Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τι προτιμάς? Το Παραδοσιακός ή το Παραδομένος ?

Ήταν κάποτε ένα κοριτσάκι 17 χρονών, που προβληματιζόταν πάνω στο θέμα της «παράδοσης και της ιστορίας και πώς αυτά διαφυλάσσονται ΚΑΙ μέσα από την τηλεόραση». Ήθελε να γράψει έκθεση, λέει, στο σχολείο και –κλασικά- δεν ήξερε τι. Έψαχνε ολημερίς πληροφορίες στο internet και παρακολουθούσε τηλεόραση για να βρει στοιχεία, να πάρει ιδέες, να αποσπάσει γνώσεις. Αλλά εις μάτην. Ο προβληματισμός έδωσε τη θέση του στην απόγνωση και αυτός ο καθημερινός πιστός σαν τον σκύλο φίλος, η tv, ένιωσε πως την πρόδωσε. Κατάλαβε πως δεν είχε ΤΙΠΟΤΑ να της δώσει παρά ψήγματα…
Και μια φωνή, συνείδηση τη λέγαν, είπε:
«Κι αναρωτιέσαι τι είναι η παράδοση και ποια η ιστορία σου? Αν είναι ο Παρθενώνας και ο Περικλής, ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, ο Διγενής Ακρίτας, ο Ερωτόκριτος,  ο Κολοκοτρώνης και η Μαντώ Μαυρογένους, ο Σεφέρης, ο Παπαδιαμάντης, ο Ελύτης και η Δημουλά? Οι χοροί σου, το λεβέντικο Τσάμικο και ο πολεμικός  Πυρρίχιος? Τα πανηγύρια σου? Το ιδίωμα που μιλούν στο χωριό σου? Τα πετσετάκια που σου ‘πλεξε η γιαγιά σου βγάζοντας τα μάτια της και τα έθαψε σε ένα σεντούκι για την προίκα σου? Η φασολάδα της μαμάς? Τα πασχαλινά τσουρέκια που ζύμωσε όλη η γειτονιά και σου ‘σπασαν τη μύτη, πειρασμός στη νηστεία σου? Τα μπουζούκια και τα ξενύχτια μέχρι πρωίας και η μεταμεσονύχτια μπουγάτσα ή ο πατσάς που στρώνει το στομάχι από τα ξίδια, η βοκαμβίλια με τα ασβεστωμένα σπιτάκια σε φόντο γαλάζιο, το χειροκρότημα στην παράσταση  «Αντιγόνη» στην Επίδαυρο, οι εκκλησιές του Αϊ-Λια στις κορφές των βουνών και τα κρεμαστά στα βράχια μοναστήρια? Αυτά είναι ναι, αλλά και…
Ο συνοφρυωμένος φιλόλογος Παπαγιαννόπουλος  που απαγγέλλει το «Ναυσικα, τ ν σ δε μεθμονα γενατο μτηρ;/εματα μν τοι κεται κηδα σιγαλεντα,/σο δ γμος σχεδν στιν…» στην ξενυχτισμένη Πετροβασίλη που «είχε τριάντα καλεσμένους και της μαθαίνανε κουν-καν», ο καρπαζοεισπράκτορας Τζανετάκος που επιμένει να μας πληροφορεί για το γάμο του αφεντικού του «αλλά δε μας το λέει», ο βλακέντιος Γκιωνάκης που ρωτάει αν «Θέτε Μπορντογκαλλάδα αμπό μπορντογκάλια», ο θρασύτατος υπάλληλος Ζήκος που στέλνει στο «Διάααλο» το κεφάλαιο πληροφορώντας το ότι «πάει στο γιατρό, γιατί έχει γίνει σα σουβλί και μπορεί και ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες» χωρίς να φοβάται την απόλυση και κοροϊδεύει τον «Βατραχονύσσ’» γιατί «κάτι τέτοιους στου χουριό τ’ τς πνίγουνι στου νιρουχύτ’ για να μη χαλάσ’ η ράτσα», η αφράτη Σαμιωτάκη που «τρώει πολύ για να ‘ναι αεράτη», το μαγαζί του Αθηνόδωρου Προύσαλη που έγινε «σαν δρόμος που του περνάνε καλώδια από τον ψηλό, όμορφο, βουτυράτο με την αψηλή τσιριμπίμ τσιριμπόμ», ο κατά φαντασίαν εφευρέτης Ξαρχάκος του οποίου η αυτόματη πόρτα δε βασίζεται στη λογική του φωτοκύτταρου αλλά στο άκουσμα του «Βαγγέλη» και η ανύψωση του αεροπλάνου στο «τράβα μαλλί-άσε μαλλί», τα αξέχαστα χαστούκια του νεοπροσληφθέντα καθηγητή της κλασικής φιλολογίας, Δημήτρη Παπαμηχαήλ,  που δεν ιδρώνει το αφτί του από τις «επιταγές» του «Θεμιστοκλέους Βεβαίως-Βεβαίως», ο διαχρονικός στην Ελλάδα υποψήφιος «Γκόοορτζος, Γκόοορτζος», η «κηδεμονευομένη μαθητρία της ογδόης, Λίζα Πετροβασίλη»-Βουγιουκλάκη που «δεν της κάνει πια η ποδιά», η σοφερίνα που παρακαλάει το Νίκο της «να φύγουνε, να φύγουνε» από το δικαστήριο, ο ψευτοαριστοκράτης Βουτσάς που «έχει κι ένα κότερο» και μας προσκαλεί «να πάμε μια βόλτα», οι στάμνες της θείας από το Σικάγο, ο Κωνσταντάρας που δεν εφαρμόζει το «Χούφτωσ’ την, χούφτωσ’την», ο Κωνσταντίνου που «δε θέλει να το πει το Πρόοφιτερολ αλλά να το φάει», η Σαπφώ Νοταρά που βλέπει ότι εκεί «μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» … Αλλά και η «Στέλλα που πρέπει να φύγει» γιατί ο Φούντας «κρατάει μαχαίρι», κι ο Κούρκουλος που «δε θέλει άλλο κάρβουνο»
Είναι το Σάββατο το βράδυ που είχε νερό βραστό με την καραβάνα στο πετρογκάζ ή στη σόμπα για να κάνεις μπάνιο στη σκάφη πριν ξεκινήσει η ελληνική ταινία στη ΕΡΤ-1 και την χάσεις. Και την είχες δει πολλές φορές, την ίδια ταινία αλλά δε σε πείραζε. Δεν είχες καλωδιακή τηλεόραση, ψηφιακά κανάλια και πιάτα δορυφορικά, ούτε youtube… Είχες ένα κανάλι, σε ασπρόμαυρη τηλεόραση αναλογική, που έπαιζε μία ταινία την εβδομάδα. Δεν είχες επιλογή? Δεχόσουνα τους όρους που ορίζανε άλλοι στη διασκέδασή σου? Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ταινίες αυτές μπήκαν στην καρδιά σου, μονοπώλησαν τη σαββατιάτικη ζωή σου, έβαλαν το πηγαίο χιούμορ στο μυαλό σου, σου έμαθαν τι θα πει γέλιο, τι είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αποστροφή στο χυδαίο και σου δίδαξαν πώς να επικοινωνείς με την παρέα σου μιλώντας με ατάκες που μόνο ένας Έλληνας μπορεί να κατανοήσει…
Παράδοση είναι… αυτές οι ταινίες γιατί είναι διαχρονικές, αξεπέραστες και επίκαιρες. Παράδοση είναι να γνωρίζεις την υπόθεση, το τέλος της ταινίας αλλά κάθε φορά που την ξαναβλέπεις  είναι σαν να πρόκειται για πρώτη προβολή. Παράδοση είναι να γελάς πριν από την επικείμενη σκηνή που γνωρίζεις το περιεχόμενό της. Παράδοση είναι να γελάς με τις φιγούρες αυτών που ποιούν ήθος χάρη στο πηγαίο ταλέντο τους και όχι χάρη στους κοιλιακούς και τις πλαστικές προσώπου των όλως τυχαίως εξαιρετικών καλλονών. Παράδοση είναι ο Χρόνος! Παρεξηγημένος ο χρόνος! Δε φθείρει μονάχα αλλά εκτιμά και προσδίδει αξία. Σε κάποια πράγματα. Σε αρκετά πράγματα. Διυλίζει τα πράγματα, και ό,τι  αφήνει άθικτο στα βάθη των αιώνων, ό,τι παλιώνει αλλά ανεβάζει την αξία του, το αποκαλεί παράδοση: σαν τις αντίκες στις δημοπρασίες ή το παλιό κρασί.
Παράδοση όμως δεν είναι… όταν το γελοίο γίνεται συνώνυμο του γέλιου, όταν το πρόστυχο παίρνει τη θέση του  αστείου, όταν το συζυγικό κέρατο αποτελεί τον κανόνα και πάει να παραβγεί τον ηθικό αρραβωνιαστικό που φεύγει μετανάστης στη Γερμανία για να μαζέψει λεφτά για την αποκατάσταση της αρραβωνιάρας του, όταν ο χωρισμός και οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι ο ορισμός και όχι η εξαίρεση, όταν η νοητική υστέρηση αποτελεί για τους «αρτιμελείς» και «διανοούμενους» αυτής της χώρας λόγο ξεκαρδίσματος μπροστά στην οθόνη, όταν η λογική της κλειδαρότρυπας έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου, όταν προσέχεις το θόρυβο που προκαλούν μόνο οι άδειοι τενεκέδες αυτής της κοινωνίας, όταν η αφρόκρεμα, η ελίτ αυτού του τόπου είναι απλώς φελλοί, εξ ου και επιπλέουν, όταν δέχεσαι, αποδέχεσαι και καταδέχεσαι να συναγελάζεσαι με ανθρώπους μιας μάζας που απλώς μεμψιμοιρεί  στην καθημερινότητα, γιατί η κούραση σε εξαντλεί και δεν έχεις τι άλλο να κάνεις –αλίμονο!!!!- από το να δίνεις απλά το σχήμα του κορμιού σου στον καναπέ του σαλονιού σου με το δάχτυλο στη σκανδάλη-τηλεκοντρόλ σαν ετοιμοπόλεμος στρατιώτης σε αμυντικό ζάπιγκ, όταν δίνεσαι και παραδίνεσαι άνευ όρων σε μία διασκέδαση που αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για σένα, χωρίς εσένα, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχεις τη δύναμη να αντισταθείς στο φθηνό χιούμορ, τον κακόγουστο και κιτς τρόπο διασκέδασης, γιατί αντιλήφθηκαν νωρίς πως το μυαλό σου καθοδηγείται και είναι εύκολο να σε αποτρέψουν από την ελεύθερη επιλογή και την πρωτοβουλία, γιατί σε έκαναν πρώτα ανήξερο, μετά ανίδεο και εν τέλει ανήμπορο.
Και ξέχασες τη ζωή, εγκλωβισμένος στις έγχρωμες 3D τηλεοράσεις των πολλών ιντσών. Δε θυμάσαι το πετυχημένο grafity «έγχρωμη tv, ασπρόμαυρη ζωή». Δεν κατάλαβες ότι αυτό το χαζοκούτι δεν παράγει πια αλλά αναπαράγει, δεν εκπέμπει αλλά αναμασά εκπομπές της προηγούμενης ζώνης, δεν πετάει αλλά ανακυκλώνει την είδηση που την πλασάρει αν όχι με το ίδιο αλλά με παρόμοιο περίβλημα λίγες μέρες μετά, και το μόνο που δημιουργεί είναι απλώς κακέκτυπα…
Αλλά γελάς: Επειδή τη βρίσκεις αστεία ή γιατί προσπαθείς απεγνωσμένα να βρεις το χιούμορ σου? Και παρακολουθείς: Επειδή είναι ενδιαφέρουσα ή γιατί προσπαθείς αγχωμένα να είσαι μέσα στα πράγματα? Και τη βρίζεις: Επειδή όντως «δεν έχει τίποτα» ή γιατί σε κάνει να μην αισθάνεσαι αγελαίος? Αλλά είσαι! Ή έγινες? Ή σε κάνανε? Τι σημασία έχει το λογικό Υποκείμενο? Σημασία έχει το παράλογο Κατηγόρημα
Αν δεν ξυπνήσεις από τον τηλεοπτικό λήθαργο, αν δεν καταλάβεις ότι η ζωή σου βρίσκεται έξω από την tv, αν δεν βρεις τη δύναμη να πατήσεις το off, θα παραδοθείς σε ό,τι θέλουν οι άλλοι να ξέρεις.
 Και επειδή δεν είμαστε προγονόπληκτοι, αγιοποιητές του παρελθόντος και πολέμιοι της τεχνοκρατίας αλλά δημοκράτες, τεχνολάτρες και αισιόδοξοι που πιστεύουμε στην ελεύθερη πρωτοβουλία της σκέψης απλά προτείνουμε:
Επίλεξε τι θα δεις, για ποιο λόγο θα το παρακολουθήσεις, πόση ώρα θα αφιερώσεις, ποια χρονική στιγμή θα το κάνεις και φυσικά τον τρόπο που θα το αφομοιώσεις! Φίλτραρέ το! Μη μασάς και καταπίνεις ό,τι σου πλασάρουν! Και προπαντός, φτύσε ό,τι δε σου χρειάζεται, ακόμα κι αν το μάσησες. Ποτέ δεν είναι αργά…
Γιατί διαγράφοντας την πορεία μας, γράφουμε την ιστορία μας. Εμείς και όχι οι άλλοι… Λέμε ναι στην « ελληνική παράδοση» αλλά όχι στην «άνευ όρων παράδοση»
Κοριτσάκι σε βοήθησα ή ου?

53 σχόλια:

  1. Πώπώωωωωωωω ρε Κων/να! Καταπέλτης!Σαν να βλέπω τον εαυτό μου από μια μεριά τι κάνει! Έτσι είναι! Αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως και ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί κομμάτι της παράδοσής μας. Ωραία οπτική!Διαφορετική από αυτήν του τσάμικου και της φασολάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ti sas zitise bre o pateras sas?ena potiri nero!ante bre patera na pieis ena mono sou ki opos erxese fere kai se mena ena"...xaxaxa!Auto ki an einai paradosi!ta paidia ta perimenoun ola apo tous goneis!ki otan to blepeis stous allous gelas. Alla stin pragmatikotita gelas me ton eauto sou gt anagnorizeis dika sou stoixeia sts alls!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι ναι! Αυτό το ξέχασα!Κι αν ήταν να γράψω άλλες αξέχαστες ατάκες διδακτικού ή μη περιεχομένου έπρεπε να μονοπωλήσουν όχι το κείμενο, όλο το μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, αυτή η ιστορία με το σαββατιάτικο μπάνιο και την ελληνική ταινία, μπορεί προσωπικά να μην την πρόλαβα (ειδικά το μπάνιο στη σκάφη!!) αλλά παίζει πολύ και με αρέσει! Αλλά έστι όπως τα λες, φαίνεται πως ούτε τότε είχες πολλές επιλογές για το τι θα δεις, ήταν δηλαδή μονόδρομος η ελληνική ταινία...Σήμερα έχεις! Υπάρχει το σκουπίδι, σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχει και τα καλά της η τηλεόραση!Τότε δηλαδή τι συνέβαινε? Είχε μόνο καλές παράγογες? Δεν αποφάσιζαν άλλοι τι θα δεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπαμε! Δεν αγιοποιούμε το παρελθόν. Τότε σίγουρα είχες λιγότερες επιλογές. Σήμερα πολύ περισσότερες αλλά ξέρεις κάτι? "Ουκ εν τω πολλω το ευ"! Και μήπως οι επιλογές σήμερα είναι εικονικές? Υποβολιμαία είδηση, πληροφορία και δήθεν πλουλαρισμός? Τη διαφήμιση με την ευρεία έννοια την έχεις σκεφτεί που ό,τι κι αν κάνεις για να ΜΗΝ δεις κάτι, κάνουν οι άλλοι το παν για να μάθεις γι' αυτό, στο τέλος να υποκύψεις και ίσως το παρακολουθήσεις? Και μην κρίνεις από σένα που ενδεχομένως έχεις τη σθεναρή δύναμη να αντισταθείς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με χαμηλές ως μηδαμινές άμυνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χούφτωσ'την Χούφτωσ'την! Αθάνατη ατάκα! Άντε μετάφρασέ το αυτό στα αγγλικά ή πεσ'το σε μια παρέα με Άγγλους φίλους σου! Θα γελάσει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σίίίίίγουρα!Ειδικά οι Άγγλοι που έχουν παράδοση στο black χιούμορ (μην πω ΒΛΑΚ!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (ΣΟΦΙΑ)24 Νοεμβρίου 2010 στις 2:44 μ.μ.

    ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΑΠΑΙΧΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΕ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ...ΕΦΕΡΑ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛΟΥΣΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ Μ' ΑΥΤΕΣ ;-).
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ..."ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμένα πάντως μου αρέσει ο Γκιωνάκης στο Μπορντογκαλλλλάδα θέτε???απίστευτη σκηνή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έίμαστε είμαστε ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΕ μου εσύ (ΣΟΦΙΑ)!!!!...Πιστεύεις ότι είναι τυχαίο??????Ξεχνάς πως μιλάμε οι δυο μας? Απλά δε νομίζω πως είμαστε το μόνο τέτοιο δίδυμο πανελλαδικώς!Και ευτυχώς δλδ...
    Pouppe κι εγώ τη λατρεύω αυτήν τη σκηνή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλει κι ερώτημα? Όσο προοδόπληκτος κι αν ισχυρίζεσαι πως είσαι, στην ουσία είσαι παραδοσιακός, με βάση τη σημασιολογική απόχρωση που έδωσες στη λέξη μέσα από το ελληνικό σινεμά, γιατί πολύ απλα όλοι αγαπούν τις ελληνικές ταινίες, τις έχουν δει, τις ξέρουν, τις σιγοψυθιρίζουν, άρα κατανοούν και τις ατάκες όταν τις ακούν! Το θέμα είναι όμως πως όταν "γινόμαστε" ή μας "κάνουν" (όπως σοφά έθεσες το παιχνίδι των υποκειμένων) "παραδομένοι" δεν βρίσκουμε τη δύναμη να αντισταθούμε....
    Επίσης θέλω να σε συγχαρώ για τη ροή της γραφής σου. Μπράβο σου! Η εναλλαγή καυστικότητας, χιούμορ, ειρωνείας και ορθολογισμού με σωστές αναλογίες καθηλώνουν και τον πιο ατίθασο και απαιτητικό αναγνώστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σ' ευχαριστώ που με δικαιώνεις για τη σχέση παράδοσης-ελλ.κιν/φου. Κι αν κανείς δεν αναλάβει το διδακτορικό μου με αυτό το θέμα, θα περιμένω να γίνεις καθηγήτρια για να το αναλάβεις γιατί καταλαβαινόμαστε...Πάντως τα έχεις σύρει για τα καλά σε όλους. Φιλάκια.Keep..."expriming"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε όχι ! αυτό δεν το δέχομαι!Από συγκάτοικοι και σχεδόν συμφοιτήτριες σε σχέση επιβλέπουσας-διατριβούσης βεβαίως-βεβαίως?Αν και μου είπανε πως για να λάβει χώρα η διατριβή πρέπει να διασφαλιστεί η χημεία μεταξύ των δύο...αυτό το 'χουμε! Το "Καθηγήτρια" βλέπω να αργεί, αν και αν είναι για σένα, να το επισπεύσω...θα 'χει πολύ γελιο η όλη φάση...Δουλειά δε βλέπω να γίνεται!χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν το πρόβλημα είναι ποιον τίτλο θα δώσουμε στη σχέση μας, μη σκας! Έχει τίτλο και μάλιστα ετών!Οπότε μήπως να επισπεύσουμε και οι δύο με το θέμα "Διδακτορικό" και από Συγκατοίκ, φίλες, ταξιδιάρες ψυχές να γίνουμε συμπάσχουσες? Να βλέπουμε το Ναπολέοντα στο Αούστερλιτς παρέα με Ντάμα και Βαλέδες από την ΚΟΥΡΑΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι σωστά! Δεν φτάνει που τον είδαμε νοερά εκδράμοντας στα Invalides, Versailles και Fontainebleau να μας κυνηγάει και το φάντασμά του!!!Ψήνομαι, ψήνομαι!Κι αν γινόταν στα ΙΔΙΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ με θέα το Σηκουάνα και τη Notre-Dame ποιος λογαριάζει την κούραση!!Κι ας έχουμε στο σπίτι μας 30 προσκαλεσμένους...και καλεσμένες. Και τότε εκείνο δε θα 'ναι σπίτι!Θα 'ναι το Λύκειο των Ελληνίδων!!!!!!!χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διακρίνω διάθεση αναπόλησης και "ορθής" επανάληψης. Ε,ρε γλέντια!!Υποψήφιες διδακτορικές φοιτήτριες, μέλλουσες οικοδέσποινες πολυπληθών συναθροίσεων στην πόλη του Φωτός!!Α,ρε Κων/να τι με ΚΑΜΝΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι αναπόλησης? Εγώ τώρα δεν είμαι εδώ!Ορκίζομαι από την Αρβελέρ στα εδρανα της Σορβόννης....αυτό είναι ονειροπόληση όχι αναπόληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ'ακούω ήδη να προφέρεις....Εις το όνομα της Σορβόννης ορκίζομαι να τηρώ πίστη στην Αρβελέρ και στην ελληνική κιηματογραφική παράδοση!

    "Και σας το 'χω πει βρε παιδια, δεν θελω να μ'ενοχλειτε όταν κάνω την προσευχή μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μμμμμμμμουουουυου!! "Για να μουγκρίζει αυτή, καλό θα 'ναι"!!!Τι άλλο βλέπεις?Τι άλλο βλέπεις? Να ρίξω στη γυάλα ένα κατοστάρικο?:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χτυπιέμαι!Τόσο με το κείμενο που με συνεπήρε (με μια ανάσα ανάγνωση γίνεται?), όσο και με τα σχόλιά σας Βίκυ και Κων/να..πρέπει να γνωρίζεστε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι καλά???!!!Τρί-καλα! Τέσσερις μήνες μοιράζεσαι το στρώμα σου το διπλό (όχι το μονό, αυτό είναι της Βουγιουκλάκη), εκτός από τον άντρα σου με ποιον άλλον? Με την συγκάτοικό σου ίσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Egw pantws paradinomai aneu orwn ston paradosaiko kinimatografo...Ikanopoiei i apantisi sto ervtima sou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ήταν τα στρώματα διπλά,ήταν τα στρώματα διπλά και μια Έφη....γεια χαρα!

    Ιωάννα,έπεσες διάνα(κάνει και ομοιοκαταληξία)!

    Συγκατοικ φιλιά και πάντα τέτοια..Παω για ...το σαχανάκι του πρέσβεως (να θυμηθούμε και την άλλη Αγαπημένη και μελετημένη...τη Διαφήμιση)

    Σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τελικα ο Ελληνας θελει τον Γερμανο του. Θα εξηγησω πιο κατω τι εννοω. Πριν το κανω ομως αυτο να συμφωνησω με ολους σας πως οι Παλιες Ελληνικες ταινιες «Κωμωδιες» γιατι οι «Δραματικες» ηταν για κλαματα ονομα και πραγμα, μας εδωσαν απειρες στιγμες χαρας και γελιου . Οι ηθοποιοι απο την πλευρα τους ηταν γεματοι ταλεντο και μοναδικοι στις ερμηνιες τους. Με πολυ μικρο budget καταφερνανε να δημιουργουν ταινιες μοναδικες και πολυ αστειες . Τωρα να ερθω στο σημερα και στα οσα ειπωθηκαν για την τηλεοραση σημερα. Καταρχην μην ξεχναμε πως οι ταινιες της παλιας εποχης περνουσανε απο λογοκρισια πριν βγουν στην μεγαλη οθονη.
    Ειναι τυχαιο πως ο χωροφυλακας ειναι παντα καλος και γλυκομιλητος και παντα προστατης του αδυνατου? Ο φτωχος Βασιλακης Καιλας απο λουστρακος γινετε επιστημονας και καθηγητης Πανεπιστημιου ο φτωχος πλην τιμιος υπαλληλος γινετε αφεντικο αφου πρωτα παντρευεται την κορη του αφεντικου , και ο γονος της πλουσιας οικογενειας δεχετε να τον αποκληρωσουν οι γονεις του για να παντρευτει την φτωχη αλλα τιμια Μαρθα Βουρτση. Γενικα αυτο που θελω να πω ειναι πως οπως τωρα η τηλεοραση ειναι προπαγανδα ετσι και τοτε επιτελουσε τον ιδιο ρολο. Η διαφορα ειναι πως τοτε δεν ειχες και πολλες επιλογες και η προπαγανδα ηταν με την μορφη της ομορφης ιστοριας με χαρουμενο τελος ενω σημερα εχει την μορφη της καταστροφης και του δηθεν. Δεν λεω πως οι παλιες ταινιες και οι ηθοποιοι ηταν μερος του συστηματος αμεσα και με την θεληση τους αλλα με καποιον αθωω απο πλευρας τους και εμεσο τροπο. Αυτο βεβαια δεν αφαιρει τιποτα απο το Ταλεντο τους και ειναι κριμα που δεν ζουνε σημερα . Πιστευω πως με την Ελευθερια λογου που υπαρχει σημερα θα μας αλλαζανε ακομα περισσοτερο τον τροπο ζωης και σκεψης μας με τις ταινιες τους . Μας αρεσουν οι παλιες Ελληνικες ταινιες γιατι ειναι αναλαφρες κωμικες και πανω απο ολα το καλο νικαει παντα. Ενας αγγελικα πλασμενος κοσμος . Αν η λογοκρισια λοιπον της εποχης βοηθησε (αθελα της) να δημιουργηθουν αυτες οι ταινιες που σημερα ολοι αναφερουμε και θαυμαζουμε, πως τα καταφερε η ελευθερια λογου σημερα να φτασει την τηλεοραση στο τωρινο της χαλι????
    Ως συμπερασμα λοιπον. Αν πρεπει να διαλεξω αναμεσα στα δυο (λογοκρισια του παλιου κακου και μη δημοκρατικου κρατους ) που μας αφηνε να δουμε μονο ταινιες με ευτυχισμενο τελος. Η το (δημοκρατικο και με ελευθερια λογου κρατους σημερα) που μας δειχνει ωμα και χωρις καθολου ντροπη την δυστυχια που υπαρχει γυρω μας προσπαθωντας να μας τρομοκρατησει αλλα και να μας κανει να νοιωσουμε καλυτερα που προσωπικα δεν ειμαστε καποιο εκθεμα στα Παρατραγουδα η επιλογη ειναι απλη!!
    Ζητω η λογοκρισια και οι ταινιες με Happy Ending!!! Αλλωστε η τηλεοραση ειναι να διασκεδαζει και οχι να αποβλακωνει. Η ζωη μας δεν χρειαζετε κιαλλο δραμα. Εχει αρκετο απο μονη της . Λιγο ποιοτικο χιουμορ χρειαζετε και ανοιχτο μυαλο. Αφου λοιπον το μελλον της τηλεορασης δεν φαινετε να ειναι και πολυ λαμπρο, πισω ολοταχος στις παλιες καλες ταινιες.
    Και οπως λεει και ο Φανφαρας
    ΦΑΝΦΑΡΑΣ: Φαρμάκι έχω στην Ψυχή Φέρνει μαυρίλα θολερή Στα στήθια μου Νύχτα αξημέρωτη ξανά, Με το πιοτό της με κερνά, Εβίβα μου, Σκοτάδι πίνω για πιοτό, Πω πω πω πω πω πω πω πω, Ντέφι της λύσσας μου κρατώ, πωπωπωπω, πωπωπωπω και το μυαλό μου είναι θολό, πωπωπωπω, πωπωπωπω.
    ΒΑΣΙΛΗΣ: ...και το μυαλό σου είναι θολό και το δικό της πιο λειψό. Σας εθολώσαν τα λεφτά, γεια σου Φανφάρα φαφλατά. Κοκορίκο!... Κοκορίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και να 'μαστε λοιπόν επιτέλους!!!Άργησες dr-Chris σήμερα... Με βρίσκεις όμως σύμφωνη (σχεδόν-αλίμονο!)απόλυτα με όσα λες!Και πώς να διαφωνήσω περί λογοκρισίας όταν σε όλα τα Α.Τ. τα σκηνικά παρουσιάζονται με τις φωτό της Φρειδερίκης και του Παύλου ή όταν η συνομοταξία Παπάς, Δάσκαλος, Αστυφύλαξ παραπέμπουν στο τρίπτυχο Πατρίς,Θρησκεία, Οικογένεια κλπ κλπ (βλ. σημειολογία). Επίσης θεωρώ πως έχεις δίκιο και στο θέμα του "πολλή μαυρίλα έχει η ζωή μας, δε χρειάζεται να την προβάλλουμε και επιδεικτικά από την τηλεόραση". Σ' αυτό το σημείο έχω απλά να πω πως η τηλεόραση χρησιμοποιεί αυτό το moto/επιχείρημα, ότι δλδ είναι "ειλικρινής" μαζί μας, επειδή δείχνει αυτό ακριβώς που συμβαίνει (και μάλιστα τη στιγμή που συμβαίνει κλπ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) διεκδικώντας τον τίτλο του ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! Προσωπικά πάλι πιστεύω το αντίθετο ή μάλλον και το αντίθετο: Θεωρώ πως είναι κάτι σαν το "η κότα έκανε τ' αβγό ή το αβγό την κότα" υπό την έννοια ότι η τηλεόραση πλάθει συνειδήσεις ως Μ.Μ.Ε. Είναι λοιπόν σαν να στήνεις δύο καθρέφτες, τον έναν απέναντι από τον άλλο.Τι βλέπεις από τα πλάγια? Οτι "αλληλοκαθρεφτίζονται επ' άπειρον, τουτέστιν, στο εν λόγω θέμα, ότι η τηλεόραση αντιγράφει την κοινωνία αλλά και και οι κοινωνίες διαπλάθονται από την τηλεόραση. Σκέψου πόσα δείγματα και παραδείγματα έχουμε για κοινωνικά φαινόμενα-μοντέλα "παρεκκλίνοντα" που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο σε ελληνικές σειρές. Αυτά τείνουν να απομυθοποιούνται και να απενεχοποιούνται, ενώ μέχρι προ τινος θεωρούνταν ταμπού. Η κοινωνία τότε "αγκαλιάζει" και ως εκ τούτου αναπαράγει πολύ πιο εύκολα τέτοια περιστατικά στην καθημερινότητα, γιατί σε ένα πρώτο στάδιο τα "δέχτηκε" μέσω μιας εικονικής πραγματικότητας. Οι νέες σειρές εξακολουθούν με καινούργιες προσθήκες στα νέα τους σίριαλ κ.ο.κ....Αυτό λέγεται από κάποιους (ουδέτερα)"εξέλιξη", ενώ (προκατειλημμένα) από άλλους "φθορά"...Τα συμπεράσματα δικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Και ξέχασες τη ζωή, εγκλωβισμένος στις έγχρωμες 3D τηλεοράσεις των πολλών ιντσών. Δε θυμάσαι το πετυχημένο grafity «έγχρωμη tv, ασπρόμαυρη ζωή». Δεν κατάλαβες ότι αυτό το χαζοκούτι δεν παράγει πια αλλά αναπαράγει, δεν εκπέμπει αλλά αναμασά εκπομπές της προηγούμενης ζώνης, δεν πετάει αλλά ανακυκλώνει την είδηση που την πλασάρει αν όχι με το ίδιο αλλά με παρόμοιο περίβλημα λίγες μέρες μετά, και το μόνο που δημιουργεί είναι απλώς κακέκτυπα...."
    Την ξέχασες τη ζωή ή σ΄έκαναν να την ξεχάσεις??
    Το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η όλη κοινωνικοπολιτικοοικονομική κατάσταση μήπως δεν οδήγησε τους ανθρώπους να ζούν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και να επικοινωνούν με μνμ στο κινητό ή με μνμ στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή πάλι με μνμ στο φατσοβιβλίο,αλλά και να βλέπουν σαν¨"μαστουρωμένοι" τις εικόνες της τηλεόρασης να διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνουν τί βλέπουν?? Και γιατί όλα αυτά?? Μήπως γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να βγουν και να διασκεδάσουν και να δουν φίλους γνωστούς και να έχουν ανθρώπινη χαλαρή επαφή????
    Παλαιότερα όταν υπήρχαν δύο μόνο κανάλια μη νομίζετε όμως ότι ο κόσμος δεν βαριόταν με αυτά που έβλεπε ειδικά οι νέοι άνθρωποι!!!!
    Αλλά δεν είχαν επιλογή.. Βεβαίως-βεβαίως ούτε και τώρα έχουν..
    Θυμάμαι όμως ότι οι γονείς μου με τους φίλους και τους συγγενείς δημιουργούσαν ευχάριστες βραδιές από το " τίποτα" και περνούσαν καλά και ήταν ευχαριστημένοι. Αυτό το μάζεμα στα σπίτια έχει λείψει...
    Πόσοι και πόσες απ΄ όλους εμάς κανουμε τον "κόπο" να ετοιμάσουμε πρόχειρο φαγητό και να δεχθουμε φίλους για μια χαλαρήήήή βραδιά???
    Προσπαθώ κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου να καλώ "εντελώς ρατσιστικά" μόνο φίλες για να φάμε, να πιούμε και να "χαζολογήσουμε" χαλαααααρά.... αλλά κάθε χρόνο διαπιστώνω ότι έρχονται , και σε μια άντε το πολύ δύο ώρες όλες βιαστικές φεύγουν λες και τις κυνηγάει κάτι με το πρόσχημα των οικογενειακών υποχρεώσεων..
    Μήπως χάθηκε η επαφή από το σκουπιδοφάγο της καθημερινότητας???
    Μήπως τελικά η τηλεόραση είναι καλή παρέα?? Μπορεί να σε προδίδει καθημερινά με τα "ποιοτικά" της προγράμματα αλλά είναι εκεί και σου κάνει παρέα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και φυσικά έχεις δίκιο!Άλλωστε ήθελα να το γράψω και αυτό απλά είπα να αφήσω κάτι και για εσάς! Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος με τη μόνη διαφορά ότι δεν πιστεύω πως η τηλεόραση είναι η μόνη διέξοδος και πως στο πρόβλημα που αναφέρεις αποτελεί μονόδρομο!Γιατί θα πρέπει να μονοπωλεί τα ενδιαφέροντά μας δεν κατάλαβα!Παλιά οι συναθροίσεις είχαν να κάνουν και με το εργόχειρο. Οι βόλτες εκτός από αυτές στην καφετέρια και στο ουζάδικο μπορούν φθηνώς, οικολογικώς και υγιώς να γίνουνε περίπατοι! Θα μου πεις είναι λύση το πλέξιμο, το κέντημα και το τάισμα των περιστεριών στην Πλατεία Συντάγματος ή στην πλαγιά του βουνού? Μπορεί και να 'ναι! Είναι μια άποψη: μέχρι προ τινος πληρώναμε σε συλλόγους για trekking, ορειβασία και σουφλιώτικα σεμεδάκια από την εκδρομή μας στον Έβρο! Καιρός να παράγουμε. Όχι για το σεμεδάκι (που δε στρώνεται γιατί δεν μπορεί να σταθεί στην τηλεόραση 3D των πολλών ιντσών...χαχα) αλλά έτσι, για πλάκα! Τέλος πάντων! Δεν προτείνω κάτι συγκέκριμένο απλά θεωρώ πως είναι πιο εποικοδομητικό -έστω και λόγω κρίσης- να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παρακολουθήσεις μία διάλεξη, να μαγειρέψεις έστω ομελέτα για ένα ουζάκι στο σπίτι σου ή να ασχοληθείς με πράγματα που αφορούν το σπίτι, το σπιτικό σου, το νοικοκυριό σου, την οικογένειά σου, τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ (όπως θες πες το) γιατί αυτό που μας έλειπε, όπως χαρακτηριστικά λες για τις φίλες σου, ήταν ο ΧΡΟΝΟΣ!Και να σου πω και κάτι? Κι από αυτήν την ιστορία κάτι καλό θα βγει: θα επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας,τις προτεραιότητες και τα άγχη μας, θα ανα- και δια-λογιστούμε: στο κάτω-κάτω το να αφιερωθείς σε πράγματα εντός σπιτιού είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ στην οικογένειά σου! Τι πιο ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ???????

    ΥΓ: είμαι ρομαντική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φυσικά και συμφωνώ με αυτά που μου γράφεις και είσαι μέσα στο μυαλό μου και για τα σεμεδάκια και για την ανάγνωση βιβλίων με ακόμα πιο εύκολο τρόπο μέσα από το internet και για τις βόλτες με τον πασατέμπο ανά χείρας και για τις διαλέξεις όπου και όταν υπάρχουν...
    Είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό θα βγει γιατί εμείς οι καπνιστές/ριες δεν θα έχουμε πού την κεφαλή να στεγάσουμε για να πιούμε ποτό, να φάμε, να διασκεδάσουμε.. Θα μας φάει το χειμωνιάτικο αγιάζι... Για να μην ξεπαγιάζουμε και όχι δεν είσαι "ρομαντική" επιστροφή στην δεκαετία του 1960 -όπως χαρακτηριστικά λέω συνέχεια- για χαλααααρέέέές βραδιές με συζητήσεις και ποτά με όσους φίλους/ες έχουν την ίδια διάθεση.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ε να!.. τέτοια λες και λέω, και μετά το παράπονο του Dr Chris είναι ότι ότι αυτό το μπογκ είναι ανιαρό επειδή όλοι συμφωνούν με όλους και δεν υπάρχει καμία αντιλογία!!!Του δίνουμε τροφή!Αλλά τι να κάνουμε, αφου αμα δεν ταιριάζαμε....κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν ο Dr Chris έγραφε κάτι που να κέντριζε το ενδιαφέρον μου για να το σχολιάσω.. Δεν με νοιάζει αν είναι θετικό ή αρνητικό και περιμένω πολύ καιρό ...
    Δυστυχώς όμως δεν γράφει κάτι διαφορετικό... Κι αυτός συμφωνεί αλλά όπως διάβασα και σε προηγούμενα σχόλιά του διαφωνεί απλώς για να διαφωνεί... Αν δεν συμφωνεί με αυτά που γράφω τώρα ας μου το γράψει.... περιμένω!!!!!!!!
    Αν η σελίδα είναι ανιαρή για τα γούστα του ας γράψει κάτι γαι να μας "ξεσηκώσει" όλους εμάς που κατά πάσα πιθανότητα μας βρίσκει βαρετούς/ές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δωστε μου 3 ωρες να τελειωσω με την εφημερια που εχω και θα απαντησω αφου πρωτα διαβασω τα σχολια σας για να καταλαβω τι λετε. Τι εγινε Κων/να και Συλβα καναμε συμμαχια??:):) Το ηξερα οτι θα μου εβγαινε σε κακο που η Κων/να παραδεχτηκε οτι εχω δικαιο σε κατι!!!!
    Κανονας Νο1: Οταν μια γυναικα παραδεχετε πως εχεις δικαιο το καλυτερο που εχεις και πρεπει να κανεις ειναι να της ζητησεις ΣΥΓΝΩΜΗ!!!
    :):)

    Be right back girls

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εγώ δεν έκανα ΤΙΠΟΤΑ! Απλά μετέφερα δημοσίως τα παράπονά σου!Και ΙΔΟΥ....(χιχιχι!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ναμε και παλι! Καταρχην ποτε δεν ειπα πως διαφωνω για να διαφωνω απλος. Αλλη εκανε αυτο το σχολιο μαζι με καποια αλλα για εμενα και τον τροπο που γραφω. Δευτερον: Οντως ειπα πως μερικες φορες βρισκω βαρετα τα σχολια και οτι θα περιμενα κατι περισσοτερο. Αυτο δεν σημαινει οτι θεωρω τους αλλους βαρετους και οτι δεν εχουν κατι να πουνε. Το ιδιο μπορει να ισχυει και απο πλευρας σας απεναντη σε αυτα που λεω εγω.
    Το θεμα ειναι πως λογο του οτι ζω εκτος Ελλαδος τα τελευταια 5 χρονια μου δινει την δυνατοτητα να εχω μια διαφορετικη οπτικη γωνια στο πως βλεπω τα πραγματα. Οσοι ζουνε εξω καταλαβαινουν ακριβως για πιο πραγμα μιλαω.Ενα επιπλεον εζησα στην Ελλαδα αρκετα χρονια ωστε να γινω και εγω ενας κλασσικος Νεοελληνας οποτε εχω και την αλλη οψη του νομισματος. Τωρα ειμαι σε θεραπεια: ): ) Αυτο που θελω να πω ειναι πως ειναι πολλα πραγματα της καθημερηνοτητας που οταν ζεις σε μια χωρα παθανεις κατι σαν ανοσια και ειτε δεν σε ενοχλουν ειτε σε ενοχλουν αλλα προσπαθεις να τα πολεμισεις με λαθος τροπο.
    Για να ερθω τωρα στο θεμα του κειμενου αλλα και γενικοτερα της υπαρχουσας καταστασης στην Ελληνικη κοινωνια. Αυτα που βλεπω γενικα στα σχολια ειναι πως κατα βαση φταινε οι αλλοι( ποιοι ειναι αυτοι ο θεος και η ψυχη τους ) ,λιγο εμεις (υποσυνειδητη αυτοκριτικη ενοχη) αλλα τι να κανουμε ως μοναδα οταν ολο το συστημα ειναι εναντιων μας? Σας εχω νεα λοιπον . Εμεις οι ιδιοι ειμαστε το συστημα. Εμεις το δημιουργουμε και εμεις το συντηρουμε με τις πραξεις μας. Ανεφερες Συλβα πως
    ¨Το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η όλη κοινωνικοπολιτικοοικονομική κατάσταση μήπως δεν οδήγησε τους ανθρώπους να ζούν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και να επικοινωνούν με μνμ στο κινητό ή με μνμ στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή πάλι με μνμ στο φατσοβιβλίο,αλλά και να βλέπουν σαν"μαστουρωμένοι" τις εικόνες της τηλεόρασης να διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνουν τί βλέπουν?? Και γιατί όλα αυτά?? Μήπως γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να βγουν και να διασκεδάσουν και να δουν φίλους γνωστούς και να έχουν ανθρώπινη χαλαρή επαφή?¨
    Αυτο που εχω να πω εγω ειναι πως η επαφη δεν χρειαζετε χρηματα αλλα καλη και αγαθη διαθεση. Αν δεν σου αρεσει το ιντερνετ η τα μνμ στα κινητα μην τα στελνεις.Αν δεν σου αρεσει το Facebook γιατι εκανες λογαριασμο?? Εγω προσωπικα δεν εχω Facebook account αλλα δεν το κατακρινω και ουτε μου φταει σε κατι. Το οτι εχουμε συνδεσει τι διασκεδαση με το εξω ειναι γιατι θελουμε να επιδεικνυουμε καθε φορα το καινουργιο μας ματερεαλιστικο παυσιπονο (καινουργιο κινητο, αυτοκινητο κλπ) θελουμε να μπουμε στο ματι του αλλου αλλα μας ποναει οταν το ιδιο κανει και ο «φιλος-γνωστος»μας. Δυστυχως το αυτοκινητο και το κινητο ειναι πλεον συμβολα για το Status καποιου. Αλλωστε και στα σιριαλ ολοι κυκλοφορουν με Cabrio η SUV πολλων κυβικων. Και μην μου πεις πως αυτα δεν ειναι πραγματα που ολοι μας ζηλευουμε και θελουμε? Μην μου πεις πως αν ο γειτονας παρει ενα ακριβο αμαξι θα το χαρουμε και θα του πουμε καλοριζικα απο την καρδια μας ! Ολοι μας εχουμε κανει την κομπινα και την λαμογια μας με τον Αλφα η Βητα τροπο. Απλα επειδη δεν ηταν αρκετα μεγαλη ωστε να πιασουμε την καλη δεν μας κανει να εχουμε τυψεις. Για να περναει καποιος καλα και να κανει και τους αλλους να περνανε καλα με την παρουσια του πρεπει πρωτα να τα εχει βρει με τον εαυτο του να ειναι ευτυχισμενος και χαρουμενος ο ιδιος πριν. Οσο για το Παρτι σου δοκιμασε την επομενη φορα να μην εχεις μονο Κοριτσακια αλλα και αγορακια στην παρεα. Τουλαχιστον ετσι δεν θα σκεφτονται οι φιλες σου να φυγουν γρηγορα ωστε να μην εχουν την υποχρεωση να διοργανωσουν το δικο τους Παρτι και να σε καλεσουν. Γιατι γιαυτο την κανουν γρηγορα ,σου λεει αμα μεινω και φαω και πιω το καταπετασμα θα πρεπει να κανω το ιδιο μην με πουν και φτηνη:):) Απο την αλλη ομως τα Παρτι καταντανε ακριβα, λεφτα δεν υπαρχουν και και και...φτου και απο την αρχη!!Anyway προσπαθω να χωρεσω ολα αυτα που θελω να πω σε ενα μικρο κειμενο οποτε ισως να χανετε λιγο το νοημα. Η ιδεα παντως ειναι πως πρεπει να αρχησουμε να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους οσο και αν μας ενοχλει καποια φορες (και θα ειναι πολλες)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οσο για το καπνισμα σε Bar και δημοσιους χωρους που ανεφερες Συλβα. Τι να πω Μπραβο για την σθεναρη αντισταση και οχι, τετοιες Αμερικανιες δεν θα περασουν. Μα ειστε με τα καλα σας? Αυτο σας πειραξε? Ημουν και εγω καπνιστης και ξερω πως ειναι αλλα απο την αλλη ολα τα αλλα κρατη που το εφαρμοζουν ειναι ηλιθια? Το κρυο σας πειραξε? Στην Ελλαδα ζητε, που εχει ηλιο 300 μερες το χρονο. Τι να πουμε και εμεις που εχει -30 το χειμωναγια 5 μηνες? Διασκεδαση ισον τσιγαρο δηλαδη?Αλλα ειπαμε παντα εχουμε μια δικαιολογια ετοιμη και παντα ξερουμε να αγωνιζομαστε για τα δικαιωματα μας. Μονο που αναλωνουμε τη φωνη μας σε ανουσια πραγματα και μας χαροποιει ιδιαιτερα που τελικα η φωνη μας ακουγετε σε τετοια Βασικα πραγματα. Το Ελληνικο κρατος απο την αλλη ως κρατος δικαιου αποφασισε να μας κανει τη χαρη, αλλα βαζει προστυμο αμα καπνιζεις στο αυτοκινητο σου και εχεις μεσα παιδια κατω των 12 ετων. 12 και μια μερα σταματας μαλλον να εισαι παθητικος καπνιστης και αποκτας ανοσια στον καπνο. Ετσι λοιπον αντισταση και παλη για τα ζωτικα ζητηματα της ελευθεριας καπνισματος και οσο για τα αλλα μη βασικα δε βαριεσε? Φταει το κρατος η πολιτεια και η Ευρωπαικη ενωση. Αρε σανιδα βρεγμενη που μας χρειαζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΜΜΜΜ...άλιστα, Μάλιστα!!!!Δλδ για να καταλάβω πιστεύεις τώρα ότι είσαι ο μόνος της παρέας με σφαιρική άποψη κι όλοι οι υπόλοιποι εδώ πέρα δεν λαμβάνουμε υπόψη τα όσα λες? Και για να μην αισθάνεσαι ένας εναντίον πολλών θα μιλήσω για μένα μόνο. Τι το διαφορετικό βλέπεις και διαβάζεις τόσον καιρό από αυτά που γράφω τόσο στα κείμενα όσο και στα σχόλια? Γι' αυτό μάλλον φαντάζεις πως δήθεν διαφωνείς! ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: βλ.κεφάλαια παραπάνω. Το 'παμε!!!Το 'χουμε? Το καταλάβαμεεεεε???? Αλλά προσωπικά δεν κατάλαβα κάτι: θεωρείς ότι πρέπει να πάμε στον από καταβολής κόσμου άνθρωπο-Έλληνα, τύπου "Και εγένετο φως κλπ κλπ" για να απαλείψουμε τις σχέσεις αιτίων και αιτιατών? Και ok, να το δεχτώ ότι φταίμε, ότι είμαστε πίσω σε θέματα κουλτούρας με την ευρεία έννοια του όρου, ότι πρέπει να πληρώσουμε, ότι είμεθα ανυπάκουοι κι ότι και ο άγιος φοβέρα θέλει αλλά αυτό δεν πάει να πει πως κάτι μη γνώριμο ή ασυνήθιστο ή μη αρεστό ή....ή....ή.... θα μας αποτρέψει και θα μας απαγορεύσει να "γκρινιάξουμε" (άλλωστε οι αλλαγές στη συμπεριφορά έρχονται με αργά βήματα, διότι είναι θέμα παιδείας κι αυτό δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη) και επιπλέον δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να συμφωνούμε με κάτι ή να διαφωνούμε (δημοκρατία έχουμε)! Άλλωστε αυτή την ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ που βγαίνουν έξω και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος είναι στρόγγυλος, το εξωτερικό καλύτερο από την Ελλάδα σε όλα, και η Ελλάδα χάλια σε όλα (θα μου πεις έτσι αποδεικνύεται) εμένα προσωπικά ΜΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ!!
    Και κάτι ακόμα: το πες και το ξανάπες!Η ειλικρίνια δεν είναι συνώνυμο της κακίας!Το τι προσπαθεί να αποκτήσει ο καθένας στη ζωή του είναι διαφορετικό κατά περίπτωση. Μη γίνεσαι λοιπόν ισοπεδωτικός λέγοντας ότι όλοι θέλουν ένα ακριβό αυτ/το και επειδή το 'χει ο γείτονας κι εμείς όχι αυτό συνεπάγεται αυτομάτως ζήλεια. Υπάρχουν και βαθύτεροι και ανώτεροι άνθρωποι. Το ότι δε γνώρισες τέτοιους στη ζωή σου δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ότι γνώρισες πολλούς από αυτούς που περιγράφεις δε σημαίνει πως όλοι είναι τέτοιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αααααα!Αντωνάκη α! Το ξέχασες Κων/να!Και θα πάρω το καπελάκι μου και θα φύγω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Α-α-ααααα?Α-α-ααα?Αντωνάκη, θυμώνεις εύκολα και μάλλον πρέπει να βρεις μιαν Ελενίτσα. Και στο μπλογκ έχουμε πολλές....(ώπα και το προξενιό!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σε πιο σημειο ακριβως ειδες να αναφερω πραγματα σχετικα με το οτι δεν εχεις εχετε αποψη και σφαιρικη η ορθη κριση? Που ακριβως ανεφερα οτι αισθανομαι ενας εναντιων πολλων και οτι ολοι εσεις ειστε εχθροι μου? Φανταζω οτι δηθεν διαφωνω?? Μα πριν δεν ειπες οτι συμφωνεις με οσα λεω και αρα επαγωγικα και εγω συμφωνω μαζι σου? Ειπα εγω να μην «γκρινιαζετε»? Αλλο ομως γκρινιαζω και αλλο το ξερω γιατι γκρινιαζω. Οι Αλλαγες δυστυχως δεν εχουν την πολυτελεια πλεον να ερχονται με αργα βηματα στον 21 ο αιωνα που ζουμε. Ο χρονος και ο κοσμος τρεχει με ταχυτητα φωτος και ειναι αργα να μαθουμε κολυμπι τωρα . Η πηδας στη θαλασσα και κολυμπας η πνιγεσαι . Οσο για το περι ομογενων (Μιας και πρεπει να εχουμε και ταμπελα και να αισθανομαστε ενοχη που φυγαμε) Ναι ξαφνικα ανακαλυπτουμε το φως ακριβως οπως το λες και δεν το λεω καθολου ειρωνικα. Βλεπουμε πως λειτουργει ενα κρατος δικαιου που σου δινει ισες ευκαιριες και σου συμπεριφερετε ως ανθρωπο και οχι ως μεταναστη.Αλλα ξεχασα εμεις ειμαστε Ελληνες και οπου και να παμε τους κανουμε χαρη που διαλεξαμε την χωρα τους να μεινουμε. Σε αντιθεση με τους Βαρβαρους που ερχονται στη χωρα μας και μας την μολυνουν. Ας αφησουμε τις σωβινιστικες ηλιθιοτητες και ας αρχισουμε να βλεπουμε την αληθεια στα ματια. Δεν υπαρχουν κουτοφραγκοι, μαλλον οι φαυλοι Νεοελληνες ειναι πολλοι περισσοτεροι, γι αυτο φτασαμε εδω που βρισκομαστε. Τωρα αν εσενα αυτο σου τι δινει ,εμενα μου την δινει που πηρα τον τιτλο του Ελληνα της διασπορας που ελυσε ολα του τα προβληματα με εναν μαγικο τροπο και δεν εχει πλεον να λεει την γνωμη του για τα τεκτενομενα στην Πατριδα του (Αν μου επιτρεπεις να την αποκαλω πατριδα μου φυσικα). Δεν ειπα ποτε πως η ειλικρινια ειναι συνωνημο της κακιας το αντιθετο μαλιστα . Πολλες φορες ομως οταν εισαι Ειλικρινης σε θεωρουν αυτοματα και κακο. Οσο για την αποκτηση υλικων αγαθων τυχαινει πολυ απο αυτους που ξερω να εχουν αυτοκινητα μεγαλου κυβισμου και μαλιστα μου παραπονιονται και για το ποσο ακριβα κοστιζει να το γεμισουν μιας και εχουν ενα θηριο με πολλα κυβικα στην πυλωτι τους. Προσωπικα εχω και ακριβα αυτοκινητα και ακριβες μηχανες. Η διαφορα ειναι πως εδω οι Βαρβαροι φιλοι μου και οι Ομογενεις μου ειπαν καλοριζικο και το εννοουσαν ενω οι Ελληνες φιλοι μου κατα μεγαλο ποσοστο μου ειπαν καλα αμα ησουν μαγκας ας τα εκανες αυτα Ελλαδα.Αλλα ναι ξεχασα δεν εχω γνωρισει βαθυτερους ανθρωπους στη ζωη μου και δεν μπορω να εχω γνωμη. Τι κριμα λοιπον που δεν μαζευεστε ολοι εσεις οι βαθυτεροι ανθρωποι και να κανετε κατι να σωθει αυτος ο τοπος γιατι απο εμας τους κατωτερους δεν βλεπω φως.
    Μεχρι τοτε εγω θα μεινω στην ασφαλεια του εξωτερικου στο 220τμ μονοκατοικια μου και θα κανω βολτες με την καινουργια μου Pontiac GT με τα 303 αλογα και το καλοκαιρι αντι να ερχομαι Ελλαδα θα ταξιδευω με την μηχανη μου στο Route 66 στην Αριζονα. Ετσι ειμαστε εμεις οι επιφανιακοι ανθρωποι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σε ποιο σημείο είδες να σε αποκαλώ Επιφανειακό άνθρωπο? Πού ακριβώς ανέφερα ότι ΈΜΕΙΣ είμαστε βαθύτεροι άνθρωποι κι ΕΣΕΙΣ ξεπεσμένοι Έλληνες της Διασποράς?Και ποιος σου είπε ότι δεν ξέρω γιατί γκρινιάζω!? Αλλά θα σου πω ότι από το ύφος σου καταλαβαίνω ότι μιλάει ένας πληγωμένος εγωισμός (αυτό τουλάχιστον δείχνει το ειρωνικό γλωσσικό σου ύφος) που έχει να καλύψει ανασφάλειες! Και για κάποιο λόγο αυτοπροσδιορίζεσαι ως ο πλούσιος που ωστόσο δεν είναι κακός και ζηλιάρης, λες και σου εξίσωσε κανείς τον πλούτο με την ξιπασιά!?Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω προς τι αυτή σου η προκατάληψη! Βίωσες κάποιον ρατσισμό και στην προσπάθειά σου να την αντιμετωπίσεις τα λες αυτα? Γιατί εγώ δε νομίζω να σε κατηγόρησα ούτε για τα λεφτά σου, ούτε για την καλοπέρασή σου! Με γεια σου με χαρά σου, να τα 'χεις να τα χαίρεσαι και αυτό σου το εύχομαι από καρδιάς (και το ξέρεις!). Γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να σε ζηλεύω δεν κατάλαβα...και προς τι αυτή η υπερ-άσπιση του "είναι" και κυρίως του "έχειν" σου? σου το θίγουνε μονίμως οι φίλοι κι εχθροί σου Έλληνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καταρχην ολος ο κοσμος δεν γυρναει γυρω απο εσενα και ακομα δεν καταλαβαινω γιατι το περνεις επι προσωπικου. Εβγαλες το συμπερασμα αυθερετα οτι δεν εχω γνωρισει βαθυτερους ανθρωπους. Πρωτο επιχειρημα εχω οτι ξερω εσενα. Και δεν το λεω ειρωνικα ουτε σε καλοπιανω ομως. Οσο για την ειρωνια του γλωσσικου μου υφους που ναι υπαρχει, γιατι και πως δειχνει ανασφαλεια?? Ειναι ενα ειρωνικο χιουμορ. θα φερω ενα παραδειγμα και μην το παρεις στραβα. Ο Λαζοπουλος (δεν συγκρινω τον εαυτο μου προς θεου μαζι του ) απλα ως τροπο εκφρασης (χωρις να εχω το ταλεντο του) εχει ανασφαλειες και ειναι ειρωνικος????? Δεν αυτοπροσδιορισα τον εαυτο μου ως τιποτα. Πληγωμενος εγωισμος ναι υπαρχει. Πικρια που αναγκαστηκα να φυγω επισης. Δεν εχει ομως να κανει με εσενα και ουτε με ολους τους Ελληνες. Και ποιος παλι μιλησε για ζηλεια απο πλευρας σου??? Απο αλλους ομως ναι . Και δεν μιλαω για ξενους (αυτοι ποσος με ενδιαφερουν) αλλα για οικογενεια (με την ευρυτερη εννοια) αλλα εχω μαθει να το παραβλεπω με το περασμα του χρονου και αυτο.Οσο για την εξισωση πλουτου με ξιπασια σε στελνω στο κειμενο σου "Απο το εργοστασιο στην Σταση Εργασιας" . Αλλα ξεχασα για εσενα ισχυει η θεωρια του αυτονοητου. Οτι δηλαδη ολοι η πλουσιοι φυσικα και δεν ειναι ξιπασμενοι. Ενω εγω οτι πω ειναι ισοπεδωτικο και δεν εχει εξαιρεσεις ;)

    Αντε με εκανες να σταματησω και το σκουπισμα. θα μας φαει η σκονη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καταρχήν δεν είπα ότι όλος ο κόσμος γυρνάει γύρω από εμένα και για αυτό θα σε παρακαλούσα να μη δημιουργείς εντυπώσεις!Το αν έχεις γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους ή όχι δεν ήταν συμπέρασμα δικό μου αλλά λεγόμενα δικά σου, έτσι όπως τοποθετείσαι εκτός εάν ασπάζεσαι επίσης τη θεωρία του αυτονόητου (κι όπως όλα δείχνουν μάλλον ναι!) και -μεταξύ μας τώρα- είναι προτιμότερη από τη θεωρία του α-νόητου!Εν κατακλείδι, από αλλού το ξεκινήσαμε αλλού πήγε. Πολλή προσωποποίηση έπεσε στα σχόλια. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν ΔΕΙΓΜΑ αυτού που ζητάς από το μπλογκ. Εμένα όμως μου φάνηκε ΔΗΓΜΑ!(κατά το δοκούν πάντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το νου σας ρεμάλια! Το νου σας! Μη μου τη στεναχωρείτε την Κων/να και σηκωθεί και φύγει!Το νου σας.....Dr.Chris να μου την προσέχεις. Εξάπτεται εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Να φύγουμε, Νίκο μου....Να φύγουμε...χαχα!Πού να πάω καλέ! Αφού εμένα ΜΕ αρέσει πολύ! Και δεν εξάπτομαι! Με εξάπτουν! Και μ' αυτά και με κείνα άφησα το διάβασμα στη μέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα Dr Chris εκεί στην ξενιτειά που ζεις και πορεύεσαι..
    Σου απαντώ, σε ότι καταλογίζεις, να παίρνεις υπόψη σου ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις..
    Όχι αγαπητέ μου προσωπικά δεν συνδέω τη διασκέδαση με την επίδειξη...
    Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί/ές που το κάνουν...Δεν είμαι μια από αυτούς/ές.
    Όχι δεν έχω λογαριασμό φατσοβιβλίου και απορώ πώς έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα..
    Όσο για την γιορτή που οργανώνω κάθε χρόνο το ξεκίνησα σαν αστείο να είναι μόνο κορίτσια και απλά το συνεχίσαμε.. Αναρωτήθηκες μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για το γρήγορο φευγιό τους εκτός από αυτόν που ανέφερες???
    Στη Θεσσαλονίκη αγαπητέ όπως ίσως γνωρίζεις (δεν ξέρω από πού είσαι) υπάρχουν υψηλα΄επίπεδα υγρασίας..
    Εκεί αναφερόμουν...
    Και ναι!!! καπνίζω!!!! λιθοβόλισέ με!!!!!!! Θεωρώ ότι έχω τα ίδια δικαιώματα με τους μη καπνιστές..
    Δεν είμαι μίασμα.. Αν εσύ ήθελες να κόψεις το τσιγάρο μπράβο σου !!!!!!! Εγώ δεν θέλω...
    Δεν ειπα ποτέ ποιος και γιατί φταίει.. Ανέφερα μόνο γεγονότα και ποτέ δεν θα μπορούσασα να φανταστώ ότι
    η έκρηξή σου μόνο κακία θα έφερνε στην επιφάνεια!!!!
    Κακοί/ες μπορούμε να γίνουμε όλοι/ες ανά πάσα στιγμή .. Είναι πάρα πολύ εύκολο..
    Το δύσκολο είναι να βγει η καλή κουβέντα από το στόμα των ανθρώπων..
    Όταν σε προκάλεσα να διαφωνείς μαζί μας δεν εννοούσα να βγάλεις χολή..
    Επιθμούσα και ήλπιζα σε μια ευγενική κουβεντούλα με χιούμορ.... γιατί μου κέντρισες το ενδιαφέρον.
    Αυτά είχα να σου πω αγαπητέ... προς το παρόν τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπερα Συλβα ( αν και εδω ειναι ακομα πρωι) . Καταρχην να σου πω πως ο,τι ελεγα και εγραφα ως τωρα ηταν παντα με μεγαλες δωσεις χιουμορ και χαμογελο. Ακομα και ο διαλογος μου με την Κων/να μπορει να φαινετε ως σκυλομαχια αλλα δεν εχει καμια δοση κακιας η θυμου. Εχει ειρωνια ,χιουμορ (ισως λιγο δυσκολο να φανει) και φυσικα η αεναη παλη των δυο φυλων για του ποιανου γνωμη θα επικρατησει και ποιος θα εχει την τελευταια κουβεντα. Να βαλω και ενα χαμογελο να δεις πως δεν εχω κακια :):):)
    Αναφορικα με τον δικο μας διαλογο τωρα. Μιλουσα γενικα χρησημοποιοντας απλα πρωτο Ενικο προσωπο. Δεν ξερω αν υπαρχει ορολογια για αυτο το γλωσσικο φαινομενο, Ιατρικα παντως λεγετε Σχιζοφρενεια :) ειδες κιαλλο χαμογελο. Δεν αναφερομουνα σε εσενα προσωπικα και δεν θα το εκανα ποτε απο την πρωτη μερα τουλαχιστον. Να πιουμε πρωτα εναν διαδικτυακο καφε To know us Better και μετα περναμε και στις προσωπικες αναφορες. :) χαμογελακι και παλι.Οποτε καταλαβαινεις πως δεν σε κατηγορισα για τιποτα προσωπικα και ουτε ειμαι ισοπεδωτικος. Για το καπνισμα παλι αν το δω ως μελλον φιλος θα σου πω καλα ειναι να το κοψεις. Σαν Γιατρος ομως θα σου πω Keep Smoking περισσοτερη πελατια για εμας :):) smile.Αν σταματησετε να πινετε , να καπνιζετε και αρχισετε να προσεχετε την υγεια σας εμεις τι θα κανουμε ? Κλεφτες θα γινουμε? Εδω παντως αφου το ανεφερες κιολας ,ναι το νομισμα εχει 2 οψεις και μια ειναι το δικαιωμα σου να καπνιζεις αλλα η αλλη ειναι το δικαιωμα μου να μην εισπνεω τον καπνο σου. Απλα το ανεφερα μην πυροβολεις. Κοιτα χαμογελαω:)
    Οσο για την υγρασια εχεις δικαιο. Εμενα Πυλαια και εχω μια ιδεα. Αφου τα φασολια δεν τα βαζαμε να μουλιασουν στο νερο απλα τα αφηναμε στον παγκο της κουζινας απο το προηγουμενο βραδυ και την αλλη μερα ηταν λουκουμι:)
    Κλεινοντας απλα να πω πως αυτος ο τροπος διαλογου με αναρτησεις κειμενων εχει τα θετικα αλλα και τα αρνητικα του. Το καλο ειναι οτι δεν μιλαμε ολοι μαζι την ιδια στιγμη και δεν επικρατει ενα μπαχαλο.Το κακο ειναι πως πολλες φορες δεν μπορουμε να καταλαβουμε το πνευμα με το οποιο καποιος -καποια θελει να πει κατι.Απο εδω και περα λοιπον θελω να ξερεις πως ο,τι γραφω ειναι παντα με χαμογελο και με το δικο μου ειρωνικο και ισως περιεργο χιουμορ. Κριμα που δεν μπορω να βαλω φωτογραφια να δεις την φατσα μου. Σιγουρα τοτε δεν θα επερνες με την δραματικη τους μορφη αυτα που λεω.

    Υ.Γ Κωνσταντινα. Θετω σε αμεση εφαρμογη τον Κανονα Νο1 περι διαφωνιας Αντρων-Γυναικων που ανεφερα πιο πανω και σου ζηταω ταπεινα ΣΥΓΝΩΜΗ :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Kuria Kwnstantina eisastan parastatikotati... Kathws arxiza na diavazw dn pisteua pws th mporousate na sxetisete tn paradosi me tn tileorasi... Ki omws exete dikio... Oi palies kales ellinikes tainies provalloun t zwi se ekeina ta xronia.. Tn TOTE tropo zwis pou pleon dn moiazei me tn diko mas... Autes oi atakes xaraxtikan st zwi mas vathia kai eginan viwma kathws ts xrisimopoioume stn kathimerini mas zwi akoma kai twra... Perigrafoun peristaseis monadikes pou mesa apo ts ellinikes tainies mporoume kai anapoloume... Oso gia tn aspromauri tileorasi eimai mikri kai dn tn ezisa.. Wstoso omws exw akousei ametrites istories apo tn mitera m kai tn giagia m pou oti asxoleia kai an eixane, prospathousan na tn teleiwsoun mexri t vradu wtse na kathisoun oloi pappoudes,goneis kai paidia na doune tileorasi st zesti gwnia t spitiou.... Kai apo tn alli ta prwina ts kuriakis pou ta paidia epithumousan na doun ta elaxista paidika alla mataia giati den epelegan autoi ti tha doune.. Dustuxws t tilexeiristirio kateixe sunuthws o pappous pou evlepe ta dika t(sunithws eidiseis)... Mesa apo ena keimeno mporeite na provallete to KAPOTE(opws tonizete st keimeno ss) kai t TWRA... Akoma kai ti zwi twn newn pou ligo oi katastaseis kai ligo oi goneis tous exoun kalomathei, mi thelontas na perasoume oti kai autoi, me apotelesma na pernoun ateleiwtes wres sta gemata pantote cafe spatalontas ta xrimata vgalmena kopo tn goniwn ts....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Να εισαι καλα Ελενη, μου εφτιαξες τη μερα με την εικονα του Παππου που κραταει το τηλεχειριστηριο της Flat screen 3D ασπρομαυρης τηλεορασης:):):):)Κανοντας Zapping αναμεσα στο ΕΡΤ1 και την ΥΕΝΕΔ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και η ΚΑΠΟΤΕ/ΑΛΛΟΤΕ ζεστή γωνιά του τζακιού που συγκέντρωνε την οικογενειακή ομήγυρη αντικαταστάθηκε απο τη "ζεστή γωνιά της ασπρόμαυρης τηλεόρασης"...αλλά ούτε αυτή άντεξε: "πάγωσε" από τότε που ο καθένας στην οικογένεια απέκτησε μία τηλεόραση στο δωμάτιό του για να μη μαλώνει με τους υπόλοιπους...γιατί τη συνύπαρξη ούτε στη ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ δεν την αντέχουμε μερικές φορές...δεν είναι αρκετό το αριστοτελικό ο άνθρωπος = "κοινωνικό ον φύσει". Με το στανιό να αποδείξουμε το = "ακοινώτητο θέσει" και μετά με λένε τύπο Retro!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ίσως κοριτσάκι, αν ρωτούσες τη γιαγιά ή τη μαμά σου πώς περνούσε τις μέρες των
    γιορτών που πλησιάζουν και τις συγκρίνεις με τον τρόπο που προτείνει η τηλεόραση να τις βιώσουμε μέσα από παραδοσιακές κινηματογραφικές ταινίες και ξεχασμένα ντοκυμαντέρ με τα έθιμα των ημερών και όχι με τις διαφημίσεις να μπορούσες νε είχες ένα μέτρο σύγκρισης. να έβλεπες τι μένει στην ψυχούλα σου από το πνεύμα της αγάπης των γιορτών, τι σου το θυμίζει ή καλύτερα στο υπενθυμίζει η τηλεόραση με τον τρόπο της και τι το σπίτι και η οικογένειά σου.

    προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτεερα να παρακολουθώ ταινίες με το πνεύμα των Χριστουγέννων αυτές τις μέρες, ανυπομονώ να τις ξαναδώ, αλλά νοσταλγώ παράλληλα και τις ατέλειωτες στιγμές του γέλιου και της παρέας σ' ένα δωμάτιο (μόνο εκεί υπήρχε θέρμανση) όπου τα απιδιά ακούγοντας παραμύθια και τρώγοντας κάστανα, παίζοντας κορώνα γράμματα, παρτα όλα ή φτιάχνοντας πύργους με κουκμίλια ( το ξυλώδες μέρος των καλαμποκιών μετά την αφαίρεση των σπορών που το χρησιμοποιούσαμε ως καύσιμη ύλη) και περιμένοντας τους ζεστούς λουκουμάδες της μαμάς. η χαρά μας δεν προέερχονταν μόνο από τις διακοπές των μαθημάτων αλλά γιατί αυτές τις ημέρες διέκοπταν και την εργασία τους οι μεγάλοι (παστάλιασμα του καπνού) κι άφηναν χώρο στο δωμάτιο για παιχνίδι των παιδιών.

    Κωνσταντίνα, άλλη μια φορά με γύρισες στα παιδικά μου χρόνια! Μήπως παραέχω μεγαλώσει και απέκτησα τη συνήθεια των ηλικιωμένων να συγκρίνουν τα πάντα με τις δικές τους παιδικές εμπειρίες; Δεν ξέρω! ΠρΈπει να το σκεφτώ και δεν έχω και χρόνο.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κάτι μου λέει ότι είσαι στο μυαλό μου μέσα!!!!Επιφυλάσσομαι για τις Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις...Ελπίζω το κοριτσάκι να σε ακούσει...Όσο για το "ίσως μεγάλωσες" θα σου πω απλά ότι είμαστε όσο αισθάνεται η ψυχή μας...τετριμμένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ωραια τα λες Κωνσταντίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ξέχασες το "Ωρε μάνα μου", "τους στίχους του Σααδη", το "άτιμη ζωή που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις στα Τάρταρα", το "Κάατινα! Σαλαμάκι" και πολλά πολλά άλλα!!!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή