Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

@ όπως λένε χ@-σμ@ (γενεών) και e- όπως λένε e-λιθιότης!


       Η μαμά μου φωνάζει επί μονίμου βάσεως τη γιαγιά μου, γιατί η τελευταία δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο. Λογικό! Η γιαγιά, όταν γεννήθηκε, δεν υπήρχε τηλέφωνο. Εγώ φωνάζω επί μονίμου βάσεως τη μαμά μου, γιατί δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Λογικό! Η μαμά, όταν γεννήθηκε, δεν υπήρχε διαδίκτυο!  Εδώ δεν υπήρχε όταν γεννήθηκα εγώ! Και εν πάση περιπτώσει οποία απαίτησις από έναν άνθρωπο που λαχανιασμένος και ασθμαίνοντας τρέχει να προλάβει μία τεχνολογία-δρομέα με ταχύτητα sprinter! Μισή ώρα να υπαγορεύω στη μάνα μου τι? το e-mail μου και να της εξηγώ πως όταν λέμε @, κοινώς “παπάκι”, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, δεν εννοούμε αυτό που πάει στην ποταμιά, ούτε εκείνο που βάζουμε στην μπανιέρα, όταν παίρνουμε το μπάνιο μας, αλλά το σύμβολο–δείκτη που υποδηλώνει όχι το ταχυδρομείο των ΕΛΤΑ αλλά του κυβερνοχώρου.
Θα μπορούσα να διηγούμαι ώρες και να καταγράφω εκατοντάδες δείκτες χάσματος γενεών σε θέματα τεχνολογίας, ωστόσο θαρρώ πως θα ήταν ανεξάντλητα, χωρίς σταματημό και ως εκ τούτου δίχως νόημα. Ωραία γελάω κι εσείς κι εγώ με τη μαμά να μην ξέρει το παπάκι, η μαμά με τη γιαγιά να μην ξέρει πώς να πάρει τηλέφωνο, η γιαγιά μου με την προγιαγιά μου να μην ξέρει πώς να ανοίξει την τηλεόραση αλλά αντιστρόφως με φαντάζομαι μπροστά σε ένα γιο χάκερ να σπάει κωδικούς υπολογιστών στο «πι και φι» και σε έναν εγγονό ακόμα πιο χάκερ να πραγματώνει μία πραγματικότητα που για μένα προς το παρόν φαντάζει απλά απραγματοποίητη! Ένα χ@σμ@ που χ@σκει χ@οτικά πάνω από γενεές δεκατέσσερις κι όλοι   Σ@ν χ@νοι να προσπαθούμε να το μειώσουμε. Πλάνη!  
Υπολογιστές, σκληροί, μαλακοί δίσκοι, usb, i-pad, i-pod, i-phone i- και άι και...-θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου- διότι όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Αλλάζουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας αλλά όχι η τεχνολογία ως οντότης. Αυτή μένει μεταλλάσσοντας απλά τις επαναστάσεις της. Από τον homo faber  στην βιομηχανική επανάσταση, για να ακολουθήσει η ηλεκτρονική επανάσταση με θύτες, θύματα, τροπές, ανατροπές και αναπόφευκτες ντροπές για όσους μένουν πίσω.
Και δεν μας έφταναν οι οργανικά ή οι λειτουργικά αναλφάβητοι προστέθηκαν και οι ηλεκτρονικά. Δε συνεννοείσαι με αυτόν που δεν ξέρει να γράφει το όνομά του, δε συνεννοείσαι με αυτόν που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κάθε είδους εξελίξεις, δε συνεννοείσαι  ούτε με αυτόν που κουβαλάει μία e-λιθιότητα! Διότι πρόκειται περί e-λιθιότητος και μάλιστα μεγάλης. Να εξηγείς και να ξαναεξηγείς και ο άλλος να σε κοιτάει σαν χ@νος! Το λες όμως? Δεν το λες! Γιατί αν εγώ το πω στη γιαγιά μου, θα μου απαντήσει πως η γενιά της μπορεί να είναι @χρηστη η δική μου όμως είναι πιο άχρηστη που δεν ξέρει να φτιάχνει μια πίτα και μόνο ετοιματζίδικες  πίτσες ξέρει να αγοράζει από έξω. Και θα ‘χει  και δίκιο. Θα λέει πως η γενιά μου είναι αχαΐρευτη, γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, γιατί δεν μπορεί να ζήσει με τα λίγα, γιατί δεν έμαθε να σέβεται το χειροποίητο, γιατί δεν ξέρει να φτιάχνει κάτι μόνη με τα χέρια της, γιατί είναι σπάταλη και άτσαλη, γιατί μόνο ξοδεύει και δε συμμαζεύει, γιατί μόνο πετάει αλλά δε νογάει, γιατί δε σκέπτεται, δε νοιάζεται, δε σέβεται, γιατί ακυρώνει εύκολα, καταδικάζει ευκολότερα και μετανιώνει πολύ πολύ αργότερα. Και θα αρχίσει να αντιπαρατάσσει καταλόγους ηλιθιότητας έναντι στους δικούς μου καταλόγους e-λιθιότητας, γιατί εγώ περιστρέφω τον κόσμο γύρω από την τεχνολογία και εκείνη γύρω από τη ζωή που δεν έχει μόνο τεχνολογία αλλά και τέχνη: τέχνη είναι η πίτα της, τέχνη τα σεμεδάκια της, τέχνη οι μπλούζες που πλέκει, τέχνη ο λαχανόκηπος στην αυλή, τέχνη ο κήπος με τα λουλούδια της, τέχνη το πεντανόστιμο φαγητό της, τέχνη η γιαγιά με τη σοφία της και κάτσε εσύ κατέβαζε από βιβλιοθήκες τι είπε ο Πλάτων κι ο Επίκουρος φιλοσοφώντας!
Τώρα θυμήθηκα τι μας έλεγαν στο σχολείο στο μάθημα της έκθεσης: ένα κοσκινάκι είναι η παράδοση. Κοσκινίζεις τα γεγονότα, τις καταστάσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής. Ό,τι περάσει από μέσα του, διαιωνίζεται και μένει, ό,τι σκαλώσει στις τρυπίτσες του, πάει...προορίζεται για το μουσείο. Και οι σπιτικές οι πίτες της γιαγιάς δεν πήγαν ακόμη στο μουσείο, ούτε ο λαχανόκηπός της, ούτε τα μυστικά της, ούτε η σοφία της...αυτή δε θα πάει ποτέ. Θα υπάρχει και θα αιωρείται σαν τιμωρός στην ατμόσφαιρα για να σου θυμίζει πως το χάσμα μειώνεται με τη γενιά της καθώς μεγαλώνεις αλλά αυξάνει με την επόμενη γενιά που ξιπασμένη κι εκείνη θα σου κοτσάρει επιδεικτικά στη μούρη τις γνώσεις της για τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας!!Α ρε πλάνη! Γνώσεις? Ποιες γνώσεις? Χειρισμούς ήθελα να πω. 
Διότι άλλο να χειρίζεσαι την τεχνολογία και άλλο να γνωρίζεις την τέχνη της πίτας!

25 σχόλια:

  1. ....Εκεί που είσαι ήμουνα
    κι εδώ που είμαι θάρθεις.........!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφόν και Σαφές (κατά το σοφόν το σαφές, άσχετο!χαχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια συνταγή πίτας θα ήθελα να βάλω....όμως ζορίζομαι με το e-λεκτρονικό γράψιμο....

    http://www.youtube.com/watch?v=J1Jy02IA66E&feature=related

    Μην τον ρωτάς τον ουρανό ~ All alone am I

    Ακομη και στις γνώσεις ΜΟΝΟΙ θα είμαστε....?????????

    Κάποια ''πράγματα'' όμως μένουν ....ΚΛΑΣΙΚΑ.....σαν τις πίτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω πάλι ξερω ότι και στις πίτες και στα e-λεκτρονικά
    γραψίμτα μια χαρά τα πας!
    Ευχαριστούμε για το ωραίο τραγουδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ τα σταθερά τηλέφωνα, στα κινητά και μετά sms και e-mail.Κάπου διάβασα ότι τα mail είναι η πιο ειλικρινή συνομιλία γιατί είναι γραπτή και μένει. Δεν μπορείς να πεις "όχι δεν το πα".
    Δύσκολο να τα μάθω όλα.
    Εκφράζεσαι ίσως πιο ελεύθερα μέσα απ το διαδίκτυο- κι εγώ γράφω πιο εύκολα απ ότι μιλάω-αλλά πολλές φορές με φοβίζει η εσωστρέφεια που δημιουργεί.
    Το χαρτί, το μολύβι, η χειραψία, η φωνή του άλλου, η ματιά του, το πινέλο, η μυρωδιά της λαδομπογιάς ή του βιβλίου, η πιτα και τ αρώματα της φύσης είναι ΖΩΗ !!!
    Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ο τρόπος για να κάνουμε τις δουλειές μας καλύτερα και γρηγορότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε μη μας πούνε τώρα και οι χάκερς ότι προηγούνται των Ρωμαίων! (verba volant, scripta manent!). Έλεος!Είπαμε είναι μπροστά (σε θέματα εξέλιξης), δεν προηγούνται όμως των Λατίνων στην ιστορία...
    αυτό είναι κατάλαβες?υπάρχει ένας κύκλος. Αλλά αν αγνοείς ιστορία έχεις την αίσθηση ότι στον 21ο αιώνα ανακάλυψες τον τροχό!Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτό που αναφέρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλαζονεία και οι " ξερόλες " πάντα υπήρχαν και πάντα ενοχλούσαν. Και πριν τους Ρωμαίους κάποιος ανακάλυψε το σκάλισμα στους βράχους και τον πάπυρο !!! Κάθε γενιά έχει τη δική της προσφορά στην εξέλιξη του ανθρώπου !!! Η χρήση ή μάλλον η κατάχρηση πιστεύω ότι είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 0110100101100110
    011110010110111101110101 010000110100000101001110 01010010010001010100000101000100 01010100010010000100100101010011 011110010110111101110101 010000010101001001000101 010011110100111001000101
    0100111101000110
    0101010101110011 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χασμα γενεων, ηλιθιοτητα και καπακι το πρωτα σχολιο απο την Συλβα. Το πρωτο πραγμα που μου ερχετε στο μυαλο ειναι “ Απο την πολη ερχομαι και στην Κορφη κανελα” Συλβα φανταζομαι ξερεις οτι στο διαδυκτιο δεν χρεωνεσαι με τα γραμματα οπως σε ενα SMS οποτε και να πεις κατι παραπανω δεν ειναι κακο  . Φανταζομαι βεβαια τωρα που σου την “ειπα” να περιμενω απαντηση με περισσοτερα απο το πρωτο σχολιο. Ναι καλα καταλαβες Αγνωστε (Θυμασε απο τις παλιες καλες εποχες) μου αρεσει να την λεω καθε φορα σε καποιον και αυτη τη φορα ειπα να την πω στην Συλβα. Οσο για το κειμενο τωρα θα διαφωνησω με την Κωνσταντινα οχι γιατι δεν συμφωνω αλλα απλα γιατι ετσι τη βρισκω. Χασμα γενεων καταρχην. Νομιζω πως σιγα σιγα πλεον εχει αρχισει να μην υφιστατε στο μεγεθος που υπηρχε 30 χρονια πριν. Επισης να πω πως καθε εποχη εχει τους ηλιθιους ειτε με Η (ητα) ειτε με e (η ). Οποτε η θεωρια πως οι γιαγιαδες μας και οι παππουδες μας ειναι παντα σοφοι δεν μου καθετε και τοσο καλα. Καποιος που ειναι ηλιθιος νεος δεν γερναει και γινετε σοφος απλα μεγαλωνει και παραμενει ηλιθιος. Τα σημερινα παιδια απο την αλλη δεν ειναι Hackers σε καμια των περιπτωσεων (Τουλαχιστων οσα ξερω εγω) μακαρι να ηταν δηλαδη γιατι αυτο θα σημαινε πως ειναι ιδιοφυιες . Εχουμε μπερδεψει λιγο την εννοια του Χακερ με αυτον που κατεβαζει πειρατικη μουσικη και ταινιες στο διαδυκτιο η ξερει να βρισκει περιεργα βιντεο στο YouTube και να κανει προωθηση e-mail . Το διαδυκτιο για εμενα ειναι το καλυτερο εργαλειο που ανακαλυψε ποτε ο ανθρωπος. Μπορεις να κανεις τα παντα απο να επικοινωνισεις γρηγορα και ευκολα με καποιον στα περατα του κοσμου μεχρι να κανεις τις τραπεζικες σου συναλλαγες απο την ησυχια του σπιτιου σου ,να κλεισεις τα ραντεβου σου να ενημερωσεις τους συναδελφους σου στη δουλεια και να δεις και ενα βιντεο στο You Tube για το πως να ανοιξεις φυλλο για πιτα. Με αλλα λογια οπως λεει και η Ευγενια ειναι θεμα πως το χρησημοποιεις το ιντερνετ . Δεν καταλαβα δηλαδη γιατι να ειναι δυσκολο να μαθουν οι παλιωτεροι να χρησημοποιουν την νεα τεχνολογια. Που πηγε το γηρασκω Αει διδασκωμενος. Η ειναι απλα ειναι οτι οι ιδιοι εχουμε αγνοια για την τεχνολογια και δεν μπορουμε να τους εξηγησουμε τι πρεπει να κανουν και ετσι απλα θεωρουμε πως οι παλιοι δεν εχουν το νου να καταλαβουν . Ο Φιλος μου Ο Αινσταιν ειπε “ Μπορεις να πεις οτι γνωριζεις κατι καλα μονο αν μπορεις να το εξηγησεις στη γιαγια σου” Αρα δεν ειναι θεμα χασματος αλλα θεμα αγνοιας. Το να εχεις εναν πανισχυρο λαπτοπ δεν σε κανει και εξυπνο. Αμα βαλεις ενα χιμπατζη μεσα σε μια Ferrari δεν σημαινει πως θα μπορει να την οδηγησει κιολας . Ξερω γιαγιαδες που χειριζονται το ιντερνετ καλυτερα απο εμενα και ας ειναι 80 χρονων. Αν χρησημοποιησεις σωστα την τεχνολογια μαλλον κανει την ζωη σου πιο ευκολη παρα δυσκολη. Δεν σε αποξενωνει αυτο ειναι δικη σου επιλογη τι θα κανεις με το χρονο σου , ειναι δικη σου επιλογη αν θα σηκωθεις απο την καρεκλα και αντι να μιλας στο ιντερνετ πας να συναντησεις τους φιλους σου. Τελειωνοντας να πω πως ειναι χειροτερο απο το να εισαι αγραμματος να μην μπορεις να χειριζεσαι εναν υπολογιστη. Αμα ξερεις να απλωνεις φυλλο για πιτα δεν σημαινει και τιποτα και δεν θα σε παει και πολυ μακρυα απο αποψη προσοντων. Αμα εισαι καλος στην τεχνολογια ομως μπορεις να μαθεις να κανεις και μια χωριατικη τυροπιτα οπως της γιαγιας. http://www.youtube.com/watch?v=TlqFcLhSevg Α με την ευκαιρια περιμενω και απαντηση για το πρωτο κειμενο που αναρτησα. Εχετε δυο επιλογες.H μεταφραστε αυτο που λεω στο κειμενο η αλλιως αρχιστε να ανοιγετε φυλλο για σπανακοπιτες 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα εγώ πώς να κρατηθώ και να μην απαντήσω περί ηλίθιας ή e-λίθιας συζήτησης, αφού εξ ορισμού νομίζω πως δυσκολεύεις μια κατάσταση χωρίς λόγο! Θα ξεκινήσω αντίστροφα: πολύ ωραίο το βιντεάκι που ανάρτησες και σε ευχαριστούμε αλλά, όπως πολύ σωστά είπες παραπάνω, το ιντερνετ είναι απλά ένα μέσο, αυτό δηλαδή που ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ανάμεσα σε μένα και τη γνώση-πληροφορία-είδηση. Ως εκ τούτου και βάσει του συλλογισμού, τι να το κάνω το ίντερνετ αν δεν υπάρχει μια γιαγιά για να την καταγράψω στο βίντεο και στη συνεχεια να το αναρτήσω στο διαδίκτυο για να το δει ο δέκτης ε?Τι?άρα το μέσο δεν μπορεί να προηγείται σε σπουδαιότητα σε σχέση με τη γιαγιά. Από την άλλη κανείς δεν υποστήριξε ότι είναι καλό μόνο το ένα ή το άλλο (η γνώση ή η μη γνώση χρήσης της τεχνολογίας). Άλλωστε, αν το πιασες λέω "Δε συνεννοείσαι με αυτόν που δεν ξέρει να γράφει το όνομά του (οργανικά αναλφάβητος), δε συνεννοείσαι με αυτόν που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κάθε είδους εξελίξεις (λειτουργικά αναλφάβητος), δε συνεννοείσαι ούτε με αυτόν που κουβαλάει μία e-λιθιότητα!(ηλεκτρονικά αναλφάβητος)", και να συμπληρώσω ότι από ό,τι βλέπω μάλλον δε συνεννοείσαι ούτε με αυτόν που δεν είναι όλα τα παραπάνω είδη αναλφαβητου αλλά είναι κάτι άλλο!!!Τι όμως και πώς το λένε????
    Το είδες?Θα διαφωνήσω στο σημείο που πιστευεις ότι τα χρόνια δε σε κάνουν σοφό αλλά θα συμφωνήσω πως κάποιος αν είναι νέος και ηλιθιος δεν θα πάψει να είναι ηλίθιος μόνο και μόνο επειδή γέρασε.
    Εγώ πάλι γιατί έχω την αίσθηση πως κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις αυτά που λέω? Μήπως πρέπει να περιμένω να γεράσεις για να μου δώσεις μια ικανοποιητική απάντηση????:Ρ :Ρ :Ρ :Ρ :Ρ :Ρ

    ΥΓ1: και πού είσαι, dr.Chris, το Χάσμα Γενεών, με πολύ μικρά όρια ελαστικότητας που παίζουν από γενιά σε γενιά θα εξακολουθεί να υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα όσο υπάρχει η εξέλιξη και η διαιώνιση του είδους μας, τον κ...ο σου να χτυπάς κάτω!!!Μην τα ισοπεδώνουμε κι όλα επειδη μπορεί μια γιαγιά 80 ετών να χειρίζεται την τεχνολογία. Το χάσμα δεν είναι μόνο χ@σμ@ αλλά και άλλα πράγματα εκτός από πρ@γμ@τ@ (Βάνα μου!)

    ΥΓ2: όπως η γιαγιά σου δε θα φανταζόταν ότι δεν την έχεις ανάγκη να σου πει πώς απλώνει φύλλο, φαντάζομαι ότι δεν έχεις ιδέα τι θα κάνει σε λίγα χρόνια ο εγγονός σου, το οποίο ούτε οι σεναριογράφοι ταινιών επιστημονικής φαντασίας δεν φαντάζονται...

    ΥΓ3:δεν είπα ότι τα σημερινά παιδιά είναι χάκερς!μάθε να διαβάζεις ελληνικά!Ίσα-ίσα θεωρώ τη μνήμη τους ευνουχισμένη και μη θίξουμε τώρα θέματα αποβλάκωσης εξ αιτίας e-λεκτρονικών συστημάτων και συσκευων! Γιατί επιτέλους είναι καλό να ξέρεις πως άλλος ήτανε ο Ισοκράτης άλλος ο Σωκράτης και άλλος ο e-Σωκράτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα όλη μέρα συννεφιασμένη και παγωμένη!!!!!
    Φίλτατε Χρήστο το νόμισμα έχει δύο όψεις, η μία αυτήν την παροιμία που ανέφερα και την έκλεψα από τα παλιά... Η άλλη αυτή που περιγράφεις...
    Χωρίς να απολογούμαι,δικαιολογούμαι θέλω να σου πω ότι την χρησιμοποίησα για να υπερασπιστώ το δικαίωμα της κάθε γιαγιάς σε αυτόν τον κόσμο να μην γνωρίζει το διαδίκτυο αλλά να γνωρίζει καλά την παραδοσιακή παρασκευή πίτας. Πού είναι το κακό???? Όσο για το χάσμα των γενεών λίγο με ενδιαφέρει γιατί είναι δεδομένο ότι η κάθε γενιά διαφέρει από την επόμενη, είναι πιο έξυπνη από την προηγούμενη, έχει άλλο τρόπο ζωής, άλλα ερεθίσματα...
    Και κάτι ακόμα, δεν βαριόμουν να γράψω, ήθελα με μια κουβέντα να γράψω το συμπέρασμα που βγάζω από το κείμενο... αυτό πιστεύω ότι το καταλάβες και πάρα πολύ καλά μάλιστα!!!!!!!!! Σωστά????? Σε περιμένω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άλλωστε "ουκ (αεί) εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ", το "Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν", "μηδέν άγαν","παν μέτρον άριστον",μπλα μπλα μπλα!!!χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλεπω κανατε κομμα τα δυο σας. Εγω απλα θα ρωτησω κατι και με βαση αυτο που λεει η Συλβα "είναι δεδομένο ότι η κάθε γενιά διαφέρει από την επόμενη, είναι πιο έξυπνη από την προηγούμενη....."Αν λοιπον δεχτουμε πως αυτο ισχυει και σε ενα μεγαλο μερος συμφωνω, τοτε σημαινει πως πλεον η δικη μας γενια εχει την δυνατοτητα να καταλαβει λιγο καλυτερα την καινουργια αλλα και την παλια γενια. Το προβλημα του χασματος οφειλετε κυριως σε παλιες συντηριτικες αντιληψεις οπως . Πρεπει να σεβομαστε τους μεγαλυτερους να τους ακουμε και τα λοιπα ανεξαρτητα αν το αξιζουν η οχι. Φυσικα και αυτες οι αξιες στη βαση τους ειναι σωστες. Ομως τον Σεβασμο μου πρεπει να τον κερδισεις με τις πραξεις σου και οχι με το πιστοποιητικο γεννησης σου. Πρεπει να με σεβεσαι και εσυ και ας ειμαι μικροτερος σε ηλικια.Ο συντηριτισμος ειναι α ευκολος δρομος ενως τεμπελικου μυαλου να δεχτει την αλλαγη. Η δικια μου γενια των 30αριδων δεν εχει καμια δικαιολογια να μην καταλαβαινει πως νοιωθει η νεα γενια. Εκει καλα κολλαει η παροιμια σου Συλβα.Μην ξεχναμε πως καποτε ημασταν και εμεις παιδια και πως νοιωθαμε τοτε. Οπως φτασαμε να καταργησουμε το χασμα που υπηρχε αναμεσα σε αντρες κα γυναικες πριν 50 χρονια ετσι και η εξελιξη προσταζει πως το χασμα πρεπει να αρχισει να κλεινει.Η τεχνολογια υπαρχει για μικρους και μεγαλους και το μορφωτικο επιπεδο εχει αλλαξει. Ολοι μας εχουμε τα ιδια ερεθισματα και τις ιδιες ελευθεριες. Οσο για το σχολιο σου αν θα πρεπεις να περιμενεις να γερασω για να αρχισουμε να συνεννοουμαστε..... καλη τυχη. Οπως και να εχει το θεμα ο καθενας βλεπει τα πραγματα διαφορετικα οποτε ο μονος κριτης ειναι τελικα ο χρονος και η Ιστορια . Εγω θα κανω την προσπαθει μου να γεφυρωσω το χασμα με την νεα γενια με τον δικο μου τροπο. Θα σου πω μετα απο 40 χρονια αν τα καταφερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. EIMAI 36 OΠΟΤΕ ανηκω στη γενια των 40αρηδων Κωνσταντινα. Ενταξει Μπεμπεκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ενταξει Chris!μην τα ισοπεδώνουμε κι όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. είμαι 19, δεν είμαι χάκερ αλλά λατρεύω την τεχνολογία...αλλά ίσως είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα που μπορεί να αποδείξει πως συνδέεται η τέχνη με την τεχνολογία καθώς το πτυχίο μου θα με ανακυρήσσει "καλλιτέχνη με τάση στην ψηφιοποίηση''. Παρ όλα αυτά συμφωνώ απόλυτα με σένα Κων/να..η τεχνολογία όσο και να ξέρεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου σε αποξενώνει. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο chat και σχόλια, αλλά είναι και ένα μέσο διασκέδασης, εύκολης διασκέδασης αφού δεν χρειάζεσαι τα φιλαράκια της γειτονιάς για να πάιξεις ένα διαδικτυακό παιχνίδι, και φυσικά μπορείς να παίξεις κρυφά στο δωμάτιο σου κάνοντας πως διαβάζεις. Dr.Chris δεν νομίζω πως όποιος είναι ανίκανος να μεταφράσει ένα δυαδικό σύστημα είναι ικανός μόνο για ανοίξει φύλο για πίτα, γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι υπολογιστές και για αυτό εξάλλου και η τεχνολογία εξελίχθηκε από το ΄57 κι όλας επιτρέποντας να μην χρησιμοποιεί ο άνθρωπος αυτή τη γλώσσα μηχανής...και κάτι τελευταίο ο ορισμός χάκερ αναφερόταν μέχρι το '60 σε χρήστες που κατανοούν σε βάθως το σύστημα είτε έχει να κάνει με υπολόγιστή είτε με κάτι άλλο, μετά το '60 πήρε την έννοια του κακόβουλου χρήστη των ηλεκτρονικών υπολογιστών..ιδιοφυία ήταν ο Einstein, οι χάκερ είναι απλά ''ψαγμένοι'' και διαβασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έλενά μου, για όσους δεν σε ξέρουν μπορώ κάλλιστα να ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΩ και μάλιστα ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ πώς είσαι περίπτωση που κάνεις τέχνη με το χειρισμό σου σε θέματα ψηφιοποιημένης τεχνολογίας.Υποκλίνομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. σε ευχαριστώ! :) και μια υποσημείωση για όσους δεν γνωρίζουν το δυαδικό σύστημα (0110011 κλπ)
    είναι ο τροπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπολογιστές, 0 δεν περνάει ρεύμα 1 περνάει ρεύμα, είναι δλδ η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού. Οι υπολογιστές μας ακόμα έτσι δουλεύουν. Κάθε συνδυασμός 0 και 1 αντιστοιχεί σε κάθε στοιχείο του πληκτολογίου σας πχ το 100 0001 είναι το κεφαλάιο αγγλικό Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μπράβο ρε κορίτσι μου!κάνε και μια μετάφραση λοιπόν τώρα στο μήνυμά του dr.Chris...εσύ θα γινόσουνα και καλή δασκάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν νομίζω να έχασα κάτι απ τη ζωή μου που δεν γνώριζα τι είναι αυτά τα 0110011 κλπ. Η αλήθεια είναι ότι ούτε πίτες κάνω καλά αλλά φτιάχνω ωραία γεμιστά!!! Ευχαριστώ αυτούς που ανακάλυψαν αυτό το είδος εξέλιξης με τους μαγικούς αριθμούς που γίνονται γράμματα σε μια οθόνη, ευχαριστώ όσους μου δείχνουν τον τρόπο να χειρίζομαι την τεχνολογία για να με διευκολύνουν στις δουλειές μου,αλλά τους παρακαλώ να μη μαλώνουν όταν σε 1 ώρα τα ξεχνάω και πρέπει να μου τα ξαναπούν γιατί ο δικός μου ο σκληρός δίσκος (το μυαλουδάκι μου ) μάλλον γέμισε απ όλα αυτά που καθημερινά πρέπει να βάζω μέσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θέλω να μαθαίνω για την νέα τεχνολογία και να την παρακολουθώ!
    Επίσης θέλω να μπορώ να μοιράζομαι ότι "σοφό" έχει να μου μεταδόσει η γενιά της μαμάς και της γιαγιάς μου. Έτσι μπορώ να νιώθω οτι κρατώ τις ισσοροπίες μου και δεν επεκτείνω το χάσμα που φυσιολογικά δημιουργείται. Βέβαια όσο αφορά την τεχνολογία θέλει και πολύ χρήμα για να την "προλάβεις" οπότε ίσως και να είναι προνόμιο των ολίγων.
    Απ'αυτή την οπτική γωνία όλα είναι σχετικά με την e-λιθιότης γιατί δεν εξαρτάται πάντα απο εμάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπραβο σου Ελενα . Χαιρομαι που καποιος αφιερωσε 2 λεπτα να κοιταξει τι σημαινουν αυτοι οι αριθμοι. Οσο για το σχολιο η Μεταφραστε η ανοιξτε φυλλο για πιτα ελπιζω να καταλαβαινεις οτι αστειευομαι. Δεχομαι και γεμιστα απο την Ευγενια. Φυσικα εσυ Ελενα δικαιουσε ενα μεγαλο μερος απο τις πιτες που θα ανοιξουν οι φιλεναδες μου Κωνσταντινα Και Συλβα. Οσο για εσενα Κατερινα διαφωνω πως η τεχνολογια θελει πολυ χρημα . Μην μπερδευεις την γνωση με τα Gadgets. Το PC που χρησημοποιω ειναι 5 χρονων και κανει μια χαρα τη δουλεια του και οταν το αγορασα ηταν απο τα σχετικα φτηνα PC.Μπορει να μην μπορω να αναβω τα φωτα του σπιτιου μου μεσο του PC γιατι ειναι παλιο μπορω ομως να χρησημοποιω ολες τις αλλες δυνατοτητες που μου δινει ο υπεροχος κοσμος του ιντερνετ. Πχ να μιλαω και να επικοινωνω μαζι σας. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ ευχαριστώ Dr. Chris για το μπράβο σου, αν και το μπράβο αξίζει στους δικούς μου που με "έμπλεξαν" στον χώρο της τέχνης-τεχνολογίας. Σπουδάζω αυτό το αντικείμενο και μακριά από τους γονείς μου οπότε οι πίτες είναι ευπρόσδεκτες, και χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ξέρουν να φτιάχνουν. Απλά θέλω να σου επισημάνω πως ο πατέρας μου ασχολιόταν με την φωτογραφία κ η μητέρα μου με τη ζωγραφική, κανένας δεν έχει και πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία, παρ όλα αυτά εγώ 2 χρόνια σπουδάζω ζωγραφική με χαρτί και μολύβι και φωτογραφία με φίλμ..επομένως η τεχνολογία έχει ενδιαφέρον, η μαγεία όμως αλλού κρύβεται..και πίστεψέ με, τη μαγεία αυτή δεν μπορούν να την δουν αυτοί που μπορουν να μεταφράσουν ένα κείμενο σε γλώσσα μηχανής, αλλά αυτοί που ξέρουν να ανοίγουν φύλο για τυρόπιτα(γιατί η σπανακόπιτα δεν μ αρέσει) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ Dr.Chris για τα χρόνια πολλά. Είμαι γραφίστρια και ίσως λίγο επειδή είμαι ρομαντική και ιδεολόγος σαν την γενιά μου ή λίγο που δεν μου μένουν και πολύς χρόνος και χρήμα για ν'αναβαθμίζω τον υπολογιστή μου, το κινητό και την τηλεόρασή μου, νιώθω ότι μένω πίσω!! Δεν θέλω να είμαι και όλη μέρα στα "χαζοκούτια" όπως μόνο εσύ και εγώ φαντάζομαι ότι λέμε. Τα παιδιά έχουν άλλη άποψη... Ήρθε ένας ξάδερφος μου απο Ολλανδία και μου κατέβασε σε δευτερόλεπτα προγράμματα, νέες ιδέες και λύσεις και μου υπέδειξε και άλλα τόσα που έτριβα τα μάτια μου! Και έχουμε μόνο 10 χρόνια διαφορά. Πρέπει να συμφωνήσεις ότι εαν θες να είσαι μέσα στην τεχνολογία δεν είναι μόνο το απλό σερφάρισμα και η αναδρομή στο διαδύκτιο για πληροφορίες και γνώσεις. Τα παιδιά χειρίζονται τα πάντα απο τα gadget που λες μέχρι και λειτουργικά και τεχνολογικά θέματα πάνω στους υπολογιστές και τα περιφερειακά, με τόση ευκολία που σε μένα και σε σένα μοιάζουν κινέζικα και στα ματια τους μοιάζουμε e-λίθιοι. Γι'αυτό δεν μιλάμε εξάλου? Δεν είπα ότι εσύ δεν κάνεις την δουλειά σου ή ότι άλλο σ'ενδιαφέρει...Μην γελιέσαι όμως! Ξέρουν και έχουν πολύ περισσότερα απο σένα όσο και αν θες να λέγεσαι σύγχρονος. Τα λεφτά δεν ξέρω που τα βρίσκουν.......είναι και μαστροχαλαστές απο την παιδική-εφιβική φύση τους....είναι και η αδυναμία που τους έχουμε οι γονείς για να μην τους λείψει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή