Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Με λένε χρόνο! Θες να γίνουμε φίλοι?


Με λένε χρόνο! Με γνωρίζουν όλοι. Με σέβονται πολλοί, με περιφρονούν περισσότεροι, με αποζητούν σχεδόν οι πάντες, με βιώνουν απαξάπαντες!   
Λειτουργώ ως υποκείμενο στις πράξεις των άλλων. Σφετερίζομαι τις δράσεις των ανθρώπων: Εκείνοι δρουν, αλλά εγώ δικαιώνω. Εκείνοι έχουν δίκιο, αλλά εγώ θα το δείξω. Εκείνοι πονάνε, αλλά εγώ γιατρεύω, γιατί εγώ είμαι ο καλύτερος γιατρός. Εκείνοι αγχώνονται, γιατί εγώ «περνάω». Και συνήθως δεν περνάω απλά, αλλά τρέχοντας! Τρέχω! Και μαζί συμπαρασύρω κι εκείνους! Αγώνας δρόμου η ζωή! Και πιέζω! Επείγω! Ναι! Ναι! Το παραδέχομαι, το ομολογώ! Ορκίζομαι! Και σαν φύγω... πίσω δε γυρίζω. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθώ έτσι, ανεκμετάλλευτος! Μόνο ο καιρός έχει γυρίσματα. Ο χρόνος? Εβδομάδες. Μα δε μπορώ να φέρω όσα φέρνει η ώρα.
        Να με λυπάσαι! Ακούς? «Φείδου χρόνου» έλεγαν οι πρόγονοί σου. Γιατί ως χρόνος είμαι χρήμα. Μη με σπαταλάς! Και να προσέχεις τα πράγματα που κάνεις και σου τρώνε άσκοπα το χρόνο σου. Σου παίρνουν από το χρόνο σου, πολύ ή λίγο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι θα μπορούσες να ροκανίσεις αλλού αυτόν το χρόνο. Το σκοτωμένο χρόνο. Κι εσύ, εκεί που πρέπει να τον αφιερώσεις, τον τσιγκουνεύεσαι. Ξοδεύεις το χρόνο σου για άσκοπους λόγους, για χαζά πράγματα. Παραπονιέσαι συχνά ότι δεν έχεις χρόνο. Γιατί? Ποιος σου τον έκλεψε? Εσύ δεν τον κατανέμεις? Εσύ δεν τον κουμαντάρεις και τον προγραμματίζεις? Πώς? Σου τον τρώνε οι άλλοι? Ποιοι? Αυτοί που έβαλες ΕΣΥ στη ζωή σου προφανώς! Αλλιώς, θαρρώ, πως θα τους άφηνες έξω από αυτήν.  Τι είναι? Μπλέξιμο? Πολύπλοκο το θέμα που ανοίγω? Το ξέρω, και? Τι θες? Να μη συζητήσουμε γι’ αυτό? Μου λες δλδ πως όταν δεν συζητάς για κάτι, τότε αυτό δεν υπάρχει? Εθελοτυφλείς!
Εκεί που πρέπει να δώσεις χρόνο, γιατί δε δίνεις? Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που χρειάζονται, που θέλουν χρόνο. Αλλά εσύ παραπονιέσαι μονίμως πως δεν έχεις χρόνο. Ευτυχώς όμως κάποιοι έχουν. Κοίτα να κάνεις το ίδιο κι εσύ. Ακολούθα τους! Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από σένα. Να εξοικονομείς χρόνο, μόλις αδειάσεις, μόλις ξελασκάρεις! Πώς το λένε? Γιατί όσο κι αν μετράς τις μέρες και τους μήνες, τα χρόνια θα φύγουν.
Και μην αφήσεις κανέναν να σου την πει γι’ αυτά που έκανες και γι’ αυτά που δεν έκανες στο σωστό χρόνο. Βγες! Παίξε! Τρέξε! Ερωτεύσου! Και μη σε νοιάζει ποιον και πόσο χρονών είναι, είσαι, γιατί ο έρως χρόνια δεν κοιτά.  Και κάν’ το τώρα που δε σε πήραν δα και τα χρόνια!
        Και μην αναβάλεις για του χρόνου αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα. Φέτος. Μόνο να εύχεσαι να είμαστε καλά και να είμαστε μαζί και του χρόνου, όπως είμαστε χρόόόόνια και ζαμάνια τώρα, από τα πέτρινα εκείνα χρόνια. Θυμάσαι? Κι όταν μεγαλώσεις και αναπολήσεις απλά τα παλιά τα χρόνια κι όλα όσα έκανες προ αμνημονεύτων χρόνων, να μιλάς για φιλίες, για σχέσεις που άντεξαν στο χρόνο και για πράξεις που έγιναν εν ευθέτω χρόνω.
        Κι αν καμιά φορά χάσεις την αίσθηση του χρόνου, δε ‘ν’ κακό! Τότε πάει να πει πως ζεις τη στιγμή και παρατείνεις το χρόνο. Του δίνεις χώρο. Μου δίνεις χώρο. Χώρο σε μένα, ευκαιρίες σε σένα. Και έχεις λόγο ύπαρξης. Και μην ξανακούσω δικαιολογίες πως δεν έχεις ελεύθερο χρόνο και τέτοια! Δεν υπάρχει σκλαβωμένος χρόνος! Ο χρόνος είναι εν τη γενέσει του ελεύθερος. Όχι πολιορκημένος. Διατίθεται όπου δίνουμε προτεραιότητα!  Πήρες είδηση πως ο λόγος σου ξεκινάει με τη φράση: «Ελλείψει χρόνου...»? Όλες σου οι δικαιολογίες για όσα δεν κάνεις ξεκινούν από αυτήν την ηλίθια φράση! Ο χρόνος είναι δικός σου. Ολάκερος. Μόνο δικός σου! Καράβι είναι ο χρόνος κι εσύ ο καπετάνιος. Σε πάει, σε ταξιδεύει κι εσύ κάθεσαι στο τιμόνι του και πιλοτάρεις. Με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνεις να τον χειρίζεσαι καλύτερα.
        Κάνε έναν απολογισμό και θα δεις! Στα παιδικά σου χρόνια ήσουν ανέμελος. Όταν άρχισαν να περνούν τα χρόνια άρχισες να σκαρφίζεσαι διάφορα για την εξοικονόμηση του χρόνου σου. Οι αντοχές σου άρχισαν κι αυτές να λιγοστεύουν. Οι υποχρεώσεις σου, αντιστρόφως ανάλογα να αβγατίζουν και να πληθαίνουν. Έπαψες να δίνεις χρόνο ανοχής στα πράγματα. Άρχισες να εκνευρίζεσαι με το παραμικρό. Ευτυχώς όμως που ο χρόνος διδάσκει. «Τα χρόνια φέρνουν φρόνια» λέει ο λαός κι αρχίζεις και καταλαβαίνεις γιατί έχεις κάνει τη ζωή σου fast food. Βορά στο στόμα των αδηφάγων. Θέλεις κι απαιτείς να γίνουν όλα σε χρόνο μηδέν, σε χρόνο ρεκόρ, σε χρόνο dt! Γιατί? Θα γίνεις κάποτε παρανάλωμα του χρόνου και συν τω χρόνω θα μετανοήσεις αλλά δε θα μπορείς να γυρίσεις ούτε εσύ, ούτε τον χρόνο πίσω.  
Θα πλησιάζει ο χρόνος για να μας αφήσεις χρόνους και θα τρομάζεις, θα μετριάζεις αλλά θα ‘ναι αργά! Γιατί θα τα ‘χεις φάει πια τα χρονάκια σου, θα ‘χεις πολλά χρόνια στην πλάτη σου, χωρίς να έχεις εκμεταλλευτεί τις στιγμές. Θα μετράς μοναχά ρωγμές, αιχμές και παρακμές! Ο χρόνος θα αυλακώσει το πρόσωπό σου με ανεξίτηλες ρυτίδες που εσύ θα καλύπτεις με ψιμυθιώματα και ακριβές γέλες! Θα αρνείσαι να συμφιλιωθείς με το χρόνο και χρόνο με το χρόνο θα προσπαθείς να ξεγελάσεις το χρόνο! Χα! Ας γελάσω! Ποιον? Εμένα! Τον αδίστακτο χρόνο! Εμένα τον πανδαμάτορα χρόνο! Που απαλύνω ωστόσο τις πληγές! Δεν ξεγελάς το χρόνο με τέτοιες αυτ-απάτες! Τον εαυτό σου μπορεί. Το χρόνο ποτέ!
        Δώσε πίστωση χρόνου τώρα! Τώρα που μπορείς και άσε ορισμένα πράγματα που θέλουν το χρόνο τους να γίνουν σε απρογραμμάτιστο, σε απροσδιόριστο χρόνο. Νιώσε πώς είναι να είσαι εκτός τόπου και χρόνου για όσο χρόνο θες. Χαλάρωσε λίγο και κάνε κάτι ακόμα και σε ακατάλληλο χρόνο. Έτσι! Για να νιώσεις τη διαφορά! Αλλά πρόσεξε μην πληρώσεις ακριβά τις ετεροχρονισμένες σου κινήσεις, γιατί όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα θεωρηθείς όλβιος μόνο όταν σιγουρευτείς πως η μοίρα δε σου ‘πε κατάμουτρα «Κακό χρόνο να ‘χεις»!
        Γιατί η συνειδητοποίηση του χρόνου, είναι χρόνιο πρόβλημα και η φιλοσοφία του χρονοβόρος διαδικασία. 
Θα γίνουμε φίλοι? Τι λες?

35 σχόλια:

  1. Me mia anasa katapino ta keimena sou...morfi kai periexomeno ton legomenon sou me afinoun afoni.Den ksero ti na protosxoliaso.8a meino stoQ
    όταν δεν συζητάς για κάτι, τότε αυτό δεν υπάρχει? Εθελοτυφλείς! kai sto:
    Διατίθεται όπου δίνουμε προτεραιότητα!
    alla kai stoQ
    ... συν τω χρόνω θα μετανοήσεις αλλά δε θα μπορείς να γυρίσεις ούτε εσύ, ούτε τον χρόνο πίσω.
    O,ti en oligois tonises!!!pianeis to meso orou to mualou!!!!Euxaristo gia alli mia fora!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρόνο με το χρόνο γίνεσαι όλο και καλύτερη...πλάκα κάνω. κύριε χρόνε όσο φίλοι και να γίνουμε εσύ θα προχωράς πάντα πιο γρήγορα. άνιση σχέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγώ ελπίζω χρόνο με το χρόνο να πέφτουν μάσκες! Καλημέρα Ανώνυμοι-ες!

    Δεν γίνονται όλοι οι αγώνες επί ίσοις όροις. Αυτό είνα' αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Άγιος Αυγουστίνος είπε :
    Τι είναι, λοιπόν, ο χρόνος; Αν δε με ρωτά κανείς, γνωρίζω. Αν, όμως, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω. Αλλά σε κάθε περίπτωση τολμώ να πω πως τούτο γνωρίζω Αν τίποτε δεν τελείωνε, δε θα υπήρχε παρελθόν. Αν τίποτε δεν πλησίαζε, δε θα υπήρχε μέλλον. Αν τίποτε δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και παρόν. Όμως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το παρελθόν και το μέλλον, αφού τo παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη; Από την άλλη, αν το παρόν ήταν πάντα παρόν και δεν κυλούσε, το παρελθόν δε θα ήταν χρόνος αλλά αιωνιότητα Αλλά, αν ήταν το παρόν μόνο χρόνος, γιατί κυλά στο παρελθόν, πώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει; Υπάρχει, μόνον γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει. To μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι ο χρόνος οδηγεί στη μη-ύπαρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωωωω...λύ ψαγμένο το σχόλιό σου!Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει παρόν. Το παρόν είναι ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον...φράσεις του τύπου "προς το παρόν" κ.ά.ό. είναι απλά καταχρηστικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρος Παντούδης17 Μαρτίου 2011 στις 1:11 π.μ.

    Χρόνος...Μεγάλη ασθένεια,αν θέλεις την άποψή μου!!!Ενδιαφέρουσα προσέγγιση η συμφιλίωση μαζί της.Ίσως..γιατί όχι??
    Η κόντρα μου με τον χρόνο έτσι κ αλλιώς δεν οδήγησε σε κάτι καλό!!!Το θέμα όμως δεν ειναι το τί να κάνει κάποιος!Αλλά το ΠΩΣ θα το κάνει!! Ακούω προτάσεις!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ..για χαρές και λύπες για παρελθόν παρόν και μέλλον πανδαμάτωρ τελικά ο χρόνος....!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ λέω αν όπου χρόνος=ασθένεια, τότε ασθένεια≠ γιατρός, => χρόνος≠γιατρός. Ανατρέπεις τα δεδομένα Σπύρο και...τι κάνεις με μια ασθένεια? Ή τη γιατρεύεις που στην προκειμένη περίπτωση δε γίνεται διότι χρόνος δε σταματά ΠΟΥΘΕΝΑ και με τίποτε (παυσίπονα και παυσίλυπα) ήήήήή....τι λένε οι γιατροί σε ΑΝΙΑΤΕΣ ασθένειες? ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ!!!
    ..αλλά ας μιλήσει και κάποιος γιατρός ρε παιδιά εδώ μέσα :Ρ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας το αργησα λιγο αυτη τη φορα γιατι ειχα παει Σικαγο για μερικες μερες. Γυριζοντας η ευχαριστη εκπληξη που με περιμενε ηταν οτι τα χιονια σχεδον εχουν λιωσει πιασαμε τους συν 10 C οποτε ερχετε η ΑΝΟΙΞΗ! Το θεμα λοιπον απο οτι βλεπω ειναι ο Χρονος και τα τερτιπια του. Ενδιαφερον θεμα. Συμφωνω με την Κωνσταντινα με τα οσα ειπε. Surprise! Χα δεν το περιμενες εεε?Το μονο που θελω να προσθεσω ειναι πως ο Χρονος απο μονος του δεν μπορει να οριστει πληρως αν δεν λαβουμε υποψη μας και μια αλλη διασταση που δεν ειναι αλλη απο τον ΧΩΡΟ. Ολοι σας εχετε ακουσει την θεωρια της σχετικοτητας για την σχεση χρονου και χωρου. Αν βαλουμε το χερι μας πανω σε ενα καυτο τηγανι για ενα λεπτο αυτο το λεπτο θα μας φανει σαν μια ωρα. Αν τωρα εχουμε το χερι μας πανω σε μια καυτη Γυναικα για μια ωρα αυτη η ωρα θα μας φανει (τουλαχιστον σε εμενα) σαν ενα λεπτο. Προσφατα απεκτησα μετα απο σκληρο αγωνα και παλη εναντιον του αφεντικου μου (οπου αφεντικο βλεπε ¨εταιρον ημιση¨) τον δικο μου προσωπικο χωρο . Ενα χωρο 60 τμ μεσα στο σπιτι που ειναι αποκλειστικα δικος μου και λειτουργει με κανονες Αγιου Ορους. Απαγορευεται η εισοδος σε γυναικες!! Ενας χωρος αφιερωμενος σε Αγωνες Ποδοσφαιρου ,Χοκευ, ΝΒΑ και οτι τελως παντων χρειαζετε ενας αντρας για να ειναι χαρουμενος με τους φιλους του. Για τους φιλους που ειναι απο τον Καναδα καταλαβαινουν οτι ειναι το γνωστο Man Cave!!! Τωρα ξερω αναρωτιεστε και σκεφτεστε ¨και τη μας νοιαζει ρε μεγαλε αν εχεις το δικο σου χωρο?¨ Υπομονη θα εξηγησω. Απο τοτε που αξιοποιησα λοιπον αυτον τον χωρο και τον διακοσμησα συμφωνα με το γουστο μου αρχισα να περναω αρκετες ωρες κανοντας πραγματα που πριν δεν ειχα χρονο να κανω, η τουλαχιστον ετσι νομιζα. Αρχισα να διαβαζω περισσοτερες ωρες να αφιερωνω πιο πολυ ωρα παιζοντας με το σκυλο. Αρχισα να ζωγραφιζω. Οχι δεν εχω ταλεντο, απλα μου αρεσει να ανακατευω χρωματα και να βαζω την φαντασια μου πανω στον Κανβα. Ακομα προσπαθω να βγαλω ακρη απο τον τελευταιο μου πινακα και τι ακριβως ηθελε να πει ο καλλιτεχνης! Anyway φυγαμε απο το θεμα. Ναι ξερω τι σκεφτεστε ¨Γιατι μεχρι τωρα ημασταν στο θεμα?¨ Υπομονη ! Αν και φανταζομαι καποιοι απο εσας μπορει να εχετε μια ιδεα για το που το παω!!! Τωρα το θεμα ειναι πως καταφερα να τα κανω ολα αυτα και να βρω τον επιπλεον χρονο να κανω ολα αυτα που κανω . Αλλαξα τις συνηθειες μου ? Βρηκα τροπο μηπως να μεγαλωσω το χρονο? Φυσικα και οχι ! Τι αλλαξε λοιπον ?..Ο ΧΩΡΟΣ! Φανταστητε τον εαυτο σας σε ενα ασπρο κενο δωματιο. Δεν υπαρχει τιποτα γυρο σας παρα μονο ασπρος τοιχος. Πως θα σας φανει το περασμα μιας ωρας? Το λευκο αυτο δωματιο ειναι η διασταση του χωρου στη ζωη μας. Αρχιστε τωρα να διακοσμητε αυτο το δωματιο. Προσθεστε χρωμα στο χωρο, βαλτε επιπλα , βαλτε φυτα , ραφια με διαφορα διακοσμητικα, βαλτε οτι νομιζετε πως θα κανει τον χωρο αυτο πιο ομορφο. Δοκιμαστε να περασετε μια ωρα τωρα μεσα σε αυτο το δωματιο...Πως σας φανηκε? Περασε πιο γρηγορα αρα και πιο ευχαριστα? Αρχιστε τωρα να βαζετε κιαλλα πραγματα πανω στα ραφια γεμιστε το δωματιο με κοσμο με Φιλους αλλα και ¨φιλους¨ ξαφνικα η κατασταση γινετε ασφυκτικη. Δοκιμαστε να περασετε τωρα μια ωρα μεσα σε αυτο το δωματιο. Με ποσους απο αυτους που ειναι μεσα στο δωματιο θα μπορεσετε να μιλησετε ποσα απο τα βιβλια στν γεματη πλεον βιβλιοθηκη θα μπορεσετε να διαβασετε? Θα εχετε χρονο να ξεσκονησετε ολα τα διακοσμητικα που βαλατε στα ραφια η απλα θα καθονται εκει σκονισμενα εχοντας χασει την λαμψη τους!! Μαλλον δεν καταφερατε να κανετε και πολλα μεσα σε αυτην την ωρα και μαλλον νοιωσατε ενα αισθημα αγχους παρα χαρας η χαλαρωσης . Τωρα λοιπον δοκιμαστε το εξης.. Ξερω τι λετε απο μεσα σας. ¨Θα παει μακρυα η βαλιτσα ρε μεγαλε με την ανακαινηση του δωματιου? Βαλε βγαλε επιπλα και κοσμο εχει παθει η μεση μας¨ Τελευταιο λοιπον :) Αφηστε μεσα στο δωματιο μονο αυτα που πραγματικα σας αρεσουν και οχι πραγματα που σας φορτασανε αλλοι η απλα τα εχετε για να τα εχετε και κρατηστε μονο εκεινους τους ανθρωπους που πραγματικα θελετε. Περαστε την επομενη ωρα μαζι τους.Πως σας φανηκε ο χρονος? Θα εγραφα κιαλλα μιας και εχω Χρονο. Ειρωνικα ομως επιασα τους maximum χαρακτηρες και δεν εχω αλλο ΧΩΡΟ!:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε καλώς το παιδίίίί!!Λέω κι εγώ γιατί συμφωνούμε? Μα επειδή εσύ (όσο κι αν ισχυρίζεσαι πως ο χωροχρόνος είναι δυο πράγματα σιαμαία) έχεις πιάσει το θέμα του ΧΩΡΟΥ και όχι του ΧΡΟΝΟΥ!Δηλ. είσαι εκτός τόπου (ο Καναδάς ούτως ή άλλως είναι εκτός, πόσο μάλλον το Σικάγο :Ρ) και χρόνου (επειδή βγήκες, όπως λέμε εμείς οι φελλό-λογοι, εκτός θέματος!!!!).Ευχαριστώ ωστόσο γιατί δίνεις λαβή για ένα άλλο θέμα (θα το'χω στα υπόψη μου).
    Θα σταθώ στο σημείο που ισχυρίζεσαι ότι "πέρασε πιο γρήγορα η ώρα".... επειδή έφτιαξες το δικό σου χώρο! Το ζητούμενο εν τέλει ποιο είναι? Το ότι δεν περνάει η ώρα με τίποτα (όταν δεν έχεις το χώρο σου) ή ότι περνάει πολύ γρήγορα η ώρα? Ε?Τελικά όλες αυτές οι εκφράσεις περί χρόνου είναι αντιφατικές μεν μεταξύ τους αλλά εξ ίσου αληθινές και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ζωή και οι εκφάνσεις της έχουν πάντα δύο όψεις!!! Όσο για την απεγνωσμένη (μου φαίνεται εμένα) προσπάθεια να βρεις το χώρο σου, ενώ έχεις επιλέξει να "μοιραστείς" τη ζωή σου με το ταίρι σου μου φαίνεται λίγο διαστροφικό (βλ.προηγούμενο κείμενο :Ρ) ή έγκειται και αυτό στο "δύο όψεις" (?). Δεν ξέρω!
    Για το θέμα ο χρόνος=ασθένεια που λέει ο Σπύρος όμως, ως γιατρός που είσαι, δε μας είπες ΤΙΠΟΤΑ!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα ήθελα να ζητησω χίλια συγγνώμη για την καθυστέρηση...ήθελα να προλαβω αλλα...και τωρα δεν εχω και το προσχημα του "χρόνου" για να δικαιολογήσω τον εαυτό μου....


    στην κυρια μου λοιπον,

    ολόκληρη η ζωή περιστρέφεται γύρα από ένα ρολόι. ο χρόνος τρέχει ασταμάτητα αφήνοντας πίσς όλοθσ εμάς να τρέχουμε για να τον προλάβουμε...Χαρακτηριστικό παράδειγμα?? η κυρία ΜΟΥ! τέσσερις μέρες την εβδομάδα κλεισμένη σένα σπίτιμε μαθήματα πρωινά, δεκατιανά, μεσημεριανά, μεταμεσον΄θκτια ή ό,τι άλλο επιθυμείτε! Σου δημιουργεί την εικόνα του "Βέγγου" σε θυληκή version! Χτενισμένη ή,συνήθως, αχτένιστη, ήρεμη ή, πολύ συχνώς, τσιτωμένη, κάνει τον δικό της αγώνα δρ΄μου με προορισμό; την δική μασ γνώση παράλληλα όμως την δική της ΑΠΟγνωση!!
    Σαν κοντέψει όμως το Σαββατοκύριακο το σκηνικό αλλάζει. η σχόλη έφτασε, η αργία παίρνει τη θέση μια "εβδομάδας παθών". και μην φανταστείτε πωσ ο ελεύ8ερος χρόνος που υπάρχει στη ζωή της κθρίας μοθ διατείθεται σε ανάπαυση και περισυλλογή. Όχι φυσικα! Βλέπετε, όταν ο "Βέγγος" είναι μέσα σου, δεν σε εγκαταλείπει τόσο εύκολα... γι αυτό και η κυρια μου πάντοτε βρίσκει χρόνο με κάτι να ασχολείται. Ανακαλύπτει την αναζωογόνηση σε πράγματα που την καλλιεργούν. Τρέχει σε εκθέσεις, σε θέατρα και ούτε κι εγώ ξέρω πού αλλού, πάντοτε όμωσ με ένα ρολόι στο χέρι που -πιστεύω- πως συχνά εύχεται να είχε σταματήσει ή τουλάχιστον να πηγαίνει λίγο πιο αργά! Έτσι δεν είναι κυρια;;;
    Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν βρίσκει χρόνο για ΠΛΗΡΗ ξεκούραση και αναψθχή. Αν αναλώνεται μπροστά από μία τηλεόραση ή δίπλα σε ένα ράδιο μετά από μέρες που η κούραση χτυπάει κόκκινο. Για να σας λύσω την απορία, ούτε αυτό το κάνει!!! Ώρες ώρες την βλέπουν και νομίζουν πως κατέβηκε από άλλο πλανήτη! κι όμωσ παιδιά!! δικιά μας είναι δεν δαγκώνει!!!
    Κι έρχεται πάλι η αρχή της εβδομάδας. Ο πονοκέφαλος ξεκινά, οι διορθώσεις δίνουν και παίρνουν. Ολοήμερα μαθήματα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε με πολέμους και φωνές! Όμως ξέρω πως ένας πόλεμος για να ξεκινήσει χρειάζονται αφορμές. Μήπως εμείς ως οι "καλοί μαθητές" πρέπει να σκεφτούμε πως ΙΣΩΣ τισ προκαλούμε; Εκτιμώ πως ναι!
    Κυρία μου, ειλικρινά θαυμάζω την υπομονή σας και θα ήθελα να ξέρω πώς τα καταφέρνετε.. Δεν πιστεύω όμως πως δεν υπάρχουν στιγμές που θα θέλατε να ξεφύγετε από όλους και από όλα.... Λοιπόν;;; Τι λέτε;;; Πάμε Χαβάη και εμείς όπως η Πρωτοψάλτη;;;;


    Σας αγαπώ πολύ!!!! 8εωρώ πως είμαι ολίγον τι μακρυγορούσα αλλά ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ!!! φιλάκια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχα!Είσαι απίστευτη!
    Αγγελικούλα μου γλυκιά ΕΝΑ θα σου πω (κι είναι τυχαίο?δε νομίζω!). Από χθες το βράδυ σηκώθηκα σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι από το κρεβάτι!!!!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΩ ΞΑΝΑΠΑΘΕΙ!Δεν είμαι άρρωστη! Απλά νιώθω ΚΟΥΡΑΣΗ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ που θα σας ξαναδω.........και όχι απλά θέλω να πάω Χαβάη αλλά πλΕρώνω όσο-όσο (το βασίλειό μου) για ένα Σαβ/κο στο κρεβάτι με ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΦΟΡ!!!Τελικά Αγγελική αυτός που έγραψε το άρθρο που διαβάσαμε ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!Δε νομίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μόνο απόλυτο??? αυτός απλά τα έλεγε όλα!!! και ειλικρινά θεωρώ πως σας αξιζε αυτή η αναψυχή επί της κλίνης!!!! αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!!!! όσο για τη χαβάη, δίνω υπόσχεση!!!! θα πάμε!!!! και με μία ρόδα κιολας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χα!κλείσε εισιτήρια κιόλας!Αλλά εγώ έχω καλύτερη πρόταση: βρήκα προσφορά για Χαλλλλλκιδική! Γιατί κακά τα ψέματα: Καλή η Χαβάη αλλά σαν τη Χαλλλλλλκιδική...ΔΕΝ ΕΧΕΙ!:);):Ρ:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ειναι καθολου εκτος τοπου και χρονου το κειμενο μου απλα μαλλον δεν καταλαβες τη λογικη μου. Ο Χρονος λοιπον ειναι απο την στιγμη της γεννησης μας ενα χρονομετρο που μετραει αντιστροφα. καθε δευτερολεπτο που περναει οπως σωστα ειπες δεν γυριζει πισω και ουτε μπορουμε να αλλαξουμε οσα εγιναν. Το παραδειγμα τουδωματιου ειναι η ζωη μας και μεσα σε αυτη τη ζωη ο Χρονος τρεχει. Το πως αξιοποιουμε αυτο το Δωματιο=Ζωη εχει να κανει με τον καθενα μας προσωπικα. Αλλους αυτο το δωματιοτους πνιγει και αρα ο Χρονος λειτουργει εναντιων τους. Αλλοι προσαρμοζουν αυτο το δωματιο στα θελω τους και ο χρονος συνεχιζει μεν να τρεχει αλλα δεν περναει ανεκμεταλλευτος. Οσο για το φιλο Σπυρο. Αν υποθεσουμε πως ο Χρονος ειναι ασθενεια τοτε η λυση ειναι ακριβως αυτα που ειπα πιο πανω. Καλυτερα λοιπον να των Βαλουμε σε ενα ¨δωματιο νοσοκομειου΅ και να κανουμε το παν ωστε να εχει την καλυτερη φροντιδα παρα απλα να τον υπομενουμε. Οσο για το ¨διαστροφικο¨ της υποθεσης.Μοιραζομαι θα πει δεν μπορω να εχω τον προσωπικο μου χωρο??? Και ρωταω εγω ο αφελης. Πως θα κανω καποιον ευτυχισμενο αν δεν ειμαι εγω πρωτα ευτυχισμενος με τον εαυτο μου και αντιστροφα φυσικα? Εχεις χασει λιγο το νοημα μου φαινετε για το τι εστι μοιραζομαι τν ζωη μου με καποιον αλλον. Εξ ορισμου για να μοιρασεις κατι πρεπει πρωτα να σου ανηκει. Π.Χ ειμαι ευτυχισμενος ως ατομο και μοιραζομαι την ευτυχια μου με καποιoν αλλον.... Σωστα?? :):):)Βοηθεια Συλβα μου γιατι εσυ ελπιζω να καταλαβαινεις που το παω :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ααα...δε θα σου την κάνω την χάρη αυτή τη φορά!Από την κούραση που έχω δε βρίσκω διάθεση καν να μαλώσω!Είπαμε!Αλλά δεν είμαι και χαζή!!Φυσικά και κατάλαβα τα όσα λες!Γιατί θες να μαλώσεις μαζί μου δεν κατάλαβα!:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. OK:):):)Ο,τι πεις !!! Κάλη ξεκουραση:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ με όσα λέει ο Άγιος Αυγουστίνος και η Σύλβα δια στόματος αυτού.Ό,τι υπάρχει,καλώς υπάρχει.Δική μας υπόθεση το αν θα τον κάνουμε φίλο ή εχθρό.Και το να κάνουμε κάποιον εχθρό είναι το πιο εύκολο.Οιπιο όμορφες σχέσεις είναι οι πιο δύσκολες.Και για μας και για τον "άλλον".Ίσως οι έννοιες "άνθρωπος" και "χρόνος" μόνες τους να μυρίζουν μοναξιά.Ίσως μαζί να είναι ένα μαγικό σύμπλεγμα.Για να δοθεί η ευκαιρία στο χρόνο να πάρει σάρκα και οστά μέσω του ανθρώπου.Για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιγυρίσει στο χρόνο το δώρο της προσφοράς του.Ας τον τιμάμε,για να μας τιμά,όπως ο καθένας ξέρει και μπορεί...Κι αν νομίζουμε ότι κάποτε τελειώνει...μπορεί και να έχουμε κάνει λάθος.Η κλεψύδρα είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και σπάει.Η ζωή μπορεί να είναι παιχνίδι,αλλά όχι επιτραπέζιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή εβδομάδα φίλε μου καλέ μου φίλε Dr.Chris!!!
    Η αγαπημένη μας φίλη Κωνσταντίνα σ΄έβγαλε "εκτός θέματος" διότι-κακά τα ψέματα-ήσουν εκτός τουλάχιστον στην αρχή, μετά έγινες κατανοητός... Το δεύτερο όμως είναι κατατοπιστικότατο γιατί βλέπεις το όλο θέμα από διαφορετική σκοπιά... Δεκτό και αποδεκτό... Όσο για το θέμα "μοιράζομαι", "εχω το δικό μου χώρο", "το δικό μου χρόνο", άνοιξες πολλά θέματα ταυτόχρονα και θα ήθελα να γράψει κάτι η Κωνσταντίνα γι αυτά.... Τότε να δεις "παναηρ" που έχει να γενεί... Το κέιμενο "ύμνος" της Αγγελικής ΜΠ προς τη δασκάλα της-Κωνσταντίνα- δεν είναι υπέροχο???? Πες μου δεν είναι σπουδαίο να σ΄αγαπάει αυτή η δύσκολη κατά τα άλλα ηλικία???
    Το υπέροχο κείμενο-σχόλιο της Αθηνάς V πώς σου φάνηκε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα Συλβα! Πρωτη μερα της ανοιξης σημερα μην ξεχνιωμαστε. Ολα τα ωραια αρχιζουν οταν μπαινει η Ανοιξη!!! Στα γρηγορα λοιπον. Ο υμνος της Αγγελικης προς την δασκαλα ειναικατα τη γνωμη μου ενα απο τα πιο μεγαλα κομπλιμεντα που μπορει να κανει καποιος σ καποιον συνανθρωπο του. Οσα και βραβεια να παρει κανεις δεν εχουν την αξια που εχει αυτο το αυθορμητο και απο καρδιας κειμενο της Αγγελικης. (Εκτος και αν σε πληρωνει η Κωνσταντινα να τα λες ολα αυτα) :) :) :) :) Οσο για το κειμενο της Αθηνας τι να πω.... Μαλλον εχουμε τον ιδιο Dealer :):):) πολυ ψαγμενο αλλα και συναμα αυθορμητο και αληθινο. Μπραβο σου Αθηνα!!
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ!!!!!!:):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια όλων σας...πιστεύω πως οι εντυπώσεις μου για την ζωή τησ κυρίας μου ειναι κα8'όλα αληθινές.... και για να λύσω την απορία του κύριου Dr.Chris το κείμενο ήταν τόοοοσο μα τόοοσο αυθόρμητο και δημιουργήθηκε κάτω από περίεργες προϋποθέσεις... και φυσικά υπέρ άνω χρημάτων... :) ( αν και εντός περιόδου οικονομικής κρίσης) :P :P :P κυρία ντίνα εσείς ξέρετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ φυσικά και ξέρω!!!Και πολύ φοβάμαι ότι σε όποιον το εξηγήσουμε δεν θα πιστέψει το πόσο συμπτωματικό ήταν!Απλά περιμένω να δω τι άλλο θα ειπωθεί εδώ μέσα!!!!!Γκρρρρ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σύλβα,Dr Chris,σας ευχαριστώ τα μάλα,που αναγνωρίζετε το εσωτερικό μου κάλ(λ)ος(φελλε-νάδα,εσένα σε ευχαρίστησα ήδη)!
    Dr Chris,τι παίζει?Έχουμε τον ίδιο dealer,we know people that know people...Μπας και τελικά γνωριζόμαστε από κάπου???Τι είναι ο κόσμος?Χωριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αθηνα V I already like you a lot :):):) I knew you were special:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σπύρος Παντούδης22 Μαρτίου 2011 στις 11:21 μ.μ.

    Εγώ πάντως τον χρόνο θα τον χαπακώσω,να μην νιώθει τιποτε!!!!Αυτό θα πει συμφιλίωση!!!!!χεχεχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τον χαπακώσεις δεν τον χαπακώσεις ο χρόνος θα τρέχει!!!χεχε εις το τετράγωνο!:Ρ:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σπύρος Παντούδης23 Μαρτίου 2011 στις 8:45 μ.μ.

    Να το κάνεις στο facebook το blog,για να πατάμε και LIKE στις εξυπνάδες σου!!!!Μπρρρ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα σου απαντήσω εντός ολίγων ημερών περί Like!!!Αναμείνατε!!!!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όταν τα θέματα και οι υποθέσεις της καθημερινότητας της ζωής σας γίνουν
    τόσα πολλά, που δεν επαρκεί ο χρόνος του 24ωρου για να τα χειριστείτε,
    να θυμηθείτε το βάζο του γλυκού, τις δυο κούπες και τον καφέ.

    Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης του, της
    φιλοσοφικής σχολής, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα.
    Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο του
    γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις.

    Όταν πλέον δεν χωρούσε άλλο, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε και
    εκείνοι συμφώνησαν.
    Τότε ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο κουνώντας
    το και αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις.

    Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο και
    αυτοί κάπως σαστισμένοι είπαν πως είναι.
    Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε άμμο και αφού την έριξε στο βάζο, γέμισε
    όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια και αφού ρώτησε τους μαθητές πάλι αν το βάζο
    ήταν γεμάτο αυτοί ανταπάντησαν με ένα ομόφωνο ΝΑΙ.
    Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο δυο κούπες καφέ και
    τις έριξε στο βάζο ενώ οι μαθητές πλέον γελούσαν απορημένοι.
    «Τώρα», λέει ο καθηγητής,

    «Θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

    Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας,

    όπως η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες,

    πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα να χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίσουν την ζωή σας.

    Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, ένα σπίτι.

    Η άμμος είναι άλλα μικρότερα πράγματα.
    Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα
    χαλίκια και τις μπάλες του τένις.

    Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας.
    Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικρά πράγματα δεν θα
    έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα
    Φροντίστε τα μπαλάκια του τένις πρώτα και μετά τα χαλίκια .

    Τα υπόλοιπα είναι άμμος»
    Ένας μαθητής σήκωσε το χέρι και ρώτησε, τι αντιπροσώπευε ο καφές.
    Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: «Ο καφές είναι για να σας δείξει πως όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας,

    πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφέ με κάποιο φίλο»

    Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος.
    Όμως στον πανικό του χρόνου μου, μπορώ να πιώ έναν καφέ με κάποιο φίλο και να μοιραστώ την ανθρώπινη επικοινωνία και την ανάγκη μου.
    Τις ώρες με τα παιδιά μου, εκεί είναι η ποιότητα του χρόνου και οι θεωρίες στις συζητήσεις να εμπεριέχουν το έργο σου, τη στάση σου στη ζωή, ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,( δε βάζω επίθετο μπροστά από τον άνθρωπος, γιατί είναι αυτούσια από μόνη της η λέξη) να διδάξεις ……………… και να μην εκβιάζεις στο χρόνο για να δεις αποτελέσματα, χρειάζεται υπομονή και όχι επιμονή.
    Τις βόλτες μου με το σκύλο, που εμπεριέχει το μεγαλείο της επικοινωνίας και την απόλαυση της βόλτας χωρίς άγχος……..
    Και τις μοναχικές στιγμές για αυτοκριτική, αυτογνωσία που μόνο όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου μπορείς να τον δεις κατάματα, να πιάσεις το κουβάρι της ψυχής σου και προσεκτικά να ξελύσεις κάθε κόμπο (πόνο- απογοήτευση- θυμό κτλ).
    Μια αραβική παροιμία λέει:
    <> …………
    Φρόντισε τους βολβούς και τον κήπος της ψυχής – ζωής – χρόνου …………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΣΟΦΙΑ μου, όποιον κι αν ρωτήσεις, το ίδιο θα σου πει: "ο χρόνος του ειναι περιορισμένος!"...το θέμα είναι να υπάρχει σωστή κατανομή!Για όλους τους λόγους που αναφέρεις και για άλλους τόσους, διαφορετικούς ή και ίδιους στον καθένα μας.Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν υπέρβαση στη βαθύτερη ασθένεια της ψυχής τους, τον ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΌ.
    Πρόσωπα με καθαρή καρδιά & σπόρο δυνατό για να σπάσουν το τσιμέντο της εικόνας - της ετικέτας ....
    Αν θέλουμε να δούμε τη ζωή την αληθινή, πρέπει να καθαρίσουμε τις καρδιές μας. Αλλιώς δε θα καταλαβαίνουμε κανέναν & τίποτα, θα μπερδευόμαστε όλο και χειρότερα μέσα στον εφιάλτη των παρεξηγήσεων, ΘΑ ΥΠΝΟΒΑΤΟΥΜΕ .....
    ''Η καθαρότητα της καρδιάς είναι η ανατροπή της κοσμικής στενοχώριας, επειδή η αγνότητα είναι ό,τι πιο αντιεξουσιαστικό διαθέτει ο άνθρωπος στην πνιγμένη νομοτέλεια της ορθολογιστικής μονοτονίας γράφει η Μάρω Βαμβουνάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ωραία όλα αυτά που λες αλλά ομολογώ ότι λιγάκι σε έχασα γιατί δεν κατάλαβα σε τι ακριβώς αναφέρεσαι (ως προς το χρόνο).Σόρρυ κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν αναφέρομαι ως προς το χρόνο, αλλά μια υποσημείωση ως όλους όσους γράφουν .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή