Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Χρόνια Πολλά Μπαμπά και Μαμά!!!!

Αναμνήσεις εκπάγλου κάλλους. Μεταξύ φασαρίας και παρηγοριάς, χαδιού και παντόφλας, επαίνου και τιμωρίας, απειλής και προστασίας. Συνισταμένη ετερόκλιτων στοιχείων συνθέτουν ένα πρόσωπο τόσο ίδιο και τόσο διαφορετικό συνάμα για κάθε άνθρωπο. 

Μανούλα Καλημέρα!
Σου εύχομαι  να είσαι γερή, δυνατή, βράχος όπως είσαι πάντα, λεβέντισσα που σε λέει ο (υ)ιός σου και παρούσα στη ζωή μας με τον τρόπο που ξέρεις. Να ξυπνάς πριν από εμάς και να κοιμάσαι αφού μας βάλεις για ύπνο. Να ακούς ό,τι σου λέμε και να τρέχεις να μας το πραγματοποιείς ακούραστα.
Μαμά θέλω να σου πω κάτι όμως: Μου τη δίνει που όσα χρόνια κι αν περάσουν καταλήγεις να έχεις (ΣΧΕΔΟΝ)πάντα δίκιο και να φαίνομαι μπροστά σου μικρή, χαζή κι ανόητη. (Αυτό τώρα ξέχασέ το όμως, γιατί θα το πάρεις πάνω σου και θα μου το κοπανάς).
Και να σου πω και κάτι άλλο? Προχθές η Βάσω μας περιέγραφε μία καινούργια συνταγή για μια τούρτα που είχε φτιάξει και ομολογώ πως ήτανε πολύ προκλητική η περιγραφή και η τούρτα μαζί! Κι όταν τη ρώτησα «Γιατί δε μας έφερες ένα κομμάτι?» εκείνη απάντησε: «Γιατί κράτησα για μένα και τον άντρα μου από ένα κομμάτι και την άλλη τη μοίρασα!» Και τότε της είπα: «Α! σαν τη μαμά μου κάνεις κι εσύ! Ό,τι σου περισσέψει το μοιράζεις!» Αλλά μετά το ξανασκέφτηκα και το διόρθωσα: «Λάθος. Η δική μου η μαμά» της είπα «πρώτα μοιράζει στους άλλους και ό,τι περισσέψει το κρατάει για το σπίτι».
Και εμείς όταν σου κάνουμε με τον Παύλο δώρο, σου το κάνουμε δια δύο γιατί μας έμαθες να μοιραζόμαστε τα πάντα, ενώ εσύ όταν μας κάνεις δώρα μας τα κάνεις επί δύο, γιατί η αγάπη σου πολλαπλασιάζεται επί του αριθμού των παιδιών σου.

Κι η μάνα αυτή, που είναι μόνο ΜΙΑ, είναι καταδικασμένη από τη φύση της να κουβαλάει τα πιο γλυκά βάσανα και μάλιστα αδιαμαρτύρητα. Κι αν γκρινιάζει καμιά φορά δεν πειράζει. Δε μετράει. Τη φύση της που τη θέλει να νοιάζεται για το τι θα φάνε τα πουλάκια της, που τη θέλει να ξενυχτάει στο προσκέφαλο για να κατέβει ο πυρετός απ’ τα παιδάκια της, να φροντίζει το ζεστό περιβάλλον για τα τζιέρια της και να προνοεί για το μέλλον διαισθανόμενη τις κλίσεις των μωρών της δεν την έχει απολύτως κανένας!
Η μάνα είναι το αποκούμπι και η παρηγοριά μας. Κι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο μαζί με το μπαμπά που ό,τι κι αν κάνουμε θα μας συγχωρήσει. Που όσο κι αν μας μαλώσει, θα ξεθυμώσουμε. Που όλο αυτό το ξέρουμε και το εκμεταλλευόμαστε. Και το ξέρω και το ξέρεις. Της μιλάμε όπως να ‘ναι. Της υψώνουμε φωνή. Της βγάζουμε γλώσσα. Οι κοινωνικές συμβάσεις αίρονται με τη μάνα, γιατί όλο αυτό δεν έχει συνέπειες. Κι αν σε έχει και χαϊδεμένο...Κι αν σε έχει και κανακάρη... τότε τα πράγματα χειροτερεύουν για κείνη, συμφέρουν περισσότερο σένα.
Και αισθάνομαι κάθε χρόνο τέτοια μέρα ότι αδικούμε τον μπαμπά. Η μάνα πονάει, η μάνα γεννάει, η μάνα ηρεμεί. Αλλά τη μάνα αυτή μου τη διάλεξε ο μπαμπάς. Βρήκε ανάμεσα σε άλλες την πιο άξια γυναίκα, την πιο ικανή να κυοφορήσει τα παιδιά που ήθελε να κάνει και να φτιάξει την οικογένεια που ονειρευότανε.
Χρόνια Πολλά Μπαμπά και Μαμά!!!!!!!

16 σχόλια:

  1. Eyxaristoume Konstantina. Sintoma ki esu mama.
    K.T.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε που σκέφτηκες τον μπαμπά! Μπορεί να έχει κι εκείνος γιορτή αλλά δυστυχώς όχι με τέτοιες διαστάσεις. Χρόνια Πολλα λοιπόν σε μπαμπάδες που διαλεξαν τις μαμαδες και στις μαμάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε Κοριτσάκι πολύ! Αλλά εσύ πότε θα γίνεις ΜΑΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ αυτή η μαμά (σου). Γιατί Κων/να μου οι μαμάδες λίγο-πολύ ίδιες είναι. Αλλά η δική σου στην προσφορά είναι ΑΠΙΑΣΤΗ! ΤΟυς χαιρετισμούς μου στην κ.Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία έκπληξη η Κυριακάτικη! Χρόνια Πολλά στις μαμάδες όλου του κόσμου και τους Μπαμπάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xrnia Plla stis mamads kai sti diki mu pu tn agapo paaaaaaaaaaara poliiiii!!Mumy eisai i pio kali olou tou kosmou!Makia Polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θυμάμαι από τότε που πήγαινα στο δημοτικό που φτιάχναμε καρτούλες και χειροτεχνίες με ευχές για αυτή τη μέρα... Τη γιορτή της μητέρας... Μα ποτέ δεν θυμάμαι να έχω φτιάξει κάτι για τον πατέρα (μου) που όπως πολύ σωστά λέει η κ.Κωνσταντίνα έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να έχουμε ο καθένας τη δικιά του γλυκιά, καλή, υπερπροστατευτική αλλά και συνάμα αυστηρή, "κακιά" και εκνευριστική μητέρα.. Όσες γιορτές και να φτιάξουμε για τους μπαμπάδες δεν νομίζω οτι μπορεί να φτάσει τη γιορτή της μητέρας... Γι' αυτό ο καθένας μπορεί να σκέφτεται και να λέει χρόνια πολλά και στους δύο γονιούς του... Αντί γιορτή της μητέρας και του πατέρα ας το γιορτάζουμε ως γιορτή των γονέων... Όμως εγώ θα ήθελα να πω κι ένα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην κυρία μου που είναι η δεύτερη μητέρα μας τόσα χρόνια... Και τέλος κ.Κωνσταντίνα σας εύχομαι και με ένα δικό σας παιδάκι σύντομα.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου Ντινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάνες λογιών-λογιών. Μάνες όμορφες, μάνες άσχημες. Μάνες χοντρές και μάνες αδύνατες. Μάνες παντρεμένες και μάνες ανύπαντρες. Μάνες αρχηγοί και μάνες εγκατελειμένες. Μάνες που λατρεύουν τους γιούς τους και μάνες που δεν τις χωνεύουν οι νύφες τους. Μάνες που τις μαλώνουν οι κόρες τους και μάνες που τις τρέμουν οι γαμπροί τους. Ολες όμως έχουν κάτι κοινό. Είναι μοναδικές όπως κι εσύ μανούλα μου.
    Χρόνια πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα κούκλα!!!! Αι στο καλό σου πρωί πρωί συγκίνηση! Να μας χαιρεστε... γιατί είμαστε οι καλύτερες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ ατιμο παιδι ! Ενα σου λέω Τι καλα που ξερεις την μαμα σου ! Ε λοιπον αυτο ακριβώς κάνει.

    Χρόνια πολλα λοιπον στην μαμακα σου, στις μαμαδες ολου του κόσμου και στις προσεχως.

    Υ.Γ.συγχαρητηρια μ αρεσει που δεν ξεχασες τον Αντωνη. φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. arghsa ligo alla kalio arga para pote..lene,opws kai na xei xronia polla se oles tis mhteres k olous tous pateres toy kosmou!!kai as mn ksexname pws opws eipate k seis '' exoun PADA dikio ''.kai kt akomh an mou epitrepete... tyxaio einai to gegonos pws einai to mono keimeno sto opoio den exete sxoliasei???xaxaxxaxa asteieyomai!!!sas agapw polu!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλά που λένε πως οι γιορτές κρατάνε σαράντα μέρες.Ή το άλλο.Κάλλιο αργά παρά ποτε...ή αργότερα.Κι ας πέρασαν τόσες μέρες,κι ας το διαβάζω τώρα το κείμενό σου...Τα συναισθήματα δεν αλλάζουν και τα σχόλια μου για το υπέροχο κείμενό σου είναι απλά περιττά.Δε νομίζω κανείς μας να θέλει να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι...Να τους χαίρεστε και να σας χαίρονται κι αυτοί,κοριτσάκι μου.Χρόνια πολλά σε όσους και όσες είναι και σε όσους και όσες πρόκειται να γίνουν γονείς.Και στα δικά σου,φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η γιορτή είναι ετήσια, το κείμενο διαχρονικό και οι ευχές αληθινές! Χρόνια πολλά στη μαμά σου και το μπαμπά σου και με το καλό στη δική σου γιορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι!Να 'σαι πάντα έτσι γλυκιά μου!
      Πολυγραφότατη και αληθινή!
      Μύρια ευχαριστώ!

      Διαγραφή