν πολύ φέτος (είναι και ζεστά εδώ που τα λέμε) , κάθησα να διαβάσω για το διαγώνισμα στη Φιλία που θα είχα την επόμενη μέρα. Και ξαφνικά....αρχισα να διαβάζω λέξεις τρομακτικές !!!
    Και προσπάθησα, στ'αλήθεια προσπάθησα, να δώσω μια άλλη ερμηνεία στις λέξεις αυτές , μια ερμηνεία κομμένη στα μέτρα μου (αααααααα όλα κι όλα πρέπει να μου πάει αυτό που θα φορέσω).
    Και αποφάσισα να διαβάσω μόνο για τη μάσκα που μπορεί να γίνει ανάσα στη ζωή και κράτησα την άλλη έννοια της απώλειας, αυτής των κιλών που ανέφερε η φίλη Ευγενία, παραιτήθηκα δε απο την κατάθλιψη του PSI και του bankruptcy (καταλαβαίνεις...χρησιμοποιώ ορολογίες :-)) και χρησιμοποίησα όση ματαιοδοξία ήταν απαραίτητη για να την μετατρέψω σε αυτοπεποίθηση.
    Κουράστηκα λίγο βέβαια, αλλά κάπου εκεί στο τέλος με βρήκε η Ελπίδα (που ευτυχώς δεν έχει έννοια διττή) , έπιασε και το δικό μου χέρι και τερμάτισα μαζί της.

    Υ.Γ 1 Ευχαριστώ για την Ανάσταση που δεν άργησε μια μέρα
    Υ.Γ.2 Έχασες που δεν ήρθες στην παράσταση
    Υ.Γ.3 Tα υστερόγραφα τα έκλεψα απο τον James

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους κάποιος που αναγνώρισε το έργο μου!
      Δεν ξέρω γιατί μόνο εσύ φιλενάδα με αγάπησες μέσα από αυτό το κείμενο και κανείς άλλος..
      Εγώ γράφω όπως και ό,τι αισθάνομαι!Και ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίνεσαι τοιουτοτρόπως!Γέλασα πολύ!
      αλλά πιο πολύ γέλασα με το ΥΓ.2!!!!
      χαχαχα!!!τι έχασα?να ξυπνήσω πρωί-πρωί Κυρικάτικα (μια Κυριακή έχουμε δίχως ξυπνητήρι!!) για να χορεύω με τη σούπερ φορεσιά της Μακράς Γέφυρας??Φωτό σε πήρανε να δεις το χάλι από άλλη οπτική??

      Διαγραφή
    2. Φωτό την πήρανε!!! ( όχι με Μακρά Γέφυρα )
      κι έχει τέτοια ομορφιά που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι όσοι εχθροί ζωής κι αν υπάρχουν ένα χαμόγελο της " NTARLA " τους βγάζει νοκ αουτ!

      Διαγραφή
    3. μμμμ...αλλά άμα ήτανε με Μακρά Γέφυρα?άμα, λέω εγω, θα ήταν τόσο όμορφη?

      Διαγραφή
  7. Sabrina my angel,
    Μέσα στην καθημερινότητά μας, στον "Αγώνα Τρόμου" της ζωής, ο εαυτός μας εκπροσωπείται από όλους τους παραπάνω αθλητές που περιγράφεις. Κι αν κάποιοι, όπως η Απώλεια, δεν εξαρτώνται από μας, η επικράτηση των υπολοίπων είναι δική μας υπόθεση και μόνον. Προσωπικά, έχω δει πολλές φορές την Παραίτηση να κόβει το νήμα του τερματισμού. Ομως, πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος θα κερδίσει η Ελπίδα (και το Φλερτ, δε με χαλάει).

    Φιλιά

    James

    Υ.Γ.1 Σήμερα δεν είχα σκοπώ να υστερογράψω αλλά μου τη βγήκε η Darla (my angel, too)
    Υ.Γ.2 Πάντως, πραγματικά έχασες που δεν ήρθες στην παράσταση. (Τραγουδήσαμε το "Εντεκα". Ξέρεις εσύ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. James!!!!!!!!!!!
      Τραγούδησες το έντεκα χωρίς εμένα?
      Αιτία διαζυγίου! Φευ!

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Tυχαία δεν έμεινε τελευταία στο κουτί της Πανδώρας...
      Καλή Ανάσταση σε όλους μας και σε ό,τι ο καθένας μας ποθεί να αναστηθεί...

      Διαγραφή
    2. Καλή Ανάσταση καλό μου...με την αποστομωτικά πάντα φιλοσοφημένη απάντηση!

      Διαγραφή
  9. Χριστός ανέστακας Κωνσταντίνα! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/04/2012.
    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ, Ο ΘΩΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΕ, Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ, Η ΟΣΙΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ....
    ΕΣΥ....ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή