Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εχθροί και φίλοι της ΖΩΗΣ: όταν οι μάσκες (δεν) πέφτουν..

Δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Ο βατραχάνθρωπος, ο κολυμβητής ή ο χειρουργός τη φοράει για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν οι γνωστές αντιασφυξιογόνες που βοηθούν στη διοχέτευση του οξυγόνου ή του αιθέρα στον οργανισμό. Πρόκειται για ανάσα στη ζωή, εκεί που νομίζεις πως το νήμα κόπηκε. Αποκαθιστά τη σύζευξη με το οξυγόνο κι αφήνει πίσω οσμές, θαλασσινό νερό και αιθάλη.

Ωστόσο είναι και καλλυντική ενίοτε. Φτιαγμένη από φυτικά υλικά, τέτοια που συνήθως τα βάζεις στη γαβάθα της σαλάτας. Λιωμένα στο μπλέντερ αγγουράκια, λάδια, λεμόνια με γιαούρτια και απλωμένα στο πρόσωπο συμμετρικά απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, απορροφούν την οξύτητα, χαρίζουν δροσιά και απαλή υφή στο πρόσωπο.

Πολλές φορές, όπως στα αυτοκίνητα, τοποθετείται για ομορφιά καμουφλάροντας την ασχήμια. Καλύπτει όσα δε θα ‘πρεπε να φαίνονται. Εξωραΐζει. Προστατεύει τα ευαίσθητα σημεία του αυτοκινήτου και το κάνει πιο θελκτική προέκταση του αντρικού εαυτού.

Στο θέατρο? Εκεί η μάσκα γδύνει τον ηθοποιό από την προσωπικότητά του και τον ντύνει με το ρόλο του. Τον κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι κι εκείνος υποδύεται και ενσαρκώνει τα της μάσκας. Γι’ αυτό κι εκείνη είναι σύμβολο του θεάτρου,  δηλ. του δράματος, όπως λέγεται, ενώ παράλληλα λαμβάνει χώρα η μεταμφίεση...

...όπως και στις Απόκριες. Ντύνεσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι και το δηλώνεις με το ρούχο. Τότε γιατί να μην πιστέψει κανείς ότι ναι, το ράσο κάνει τον παπά, αφού, για να γνωστοποιήσεις αυτό που θέλεις για λίγο να είσαι, θα ξεκινήσεις να το επιδιώξεις πρωτίστως με τη φορεσιά. Γίνεσαι τότε καρναβάλι χαριτωμένο που προκαλεί γέλιο μέσα από το γελοίο. Τονίζεις με τον εντονότερο τρόπο ψεύτικα, φτιαχτά χαρακτηριστικά που δεν έχεις.

Αν όμως κάποιος σε πει «καρναβάλι» εκτός των τριών πρώτων εβδομάδων του Τριωδίου μάλλον δεν είναι κολακευτικό ούτε προσπαθεί να σου πει πόσο χαριτωμένος είσαι! Να ανησυχήσεις! Όπως επίσης να ανησυχήσεις αν σε πει μασκαρά ή αν σου πει «τι μασκαριλίκια είναι αυτά?»

Στο δε πρόσωπο είναι ακόμα πιο λεπτές οι γραμμές. Γιατί, εάν φοράς από την άλλη μάσκα, όχι τη θεραπευτική μήτε την ιατρική, ούτε των ηθοποιών ούτε την καρναβαλίστικη, αλλά εκείνη που καλύπτει και ακόμη καλύτερα κρύβει καλά,  τότε η μάσκα από θετική που είναι παίρνει πρόσημο αρνητικό και η υποκριτική, λατρεμένη τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων, λέγεται απλά ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

34 σχόλια:

  1. O ορισμός της Πολυσημίας στη γλωσσολογία. Ένα σημαίνον με πολλά και διαφορετικά σημαινόμενα κατά περίπτωση! Το κακό είναι ότι μπερδεύουμε τις περιπτώσεις και φοράμε αλλού γι' αλλού άλλες μάσκες. Το να κυκλοφορείς με χειρουργική μάσκα στους δρόμους της Αθήνας δεν είναι φυσιλογικό, αλλά και το να φοράς τη μάσκα της υποκριτικής εκτός θεάτρου, ναι όντως πρόκειται για υποκρισία.
    Αντιστρέψαμε τα πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιά στα παιδικά μας λευκώματα στην τελευταία σελίδα γράφαμε....''Βγάλτε τις μάσκες''..!!!! ΑΘΩΑ

    Και πέρασαν τα χρόνια κι εμείς τα κορίτσια, συχνά πυκνά , βάζουμε... μάσκαρα....!!!! ΞΕΓΕΛΑΣΤΙΚΑ

    Μάσκαρα...Μασκαρά....ένας τόνος η διαφορά......

    Μασκαράς είναι εκείνος που φορά μάσκα ή εκείνος που δίχως μάσκα είναι σαν να φορά??

    Λένε πως όταν άνοιξαν τη μάσκα, βρήκαν κρυμένη ντροπή, φόβο και αληθινά κίνητρα....

    Κωνσταντινούλα μου την καλημέρα μου και ΦΙΛΙΑ....

    Υ.Γ....Την Παρασκευή που μασκαρεύτηκα πολλοί με πέρασαν για σένα....χιχιχιχ....
    ο δε κυρ.Γιάννης ήταν σίγουρος......
    Ο δαιμόνιος James όμως όχι.....αναγνωρίζει αμέσως τα ''αγγελούδια του'' ..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!!!!τι καλόοοο!!!!Τέλεια η Μάσκαρα!Την είχα ξεχάσει!ευτυχώς εισαι εσυ το alter ego μου να μου θυμιζεις κι άλλα!
      Και μη μου θυμιζεις την Παρασκευη που πηρα μασκες και περουκες και οργανωθηκα αλλά με πήρε ο υπνος στον καναπε ένεκα κούρασης!!!!
      Αθάνατος ο James! Σε το χα πει οτι μοιαζουμε αλλά ο James! Ειναι σαν τα δημοτικά τραγούδια: Πού την ξερεις, πού την είδες και τη μολογάς...με αναγνωρίζει από τα σημαδια στο λαιμό!

      Διαγραφή
  3. Εμπρός λοιπόν καλή μου μάσκα...
    Η μάσκα μου, my self and I...
    Μάσκα δεν έχω να διαβώ, μουστάκι να περάσω...
    Μάσκες υπάρχουν!
    Μάσκα είμαι εγώ, μάσκα είσαι εσύ, μάσκα είναι αυτός...
    Καλημέρα Κωνσταντίνα με τα ωραία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Georgina Kassavetes!
      Αινιγματικό σχόλιο!Τι εννοεί ο ποιητής?

      Διαγραφή
    2. Τι να εννοώ καλέ? Πήρα καναδυό σουξεδάκια και τα προσάρμοσα στη λέξη κλειδί της ανάρτησης για να κάνω την έξυπνη!
      Δε γελάς με εξυπνάδες ε? Θα ξανάρθω με ανέκδοτο καλό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Χαχα!Γελάω, πώς δε γελάω!που είσαι Ανεκδοτη ολόκληρη!Μετα απο σενα ειμαι σιγουρη πως το καλουπι εσπασε κι εισαι συλλεκτικό κομμάτι!Και κοίτα, μη με μαλωνεις, γιατι κατα βαθος μπορει να ειμαι ξανθια!

      ΥΓ: σε αυτο το blog παίζουν πολλές ατάκες από άσματα ασμάτων!τι χαρούμενος κόσμος!!!!

      Διαγραφή
  4. Πάντα επίκαιρη!
    Η καρναβαλίστικη μάσκα, η μάσκα των "anonymous" και μια μάσκα μαλλιών που σίγουρα θα χρειαστώ!!!
    Πως και δεν έγραψε η Κικίτσα κανένα σύνδεσμο που να χει συνταγές για μάσκες μαλλιών και προσώπου.
    Απ αυτές τις απίθανες με τ αυγά, τα μέλια, τις μπανάνες και τις σοκολάτες που δεν ξέρεις αν θέλεις να πασαλειφτείς ή να τις φας!!!
    Όσο για τις άλλες μάσκες είναι δύο κατηγορίες.
    Αυτές που κρύβουν τη λύπη, την αμηχανία, την ντροπή,την ανασφάλεια που φοριούνται σχεδόν απ όλους κι έχουν ζωγραφισμένα τεράστια χαμόγελα και λαμπερά μάτια κι οι άλλες.
    Οι ύπουλες που κρύβουν ψεύτικα αισθήματα, ψεύτικες συνεργασίες και ψεύτικες ζωές. Κι εκεί τα χαμόγελα είναι τεράστια αλλά τα μάτια είναι πονηρά . Τυχεροί όσοι τις καταλάβουν αμέσως γιατί συνήθως μέχρι να γίνει το κακό κανείς δεν τις αντιλαμβάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως η μάσκα του "δεν είμαι καλά αλλά δεν σου το δείχνω" δεν είναι και τόσο κακή. Χρειάζεται! Αυτή η κατηγορία Β' μου κάθεται στο λαιμό σαν αγκάθι από ψάρι σε ψαρόσουπα που δεν καθαρίστηκε προσεκτικά!Εκεί μπαίνει η υποκρισία!
      Όντως η Κική παρέλειψε τον σύνδεσμο σήμερις!
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχχαχα.....
      Η Κικίτσα δεν έβαλε σύνδεσμο ''σήμερις'' για μασκες προσώπου και μαλλιών ...
      γιατί όποτε είπε να δοκιμάσει να κάνει κάποια από αυτές τις έφαγε πριν τις ''μπλαστρωθεί''....

      ΕΕΕΕΕ.....και για να μην έχετε παράπονο [όχι πως έχετε δηλαδή....]....

      http://www.youtube.com/watch?v=sM4cLaJsPxA !!!!!!

      Διαγραφή
    3. Χα!και πού τις βάζεις ρε Κικίτσα?σε κιλά εννοώ!χαχα!

      Διαγραφή
    4. μη μιλας καθολου.....5 κιλα εβαλε η κυρια Κικη τον τελευταιο χρονο προσπαθωντας να γινει ΕΥΜΟΡΦΗ....ΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    5. α τώρα κατάλαβα γιατί αν και μασκαρεμένη σε μπερδέψανε με μένα!τα +5 κιλά ευθύνονται

      Διαγραφή
    6. Αι μαρι χαζομπαμπλιακω.....Μακαρι να εφτανα την ΚΟΡΜΑΡΑ ΣΟΥ....!!!!

      Διαγραφή
    7. καλέ!από τη Δεσκάτη εισαι?η γιαγια μου λεει κατι τετοιες εκφρασεις...

      Διαγραφή
    8. Αυτό το συνήθειο να μαλώνουν δυό αδύνατες για το ποιά είναι η πιο χοντρή.... το μισώ!!! γκρρρ!!!

      Διαγραφή
  5. Ας πω κι εγω την αγαπημένη φράση που σχετίζεται με το θέμα μας...

    Οι άλλοι φοράνε μάσκες. Εσένα όμως η μάσκα έχει γίνει ένα με το πρόσωπό σου!..
    ευστοχο, υπέροχο, τραγικό αλλά αληθινο...κι όμως το εχω πει...αλλά δεν ειναι δικό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι!Αυτή είναι η κλασική περίπτωση να βλέπεις την καμπούρα του μπροστινού και ποτέ τη δική σου!

      Διαγραφή
  6. Μην μου πυροβολείς τις μάσκες!!!Έχουνε και θετική πλευρά!!Πόσες φορές φόρεσες την μάσκα της "χαρούμενης" για να μην φανεί η στενοχώρια σου???Πόσες φορές φόρεσες την μάσκα της χαζής για να κάνεις "έξυπνα" την δουλειά σου???Για να μην πω για την μάσκα του Μπατμαν που έκρυβε κάτω από αυτήν,την δύσκολη πραγματικότητα του ανίατου υπερπλουτισμού!!!Το βασικό είναι να φοράς την μάσκα εσυ και όχι αυτή εσένα!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θες να πεις ότι υπάρχουν οι "κατά συνθήκην μάσκες" κατά το "κατά συνθήκην ψεύδος"? Με μπερδεύεις τώρα. Γιατί αυτές τις ασπάζομαι!δε χρειάζεται να κάνεις την κακή προσωπική ζωή σου βορά στα κοράκια Σπύρο!

      Διαγραφή
    2. Θέλω να πω αυτά που έγραψα!!!Αμάν πια με αυτές τις αναλύσεις επί αναλύσεων!!!"Τί θέλει να πει ο ποιητής εδω?"..."Τί ήθελε να πει ο συγγραφέας εκει?"...νιαρ..νιαρ...νιαρ...νιαρ.....σαν να ακούω την φιλόλογο στο σχολείο μου!!!(προ αμνημονεύτων ετών και φυσικά με GAP υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων!!!(ειρωνννεία το Παιδείας ή το Θρησκευμάτων..αναρωτιέμαι!!)
      Όσο για την προσωπική μου ζωή και βορ(ρ)ά και νότο θα την κάνω!!Αμ πως!!!

      Διαγραφή
    3. Μμμμμ...περνιεσαι και για ποιητης?γιατι εγω για Sugarmaker σε ξερω!κι αν η φελλό-λογος σου σου ελεγε αυτα τα παρωχημενα περι ποίησης οντως ο GAP ΕΦΤΑΙΓΕ!

      Διαγραφή
    4. Σπυρος Παντούδης2 Μαρτίου 2012 στις 6:25 μ.μ.

      Sugarpower παρακαλώ!!!:p (Υ.Γ. αυτή την ηλιθιότητα "ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΡΟΜΠΟΤ" κάθε φορά που θέλω να δημοσιοποιήσω ένα σχόλιό μου....ΕΣΥ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ??????????Μα...γιατί να κάνουμε την ζωή μας τόσο δύσκολη???)

      Διαγραφή
    5. γιατί εσυ ετσι οπως τρεχεις μπορει και να εισαι ΡΟΜΠΟΤ! :Ρ :Ρ :Ρ

      Διαγραφή
  7. Sabrina my angel,
    ανέκαθεν είχα ένα θέμα με τις μάσκες. Ισως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ποτέ δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα τα καρναβάλια παρά μόνο σε κάποιες ελάχιστες και πολύ συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μου. Με τρομάζει το άγνωστο που κρύβεται πίσω από μιά μάσκα. Είναι γεγονός ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά ενός ατόμου, όταν κρυφτεί πίσω από μία μάσκα, είναι τρομακτικά εντυπωσιακή. Ετσι πιό εύκολα ο "γνωστός άγνωστος" θα κάψει και θα ρημάξει, ο πολεμιστής θα επιτεθεί με περισσότερο θάρρος, ο προδότης θα ολοκληρώσει τη σιχαμερή του πράξη. Ομως ακόμη πιο επικίνδυνο είναι όταν αυτή η μάσκα είναι ένα πραγματικό πρόσωπο που δεν σου αποκαλύπτει τον αληθινό του εαυτό. Και είναι μεγάλη η απογοήτευση όταν έρχεται η ώρα που πέφτουν οι μάσκες. Γιατί η ώρα αυτή έρχεται πάντα!

    "...άσχημη μάλλον διάλεξα εποχή, μάσκες πουλάνε στο παζάρι"

    Φιλιά

    James

    ΥΓ1 Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, μία από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι "Η μάσκα" με τον Jim Carrey! Δεν είναι οξύμωρο;
    ΥΓ2 Kelly my angel, ήσουν υπέροχη! Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σε αναγνωρίσω από την αύρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. James,
      καταλαβαίνω τις τάσεις των ανθρώπων να αντιδρούν στη μάζα. Θα σε παραπέμψω στο http://vadasicon.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html για να θυμηθείς τα παλια. Άλλωστε είναι τόσο τρέντυ να είσαι αντικομφορμιστής σήμερα! Όμως θυμήσου ότι προχθές στο ball masque δεν εμφανίστηκα και είμαι σίγουρη πως θα άλλαζες γνώμη. Ίσως θα συγκαταλεγόμουνα στις "μοναδικές ελάχιστες και σγκεκριμένες φορές της ζωής σου"

      Μου άρεσε που σκέφτηκες την πτυχή των κουκουλοφόρων! Πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να φορούν μάσκες αλλά σίγουρα "δε φορούν παντελόνια"!

      Συμφώνω επίσης για το -με άλλα λόγια- "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον"

      ΥΓ1: μ' αρέσουν οι διαστροφές σου James! :Ρ
      ΥΓ2: τελικά δεν είμαι η μοναδική angel και αυτό πολύ με πλιηγώνιει!!!

      Διαγραφή
    2. Σωματείο Φίλων Λ.Ε.Θ2 Μαρτίου 2012 στις 6:47 μ.μ.

      http://youtu.be/i2YEhyplC4U
      Μάσκες και δρώμενα της λαικής μας παράδοσης!
      Ενα βιντεάκι που αξίζει να το δείτε!

      Διαγραφή
    3. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανεις λαογραφικά τη σημασια της μασκας σε αυτα τα εθιμα με διονυσιακη καταγωγη!
      Σε μια άλλη διαλεξη my dear!
      Μου εδωσες ωραια ιδεα. Ειχα ασχοληθει και στο παρελθον!
      Εμένα από ολα πιο πολύ με συγκινεί η ΑΘΑΝΑΤΗ ΝΙΑΟΥΣΤΑ!!!!

      Διαγραφή
  8. 7H15 M3554G3 53RV35 7O PR0V3 H0W 0UR M1ND5 C4N D0 4M4Z1NG 7H1NG5! 1MPR3551V3 7H1NG5! 1N 7H3 B3G1NN1NG 17 WA5 H4RD BU7 N0W , 0N 7H15 LIN3 Y0UR M1ND 1S R34D1NG 17 4U70M471C4LLY W17H 0U7 3V3N 7H1NK1NG 4B0U7 17 , B3 PROUD! 0NLY C3R741N P30PL3 C4N R3AD 7H15.
    PL3453 F0RW4RD 1F U C4N R34D 7H15

    Αυτα εχω να πω!!! Βασικα ειναι ενα μασκαρεμενο μηνυμα γιατι αν πω αυτα που θελω πραγματικα ......θα κανει τους Νταλικεριδες να μοιαζουν προσκοπακια..ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΜΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dr.Chris η επιστήμη της κρυπτογραφίας τραβάει τα μαλλιά της..! ;)
      This message serves to prove how our minds can do amazing things! Impressive things! In the beginning it was hard but now, on this line your mind is reading it automatically without even thinking about it, be proud! only certain people can read this. please forward if u can read this!
      ΚΩΔΙΚΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Μάτια-μυαλό!
      Να κάνουμε και μεις λίγο τους έξυπνους!!
      Miss Κωνσταντίνα, ωραίος συλλογισμός, αλλά ήθελα περισσότερη ανάλυση περί μάσκας-υποκρισίας.. Μ' άφησες με την όρεξη.. Next time!! Πραγματικά όμως κάθε σου άρθρο με πλημμυρίζει με εικόνες και γι'αυτό το θεωρώ επιτυχημένο!!

      Διαγραφή
    2. Ωχ παιδιά δεν σας πιάνω!τι πάθατε?είστε καλά?
      Ευχαριστώ Kiki Mathematics για το σχόλιο, ωστόσο νομίζω πως η πολλή ανάλυση δεν είναι η δουλειά μου αλλά η πυροδότηση μιας συζήτησης που την έπιασα ακροθιγώς!

      Διαγραφή
  9. Από μικρή φοβόμουν τις μάσκες,όπως κι αν ήταν αυτές..
    Είμαι και εγώ απ' αυτούς που δεν γελούν με τους κλόουν.
    Τα καρναβάλια με αφήνουν σχεδόν ασυγκίνητη..

    Η μάσκα θεωρώ πως είτε χρησιμοποιείται καλοπροαίρετα είτε όχι ενα σκοπό έχει ..να αποκρύψει την αλήθεια και αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό.Ίσως για αυτό φοβάμαι ακόμα τις μάσκες ..γιατί φοβάμαι το ψέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέμαι κατά πόσο αγαπάμε όλοι τόσο πολύ την αλήθεια ωστόσο λίγο-πολύ όλοι την έχουμε προδώσει!

      Διαγραφή
  10. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο..έχουμε προδώσει και έχουμε προδωθεί από αυτή!

    με τη φράση "φοβάμαι το ψέμα" όμως εννοώ ότι φοβάμαι τις αιτίες,τις αφορμές και τις επιπτώσεις του..

    Και ναι πιστεύω πως κάποια μέρα οι μάσκες θα πέσουν όσο κι αν έχουν ριζώσει στα ανθρώπινα πρόσωπα.Νομίζω πως ένα είδος θείας δικαιοσύνης φροντίζει για αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή