Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αλλά...ΖΩ!


Δεν είναι όπως τότε. Όπως πολλά «τότε», δεν είναι ούτε κι αυτό. Κάποτε πετούσα τη σκούφια μου για διασκέδαση. Έβγαζα έξω το κουράγιο μου, γλεντούσα τις τρελαμένες διαθέσεις μου, κερνούσα τη μοναξιά μου συντροφιές και αγκαλιές και στόλιζα το παρουσιαστικό μου με ρούχα εξόδου. Κανόνιζα, κανονίζανε οι άλλοι ή δεν κανόνιζε κανείς, τα «ακανόνιστα είναι τα καλύτερά» ήταν το έμβλημά μας. Και όταν άκουγα πρόταση που να ξεκινάει με το «Πάμε στο...» στη συλλαβή Πα- είχα φύγει! «Για πού?», «με ποιον?», «γιατί?», «για τι?» προφανώς και μου ήτανε αδιάφορο. Ή ακατόρθωτο να προσπαθώ να μαντέψω ποια έκπληξη με περιμένει, ποιον θα συναντήσω που θα ήθελα να δω αλλά δεν μου επιτρεπόταν να προγραμματίσω. Πήγαινα! Έτσι απλά πήγαινα. Αλλά τότε ήτανε αλλιώς. Άνοιγα πρώτη το χορό πάνω στις πίστες ή κυρίως κάτω από αυτές,  σήκωνα ένα μαγαζί στο πόδι κάνοντάς τους όλους να χορεύουν, δε γνώριζα από «βάδην» μόνο από «πετάδην», γιατί βιαζόμουνα...βιαζόμουνα να βγω, να δω, να πιω (?) αλλά όχι να μπω στο καβούκι μου.
Η επιστροφή ήταν κάτι που δε σε απασχολούσε σε αυτές τις περιπτώσεις. Περνάς καλά παρέα με τους φίλους και την επικείμενη ανεξαρτησία σου. Διασκεδάζεις όντως τις έγνοιες σου, διασκορπίζεις πράγματι τον εαυτό σου και μαζεύεις τα κομματάκια σου από το πάτωμα λίγο πριν γυρίσεις στο σπίτι. Ο ήλιος ανατέλλει αλλά τα μάτια σου βασιλεύουν. Το σπίτι ήταν ανοιχτό και απορώ πως οι δικοί μου δε με διώξανε καμιά μέρα (δλδ νύχτα) από το σπίτι.
Αυτά όμως πάνε.  Τώρα πια κανονίζουμε πολλοί και μένουμε στα ακανόνιστα κανονίσματα. Μια πόλη τεράστια, οι εναλλακτικές πολλές, τα κέντρα περισσότερα, τα μέσα πάμπολλα αλλά οι διαθέσεις? Αυτές μαράζωσαν και κούρνιασαν στον καναπέ κάτω από τη ζεστή ακριλική κουβέρτα. Υγιές! Όσο μεγαλώνεις εσύ, αντιστρόφως ανάλογα μικραίνουν εκείνες! Παγκόσμια σταθερά. Αν ήταν αλλιώς, θα ήταν ανησυχητικά τα πράγματα. Φωλιάζεις παρέα με την κούραση, αγκαλιάζεις νοσταλγικά το μαξιλάρι, αγαπάς περισσότερο από ποτέ την πυτζάμα και τρυπώνεις όλο και πιο βαθιά στο κρεβάτι. Μισείς τα τηλέφωνα μετά τις 21.00! Μεγάλωσα! Αν δεν προτείνεις τώρα, να βγούμε τώρα και όχι ύστερα, άργησες! Αμ’ έπος, αμ’ έργον! Αλλιώς πάει. Το ‘χασες το τρένο. Θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι που λέει και ο αοιδός. 

......................................................................................................................

Αν βγαίνω? Πώς! Σπάνια, αλλά βγαίνω. Απλά αυτή τη φορά δε διασκεδάΖΩ αλλά διαβάΖΩ. Απέκτησα και εδώ μια κριτική στάση στη διασκέδαση να βλέπω πίσω από αυτό που κοιτάζω. ΔιαβάΖΩ στα μάτια του κιθαρίστα την ανία που νιώθει, ενώ οι άλλοι διασκεδάζουν κι αυτός θέλει να πάει σπίτι του και κοιτάΖΩ τον επίορκο πιανίστα που μεγάλωσε από τα 5 του στα ωδεία μελετώντας Chopin και Beethoven να τραγουδάει Καρβέλα «Τα πρόστυχα τα μαύρα τα εσώρουχά σου», γιατί μάλλον δεν κατάφερε να μπει στη συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης,  αλλά «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται».
Αλλά-ζει ο άνθρωπος, αλλά ΖΕΙ...

32 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Κωνσταντίνα...είναι όντως "παγκόσμια σταθερά" να μεγαλώνουμε και να λιγοστεύουν οι διαθέσεις. Όμως έχουμε άλλου τύπου διαθέσεις τώρα πια! Διαβάζεις,όπως είπες ή πας θέατρο, σινεμά σε κάποια έκθεση ή μια εκδρομή με τους πολύ κολλήτους και όχι με 40 άτομα. Το περισσότερο δεν είναι το καλύτερο, θέλουμε πιο ποιοτικά πράγματα και ευτυχώς που τα θέλουμε αλλιώς θα παλιμπαιδίζαμε!!
    Βέβαια εμείς ζήσαμε την κρεπάλη και την αυθόρμητη διασκέδαση...αυτοί που δεν την έζησαν τί κάνουν?? Τί θ'αλλάξει γι'αυτούς? Για εμάς αυτή η αλλαγή είναι ζήτημα ωρίμανσης, σαν το παλιό καλό κρασί.Όχι μόνο αλλά-ζουμε, αλλά ζούμε και το τώρα με τα δώρα του! Και έχει πολλά δώρα γι'αυτούς που θέλουν να τα δουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κατερίνα!Σωστά τα λες!Να διορθώσω (μάλλον δεν το δωσα σωστα) ότι όταν λέω διαβάζω δεν εννοω τα βιβλία (αυτό το έκανα πάντα) αλλά νομίζω (τουλάχιστον) πως έχω την ικανοτητα να ερμηνεύω τις διαθέσεις των άλλων. Σωστά λες πως έτσι θα έπρεπε να γίνει και πως τώρα όντως έχουμε διαθέσεις για άλλα, γιατι πολύ απλά -το πιστεύω ακράδαντα- δεν έχουμε απωθημένα!!!Όσοι δεν έπραξαν κατά το "κάθε πράμα στον καιρό του" ΘΑΡΡΩ πως θα σπεύσουν να καλύψουν τα κενά τους ετεροχρονισμένα. Ας ευχηθούμε να μην το κάνουν με λάθος τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...."Νάταν τα νιάτα δυο φορές τα γηρατιά καμία"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε συμφωνω!Εγω λεω ότι ολα εχουν τη χαρη τους! αλλά θα μαι σίγορη γι'αυτό, όταν γινω γρια! αφού η Χαρούλα λέει:
    "Τα καλύτερα είναι αυτά που ακόμα δεν έχω γευτεί
    αφού κρύβεται το αύριο σ' ό,τι έχω ονειρευτεί
    Τα καλύτερα θα 'ρθουν μάτια μου δεν ανησυχώ
    φτάνει το δικό σου πρόσωπο να βλέπω όταν ξυπνώ"
    λαλαλαλλα....λαλαλαλαλαλααααααααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείξε μου έναν άνθρωπο μιας κάποιας οποιασδήποτε ηλικίας, που να μην ήθελε να είναι ξανά είκοσι ή και λιγότερο χρονών.Να μπορεί να πηγαίνει παντού, να κάνει ότι θέλει, ξεχνώ βέβαια τελείως τη σημερινή εποχή της κρίσης,να μπορεί να διασκεδάζει, να είναι ανέμελος. Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν χάρες αλλά περιορισμένες και μέσα από άλλες καταστάσεις. Τώρα το τι επιφυλάσσει το αύριο, το μέλλον ποιος ξέρει??? Ποιο πρόσωπο εννοεί η Χαρούλα άραγε??? Του συντρόφου του παιδιού?? Ο καθείς και η καθεμιά τελικά Αλλά-ζει αλλά προσπαθεί να ΖΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε γι' αυτο νομίζω πως ειπώθηκε η φράση που έγραψες!Γιατί τα γεράματα με τα "σωματικά" συμπαρομαρτούντα σε εμποδίζουν να κάνεις ό,τι έκανες νιος!Αλλά μη μου πεις ότι δε χαίρεσαι τα γεροντάκια χεράκι-χεράκι εκδρομή στον Άγιο-Ραφαήλ και ταγκό τα βράδια στα λουτρά της Αιδηψού παρέα με τα ουζάκια τους και άλλοτε παρέα με τα εγγονάκια τους!?
    Στο κάτω-κάτω, ακόμη κι αν αυτό δεν το κάνουν κατ'επιλογή (γιατί οι επιλογές τους είναι λίγες) νομίζω πως σε κάθε ηλικία μπορείς να μιζεριασεις και να μην κανεις πραγματα!βλεπεις εσυ τους νεους να διασκεδαζουν ή να ΖΟΥΝ με τον ιδιο τροπο όλοι τους επειδή είναι νιοι??
    αλλοι τρεχουν, διαβαζουν, χορευουν, ταξιδευουν, μαθαίνουν και αλλοι αραζουν ολημερις σε μια τηλεοραση ή σε μια καφετερια παρεα με τη φραπεδιά...και κρίμα την αρτιμέλειά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάσαι τη διαφήμιση " Τάκης! last year!!!"?
    Και γλέντησα, και χόρεψα,και στα τραπέζια ανέβηκα και ξενύχτησα μέχρι την ανατολή του ήλιου! Όλα τα έκανα έντονα και πολύ.
    Τώρα μπορεί να μην γλεντάω το ίδιο έντονα αλλά είναι ωραίο που με γεμίζει πλέον η ποιοτική
    παρέα, η αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία.
    Δεν μπορώ να κάνω κέφι όπου να ναι όπως νεώτερη. Έγινα επιλεκτική και στα μέρη και στους ανθρώπους. Δεν είναι κακό. Είναι ωριμότητα.
    Μου αρέσουν κι οι στιγμές της μονόπολης ή του stratego με τη Δανάη, φορώντας πυτζάμες και χοντρές κάλτσες. Κι ας ξέρω ότι τα μπάρ είναι γεμάτα. Δε με νοιάζει. Είναι αυτό που γράφεις Κωνσταντίνα. Αν τα ζήσεις δεν έχεις απωθημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα μιλήσω από την θέση του ατόμου που ακόμα δεν έζησε πολλά και όλα του κλείνουν το μάτι για να τα ζήσει..είναι όντως τόσο ακαταμάχητη η δίψα για εμπειρίες (του τύπου έξαλλης διασκέδασης)που δύσκολα μένει κανείς ασυγκίνητος!Άρα υποθέτω ότι όλοι λίγο πολύ διανύουν το στάδιο της νεανικής τρέλας και ξεγνοιασιάς!Παράληλλα όμως πιστεύω ότι εάν εξαρχής δεν έχεις την ελάχιστη ωριμότητα να διαχειριστείς την ηλικία σου κρατώντας ένα μέτρο που και που εν τέλει δεν θα φτάσεις στο σημείο για το οποίο γίνεται λογος στον επίλογο..Η ωρίμανση σαφώς έρχεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου..Εάν ωστόσο δεν έχεις συνείδηση των πράξεών σου από την αρχή νομίζω πως καταλήγεις ένα άτομο με άδειες εμπειρίες για τις οποίες εν τέλει μετανιώνεις!!

    *έπιτέλους επέστρεψα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γι' αυτό Ακριβούλα μου γλυκιά κοίτα να ζήσεις όσα σου πρέπουν γιατί θα είναι κρίμα κι άδικο να μετανοιώσεις για όσα δεν θα έχεις κάνει!

    Και τώρα που επέστρεψες, χωρίς άγχη και μετά τη μεγάλη σου επιτυχία (και καλωσόρισες) μπορείς να μας πεις αν τήρησες την υπόσχεσή σου?Λελούδια στο μπαλκόνι σου έβαλες να κάνεις τη Σαλλλλλονίκη μας ευμορφότερη?Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχ ..και λελούδια έβαλα ..και όμορφες γλάστρες,αλλά η Σαλλλλλονικη είναι εύμορφη έτσι κι αλλιώς (ή τουλάχιστον έτσι μ φένεται)

    Όσο για την συμβουλή,θα προσπαθήσω να την εφαρμόσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστα!στην ηλικια σου πρεπει να τα βλεπεις ολα ομορφα...μετα απο μια 10ετια θα αρχισουν οι σκληρες κριτικες!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή συμπλόγκερ, είναι και στον ανθρωπο το πώς νοεί τη διασκέδαση κατά τη νιότη. Διαφωνώ με το ότι 'κάθε πράγμα στον καιρό του' είναι το να διασκορπίζουμε τα κομμάτια μας, το να επιστρέφουμε το πρωί, το να πάμε όπου λάχει εντρυφώντας στο 'βάδην και πετάδην', αλλιώς θα έχουμε ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ; Ο νέος έτσι ΖΕΙ ή παρακμάΖΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Ανώνυμε,
    το πώς νοεί ο καθείς τη διασκέδαση είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων!Δεν διατείνομαι πουθενά πως το ότι διασκέδαζα ΚΑΙ με τον ως άνω τρόπο που περιγράφω αποτελεί τον ορισμό της διασκέδασης!Αλλά και εξ ορισμού να το πάρεις "διασκεδάζω" σημαίνει διασκορπίζω !(τα κομμάτια μου? τα κουράγια μου? και ό,τι άλλο θες!!)
    Η διασκέδαση έχει χαλάρωση, την οποία ο καθένας μπορεί να την βρίσκει αλλού και με διαφορετικό τρόπο από εμάς. Το τι είναι ακμή και τι παρακμή για τον καθένα είναι υποκειμενικό.Παρακμη μπορεί κάποιος να θεωρεί και το ψάρεμα αλλά για τους ερασιτέχνες ψαράδες δεν είναι! Ασφαλώς και υπάρχει μια τάξη μεγέθους που καθορίζει τους όρους, ωστόσο είναι λίγο κίβδηλο να θεωρούμε πως η διασκέδαση πρέπει να ταυτίζεται ΠΑΝΤΟΤΕ με την ψυχαγωγία. Όταν χορεύω ναι (!) διασκεδάζω και δεν απολογούμαι γι' αυτό!
    Και ναι (!) επίσης πιστεύω πως στη ζωή πρέπει να κάνουμε πολλά, όσα ταιριάζουνε στο "είναι" μας. Κι αν κάποιος μπορεί να συνδυάσει το Μέγαρο με τη Στανίση μαγκιά του! Για το δε άτομό μου η διαφορά με κάποιον που μόνο σκορπίζει τα κομμάτια του και δεν τα μαζεύει είναι ότι εγώ εχω την Συνειδητή επιλογή ανάμεσα στα δύο (Μέγαρο ή Στανίση) εκείνος όχι, γιατί του μάθαν μόνο πού πέφτουν τα Μπουζούκια και όχι το Εθνικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και παρεμπιπτόντως η Στανίση δε μ' αρέσει!Σχήμα λόγου ήτανε!Εμένα η διασκέδασή μου είχε να κάνει τις περισσότερες φορές με πανηγύρια!όπου Χάλκινα (Γουμένισσας), όπου ζουρνάδες (Νάουσας), όπου κλαρίνα Γρεβενών)...άλλωστε η διασκέδαση δεν είναι ταυτόσημη με τα σκυλάδικα αλλά εν γένει με το χορό!Αυτό εσύ το λες παρακμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και πάλι θα πω ότι είναι στον ανθρωπο το πώς νοεί τη διασκέδαση κατά τη νιότη.Λέτε ότι ήταν συνειδητή σας επιλογή αυτός ο τρόπος διασκέδασης και είναι πολύ καλό που στα 18 σας χρόνια είχατε (?) την ωριμότητα σκεπτόμενου ανθρώπου ώστε να διαχωρίζετε τη διασκέδαση από την ψυχαγωγία. Όμως η φιλοσοφία μας διδάσκει ότι η διασκέδαση δεν ταυτίζεται με τη γνήσια, αλλά με τη νόθη ψυχαγωγία. Διαφωνείτε απ' ότι αντιλαμβάνομαι με το ότι όσα έγραψα (ανούσια ξενύχτια κ.α.) συνιστούν νόθη ψυχαγωγία, 'διασκέδαση' που οδηγεί το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας στην παρακμή που ζούμε καθημερινά. Είναι τεράστιο το μερίδιο ευθύνης που πρέπει ν' αποδώσουμε στο "θέλεις μπουζούκια, πάμε", το οποίο είναι επικίνδυνο ακριβώς επειδή δεν αποτελεί για τους περισσότερους συνειδητή επιλογή, αλλά lifestyle. Καθείς λοιπόν έχει τους δικούς του ορισμούς περί 'ζωής' και 'παρακμής'.

    Ωστόσο, δεν προσέξατε ότι η ένσταση είναι πάνω στο εξής: πιστεύετε, λέτε, ακράδαντα ότι όσοι δε διασκεδάζουν έτσι όπως περιγράψατε εσείς και η Κατερίνα στο πρώτο σχόλιο (με το οποίο συμφωνήσατε) θα έχουν απωθημένα. Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ζει με τους δικούς του ορισμούς και κανόνες, ποιος μπορεί να κρίνει καθολικά και 'ακράδαντα' τι θα φέρει το μέλλον σε όσους επέλεξαν στη νιότη τους την ψυχαγωγία από τη διασκέδαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερώτηση: το ερωτηματικό στο "είχαμε" εντός παρένθεσης σημαίνει αμφισβήτηση, ειρωνεία ή τι? διότι δε νομίζω να γνωρίζεις κανέναν που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κουβαλάει την ίδια ωριμότητα, γιατι αυτό σημαίνει ή οτι δε μεγαλώνει ή ότι εξαρχής γεννιέται με τις ίδιες εμπειρίες, γνώσεις και μυαλά και ο βίος που διάγει δεν του διδάσκει τίποτε!

    Δεν μου απάντησες όμως αν θεωρείς παρακμή το πανηγύρι που είναι διασκέδαση και όχι ψυχαγωγία, αν και θεωρώ πως χαμένοι στη μετάφραση είμαστε και δεν έχει σημασία πως το λένε, πες το Θανάση που λέει και μια φίλη μου!

    Η διασκέδαση είναι υπαρκτή!Κι αν οι δοκιμιογράφοι-φιλόσοφοι-σοφοί-άνθρωποι των γραμμάτων τη βαφτίζουν ή οχι νόθη αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξή της. Αυτό που δεν κατάλαβαινω είναι γιατί θεωρείς αυτό που αποκαλείς lifestyle αίτιο και όχι αποτέλεσμα της όλης κατάστασης. Στη δική μου περίπτωση δε νομίζω ότι το πανηγύρι είναι lifestyle που μακάρι να ήτανε μπας και αποκτούσε style η ζωή μας!

    Και αφού ο ίδιος λες πως το πρόβλημα είναι ότι η διασκέδαση δεν αποτελει για τον καθένα συνειδητή επιλογή, θαρρώ πως αν πρέπει κάτι να προσέξουμε είναι πώς θα φτιάξουμε συνειδητά και συνειδητοποιημένα άτομα!Συμφωνούμε σ' αυτο φαντάζομαι!

    Με άλλα λόγια, παραφράζοντας τον εθνικό μας ποιητή που είπε πως αν θες να κυριαρχήσεις της γλώσσας σου πρέπει πρώτα να της υποταχθείς", με την έννοια πως αν θες να "παίξεις μαζί της,να γίνεις γλωσσοπλάστης κλπ πρέπει πρώτα να τη μελετήσεις και να μάθεις τα πάντα γι' αυτην", νομίζω πως ακριβώς το ίδιο οφείλει κανείς να κάνει και σε θέματα ψυχαγωγίας-διασκέδασης!Μάθε να άγεις την ψυχή σου και μετά, όταν διασκεδάσεις τα κομμάτια σου, θα μάθεις και το γιατί και το πώς και το πού και το από πού θα τα ξαναμαζέψεις!

    Όσο δε για τα απωθημένα, το ΞΑΝΑΜΑΤΑΛΕΩ, υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι!Φυσικά και υπάρχουν εκείνοι που πολλά μπορεί να μη μάθουν πως υπάρχουν καν ποτε σε ολη τη διάρκεια της ζωής τους, οπότε και σαφώς δε θα χουν απωθημένα μέχρι να πεθάνουν και υπάρχουν κι εκείνοι που μπορεί να ήθελαν να κάνουν κάτι αλλά δεν το κάνουν γιατί απλά δεν πρέπει, δεν είναι σωστό, δεν ...δεν ...δεν ... αλλά με την 1η ευκαιρία...(το φτωχό παιδάκι στην Αφρική δεν έχει κανένα απωθημένο να πάρει playstation γιατί αγνοεί την ύπαρξή του, το φτωχό παιδάκι όμως στη Ν.Υόρκη θα θελε πολύ να έχει ένα, γιατί τη φτώχια του τη βιώνει συγκριτικά με τα παιδάκια που εχουν playstation. Τωρα αν η μάνα του όμως του έχει χτίσει τις άμυνές του ισχυρές και το παιδί της μάθει πως δεν θα γίνει ευτυχέστερο με ένα playstation εύγε στη μάνα, αρκεί το παιδάκι μην τολμήσει δοθεισης ευκαιρίας να κλέψει ένα από το συμμαθητή του. Σημειωτέον πως δεν θα κατακρίνουμε σώνει και καλά τα παιδιά που έχουν playstation και δε βγαίνουν στο πάρκο να παίξουν κουτσό, όπως τα παιδάκια που δεν έχουν, διότι αν παίζουν ΜΟΝΟ playstation ναι είναι κακό, αν όμως τα συνδυάζουν και γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιούν, ποιες και πόσες ώρες κλπ αλλά κλοτσούν και μια μπάλα στην αλάνα, τότε αγγίζουν το ιδανικο).

    Και μια και αναφέραμε τους σοφούς ας θυμηθούμε τον Αριστοτέλη στα Ηθικά Νικ."όταν απέχεις από τις απολαύσεις και λυπάσαι γι' αυτό, τότε η αποχή σου δεν έχει νόημα, γι'αυτο τις πράξεις σου πρέπει να τις χαρακτηρίζει η συνείδηση και η διάρκεια". Αμφιβάλλεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χαρ/νται από έλλειψη πραγματικής συνείδησης και κάνουν πράγματα ή δεν κάνουν μόνο και μόνο επειδή κάποιος τους είπε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τις κάνουν κι όταν οι φραγμοί σπάσουν, οι δεσμοί χαλαρώσουν (για διάφορους λόγους) συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα από όλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχετε μία μοναδική ικανότητα να τοποθετείτε λόγια στο στόμα του άλλου που ποτέ δεν ειπώθηκαν, να κάνετε παραλληλισμούς ασύνδετους και να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε επιδεικνύοντας όμορφα λόγια. Πιθανολογώ ότι έχετε μελετήσει Σοπενάουερ και κατέχετε την τέχνη του να έχετε πάντα δίκιο.
    Θα μπορούσα να απαντήσω ανά παράγραφο, αλλά κανένα νόημα δε θα έχει. Μετά την 4η παράγραφο εγκατέλειψα το διάβασμα του σχολίου σας. Αισθάνομαι ότι δεν ακούτε τι σας λένε, απλώς θέλετε να πείτε και να πείσετε για την αποψή σας. Θ' αποφύγω τους κύκλους της στρεψοδικίας και του άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε από σεβασμό στο χώρο και στους αναγνώστες σας.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φαντάζομαι περιγράφεις τον εαυτό σου παραπάνω!
    Όταν την έλλειψη επιχειρημάτων, τη βαφτίζεις σεβασμό αυτό στο χωριό μου το λένε αλλιώς...
    και δεν είναι της παρούσης ΑΝΩΝΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. χι! χι! βρέθηκε πάλι κάποιος αν και ΑΝΩΝΥΜΟΣ να διαφωνήσει με την Κωνσταντίνα. Το ότι θα μπορούσε κάποιος ν αναλύσει τόσο σοβαρά τη διασκέδαση της νιότης ούτε που το φανταζόμουν. Εν τέλη μαθαίνω πολλά απ το blog σου. Νομίζω ότι παρακμή ονομάζουμε τον Κακοφωνίξ να τραγουδά και την Εύα να χορεύει πάνω στις "μπάρες"(που έλεγε κι η Μαλβίνα)φορώντας ένα φύλλο συκής!!! Ή μήπως ονομάζουμε τον κουστουμαρισμένο σαραντάρη που προσπαθεί να φλερτάρει την εικοσάχρονη στο φουαγιέ ενός θεάτρου? Ή την καθηγήτρια θεολογίας που μετά την εκκλησία το βράδυ σπίτι της τα τσούζει ολομόναχη? Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!!! Οι ακραίες καταστάσεις πάντα οδηγούν σε προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το τι θεωρεί κανείς επιχείρημα επίσης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δε θεωρώ ότι γράψατε κάποιο επιχείρημα ώστε να δώσω αντεπιχείρημα. Προσπαθήσατε απλώς να υπερασπιστείτε την άποψή σας με τον τρόπο που περιέγραψα στο προηγούμενο σχόλιο. Καμία σχέση δεν έχει το παιδάκι στην Αφρική με το θέμα μας, είναι σαν να λέτε ότι όσοι δε διασκέδασαν στα νιάτα τους όπως εσείς δεν είναι επειδή αναγνώρισαν τη φαυλότητα του lifestyle σας, αλλά επειδή αγνοούσαν την ύπαρξη των χώρων διασκέδασης που περιγράψατε (πίστες, πανηγύρια κ.α.).Όλα σας τα (ο θεός να τα κάνει) επιχειρήματα φέρουν τον ίδιο παραλογισμό. Στρεψοδικία αν μη τι αλλο. Εφόσον όμως αυτός είναι ο χώρος σας σέβομαι το δικαίωμά σας να λέτε ό,τι θέλετε. Καλή συνέχεια στον χώρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φαυλότητα και lifestyle το πανηγύρι της Καρδίας !!!
    Τα " Ευμένεια "!!!8 Σεπτεμβρίου ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε σε ακούμε και σχολιάζουμε αφού αυτός είναι ο λόγος και το ερέθισμα των κειμένων...Νοιώθω ότι το να ζούμε και ν'αλλάζουμε είναι μία πανέμορφη αναπόφευκτη διαδικασία. Και αλλάζω σημαίνει κάνω κάτι διαφορετικό απ'ότι πριν. Σωστά λες ότι δεν έχεις πάντα την συνείδηση όταν είσαι πολύ νέος να κάνεις τις σωστές επιλογές αλλά καλό είναι να κάνεις ότι μπορείς να μαζέψεις εμπειρίες...εκ του ασφαλούς βέβαια!!! Και όσο αφορά την διασκέδαση, που έιναι το θέμα του διαλόγου μας, περικλείει τα πάντα όπως λέει και η Κωνσταντίνα...ανέμελους χορούς από κλαμπ μέχρι και πανηγύρια, συναυλίες, ταξίδια αυθόρμητα χωρίς προορισμό, εκθέσεις, θέατρα και σινεμά και πάλι απ'την αρχή...εξάντλητικό?? Ίσως...Αλίμονο, δεν παρακμάζεις όμως...Τώρα πια περιορίζεσαι αναγκαστικά λόγο ηλικίας και αντοχής αλλά και πάλι δεν πρέπει να σταματάς να διασκεδάζεις και να ψυχαγωγείσαι όπως και όσο μπορείς...Και πραγματικά το πιστεύω ότι εαν δεν τα έχεις ζήσει όλ' αυτά έχεις μια πικρή γεύση ότι κάτι σου λείπει...εκτός εαν είσαι ολιγαρκής ή δεν έχεις ιδέα περι τίνος μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό κατάλαβες ΑΝΩΝΥΜΕ απο το παραδειγμα με το παιδακι στην Αφρική?Έχεις τυφλωθεί από τόση εμπάθεια που δεν βλέπεις καν το σημείο που συμφωνούμε!Κρίμα, γιατί φάνηκε πως έχεις υψηλό δείκτη νοημοσύνης αλλά ΦΑΝΗΚΕ!
    Επίσης δε βρίσαμε κανέναν!μπορείς να διαφωνείς, χωρίς να υβρίζεις και να ειρωνεύεσαι. Ο πολιτισμός κάποιου από τον τρόπο που διαφωνεί φαίνεται!
    Και φυσικά δεν θα σε κάνουμε να αγαπήσεις κάτι που δε γνώρισες ποτέ!Οφείλεις όμως να σεβαστεις ανθρώπους που κάνουν διαφορετικά πράγματα από σενα και τους αρέσει αυτο.Τωρα αν εσύ εισαι ο πιο διαβασμένος και λογικος και μη υπευθυνος που οδηγηθηκε η χωρα μας στην παρακμη ενω εμεις συμβαλαμε σ' αυτο, ας το κρινουν απο το ολο μας status οι λοιποι εδω περα Φιλοσοφε-Άνθρωπε Επιπεδου (και οχι Δαπεδου οπως εμεις με τα ο θεος να τα κανει επιχειρηματα μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ.....???????
    Όσοι ζούμε σ αυτή τη γή άλλες τόσες είναι και οι επιλογές (και διασκέδασης λοιπόν) που έχουμε για την πορεία της ζωής μας..
    καλές κακές δεν είναι αρμόδιος να τις κρίνει κανένας από μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γειά σου ρε Ακριβή !!! Καλά σε είχα πει κάποτε
    " Μονάκριβη ". Όπως λέει και το άσμα που αρκετοί το χουμε χιλιοχορέψει " τούτη η γης που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αξιότιμε κύριε ανώνυμε!!!
    Θα ήθελα να σας πω ότι δεν χρειάζεται να είστε ούτε τόσο εριστικός ούτε τόσο επιθετικός ούτε τόσο επικριτικόε. Ο καθείς και η καθεμιά έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που επιθυμεί.Έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε ότι θέλει και μέσα από τη συζήτηση να βγαίνουν εξαιρετικά συμπεράσματα χωρίς προσβολές. Οι προσβολές με ή χωρίς εισαγωγικά τι νόημα έχουν??? Σίγουρα δεν δείχνουν την εξυπνάδα του ανθρώπου!!!
    Προσωπικά θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο χώρο της Κωνσταντίνας και θα ήθελα να μου κάνατε την τιμή να μου πείτε το όνομά σας όπως όλοι κάνουμε. Εξάλλου όπως πολλές φορές έχω πει και έχω γράψει το νόμισμα έχει δύο όψεις. Σωστά?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν θες να μιλας για σεβασμο στο χωρο του Μπλογκ Αγνωστε η Αγνωστη καλα θα κανεις να ακολουθησεις τον πρωτο κανονα περι σεβασμου.Καντο επωνυμα οπως κανουν ολοι οι αλλοι.Δεν σε κρινω για τις ιδεες σου και ουτε υπερασπιζομαι την Κωνσταντινα ( Αλλωστε δεν το εχει αναγκη) το να λες ομως οσα λες και να κρυβεσαι πισω απο την ανωνυμια δεν διχνει τουλαχιστον σε εμενα ατομο ουτε με ηθος ουτε με χαρακτηρα. Η Συλβα με πολυ ευγενικο τροπο εκανε παρεμβαση και σου ζητησε να κανεις το αυτονοητο. Το ιδιο σου ζηταω να κανεις και εγω απο μερους μου. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σύλβα μου και Dr.Chris.
    Συμφωνώ απόλυτα ότι η ανωνυμία είναι αγένεια (αν κι εγώ ως ανώνυμη έγραφα αρχικά όχι επειδή το ήθελα αλλά δεν ήξερα τον τρόπο να βάλω τ όνομά μου χα! )Αντε κι έγραψε Κώστας ή Μαρία ή κάτι πιο επίκαιρο Αη Βασίλης, τι θα γίνει? Αυτό είναι το κακό με το διαδίκτυο. Εκτός αν η big sister έχει τρόπο να καταλάβει κάτι παραπάνω. Το δέχεσαι απλά ότι κάποιος,κάπου,κάποτε γράφει αυτά που γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευγενια το θεμα δεν ειναι αν βαλεις ψευτικο η αληθινο ονομα.Ο σκοπος ειναι να λες επωνυμα τη γνωμη σου δειχνοντας ετσι οτι εχεις το θαρρος της γνωμης σου. Δεν εχει σημασια αν συμφωνεις η οχι με τη γνωμη του αλλου. Αλλωστε ο σκοπος ειναι να λεγονται διαφορετικες γνωμες. Κανεις δεν τα εβαλε με τον-την ανωνυμη γιατι διαφωνει.Εγω εχω διαφωνησει απειρες φορες με την Κωνσταντινα οπως και πολλοι αλλοι. Το κανουμε ομως ονομαστικα. Δεν βλεπω το λογο να κρυβει καποιος την ταυτοτητα του. Λιγη ευπρεπεια δεν κανει κακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου πιο σοφή κουβέντα από το "τα πάντα ρει"...Ο καλός Θεούλης μου έδωσε τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω ανθρώπους εξαιρετικά υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων,που σε καίριες για τα μάτια μου στιγμές όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν το...ύψος τους,αλλά κυλίστηκαν στα Τάρταρα.Και το αντίθετο.Ανθρώπους,που για τους πολλούς ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης,κι όμως αποδείχθηκαν υψηλότεροι των υψηλοτέρων.Αλίμονο,αν λοιπόν η μεζούρα,που μετράμε το μπόι ενός ανθρώπου, φτάνει ίσαμε εκεί,όπου αρχίζουν οι επιλογές της διασκέδασής του.Θέλουμε δεν θέλουμε η ζωή μας αποτελείται από μικρούς μικρούς κύκλους,που ανοιγουν,κλείνουν,ξανανοίγουν,ξανακλείνουν,για να φτιάξουν εκείνον,τον μεγάλο κύκλο της ζωής μας.Και τα χωράει όλα αυτός ο κύκλος.Αυτά που κάναμε και τα θέλαμε.Αυτά που δεν κάναμε,γιατί δεν τα θέλαμε κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή γιατί δεν τα μπορέσαμε.Αυτά που δεν κάναμε,κι ας τα θέλαμε.Αυτά που κάναμε,κι ας μην τα θέλαμε.Οι επιλογές μας είναι το παρελθόν και το παρόν μας.Επειδή όμως το μέλλον είναι αβέβαιο για τον καθένα μας ή όπως λέει ο σοφός λαός ,"ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει",ας είμαστε λιγάκι φειδωλοί στις κρίσεις και στις επικρίσεις μας.Είμαστε υποψήφιοι όλοι για τα πάντα.Ίσως και για πράγμτα που ούτε καν φανταζόμαστε σήμερα ότι θα γίνουμε ή θα κάνουμε.Άλλωστε αυτό που είμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα συγκλονιστικών αλλαγών.Θα ήταν απίστευτα βαρετή η ζωή, αν τα πράγματα έμεναν πάντα ίδια.Ένα δεν πρέπει να αλλάξει.Να τιμάμε την έννοια άνθρωπος.Και ναι.Αλλά-ΖΩ σημαίνει -ΖΩ.Το ίδιο και το διαβά-ΖΩ.Και το παί-ΖΩ.Εκεί που υπάρχει θέμα είναι στο τα τινά-ΖΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και κάτι ακόμα.Καλώς ή κακώς η ζωή μας είναι γεμάτη Συμπληγάδες.Και καλώς ή κακώς από το πολύ μικρό άνοιγμα που τις χωρίζει,χωράει να περάσει ένα καράβι κάθε φορά.Μία ζωή.Το ότι τις πέρασε ή τις περνάει το δικό μου καράβι δε μου δίνει το δικαίωμα να νιώθω"κάποιος" απέναντι στα πλεούμενα που έπονται,απλώς γιατί άλλα προηγήθηκαν του δικού μου.Μακάρι να τις περάσουμε όλοι.Αλλά δεν ειναι εύκολο.Και δε συμβαίνει μόνο μία φορά.Ούτε στον ίδιο χρόνο για όλους.Κανείς δεν ξέρει πότε θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας αυτές τις Πέτρες.Ούτε αν το περιστεράκι που θα στείλουμε δοκιμαστικά, θα γυρίσει μόνο με μαδημένη ουρά ή αν δεν θα γυρίσει καθόλου...Όλα για όλους.Μα σε διαφορετικό χρόνο.Ευτυχώς.Δεν αντέχεται το στρίμωγμα εκεί περα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΩΩΩΩ !!! Ρε γλέντια !!!!!
    Κρίμα που δεν διάβασα πιο νωρίς όλα τα σχόλια...
    Μεθαύριο η Κωνσταντίνα θα γράψει το καινούριο κείμενο....

    ''Πάνω που άρχιζαν τα όργανα'' !!!!

    Σιγά μην απολογηθούμε και για τη διασκέδαση....
    Αφού πολλές φορές, σε όλους έχει τύχει,έχουμε περάσει ΧΑΛΙΑ ακόμη και αν ήταν της απολύτου επιλογή μας ο τρόπος διασκέδασης και το αντίστροφο.....

    Για όλα χρειάζεται ΤΥΧΗ !!!!!

    Γλυκιές ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή